| ElenitahSy a întrebat:

Va rog sa ma ajutati si pe mine cu ceva. Voi cum ati comenta/argumenta urmatorul citat: „ ...pentru taranul nostru pamantul nu e obiect de exploatare, ci o fiinta vie, fata de care nutreste un sentiment straniu de adoratie si de teama".(Lauda taranului roman-discurs Liviu Rebreanu).

2 răspunsuri:
anonim_4396
| Anonim a răspuns:

Țăranul e dependent de pământ.Acesta reprezinta totul pentru el. Fata de noi, care suntem complet detasati de munca pamantului, el intelege toate aspectele acestei vieti grele.Adoratia este data de multumirea pe care o simte taranul la sfarsitul muncii.In timp ce noi primim doar rezultatele, el este prezent pe tot parcursul procesului, implicandu-se personal in el. Teama provine din constientizarea maretiei pamantului.Pentru taran, e un lucru sacru, de o importanta vitala, fara de care nu ar mai putea trai.Fiind atat de atasat de pamant, taranul nu-l mai percepe ca pe un obiect de exploatare, ci ca pe o fiinta in carne si oase, mereu prezenta in viata lui.

| RobertM16 a răspuns:

Se refera aspura faptului ca taranul traieste de pe urma pamantului intr-un mod epitetic. Fara pamant, taranul nu ar supravietuii, fapt care, pentru el este mai mult decat un simplu obiect de exploatare.