| 299Alice299 a întrebat:

Trebuie sa ii dăruiesc unui băiat de 15 ani pasionat de istorie și geografie un cadou de secret Santa și am nevoie de ajutor! Ma gandeam să îi dau o carte despre o poveste istorică care să! nu! fie despre războaie mondiale, Putin, legendele Olimpului sau lagăre ci o poveste din istoria îndepărtată, mai putin cunoscută, care să-i ajungă la suflet. Dacă ati citit astfel de cărți va rog sa mi le recomandați și mie! Am nevoie de idei!

13 răspunsuri:
| Violleta2022 a răspuns:

Cauat prin librari si magazine unde se vand carti, DVD-uri si CD-uri. orice din seria "National geografic" si vei gasi tu ceva ce crezi ca i-ar place.
Ori carti despre anumite tari si geografia ori istoria lor fascinanta.

| anonimg a răspuns:

Caută cartea "Patriarhi și profeți" în librăria Sola Scriptura din localitatea ta.
Este vorba despre o istorie atrăgătoare a începuturilor creațiunii la care nici el nici nu s-ar gândi. Va fi plăcut surprins, chiar și dacă ar fi ateu.
Fă-i deci un cadou pe care nimeni altcineva nu i l-ar putea face.

| cristi202 a răspuns:

Am eu un cadou original, daca ii place geografia. Harta fizica a lumii pictata pe o minge de fotbal. Daca iti suride ideea, i-o poti face cadou. S-ar putea sa fie o surpriza placuta, daca ii place si fotbalul.

| ChrisBV a răspuns:

Sa ii iei o carte legata de Egiptul Antic, Atlantida sau ceva despre istoria Sumerului sau a Babilonului.

| Niciunnumedeutilizator a răspuns:

Cred că ar trebui să știm și cam ce perioadă-l pasionează ca să ne facem o idee.

| IceRope a răspuns:

Un cadou de secret ce?

| 94Lucifer94 a răspuns:

Eu am primit o carte cred că se numea Povestiri Istorice de Dumitru Alamas. Stiu doar că erau povestirile istorice are românilor. Acolo era chiar și legenda babei Dochia, dar și diferite povești, unele de pe timpul dacilor

Uite aici e o versiune online doar să arunci tu o privire eventual să citești puțin. Mie mi-a plăcut, am citit-o acum 20 de ani, era cu ilustrații alb-negru.

https://idoc.pub/......461rvgmxn8

| TheWznd a răspuns:

Din exprimarea "poveste istorică", n-am prea înțeles dacă vrei o carte de beletristică sau o carte non-artistică.

1) Dacă vrei beletristică (a.k.a literatură artistică, a.k.a o poveste cu personaje fictive, care nu s-a întâmplat, dar care este situată într-un cadru istoric dintr-o anumită cultură, în lumea reală, și în care, de obicei, autorul se documentează foarte bine, în așa fel încât atmosfera pe care o descrie și elementele pe care le folosește să fie cât mai realiste și cât mai corecte din punct de vedere istoric), recomandările mele, având în vedere că vrei ceva despre "istorii îndepărtate" care să nu fie despre "războaie mondiale" și să nu fie "legendele olimpului", pentru cineva de 15 ani:

Shogun - James Clavell - Japonia secolului 17. Un Marinar englez ajunge în Japonia și trebuie să se adapteze culturii și civilizației de acolo. E un roman destul de lung, plin de acțiuni, intrigi, războaie și trădări.

Doctorul - Noah Gordon - secolul 11, acțiunea se petrece în Londra și Persia. Un băiat rămas orfan devine ucenicul unui "bărbier" (la vremea aceea, bărbierii erau considerați doctori) în Londra. Vrea să învețe mai multe despre medicină, așa că decide să plece în Persia, unde această știință era mult mai avansată decât în Europa.

https://bookriot.com/best-historical-fiction-books/ - aici poți să te uiți pentru alte idei, sunt foarte multe cărți interesante.


2) Dacă vrei cărți de istorie, Yuval Noah Harari este un autor pe care în recomand mereu începătorilor și pasionaților de istorie. O introducere bună în cărțile lui este Sapiens, scurtă istorie a omenirii.
https://www.elefant.ro/......87a8f6e379
Dar are și alte cărți faine. Poți să îl cauți pe google și să vezi ce cărți mai are, să alegi în funcție de ce crezi că i-ar plăcea colegului tău sau în funcție de buget. Nu poți da greș cu o carte de Harari, cam toate sunt faine și ușor de înțeles de către tineri.

Lucian Boia este un autor român care scrie foarte fain despre istoria României.
"Istorie și mit în conștiința românească" este cea mai cunoscută carte a lui, dar la fel, poți găsi și altele faine, în funcție de buget și interes, doar că Lucian Boia scrie mai mult despre istoria modernă, deci nu știu dacă ți se potrivește.

Neagu Djuvara este unul dintre cel mai apreciați istorici români cu o poveste extraordinară. "Cum s-a născut Poporul Român" în colaborare cu Radu Oltean https://www.elefant.ro/......0adfe424e6 are și ilustrații foarte faine.

| Scorillo a răspuns:

O excursie in Egipt sa vada piramidele ar fi indicat. Ar vedea, nu si-ar mai bate capul cu cititul.
Daca tii neaparat sa-i dai o carte indicat ar fi Karma Sutra e veche dar foarte educativa.

| Andrei_Philip_1998 a răspuns:

Mesaj si iti zic eu

| Violleta2022 a răspuns (pentru Andrei_Philip_1998):

De ce sa-ti trimita mesaj?
Aici, pe forum, te doare mana sa-i scrii?

| darrio2007 a răspuns (pentru Violleta2022):

E departe de subiect.