| Dandanache a întrebat:

Ati auzit ce cherry picking? E o vorba englezeasca, ad litteram inseamna a alege cirese, si se refera la o eroare de logica care are loc atunci cand cineva alege dintr-un continut doar acel sau acele elemente care sustin o teorie, ignorandu-le pe cele contrare, chiar si cand acestea sunt preponderent mai multe. Se practica des pe TPU, si de atei si de crestini. De exemplu, o intrebare recenta atrage atentia asupra faptului ca Adam si Eva nu s-ar fi putut inmulti, ignorand (cel mai probabil din necunoastere) pasajul in care se specifica ca perechea primordiala a avut si fete. Sau cand un clip cu un popa beat e dovada ca nu exista crestinism autentic. Cirese culeg si crestinii, adesea tot citate din Biblie. De exemplu, cineva s-a folosit recent de un citat pentru a demonstra ca autorii Bibliei stiau ca Pamantul este rotund, ignorandu-le pe cele contrare pe considerentul ca sunt figuri de stil. Sau cand, pentru a sustine varsta Pamantului tanar si existenta potopului, unii aleg cateva exemple pentru a demonstra coabitarea om-dinozaur, ignorand miile de dovezi care demonstreaza ca cei doi tin de spatii geologice distincte. Si putem continua. In principiu, cam toti ne alegem argumentele. Toti suntem ciresari, unii mai mult, altii mai putin. Intrebarea este: am putea fi altfel? Intr-o polemica religioasa, putem fi corecti in totalitate si sa punem toate elementele pe masa, nu doar cele care ne ajuta? E cineva pe TPU care crede ca nu "a cules cirese"?

12 răspunsuri:
| Inferno a răspuns:

Asta e tot? O eroare logica?
Eu cred ca am vazut pe TPU aproape toate erorile logice posibile.
Intrebarea este:
"Ce eroare logica nu a fost inca comisa de tilizatorii siteului TPU?"

NOname
| NOname a răspuns:

Bună întrebare.
Din câte am observat până acum, tu eşti unul dintre cei mai obiectivi utilizatori de la această categorie; se vede că încerci să fii cât mai imparţial (deşi nu în absolut toate privinţele sunt de acord cu tine).
Eu una, îmi permit ceva mai mult să fiu subiectivă, de cele mai multe ori inconştient, dar vizibil, dacă privesc în urmă. Aşa că nu, nu pot să spun că nu am "cules cireşe". Cred că mai toţi o facem, mai mult sau mai puţin.

NOname
| NOname a răspuns:

A, am uitat să spun, cred că are relevanţă şi calitatea cireşelor.
Obişnuiesc să pariez pe cele mai bune (şi reale, of course). tongue

NOname
| NOname a răspuns:

Că tot veni vorba de calitate, uită-te, de exemplu, la cireşele Kallei numai de la această întrebare. Vreuna ţi se pare demnă de a o combate? Se vede de la o poştă că sunt doar nişte speculaţii, exagerări, generalizări, victimizări şi neadevăruri. Acestea nici "cireşe" nu se pot numi, deşi asta se vor.

În schimb, gustă din cireşele de aici:
http://www.tpu.ro/......ttp-youtu/
Sursă, credibilitate, realitate(!)...altă viaţă!
(Tot aşteptam nişte cireşe care să contrabalanseze, dar nu au apărut.)
Calitatea contează...şi la cireşe.

| Dandanache explică (pentru NOname):

Kalla nici nu a inteles intrebarea. Raspunsul ei o expectoratie de cuvinte care nu are legatura cu subiectul. Minunate raspunsurile de la intrebarea ta. Eu si azi am luat la micul dejun o portie de cirese de la un martor al lui Iehova, care e foarte convins ca intr-o enumaratie biblica de figuri de stil s-a strecurat un adevar literal si cert. O sumedenie de alte citate biblice pe care i le poti contrapune raman si ele figuri de stil.

| Kalla a răspuns:

Fiecare crede ce vrea. Daca cineva ca mine stie ca Dumnezeu exista nu e treaba ateilor cu propaganda lor stiintifica.Societatea de azi este total anti crestina.Lumea udraste crestinii, fiecare are dreptul sa nu fie criticat.De ai sti cat m-au injurat ateii si asta demonstreaza cat de putin bun simt au.


Dumnezeu chiar exista, stiu asta si este dreptul meu sa sustin ideile mele ca si ateii.La scoala invatam despre big bang si avolutionism si cate miliarde de ani are Universul.Macar acasa lasati-ne sa traim.Stii ce trebuie sa fac eu la scoala in Italia? Sa spun ca sunt atee si ca nu cred in Dumnezeu pentru ca ultima data cand am spus asta si eram micuta m-au scuipat si batjocorit!

