| readdevil a întrebat:

Salutari! Nu stiu daca e ok categoria, banuiesc... Am 17 ani si vreau sa cred ca am citit multe carti. Poate chiar nu asa multe. Am in biblioteca "Comedia umana" de Balzac. Nu inteleg de ce de fiecare data cand o deschid si incerc sa o citesc nu reusesc decat cu greu si dupa 10 min ma plictisesc. Faza e ca eu nu sunt genul care sa se lase usor, imi place sa citesc(mai nou si totusi vechi citesc de pe telefon in pdf). Cand incerc sa o citesc parca fiecare particica din corpul meu se opune. Adevarat ca e cam ciudata dar probabil ca nu o inteleg. Pe langa faptul ca dau funda stiti carti in genul "Elevul Dima dintr-a saptea" sau "Invitatie la vals" de Mihail Drumes. Ma atrage foarte tare genul. Si poate ceva povestiri din al ii lea razboi mondial cu holocaust. Multimesc frumos.

Răspuns Câştigător
| SkyPilot a răspuns:

Anumite opere devin tot mai greu de citit cu trecerea timpului, fie din cauza stilului greoi, fie din cauza referintelor culturale pe care noi nu le mai intelegem. Incearca Ulysses a lui James Joyce, l-am incercat de cateva ori si nu am reusit sa trec de primele cateva zeci de pagini.

8 răspunsuri:
| OoBunnyoO a răspuns:

Inseamna ca pur si simplu nu te atrage. Las-o deoparte si incearca altceva. Nu ti-as sugera Ulise, daca nu ai reusit sa citesti "Comedia umana", nu sunt intocmai acelasi stil, dar Ulise este destul de dificil de citit. Daca Balzac se axeaza pe descrierile foarte detaliate referitoare la lumea inconjuratoare, la detaliile fizice, Joyce se axeaza pe descrieri foarte lungi referitoare la trairile personajelor.
Daca astfel de stil nu este pentru tine, atunci nu este pentru tine. Nu are rost sa te tot chinuiesti acum cu ea. Cititul ar trebui sa fie o placere si asa, in zilele astazi abia mai este considerat o placere.
Carti asemanatoare cu cele specificate mai sunt. Nu prea au fost genul meu, insa poti incerca cate ceva din literatura obligatorie pentru bacalaureat. Daca nu ai apucat inca sa le citesti, s-ar putea sa iti placa si Enigma Otiliei, Bietul Ioanide, Cartea nuntii, Orasul cu salcami, Dama cu camelii.
Carti bune care sa abordeze povestiri din cel de al doilea razboi mondial, nu as sti sa iti spun. Nu este tocmai partea mea preferata din istorie. Insa, ai putea incerca Jurnalul Annei Frank.

| SkyPilot a răspuns (pentru OoBunnyoO):

Ideea mea era sa ii dau alt exemplu de carte aproape imposibil de citit. In cazul lui Ulysses sunt nenumaratele referite culturale la Irlanda.

| OoBunnyoO a răspuns (pentru SkyPilot):

Inteleg, uneori este greu sa intelegi un mesaj in modul in care este spus, cand lipseste intonatia. tongue
Ulise mie nu mi s-a parut chiar asa de greu. Insa cred ca tot in categoria asta ar intra si Numele Trandafirului. Eu, cel putin, nu am putut sa il citesc fara cod.

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

Eu is sincer iti recomand cateva carti care nici nu le-am citit dar stiu ca sunt bune pentru ca sunt clasice si putini s-au plans de ele, si care sunt in lista mea de citit. Dupa ce iti dau titlurile le iei pe fiecare dai copi paste pe google si scrii alaturi recenzie, asa vei gasi o mica descriere a unei persoane care a citit-o, bun :

Gaston Leroux - Misterul camerei galbene, Evadare din Lagarul 14, Dracula - Bram Stoker, Agatha Christie - 10 negri mititei, Sherlock Holmes seria, Peripeţiile bravului soldat Svejk, Contele de Monte Cristo, Soareci si oameni - John Steinbeck, Mandrie si prejudecata – Jane Austen, Oscar si tanti Roz, De veghe in lanul de secara, O zi din viata lui Ivan Denisovici, Quo Vadis, Ben hur, Magicianul - John Fowles, Papillon si continuarea Banco de Henri Charriere, Crima si pedeapsa - Dostoievski, Singur pe lume, Fahrenheit 451, Traficantul de arme, Viktor E. Frankl - Omul in cautarea sensului vietii, Intoarcerea acasa. Povestea adevarata a unui drum anevoios spre libertate, IUBIRI TOXICE. Tipologiile afective de care ar fi mai bine sa nu ne indragostim: cum sa le recunoastem si cum sa le infruntam, Labirintul Codependentei, Plecarea de acasa, Toate panzele sus – Radu Tudoran, Ciresarii - Constantin Chirita, La Medeleeni, Morometii - Marin Preda, Cianura pentru un suras, Crucea reeducarii, Cei 3 muschetari, Marile sperante, Fantoma de la opera

Deci ai multe laughing poti sa le ignori sau sa le cauti recenzia la fiecare, asa vei stii ce iti v-a placea sa citesti, spor happy

| Sadic a răspuns:

în jur de câte cărţi ai citit până acum? şi câte dintre ele au fost scrise de clasici?

| Adde2 a răspuns:

Sunt unele cărți care durează o veșnicie să le citești. Încearcă să fii atent la detalii și să-ți imaginezi filmul, poate ajută. Străduiește-te să o înțelegi, indiferent cât timp îți ia.

| readdevil explică:

Salutari! Nu stiu la cine sa dau funda pentru ca toate raspunsurile sunt bune. Dau si eu la nimereala. Pai am citit cred eu multe. Am citit vreo 300 de la bibiloteca locala plus ce aveam in biblioteca. Am citit si clasici. Balzac mi se pare coiudat dar ar trebui sa scriu super mult ca sa zic de ce. Am mai facut o incercare si daca cotesc incet pot sa fac legatura mai bine. Multumesc de raspunsuri.

| Paulassss a răspuns:

Buna! O carte in genul cartii ''Invitatie la vals'' este ''Moartea lebedei'' de Ion Grecea si ''Jar'' de Liviu Rebreanu. Mi-au placut foarte mult, tot timpul le-am asemanat cu ''Invitatia la vals''. Din vremea celui de-al doilea razboi mondial, cu evrei, am citit recent ''Se numea Sarah'' de Tatiana de Rosnay, un roman suuuper! Acum citesc ''Limbajul Mortii'' de Oliver Lustig. Poti incerca si "Lista lui Schindler'' de Thomas Keneally (nu am citit-o, dar am vazut filmul, mie mi-au dat lacrimile), Pianistul.