| chiftelutacrocanta a întrebat:

Daca copiii ar fi lasati liberi de catre parinti ar mai fi atat de,,rai'? De ce un copil nu isi face de multe ori temele si prefera mai mult sa stea la TV decat sa isi faca temele? Inteleg ca parintii vor binele copiilor si vor ca copiii sa isi faca temele si sa aiba numai note bune dar daca interzici unui om sa se uite la TV nu va vedea acel om TV-ul mai valoros ca niciodata? De ce vad parintii libertatea ca pe un camp plin de pericole? Lasand un copil liber acel copil nu va intelege si singur ce e bine si ce e rau? Totusi,sa presupunem ca lasi un copil liber sa faca ce vrea si acel copil isi face prieteni care il influenteaza negativ, acel copil va intelege ca acele influente sunt negative sau le va urma in lipsa ta?

Răspuns Apreciat de Editori
Brigaela
| Brigaela a răspuns:

Copiii nu au discernamant, acesta se dezvolta vazand in timp ce este permis si ce nu, ce este bun si ce este rau. Un copil caruia nu ii este educat discernamantul de mic va avea dificultati in a tari in societate, unde trebuei sa stii exact ce i se permite si ce nu.
Daca parintii ar fi mai fermi si consecventi, atunci copiii ar fi mai buni. Copilul trebuie sa stie regulile normale si sa le aplice mereu, fiindca intelege ca asta este singura cale buna. Unui copil ii poti explica, incepand de pe la 2 ani de ce nu este bun televizorul,. cum il face el mai prost si mai manipulabil. Tot de atunci incepi sa ii spui cat de buna e scoala, cat de important este sa aiba rezultate excelente la scoala, cat de important este sa invete. In acelasi timp, parintii nu privsc prea mult la televizor si cand se uita urmaresc chestii educative. Au grija sa ii citeasca zilnic copilului si sa faca cu el cat mai multe activitati educative, laudandu-l pentru fiecare chestie invatata. Parintii citesc si ei, sunt harnici si respecta munca, ca exemplu personal.
Te asigur ca pana pe la 5 ani, daca chestia asta se intampla zilnic, copilul va intelege de ce nu este bun televizorul si de ce este buna scoala. Unii cred ca copiii sunt prosti, dar nu este adevarat, nici un copil normal dezvoltat intelectual nu va considera TV-ul valoros daca i se explica. Orice copil va vrea sa fie primul la scoala daca i se va explica ca scoala este cel mai important lucru din copilarie. Parintii gresesc ca nu sunt consecventi: azi ii spun copilului ca nu e voie la TV si maine il lasa o ora, ca nu ii ofera alternative inteligente (citit, probleme, jocuri logice) si prefera sa il abandoneze cate o jumatate de ora pe zi la desene animate, ca nu dau exemplu personal (nu citesc si nu invata suficient ei insisi)

| Salontanul a răspuns:

Corect!

| FonAfon a răspuns:

Dar școala nu este un lucru 100% bun.

| Violleta2022 a răspuns:

Asa este! Mai bine te faci boschetar laughing

| FonAfon a răspuns:

Nu cred că ai înțeles.

| Violleta2022 a răspuns:

Tu nici atat nu ai inteles.

| Violleta2022 a răspuns:

Asta este parerea unuia, care nu prea il ajuta creierasul.
Demna de ignorat!

4 răspunsuri:
| Doarunaltutilizator a răspuns:

Sa fim seriosi, cate dati nu au fost atunci cand ai tai te-au pus sa inveti dar ai preferat mai bine sa faci altceva? oricum temele la noi in Romania chiar nu isi au rostul, oricum parintii au si ei motivele lor de se comporta asa, de asta sunt facute regurile ca sa te ajute cand o sa fi si tu parinte si o sa fi si tu la casa ta o sa ajungi sa le dai dreptate in unele cazuri.

| FaraNume1245 a răspuns:

Aici ai dreptate. Nu poti pur si simplu sa ii interzici unui copil sa faca ceva "pentru ca asa trebuie" si dupa sa te miri ca de ce face exact ceea ce tu i-ai spus sa nu faca. Daca, in schimb, parintii ar folosi exemplul personal si i-ar explica copilului de ce nu e bine sa faca un lucru, ar avea un succes mult mai mare.

| PsihologMariusIftimie a răspuns:

A fi parinte presupune un nivel de anxietate cu privire la siguranta copiilor, tocmai fiindca ii pasa de viitorul sau si are anumite asteptari cu privire la acesta.

Pe de alta parte, copiii, au nevoie de invete ca pe aceasta lume castiga cei care au capacitatea de a-si amana satisfacerea propriilor pofte si cei care reusesc sa se mobilizeze, sa se focuseze pe sarcini care au un grad ridicat de dificultate. Nu ajungi nicaieri cand faci numai ce iti place si este usor de facut.

De aceea la romanii au talent ne distram pe seama idiotilor si ii admiram pe cei care au pus ceva inspiratie si transpiratie in ceea ce fac. Parintii stiu lucrul acesta si ar vrea ca odraslele sa respecte aceste principii ale civilizatiei, dar pentru copii, care nu au experienta vietii, este foarte greu sa priceapa si uneori au tendinta sa se revolte cand li se impun lucruri spre binele propriu, dar pe care ei nu au capacitatea sa le inteleaga si poate ca nici parintii nu se pricep si nu au rabdare sa le explice.

"Viata este prea scurta pentru a face toate greselile" spunea Eleanor Roosevelt. Si cam asa este... se spune ca oamenii destepti invata din experienta altora (de exemplu din experienta parintilor). Din pacate, cand vrei sa inveti totul pe pielea ta, risti sa pierzi foarte mult timp si resurse. Nu sunt nici pentru ca un copil sa fie total izolat de realitate si de prieteni, dar sunt pentru pastrarea unui echilibru care iti poate conserva optiunile.

Un singur lucru este trist: cand ajungi in situatii fara cale de intoarcere, adica ireparabile.

| dorian16 a răspuns:

Daca il lasi liber va fugi de ce e greu (teme ). Trebuie sa fie de mic responsabil, astfel cand va fi om in toata firea va fugi de responsabilitati. In legatura cu influentele negative, le va intelege dar in cele mai multe cazuri prea tarziu.

Răspuns utilizator avertizat