Asta este adevarul.Societatea este anti crestina doar pentru ca va place safaceti. e vreti.

| usuk a răspuns (pentru Kalla):

Acolo la tine in Italia normal ca e "anti-crestina", ca de, italienii is oameni mai instariti intelectual si au priceput inca din perioada renascentista ca unele lucruri pur si simplu au fost facute cu un scop mai mult sau mai putin marsav/fatarnic/fals
de ce nu vi in Romania? aici 98% parca erau crestini; vezi si tu cum e traiul aici si o sa pleci cat ai spune "religia e o prostie"

| Inferno a răspuns (pentru Kalla):

"Dumnezeu chiar exista, stiu asta si este dreptul meu sa sustin ideile mele ca si ateii."
Fals, ai dreptul sa vaci asta, numai ca la spitalul de nebuni.
Poti sa dovedesti ca exista?
Nu, atunci fie esti un copil fie un om cu probleme psihice.
Idem si pentru atei.
Numai ca nimeni nu pretinde ca ar sti daca Dumnezeu exista sau nu, cu exceptia copiilor fara minte, oamenii rezonabili spun: "Cred ca Dumnezeu exista." sau "Cred ca Dumnezeu nu exista."
Iar pentru asta nu iti poate cere nimeni argumente.
P.S: Ateismul nu are nicio legatura cu Dumnezeu. Ateii care vor sa traseze legaturi intre stiinta si ateism sunt niste prosti ca nu fac decat sa confere stiintei nuante subiectiviste si sa o decredibilizeze de tot.

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

Era o intrebare de genul "Daca vrei sa crezi vei gasi motive?" si raspunsul este da.
Gasesti motive si sub coada calului ca este creatia lui Dumnezeu sau invers.
Fiecare manipuleaza dar adevarul ramane tot acelasi indiferent de credintele tale.
Tot animal esti indiferent ca tu te crezi planta facuta de Dumnezeu, tot te caci, tot te pisi, tot mananci si tot te reproduci.
Fiecare lupta pentru idealul lui si pentru a-l face real manipuleaza ca sa fie puternic in fata celorlalti.
Crezi ca anumiti "sfinti parinti" nu au cules cirese pana sa moara? Toti facem asta ca sa ne convingem.
Ideal ar fi ca omul sa fie cat mai neutru si mai deschis la orice idee prezentata dar preferam sa mergem orbeste deodata ce ne-am fraierit destul ca stim adevarul suprem.

| BlueViP a răspuns:

Fiecare intelege ce vrea, unii nu cauta dovezi altii au nevoie de ele. De aia avem gandire, ca sa o folosim!

| deeea28 a răspuns:

Fiecare avem dreptate in felul nostru, in functie de viata traita, de oamenii din jurul nostru si de altfel se stie ca omul este foarte influentabil. Pana si cei care se bat cu pumnii in piept ca ei sunt de neclintit intr-o zi tot vor fi influentati. De aia si conteaza uniunea comunitatii, ca sa fie toti cam in acelasi acord, fiindca exista influenta si numai un grup unit e puternic. Nu putem fi altfel, din natura asa suntem si nu putem vedea mai departe de jumatatea noastra de loc. Daca am vedea adevarul pur, probabil ca n-ar mai exista intrebari cum :daca exista D-zeu sau ce forma are sau de unde venim noi. Din punctul meu de vedere e ca si cum ai pune un grup de oameni la o masa sa priveasca un mar. Fiecare va vedea bucatica din dreptul lui. Unii observa ca pot vedea mai mult si mai trag cu ochiul, mai vad si un pic din bucatica altora, dar nimeni nu vede realul, adevarul pur, ca ala e un mar. Si fiecare se contrazice pe bucatica lui, zice ca a lui e rosie si asa e corect ca asa vede el. Nu inseamna neaparat ca nu are dreptate, dar adevarul absolut e ca au toti in fata acelasi mar. Cand vom descoperi si noi ce avem in fata, atunci vom stii ce e D-zeuwinking Si eu sunt o ciresica, dar vreau sa cred ca sunt dintre cei care vad un pic si din bucata de mar a celuilalt.

| Astropuf a răspuns:

E foarte interesant si sunt total de acord mai ales la faza cu crestinismul, oamenii cred ce vor, ce li se baga pe gat py ca este mai simplu decât sa gandesti.sa reflectezi si sa ai propria părere, nu sa fii de acord cu"turma"

Întrebări similare