|

1.In ce an a fost scris Tora?

2.Sunt cele 5 carti din biblie identice cu Tora, sau au modificari?

7 răspunsuri:
| a răspuns:

Este inutil sa dam un an cand ar fi facut Moise ceva: el nu este o persoana istorica.

| a răspuns:

Toate diferentele provin din traducere. Pentru ca primele cinci carti ale Bibliei sunt in ebraica, iar crestinii folosesc traduceri. Acuma, ce spune Steregoi este ca poate evreii au modificat originalul, chiar daca Steregoi este bonav psihic, sunt si oameni sanatosi care spun asta, asa ca sa vedem. Daca originalul era modificat inainte de aparitia crestinismului, era preluat de crestini cu modificari. Daca era modificat dupa aparitia crestinismului, exemplarele modificate nu ar mai fi coincis cu celelalte mii de exemplare. Biblia era copiata intr-n mod care nu permitea nici o scimbare, iar exemplarul era omologat, ca fiind comform cu textul standard. Si cum de concorda cu textul pe care il au si acum samaritenii? Samaritenii si evreii au fost dusmani. Cum de concorda cu textul evreilor din Yemen, care erau complet izolati? Asa ca nu are cum sa se intervina intr-un text odata ce exista Canon, in general; iar in cazul Tora, concordanta cu textul celorlalte grupuri care o au ca si carte sfanta arata clar ca textul nu a fost modificat.

| a răspuns:

Tora a inceput sa fie scrisa de Moise in 1513 i.Hr. Tora cuprinde Geneza, Exodul, Numerii, Levitic, Deuteronom. Daca sunt modificari sau adaugiri sau scoateri facute ulterior de evrei acelea sunt in contradictie cu restul Bibliei. Tora fara restul Bibliei pana la Apocalipsa e ca o povestire inceputa si neterminata.

| a răspuns:

Cele 5 carti fost scrise la intoarcerea evreilor din exil prin secolul al V-lea î.Hr. sub indrumarea marelui preot Ezdra, asa cum scrie in cartea lui Neemia.
Dar s-au descoperit niste ramasite datate cu 200 de ani mai devreme.
Legenda spune ca au fost scrise de Moise prin 1300 î.Hr. dictate de YHWH pe muntele Sinai.
Nu prea cred in legende mai ales cele evreiesti.Prea se cred buricul pamantului.

| a răspuns (pentru Panamax):

E usor sa ti se para ca altii sunt increzuti. Fiecare religie crede ca detine adevarul, nu numai evreii.