| benny34 a întrebat:

Am si eu o mare intrebare, care e logica in spatele faptului ca se tot bat clopotele cand cica e furtuna? ca de o saptamana am impresia ca fac parte din fundal

Răspuns Câştigător
| yonootz321 a răspuns:

E din cauza ca sunetul produs de tunete/traznete nu e suficient de tare.

| benny34 explică (pentru yonootz321):

Hmm, deci asta era

36 răspunsuri:
| danay72 a răspuns:

E pur si simplu o traditie fara temei biblic.

| Fatamuntilor a răspuns:

Se spune ca zgomotul produs de clopote,, imprastie'''nori si efectele furtunii su mai sunt asa devastatoare.

| benny34 explică (pentru Fatamuntilor):

Da, explicatia asta am mai auzit-o si eu, e singura care mi s-ar parea putin acolo cu un sambure de adevar, in afara de cea ca suntem protejati si restul povestii. Oricum am cautat putin si nu am gasit nici o explicatie fizica ca ar chiar alunga norii acele sunete, sincer nici efect nu prea vad sa aibalaughing. Dar ok, asta ar fi explicatia un pic logica, dar mai e faptul ca in unele zone din cate am inteles doar unele biserici au voie sa faca asta ca cica doar la ele are efect...

| besleaganicolaecosmin a răspuns:

Si unde-i religia?

| Kalla a răspuns (pentru besleaganicolaecosmin):

Aici!

| besleaganicolaecosmin a răspuns (pentru Kalla):

Ma bucur ca ai buletin dar e bine sa te ascunzi dupa taste, imi place ca esti un model de urmat pentru urmasi, ai invatat ceva in 7-8 ani de scoala? nu trebuie sa ma impresionezi, eu am deja 3 copii

| Kalla a răspuns (pentru besleaganicolaecosmin):

Sa-ti traiasca happy

| sublime89 a răspuns:

Le bat ca sa ne apare d-zeu de pericolul furtunii, cica.

| Lizzu a răspuns:

Chiar nu inteleg sensul intrebarii ..nu am mai auzit ca s-ar bate clopotele?

Ciudat.

| benny34 explică (pentru Lizzu):

Ehh, se pare ca nu e o intrebare chiar absurda daca multe persoane au auzit de astahappy

| Lizzu a răspuns (pentru benny34):

Nu am zis ca e absurda, doar ca sunt curioasa. Chiar nu inteleg la ce te referi. happy

| benny34 explică (pentru Lizzu):

Ok, sa iti explic desi nu e mare lucru de explicat. Sunt multe zone prin Romania care atunci cand vine o ploaie un pic mai mare se bat clopotele, de ce? asta incercam sa afluhappy intrebarea nu mi se pare absurda, faptul in sine insa da

| Lizzu a răspuns (pentru benny34):

AA. straight face
Eu stiam ca se bat clopotele inaintea unei mari sarbatori sau a unei zile de duminica.
Probabil in unele regiuni exista unele convingeri si credinte cum ca sunetul si invocarea celor sfinte vor alunga dezastrul(ploaia) sau ca il vor "indupleca" sa nu produca pagube mari.

| PorumbRodica1965 a răspuns:

Atentiune!- tot ce se practica acolo,tine de idolatrie, traditie si obiceiuri, superstitii, teatru jucat cu succes in fata enoriasilor pentru bani. prescuri, parastase, cu doua, trei versete din Biblie, si oamenilor le este ascuns adevarul despre Dumnezeu si scopul sau cu privire la om si la pamant. Clopotele sunt obiecte de cult.In vechime se foloseau pentru chemarea la lupta, la foc si la rugaciune insa cand norii negrii brazdau cerul incepeau sa bata clopotele pentru a invoca ajutorul lui D-zeu.Prezenta falsului ca in multe alte situatii. este si in cazul acesta,, dar, fiind de o ordine fizico- chimica daca aveau explicatie pentru asa ceva spuneau stiutii de popi, dar habar n-au, ca daca clopotele au si argint in compozitie, atunci, ionii pozitivii, ar trebui cica sa imprastie incarcatura ionica negativa din nori, si astfel nu se produce grindina, si rupere de nori. Clopotele bat, dar in zadar. Nici cei ce le bat nu stiu de ce o fac, (asa e obiceiul, spune fatul, ), nici sa dea explicatie nu pot. (de unde ).

