| CostinAlamariu a întrebat:

În oceanul asta de oameni care asculta muzica proasta mai sunt oameni care asculta muzica veche si care se pierd in romantismul anilor 50-60?

De exemplu acum ascult cantecul asta superb:
https://youtu.be/xHa6a3FtPJg

10 răspunsuri:
| sierra1 a răspuns:

"oameni care asculta muzica proasta"

- fără supărare dar nu există așa ceva. Există doar oameni care asculta muzică ce ție nu-ți place!

| CostinAlamariu explică (pentru sierra1):

Exista muzica proasta asa cum exista arta proasta si asa cum exista arhitectura proasta. Mentalitatea asta subiectivista care pretinde ca nu exista frumusete obiectiva in arta (inclusiv in muzica) e una extrem de periculoasa. Asa cum exista adevar obiectiv asa exista si frumusete obiectiva, reala, ontologica.

| sierra1 a răspuns (pentru CostinAlamariu):

" pretinde ca nu exista frumusete obiectiva in arta (inclusiv in muzica) e una extrem de periculoasa"

ia indică-ne (obligă-ne de fapt că e periculos să decidem singuri, nu?) ce muzică să ascultăm, ce poezii să citim sau ce tablouri să admirăm. Nu de alta dar să nu gresim!

| CostinAlamariu explică (pentru sierra1):

Nu trebuie sa te indic eu si nu e vorba de gresit sau corect. Asculti ce vrei si apreciezi ce arta vrei tu, dar asta nu inseamna ca nu exista frumusete obiectiva în arta si abilitatea de a vedea si aprecia frumosul se educa. Nu e vorba de tabloul x sau cladirea y sau cantecul z aici. E vorba de conceptul de frumos la care unii sunt mai sensibili decat altii atat din intuitie cat si prin educatie.
Daca te intereseaza aceasta "educatie a frumosului" recomand cartile filozofului englez Roger Scruton. Daca n-ai timp de citit are un film documentar extrem de interesant pe Youtube:

https://youtu.be/bHw4MMEnmpc

| Ineys a răspuns:

Cine zice ca un anumit tip/gen de muzica e prost? Tot muzica e. Ca e EDM, dubstep, rock, metal, manea, populara, clasica, etc e acelasi lucru.
P.S: Mie nu mi se pare asa superb cantecul ala.

| CostinAlamariu explică (pentru Ineys):

Nu o zice neaparat cineva. Dupa cum am spus si in alt raspuns abilitatea de a face diferenta intre frumos si urat (obiectiv vorbind) se educa. Omul needucat care nu interactioneaza cu frumosul si nu îi intelege esenta si importanta nu va face niciodata diferenta intre frumos si urat.
"Tot muzica e" nu e deloc un argument valid. Orice om, oricat de incult si needucat ar fi recunoaste diferenta dintre arhitectura frumoasa si arhitectura urata. Daca nu ar exista aceasta diferenta oamenii ar vizita atat de des Teleormanul si Vasluiul precum viziteaza Venetia si Roma. Asa cum e clar pentru oricine ca exista arhitectura obiectiv frumoasa si superioara si arhitectura urata si inferioara tot asa exista muzica frumoasa si muzica urata. Nu e nicio diferenta. Muzica nu in niciun fel o exceptie de la aceasta regula

| Ineys a răspuns (pentru CostinAlamariu):

E o totala aiureala ce spui tu aici. Cum adica se educa abilitatea de a face diferenta intre urat si frumos. In primul rand faci referire la 2 concepte pur subiective. Nu e ca si cand ai zice ca se educa abilitatea de a face diferenta intre un mar si-o banana.

Frumosul si uratul sunt 2 concepte inventate de mintea umana pentru mintea umana.

In al doilea rand te contrazici in propriul post:

1."Dupa cum am spus si in alt raspuns abilitatea de a face diferenta intre frumos si urat (obiectiv vorbind) se educa.Omul needucat care nu interactioneaza cu frumosul si nu îi intelege esenta si importanta nu va face niciodata diferenta intre frumos si urat."

2."Orice om, oricat de incult si needucat ar fi recunoaste diferenta dintre arhitectura frumoasa si arhitectura urata."
?

Pai se educa sau orice incult poate face diferenta asta?

Exact cum a zis si sierra1 :"- fără supărare dar nu există așa ceva. Există doar oameni care asculta muzică ce ție nu-ți place!"

Daca iti spun ca obiectiv vorbind, melodia pe care ai postat-o tu e una proasta ce parere ai?

| CostinAlamariu explică (pentru Ineys):

"Frumosul si uratul sunt 2 concepte inventate de mintea umana pentru mintea umana"

Nu chiar pentru ca exista niste caracteristici clare a frumosului care se manifesta universal pentru orice om din orice cultura sau experienta.
In al doilea rand nu m-am contrazis absolut deloc. Cand am spus ca este nevoie de educatie sa distingi in mod sensibil frumosul de urat am facut referire la notiunea generala de frumos (indiferent ca vorbim de arta, arhitectura, muzica, anatomia umană samd), dar cand am spus ca orice incult poate sa recunoasca ca arhitectura din Roma e superioara celei din Teleorman ma refeream la un caz particular si evident in care se dovedeste atractia oamenilor spre un "ceva" pe care noi îl numim frumos. Altfel spus, din fericire, in arhitectura e mai clar ce e frumos si ce nu decat sa zicem in muzica. Asta nu inseamna ca orice om care isi face vacanta in Roma sau Venetia va distinge automat in orice situatie frumosul de urat in toate aspectele vietii.

As vrea sa clarific totusi ceva. Exista două lucruri diferite: frumos și preferinta (care e subiectiva). Frumosul si preferinta nu trebuie confundate. Doar fiindca preferi ceva nu inseamna ca e automat frumos (si viceversa).

Cand vorbim de frumos nu vorbim de preferinte. Frumosul are caracteristici clare, de baza cum ar fi armonia, proportia, simetria, ordinea etc. O cladire care respecta toate caracteristicile frumosului este imposibil sa nu fie frumoasa chiar daca unii oameni nu o prefera. Preferinta este subiectiva, sunt de acord cu asta, dar frumusetea nu.
Iar daca spui ca nu exista frumusete obiectiva sunt curios cum iti explici de ce se inghesuie milioane de oameni in fiecare an sa viziteze Roma si Venetia si de ce nu se inghesuie nimeni sa viziteze Teleorman si Chisinau? happy

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

Da. Eu sunt una dintre acele persoane. Îmi plac melodiile de după '95 până în 2004. Până în 2004 consider că s-a făcut muzică bună, dupa aceea muzica a tins spre versuri fără sens, obscenitate şi prost gust.