|

Cum imi pot face fata sa citeasca mai mult? Fara sa o oblig sau sa o amenint(-Daca nu citesti o sa-ti iau telefonul!)? Trebuie sa citeasca pentru scoala(portofoliul de romana)si ea stie ca trebuie dar nu ii place.

5 răspunsuri:
| a răspuns:

Ca sa-i trezesti unui copil apetitul pentru citit trebuie sa-i dai o carte interesanta primele dati sau s-o faci prin povestirea intr-un mod captivant al rezumatului (Cat sa nu primeasca spoilere) ca s-o faca curioasa.

| a răspuns:

O pedeapsa trebuie. Acum nu inseamna ca trebuie sa lasi copilul sa faca tot ce vrea. Nu bati apropoul la citit, poti spune ca ii dai o pedeapsa daca ia nota mica la romana. Si da, telefonul mi se pare normal sa fie pe mana unui copil cu program sau deloc.

| a răspuns:

Incerci sa ii explici ca daca nu invata va fi singura care nu va sti si se va face de ras printre colege, si sa ii explici ca este foarte usor, iar eu zic nu doar sa o ameninti ci chiar sa ii iei telefonul din mana fiindca ii produce dependenta si nu va invata niciodata nimic, nu trebuie sa lasi chiar de tot dupa copil, sa fii si un pic dura si nu ma refer violent, ca de nu dupa aia si-o ia in cap. Copii cresc si se formeaza asa cum parintii ii formeaza si fiecare copil isi cunoaste libertatea sa, insa daca are prea multa el il face pe parinte.

| a răspuns:

Ii puteti stabili o rutina zilnica prin care sa citeasca doar putin, intr-un final terminand cartea si rezumatul/portofoliul. Nici pedeapsa, nici rasplata nu va ajuta pe termen lung. Nu o stresati cu "Citeste!" in fiecare ora.
Daca aveti timp, cititi in apropierea ei, asta in cazul in care ea este mica. Daca nu merge nimic, intrebat-o pur si simplu "Ce vrei ca sa citesti... (cartea, citatul, etc.)" chiar daca nu e prea eficient, macar nota va fi rezonabila

Dar ce stiu eu, am doar 14 ani si last totul pe ultima suta de metrii, nu ma motiveaza nimic sa citesc in plus fata de scoala, doar imi stabilesc ziua in care stau de dimineata pana seara sa citesc o carte de 400 de pagini si sa-i fac rezumatul

| a răspuns:

Posibil(sigur)dumneavoastra stiti cel mai bine ce îi place copilului dumneavoastră. Incercati sa gasititi carti pe tema plăcuta de copilul dumneavoastra. Dupa un scurt timp de citit o carte ce îi place ei, va începe sa isi citească si portofoliile/referatele.
Încercați ca sa ii faceti un mic program
ex: Vine de la scoala-mănâncă o ora-se apuca de teme(1ora romana, 1ora matematică, 1/2ore alte materii)-asta pe telefon/la televizor/pe laptop 1-2ore,apoi,inainte de culcare citeste din carte.
Mentionez ca atunci cand e vorba de cititul referatelor le citeste cand isi termina de scris la romana si mai are timp din acea ora.
Mentionez încă o dată ca poate face pauza 5-10 minute între acele ore.