| benny34 explică (pentru PorumbRodica1965):

Da exact, pe oricine ai intreba nu stie ce sa iti raspunda, eu cel putin nu am gasit pe nimeni care sa stie de ce se face asta, doar ca asa trebuie.

| PorumbRodica1965 a răspuns (pentru benny34):

Pot sa te intreb ceva, daca am intrat in dialog?- Stii ce rol au praporele si candela, la biserica?

| milan9 a răspuns (pentru PorumbRodica1965):

Obiectele de cult insultate cu mare virulență de către eretici SUNT DE MII DE ANI ATESTATE prin chiar CUVINTELE SCRIPTURII!

Evreii aveau nenumărate obiecte de cult: sfeșnice, lumânările, Chivotul legii, Heruvimii din aur (!), veșmintele specifice, cărțile de cult, jertfele specifice, diferite obiecte și materii indispensabile cultului, rugăciuni fixe, Scrierile sfinte, mezuzot (cutiuțe care se puneau simbolic pe tocurile usilor), Mezuzah (tocul usii cu valoare simbolică), Tzitzit (franjuri rituale atasate unui vesmant purtat de un barbat), obiectele și materiile folosite în ritualul circumciziei, alte obiecte: Bimah, Aron Kodesh, Mizrah – zidul plangerii, Petikha (draperia care acoperea Sfânta Sfintelor), Aliya, Hagba si Glila, Karen Kayemet LeYisrael (cutia ce culoare albastru cu alb necesara strangerii fondurilor), tefillin (cutiute negre la care sunt atasate curele de piele neagra), arba kanfot (cu câte 613 franjuri), Yarmulke, Kippa (acoperamantul capului), etc...

Alături de obiectele de cult insultate de către eretici se află și gesturile CU VALOARE SIMBOLICĂ nerecunoscute în general de către aceștia. La evrei spre exemplu, acestea erau întâlnite cu mare ABUNDENȚĂ: ruperea hainelor -Kriyah- (pentru a exprima durerea), Nichum Avelim, Kaddishul, ceremonialul Bar-Mitzvah, ceremonialul Tahara, misiunea celei numite Chevra Kaddisha, ceremonialul numit Brit Milah, etc, etc...

| milan9 a răspuns (pentru milan9):

Obiectele de cult sunt folosite de peste 3000. Revelaţia Vechiului Testament le aminteşte.
PRIMELE OBIECTE DE CULT AU FOST FOLOSITE DE EVREI!

Heruvimilor din aur (ca obiecte de cult) nu reprezentau nicidecum idolatrie (nici măcar în singura perioada din istorie în care evreii s-au confruntat cu această problema)!

Contextul poruncii a doua este doar pentru Vechiul Testament. În Noul Testament se poate împumuta doar sensul "debarasat" de contextual evreiesc de acum 3500 de ani!

Evreii aveau şi ei obiectele lor de cult. Dumnezeu i-a ajut să facă diferenţa în folosirea acelor obiecte, să nu cinstească prin ele false zeităţi păgâne, ci doar pe Unicul Dumnezeu. Heruvimii din jurul chivotului, acele statui din aur, chiar pentru asta erau destinate: să mijlocească în conştiinţa iudeului sentimentul apropierii lui Dumnezeu!

| milan9 a răspuns (pentru milan9):

Nu este nimic de mirare în PRACTICA MANIPULĂRII din parte unor eretici în privința OBIECTELOR DE CULT. Cât de sinistru trebuie să fie un cult CARE SPUNE ALBULUI NEGRU ŞI NEGRULUI ALB?

Cât de sinistru și de periculos poate fI un cult care nu evită nici o ocazie pentru A MANIPULA, a MINȚI, a INDUCE ÎN EROARE, a SEMĂNA CU ORICE PREȚ CONFUZIE, a ASCUNDE ADEVĂRUL, și totul doar cu unicul scop de a RACOLA și de a face noi victime...

Ei bine, iehoviştii, în mod CONȘTIENT greşit, neagă vehement însăși EXISTENȚA POSTULUI, asta DEȘI:

- ÎNSUȘI MÂNTUITORUL HRISTOS a POSTIT, o mărturie Scripturistică amintește doar de cele 40 de zile din ținutul Carantaniei;
- profeții Vechiului Testament au postit;
- sfinți din Noul Testament au postit!

