|

Salve TPU! Va rog sa imi spuneti cat ati cheltuit la pomana de un an pentru o ruda apropiata ( mama, etc ). As vrea sa ma pregatesc economic sad. Multumesc.

6 răspunsuri:
| a răspuns:

"Cei vii, in adevar, macar stiu ca vor muri; dar cei morti nu stiu nimic si nu mai au nicio rasplata, fiindca pana si pomenirea li se uita.
Si dragostea lor, si ura lor, si pizma lor demult au si pierit, si niciodata nu vor mai avea parte de tot ce se face sub soare.
Tot ce gaseste mana ta sa faca, fa cu toata puterea ta! Caci, in Locuinta mortilor in care mergi, nu mai este nici lucrare, nici chibzuiala, nici stiinta, nici intelepciune!" (Eclesiast.9:5,6,10)

Pomana mortilor este o traditie in multe religii si confesiuni crestine; dar acestea traditii/invataturi sunt impotriva lui Dumnezeu, chiar daca bisericile le promoveaza, le incurajeaza si le sustine.
Imi pare rau pentru persoana ce ti-a fost draga. Tu nu trebuie sa nu faci pomana din lipsa banilor, ci pentru ca nu trebuie sa se faca. Poamana pentru cei decedati nu este altceva decat o inchinare inaintea celor ce nu mai sunt in viata. Si nici cand sunt in viata nu trebuie sa inchinam oamenilor; cu cat mai mult cat nu mai sunt. Doar lui Dumnezeu trebuie sa ne inchinam. Iar pe cei dragi ai nostri ii cinstim cat timp sunt in viata; dupa aceea nu doar ca nu mai are rost pentru ca ei nu se bucura de nimic, dar pomana este o inchinare a cultului mortilor.

| a răspuns:

Sincere condoleante sad, depinde unde faci pomana, daca o faci acasa costa mult mai putin, daca o faci la un local, de obicei meniurile costa variaza intre 30-60 de lei de persoana. Multa sanatate iti doresc si sa fii puternica pe viitor.

| a răspuns:

De unde ești și cate persoane te aștepți sa fie?
De ex. recent am avut și eu o pomana.
Noi am primit sala de cămin gratuit... dacă ai spațiu acasă iar e bine.
Daca nu vorbeste la o sala/restaurant unde servesc meniul zilei (sa nu fie mai scump de 15 lei) + băuturi, cafea. Îți fac ei un calcul.
Acasă dacă ai spațiu poți apela la o firma de cattering (noi am găsit la 18 lei cu 3 feluri de mâncare, pachetele, cu servire și vesela).
Daca nu iti permiți, nu e nimic. Încearcă sa faci după bugetul tău. Faci o masa pregătita acasă unde vin rudele, vecinii și poți împărții niște pachetele la niște sărmani.
Pomana este pomana, nu contează cat se mare sau pompoasa este. Important este ca tu sa te simți ca ai făcut ce trebuie.

| a răspuns:

Pomana se face la mormant la cimit aproximativ daca sunt putini oameni, daca nu in caminul cultural sau la resturante.
acum daca gateste cineva mancare e bine daca angazeji firma de catering iti recomand cateringhotea iesi ieftin si cu asta si mancare bune, deci daca sunt cateva persoana fa la cimitir la o mase si servesti lumea
daca sunt mai multi in locurile mentionate
multa bafta! daca decedatul a trecut de 3 zile se da pomana la vaduve 8 si un barbat
la un an se mai face paus

| a răspuns:

Condoleante. Imi cer scuze daca te deranjeaza si stiu ca e pe langa subiect si nu intereseaza pe nimeni, insa tin mortis sa scriu asta. De ce ar trebui sa faci pomana unui om decedat? E ca si cum ai da mancare la oameni in semn de fericire ca a murit, nicidecum de tristete. Mi se pare o idiotenie. Eu as face doar inmormantarea raposatului si atat.

| explică:

Multumesc tuturor. Eu sunt din Bucuresti dar rudele mamei sunt din zona Moldovei. Voiam sa stiu cat ati cheltuit voi in total la pomana de un an. In felul acesta imi fac o idee generala despre media sau extremele acestei traditii.