anonim_4396
| anonim_4396 a întrebat:

A treia poruncă spune "Să nu iei în deșert Numele Domnului Dumnezeului tău!". Credeți că exprimărire de tip "Doamne!" sau "OMG!" sunt o formă de luare în deșert al Numelui lui Dumnezeu? Bineînțeles, în orice context diferit de cel al rugăciunii...
În zona în care sunt, oamenii obișnuiesc să salute cu "Doamne-ajută!" atunci când întâlnesc pe cineva muncind (mai mult pe câmp, în grădină...dar nu numai). Mi se pare ceva extraordinar de frumos, desigur, cu condiția să nu fie doar de pe buze. Dacă am saluta cu "Doamne-ajută!", dar nu ca pe o rugăciune, probabil și aceasta ar fi ca o luare în deșert al Numelui Lui Dumnezeu. Voi ce credeți?

13 răspunsuri:
| RAY a răspuns:

Deci, ce este exact interzis de a treia poruncă? Cuvântul zadarnic (așa cum este redat în ESV) poate însemna „gol", „nimic", „lipsit de valoare" sau „fără scop bun". Prin urmare, ne este interzis să luăm numele lui Dumnezeu (sau să luăm numele sau să purtăm numele, așa cum s-ar putea traduce fraza) într-un mod rău, fără valoare sau în scopuri greșite. Aceasta nu înseamnă că trebuie să evităm cu totul numele divin. Numele YHWH (sau Yahweh) - „Domnul", în majoritatea traducerilor - apare de vreo șapte mii de ori în Vechiul Testament. Nu trebuie să fim superstițioși pentru a-i spune numele. Dar nu trebuie să îl folosim greșit.

Vechiul Testament identifică mai multe moduri în care poate fi încălcată a treia poruncă. Cel mai evident este să blasfemăm sau să blestemăm numele lui Dumnezeu, pe care l-am văzut deja în Leviticul 24:16. Dar este mai mult la poruncă decât atât. Cea de-a treia poruncă interzice, de asemenea, jurământurile goale sau false: „Nu veți înjura pe numele Meu în mod fals, și deci profanați numele Dumnezeului vostru: Eu sunt Domnul" ( Lev. 19:12; cf. Os. 10: 4a ). Atunci când faceți o declarație, înjurat de numele lui Dumnezeu, nu trebuie să fie o promisiune falsă sau una pe care nu intenționați să o păstrați.

Cea de-a treia poruncă interzice, de asemenea, viziuni false și afirmații false să vorbească în numele lui Dumnezeu, pentru că astfel de profeți „prorocește stă în numele meu" ( Ier. 23:25 ). În mod ciudat, sacrificarea copiilor cuiva dumnezeului fals Molech a fost considerată o încălcare a celei de-a treia porunci pentru că a profanat numele lui Dumnezeu ( Lev. 18:21 ). Israelienii urmau să-l ucidă pe omul care și-a sacrificat copiii în acest fel. Nerespectarea acestui lucru ar permite ca necuraturile să pătrundă în tabără, împiedicând astfel numele Domnului, care locuia în mijlocul poporului său.

Modul de a vedea gloria lui Dumnezeu este să-i auzi numele. A cunoaște numele YHWH, cel milostiv și plin de milă, nu înseamnă doar să știi ceva despre Dumnezeu; înseamnă să-L cunoaștem pe Dumnezeu însuși.

În mod similar, atingerea ilegală a lucrurilor sfinte a fost considerată o încălcare a celei de a treia porunci. Citim în Leviticul 22 : „Vorbește lui Aaron și fiilor săi, astfel încât ei să se abțină de la lucrurile sfinte ale poporului Israel, pe care mi le dedică, astfel încât să nu profaneze numele meu sfânt: Eu sunt Domnul" (v 2). La fel, preoții care tăiau colțurile în ziua lui Malachi au devalorizat numele lui Dumnezeu prin jertfele lor poluate și inimile cinice ( Mal. 1: 10–14 ).

De ce
Am văzut deja că încălcarea celei de-a treia porunci este considerată un păcat teribil de grav, dar de ce? Până la urmă sunt doar zece porunci. Doar zece cuvinte pentru a rezuma tot ce vrea Dumnezeu de la noi, prin ascultare. Cum a făcut „veghează-ți gura" în top 10? Care este marele lucru despre numele lui Dumnezeu?