NO COMMENT!

| benny34 explică (pentru milan9):

Totusi, albul in negru si negu in alb asta e cam relativ. Atlfel vorbind, daca tu esti invatat de mic ca albul pe care il crezi tu acum e negru o sa traiesti toata viata cu ideea asta, ca albul pentru tine e de fapt negru, si o sa crezi ca toti ceilalti sunt putin plecati de acasa si ei invers, cu toate ca nici unul nu greseste aici, pentru fiecare persoana albul e cum trebuie sa fie din perspectiva lui. Generalizat cam tot asa sta treaba, tot ce ai zis tu acolo de alte culte e la fel zis si crezut si de celelalte despre tine. Ai dat dovada de cultura generala dezvoltata din punctul asta de vedere insa nu inteleg prea bine unde vrei sa ajungi.

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

Daca vei citi rolul clopotului si al toacei in religia prtodoxa vei afla multe.vei afla ce rol are rezonanta unui sunet de clopot si rezonanta unui urlet de lup daca te inteeseaza. daca ai avut o experienta personala de genul.va fi si mai bine fiindca vei intelege multe si vei fi mai destept.

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

Probabil aceste clopote atrageau atentia in evul mediu in caz de pericol in timp devenind un fel de traditie.

| benny34 explică (pentru anonim_4396):

Da, intr-adevar asta era scopul candva si cum ziceai si tu, acum e pur traditie asta, un raspuns pe care il asteptam. happy

| milan9 a răspuns (pentru benny34):

Este un gest cu valoare simbolică.
Creştinismul este plin de simbolism. Biblia este infuzytă de un limbaj metaforic şi de un puternic simbolism.

Evreii aveau o înclinaţie specială pentru asta, dovadă fiind tradiţiile lor neschimbate, însoţite de un puternic simbolism;

| benny34 explică (pentru milan9):

Corect, simbolic sunt de acord cu tine, nu ca vine vreo divinitate si alunga norii.

Răspuns utilizator avertizat
| ada92 a răspuns:

Si la noi se procedeaza asa, mai ales cand vine furtuna mare. Intr-adevar zgomotul produs de clopote imprastie norii, asa cum a mai spus cineva pe aici si eu chiar am observat ca asa e, mi se pare ca s-a vorbit o data si la stiri despre asta, nu are nicio legatura cu religia

| benny34 explică (pentru ada92):

Da, e posibil, adica eu nu cred in asta dar nu pot sa zic ca nu ar fi deoarece nu am o dovada concreta ca nu are nici legatura insa la fel nu am ca exista. Insa religia bine ai punctat si tu pica din start

| Rainbowling a răspuns:

Clopotele sunt limbile zeului Baal, sau pe romaneste Belzebuth, Belezebub, iar sunetul lor este muzica care-i place acestui zeu, asa ca crestinii trag clopotele sa-l incante si sa-l imbuneze sa nu faca rele!
Tot asa si atunci cand se trag clopotele la inmormantare, atunci se vesteste lui Baal ca in imparatia sa Iadul va mai veni un nou musteriu!

| even a răspuns:

Daca ar alunga norii ar bate si in America pentru a nu mai veni uraganele. Sau poate aia-s mai prosti.

| Maria_Nistorica_1995 a răspuns:

Norii se imprastie cu ajutorul bang-ului sonic! Atunci cand se bat clopotele, acel bang sonic imprastie norii cu ajutorul undelor sonice mari.

| Tyto a răspuns (pentru Maria_Nistorica_1995):

Corect! Ca si completare, din ce am auzit eu ca locul unde se construieste biserica este bine ales tocmai pentru a putea propaga sunetul cat mai puternic. Eu sunt curios de metoda folosita de stramosi, la fel ca si cea in care gaseau locul unde sa sape o fantana?

| CuteGirlSweet22 a răspuns:

Incearca sa goneasca norii(adica pe spiritele rele care se pise de sus)

| Din_Cantemir_Cristi_1985 a răspuns:

Citeste de pe acest link si te vei lamuri http://ro.wikipedia.org/wiki/Tun_sonic