|

A avut religia rolul de a crea sau a impune o moralitate omului care nu era capabil sa isi formeze una si nu erau nici societatea si ideologiile din perioada respectiva capabile sa-i formeze una bazata pe binele comun si al societatii? aveau anumiti oameni nevoie de o autoritate suprema ( dumnezeu ) si de cineva de care sa se teama pentru a respecta acele dogme care urmau sa le constituie baza moralitatii ( cele 10 porunci)?

7 Raportează Evaluează
7 răspunsuri:
| a răspuns:

Răspunsul este da.

RăspundeRăspunde Raportează Evaluează
| a răspuns:

Raspunsul e nu. De ce zic asta?
Simplu primele religii era animiste nu venerau zeii din "spatele" fenomenelor ci direct fenomenele. Moralitatea a aparut înainte de apariția religiei. Pe când religia (organizata) a apărut omul deja trăia triburi deci aveau un sistem de legi. Legile nu au aparut sub forma unei porunci divine ci ca o extensie a dorintei de securizare.

RăspundeRăspunde Raportează Evaluează
| a răspuns:

Iahve a dat cele 10 porunci, nu o biserică. Dumnezeu există, iar dovezile sunt într-un număr foarte mare.

RăspundeRăspunde Raportează Evaluează
| a răspuns:

Nu religia, ci Dumnezeul Bibliei a avut motive de a da legi si porunci pentru om. Iată câteva dintre ele:
1 De a defini raul; să-l ajute pe om sa facă deosebirea dintre bine si rău;
2 De a- l ajuta pe om sa- si înțeleagă propria incapacitate;
3 De a-l face pe om să-și cunoască nevoia;
4 De a- l ajuta pe om sa înțeleagă ca este păcătos;
5 De a restrânge răspândirea nelegiuirii;
6 De a-l aduce pe om la Hristos.
Dar cu toate astea omul macar ca le stie, refuza sa accepte, si alege sa trăiască după bunul plac crezând ca a fi moral înseamnă a respecta drepturile omului cum sunt definite de CEDO chiar daca contravin cu ceea ce a stabilit Dumnezeu ca fiind moral.

RăspundeRăspunde Raportează Evaluează
| a răspuns (pentru AstalusAna):

"chiar daca contravin cu ceea ce a stabilit Dumnezeu ca fiind moral."

1. Dumnezeu de fapt n-a stabilit nimic, el si povestea lui sunt create de om.
2. Asa zisa moralitate religioasa nu este decat o modalitate a liderilor gruparilor de a tine adeptii supusi si umili. Iar "moralitatea" de origine crestina e fix pix, ca sa ma exprim totusi cat de cat elegant.

RăspundeRăspunde Raportează Evaluează
| a răspuns:

Inainte de crestinism au existat imperii sau organizatii statale foarte stabile si avansate din punct de vedere al stiintelor si probabil si al traiului. Oamenii aveau "credinte" foarte bine formate si justificate. Crestinismul si islamul au fost fortate peste aceste imperii/natiuni. Inchizitia a fost perioada cand paganii din imeriul Roman au fost torturati si convertiti cu forta la crestinism iar un asemenea echivalent a existat si in cazul islamului cu arabi omorati sau convertiti cu forta la islam in timp ce religiile lor traditionale (pagane) erau treptat distruse. Omul nu avea nevoie de nicio autoritate suprema, religia cu peste 2000 de ani in urma nu era bazata pe credinta oarba precum in crestinism.

Si de unde cele 10 porunci ar constitui o baza a moralitatii cand pana si ele au fost furate din religii pagane? Lucrarea babiloniana "Codul lui Hammurabi" care a precedat crestinismul cu peste 1000 de ani. Nu este nimic moral in crestinism, pana si in biblie Iehova incuraja razboaie si jafuri impotriva neamurilor (non-evreii).

RăspundeRăspunde Raportează Evaluează
| explică (pentru VulturulDesertului):

Asta pentru ca noul testament a fost modificat si re modificat, initial, religia a avut scopul de a deschide o anumita latura spirituala maselor si de a forma o moralitate anumitor indivizi mai,, nonconformisti,, sa spunem asa, a avut rolul de a scoate oarecum conceptele subiective de bine si rau din acea sfera a subiectivismului!

RăspundeRăspunde Raportează Evaluează