Gândiți-vă la Exodul 3 unde Dumnezeu îi vorbește lui Moise din tufișul arzător. Moise îl întreabă pe Dumnezeu: „Dacă vin la poporul lui Israel și le spun:„ Dumnezeul părinților tăi m-a trimis la tine "și ei mă întreabă:„ Cum se numește? " ce să le spun? " Dumnezeu răspunde cu acele cuvinte celebre: „Eu sunt cine sunt... Spune acest lucru poporului Israel: „Eu m-am trimis la tine" "( Ex. 3: 13–14 ). Dumnezeu se numește pe sine ca suveran, existent de sine. De fapt, numele legământului YHWH este probabil conectat la verbul ebraic „a fi". Dumnezeu este că el este. Acesta este numele lui.

Același lucru îl vedem în Exodul 33. Moise îi cere lui Dumnezeu să-i arate gloria lui. Și ca răspuns, Dumnezeu îi vorbește numele său: „Voi face ca toată bunătatea mea să treacă înaintea voastră și voi vesti înaintea voastră numele meu„ Domnul "" (v. 19a). Modul de a vedea gloria lui Dumnezeu este să-i auzi numele. A cunoaște numele YHWH, cel milostiv și plin de milă, nu înseamnă doar să știi ceva despre Dumnezeu; este să-L cunoaștem pe Dumnezeu însuși ( Ex. 34: 6–8 ). Dumnezeu se arată pe sine rostind numele său.

Cele Zece Porunci
Cele Zece Porunci
Kevin DeYoung
Pastorul și cel mai bine vândut autor Kevin DeYoung oferă adevăr critic despre cele Zece Porunci în timp ce explică ce sunt, de ce ar trebui să le cunoaștem și cum ar trebui să le aplicăm astăzi.

Numele nostru nu este tangențial cu ființa noastră. Ne marchează și ne identifică. În timp, pe măsură ce oamenii ne cunosc, numele nostru întruchipează cine suntem. Gândește-te la cineva pe care îl iubești profund - copilul, nepoțelul, părintele, prietenul sau soția / soția. Numele persoanei respective reprezintă mai mult decât marcaje pe o pagină. Când cineva spune numele Trisha, sunt depășit cu gânduri bune, pentru că nu pot separa soția mea de numele ei. Un întreg potop de emoții, experiențe, bucurii și dorințe îmi vine la vedere sau la sunetul acelor șase scrisori reunite cu acest nume.

Numele sunt prețioase, motiv pentru care nu ne place numele nostru ridiculizate, răsucite sau amuzate. Am un nume destul de greu de malignizat. Cu numele de mijloc „Lee", unii m-au numit „Heavenly Kevinly", dar asta nu este o insultă. Cel mai rău nume de lipit este numele pe care mi l-au dat prietenii din seminar. Deși „DeYoung" este un nume obișnuit olandez, se pare că era necunoscut în Massachusetts, deoarece oamenii de acolo m-ar întâlni și cred că numele meu era Dion. Deci, până în ziua de azi, prietenii mei din seminar mă numesc Celine. Niște prieteni! Este singura poreclă pe care am avut-o vreodată. Nu cel mai bun la care aș putea spera, dar inima mea va continua.

Dar porecle amuzante care ne sunt date este un lucru; utilizarea ireverentă a numelui lui Dumnezeu este alta. Pretutindeni în Scriptură numele Domnului este înălțat în termenii cei mai înalți. „Doamne, Domnul nostru, cât de maiestuos este numele tău pe tot pământul!" ( Ps. 8: 1a ). „Ascultă Domnului gloria datorită numelui său" ( Ps. 29: 2a ). Prima petiție a Rugăciunii Domnului este „Sfințit să fie numele tău" ( Matei 6: 9 ). Apostolii au proclamat că „nu există niciun alt nume sub cer dat între oameni prin care trebuie să fim mântuiți" ( Fapte 4:12 ). Pavel i-a asigurat pe romani că „toți cei care apelează la numele Domnului vor fi mântuiți" ( Rom. 10:13). Iar evenimentul culminant al întregii creații este atunci când „la numele lui Isus orice genunchi ar trebui să se plece, în cer și pe pământ și sub pământ, și fiecare limbă mărturisește că Isus Hristos este Domnul, spre slava lui Dumnezeu Tatăl" ( Fil. 2: 10–11 ). Biblia nu vrea să uităm de importanța sfântă a numelui divin.https://www.crossway.org/......e-in-vain/

| Celcestietot a răspuns:

Daca te referi la Dumnezeu cand le reproduci, nu incalci porunca, asta cred.

| TamplaruAnisoara a răspuns:

Eu cred ca numele lui Dumnezeu nu este "Doamne". Folosind acest nume ca fiind al lui Dumnezeu noi luam numele Lui Dumnezeu in desert. Rugandu-ne lui Doamne de fapt nu ne rugam la adevăratul Dumnezeu. Dumnezeu are un nume si acela ar trebui sa il folosim cand ne rugam lui Dumnezeu : Iahve sau Iehova. Depinde de traducere. In Biblia Cornilescu este tradus Iehova.

