Întrebare recomandată |

Hey!
Este cineva de aici pasionat de viniluri?
Ati putea sa imi raspundeti la niste intrebari legate de colectionarea si intretinerea lor?
Multumesc!

Răspuns Câştigător
| a răspuns:

­­­foloseste mai degraba microfibra, din care sunt facute si lavetele de ochelari, decat alte materiale. la uscat lasa-le pe un prosop tot de microfibra si intoarce-le pe ambele parti.

legat de chestiunea cu acul de rezerva pentru discuri vechi nu stiu ce sa zic. ce poti sa faci e sa le cureti cu solutia respectiva inainte sa te apuci le asculti. pana la urma orice ac se deterioreaza in timp si trebuie inlocuit, deci cred ca e cam inutil sa mergi intr-atat de departe incat sa folosesti unul separat pentru discuri vechi. parca exista si perii speciale pentru ace daca vrei sa-ti iei.

in rest n-are rost prea mult stres, doar niste principii de baza. nu le stivui, ci depoziteaza-le pe verticala, curata-le cu peria aia inainte si dupa fiecare ascultare, nu pune mana pe suprafata lor si, in general, comporta-te cu simt cu ele. oricat de obsesiv le cureti, pvc-ul din care sunt facute se incarca electrostatic foarte usor si atrage particule de praf si alte cele. si orice ai face, tot vor avea pocnituri, bazaituri si asa mai departe, deci daca esti in cautare de sunet perfect mai bine iti descarci flac-uri de pe net, care sunt superioare calitativ si nici nu-ti dau batai de cap.

disclaimer: exista o groaza de informatie pe web, nu te lua neaparat dupa ce spun eu, consulta si alte pareri. si, important, nu ajunge intr-un rabbit hole de griji legate de ce si cum sa faci, ca n-are niciun rost si-ti strici placerea.

5 răspunsuri:
| a răspuns:

De întreținerea lor îți las un linkul de mai jos

https://inregistrariaudio.ro/cum-sa-ai-grija-de-discurile-tale-de-vinil/

| a răspuns:

Da

| explică (pentru syd):

Mi-am comandat o perie antistatica din fibra de carbon si o solutie speciala de curatare (ambele de la Tonar daca are vreo relevanta). Solutia se pune pe un material moale (cum sunt batistele de sters ochelarii) sau trebuie sa fie de catifea?
Dupa ce folosesc solutia trebuie sa las vinilul la uscat, dar in ce mod?
Am o colectie de viniluri vechi, prezinta cateva zgarieturi (unele mai fine, altele mai inestetice) dauneaza in vreun fel acul daca le ascult de cateva ori? Am citit undeva ca as avea nevoie de un ac de rezerva pentru discurile uzate, insa nu as vrea sa investesc acum intr-unul.
Mersi!

| explică (pentru syd):

Multumesc mult pentru ajutor!
Eram putin disperata pana am pus mana pe cateva si am vazut cum sta treaba. Nu e asa complicat cum credeam.
Am incercat lavetele pentru ochelari, intr-adevar curata foarte bine big grin trebuie sa mai fac rost de cateva. Vinilurile erau asa prafuite ca a trebuit sa schimb vreo 2.

| a răspuns (pentru QueenOfLeon):

­­pentru putin
lasa la o parte disperarea ca n-are noima. pana la urma treaba asta cu colectionatul de viniluri e o activitate costisitoare, lipsita de pragmatism, anevoioasa, anacronica si plina de multe alte calitati, asa ca de ce sa n-o privesti ca atare si s-o practici cu destindere