| anonim_4396 explică (pentru TamplaruAnisoara):

"Iahve"/ "Iehova"/ "YHWH" din câte știu se traduce din ebraică prin "Cel ce este", Numele cu care I S-a prezentat Dumnezeu lui Moise în cartea Exod.
Psalmistul David I se adresa Lui Dumnezeu în psalmii săi folosind apelativul "Doamne"... ceea ce mă face să cred că este în regulă ca noi, creștinii să ne adresăm lui Dumnezeu prin "Doamne".
Totuși, cea mai frumoasă adresare către Dumnezeu o întâlnim, după părerea mea, în rugăciunea Domnului Isus: "Tatăl nostru". Să ajungi să Îi spui Lui Dumnezeu "Tată", și chiar să o simți, e măreț pentru un om.

| Algo098 a răspuns:

E un mod al celor ce au scris cartile cu povesti sa isi impuna povestile si personajele din ele. Dz fiind doar o fantezie, nu mai are importanta "porunca". Cum se vede ca Dz e o fantezie? Usor: Daca e atotputernic si iubitor si dupa aceea e:
1) invizibil,
2) nu ajuta oamenii aflati in nevoie asa incat de exemplu spitalele sunt pline, iar puterea si iubirea nu se vad, ca altfel un Dz iubitor si puternic nu ar lāsa o secunda un om aflat in suferinta fara sa il ajute,
3) nu poate comunica cu oamenii, desi e infinit de puternic si de iubitor.
Concluzia e ca nu exista.

Si din punct de vedere logic, nu poate exista un Dz infinit bun si iubitor, asta pentru cine intelege ce e infinitul. Ceva finit cum e omul si ce face el intr-un timp finit este nesemnificativ si fara valoare pentru un Dz infinit. Un Dz infinit nu poate vedea, nu poate auzi, nu poate iubi, nu poate vorbi, nu poate ajuta ceva egal cu zero fata de infinit cum e omul. In poveste merge orice, mai ales in cele lipsite de logica cum sunt cele cu Dz.

In concluzie, in mod real nu are importanta " porunca " respectiva deoarece se refera la o fantezie, insa daca omul crede ca acea fantezie e adevarata e normal sa respecte toate "poruncile" din poveste in speranta ca respectandu-le "divinitatea" il va rasplati si nu il va pedepsi.

| anonim_4396 explică (pentru Algo098):

Sau poate că n-ai dreptate.winking

| Algo098 a răspuns (pentru anonim_4396):

N-am dreptate: Un Dz bun si iubitor isi arata iubirea fiind spectator la suferinta oamenilor si ca exemplu vezi spitalele pline cu bolnavi. Bravo Dz! Esti cel mai bun si mai puternic! Tine-o tot asa inainte ca e bine!
Depinde de fiecare ce intelege prin bunatate, iubire si putere. Daca bunatate, iubire si putere inseamna sa vezi omul in suferinta, sa poti sa-l ajuti si sa nu o faci, atunci putem spune ca Dz e bun, puternic si iubitor. Eu nu am parerea asta si daca asta inseamna Dz, e un Dz inutil.

| RKBlue a răspuns:

Din cate stiu luatul in desert e atunci cand vorbesti urat sau folosesti numele lui Dumnezeu in injuraturi/contexte nepotrivite.
OMG! o sa zic cat timp vreau( spre exasperarea profei de romana laughing )
La mine in zona oamenii(de obicei adultii, dar mai ales batranii) in loc sa spuna "La revedere" spun "Doamne ajuta".
In Maramures, la o matusa in sat, oamenii batrani se salutau cu "Laudat fie Iisus".
Nu stiu ce sa zic, daca e frumos sau nu.Aceste tipuri de salut mi se par cel mult interesante.

| anonim_4396 explică (pentru RKBlue):

Ce tare! Lăudat fie Isus! happy
Creștinii se mai salută cu "Pacea Domnului Isus!", iar lucrul acesta își are originea în salutul Mântuitorului când S-a arătat ucenicilor după înviere: "Pace vouă!" Nu-i așa că e minunat?

| RKBlue a răspuns (pentru anonim_4396):

Nu stiu ce sa zic de minunat laughing Depinde de cum vezi lucrurile.
Nu ma prea intereseaza cum se saluta oamenii, dar cred ca e interesant.

anonim_4396
| anonim_4396 explică:

Pastorul: Dacă zici "OH Doamne!" in timpul actului sexual NU este păcat.

| anonim_4396 explică (pentru anonim_4396):

Unde ai găsit această informație? big grin

| anonim_4396 explică (pentru anonim_4396):

Pe un site de divertisment