| reihiuke a întrebat:

Aud deseori spunandu.se "E fals asta, nu scrie in Biblie ca trebuie facut." Logica ne spune ca Biblia e o carte. O carte intotdeauna reprezinta un rezumat a ceva. Niste idei principale. E logic sa te duci la WC cand iti vine, chiar daca Biblia nu mentioneaza. Intrebarea e, unde scrie ca doar ce scrie in Biblie e permis si ca nu se poate transmite o invatatura si pe cale orala? Sper ca e deja inteles ca nu se poate mentiona intr-o carte tot ce faceau apostolii si ce vorbeau.

25 răspunsuri:
| danay72 a răspuns:

In Biblie este mentionat ceea ce trebuie sa faca un crestin pentru a fi aprobat de Dumnezeu, deoarece aceasta carte este inspirata de El. Biblia e ghidul pentru un crestin, de aceea se bazeaza pe ea.

| reihiuke explică (pentru danay72):

Daca eu ma duc pana la Arsenie Boca in pelerinaj, cum imi afecteaza asta mantuirea?

| danay72 a răspuns (pentru reihiuke):

Conform Bibliei, noi trebuie sa îl onoram pe Dumnezeu și sa ne închinăm doar lui, nu la oameni. Exod20:4,5. Ioan4:23-25.

| SG1995 a răspuns:

Biblia nu e doar o carte cu indicați, e un produs cultural, ca atare anumite legi biblice numai au aceeași aplicație în lumea contemporană, dar ideea de bază persistă.
Iisus însăși face referințe la diverse tradiți orale din mozaism, idee care aveau legături cu cultul religios, și totuși respinge anumite tradiți culturale ( ca să spălatul pe mâini care avea mai mult însemnătate ritualică decât igenică). Atunci când pui Biblia în ansamblu ei, vezi că o mare parte din ea e produsul unor tradiți orale, deoarece mitul e o parte a realități dar nu înseamnă că reflectă realitatea peer-see.

| sabin89 a răspuns (pentru SG1995):

"Problema e că când..." - Interesant.

| SG1995 a răspuns (pentru sabin89):

Mulțumesc pentru atenționare. happy

| FaraNume1245 a răspuns:

M-am oprit din citit la "O carte intotdeauna reprezinta un rezumat a ceva."

| reihiuke explică (pentru FaraNume1245):

Si ce daca? Vrei sa te rog sa citesti si restul sau cum?

| FaraNume1245 a răspuns (pentru reihiuke):

Nu mai avea rost sa citesc, tu pornind de la o idee gresita.

| reihiuke explică (pentru FaraNume1245):

Adica vrei sa zici ca in Biblie e cuprins totul, cu lux de amanunte? Toate discutiile si intamplarile persoanelor din ea? Ce.a facut Isus pana la 33 de ani?

| FaraNume1245 a răspuns (pentru reihiuke):

Nu stiu daca e sau nu asa si ar fi absurb sa ma spun ca e intr-un fel sau altul, dar absurb e si ca tu sa spui ca orice carte e un rezumat.

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

Nicaieri. Si daca ar scrie undeva ar schimba cu ceva? Tu chiar crezi ce scrie intr-o carte numita biblie? Lucrurile se schimba, oamenii incep sa gandeasca logic incat sa-si dea seama ca acolo sunt foarte multe minciuni. Biblia, vechiul si noul testament, evanghelia si biserica, toate au scopul de a te face pe tine sa crezi in ceva, pentru a fi controlat si a face toata viata ce vor ei. Ca si societate de altfel. De exemplu, cum ar putea Dumnezeu sa te oblige sa faci ceva? Daca vei face pacate vei ajunge in iad. Asta deja e obligatie, ori faci ce spune el ca e drept ori ajungi sa arzi pe vecie. Dumnezeu n-ar putea niciodata fi asa cum ni-l descrie biblia. Chiar si papa a recunoscut ca nu exista iad si chiar si ei spun ca el este in noi. Lucrurile sunt simple, noi le complicam si nu ne dam seama ca suntem controlati, credem cu tarie ca facem exact ce vrem noi, cand de fapt facem exact ce vrea intreaga societate. Bafta!

| BeSmart17 a răspuns (pentru anonim_4396):

Societatea ne ofera biserici pentru a putea alege! Ea un te indeamna sa crezi in ce vrei tu..nu te manipuleaza...papa ii batran! nu are el de unde sa stie daca exista iad! E doar o parere... oricum tu alegi! cine te indeamna pe tine sa fii credincios? poti alege sa fii ce vrei tu

| CinevaAnonimă a răspuns:

Biblia este principala carte a crestinilor. Pe langa ea, noi, crestinii ortodocsi ne mai incredem si in Sfanta Traditie, care s-a transmis prin viu grai, din tata in fiu. Sfanta Traditie include canoanele apostolice, spusele sfintilor parinti, etc. Din Sfanta Traditie aflam data nasterii lui Iisus(lucru care nu este mentionat in Biblie, scrie doar ca S-a nascut intr-o iesle). La fel, mai avem traditii legate de anumite evenimente(mireasa sa poarte rochie alba, impodobim bradutii de Craciun, vopsim oua rosii de Pasti, etc.). Fiecare dintre aceste lucruri simbolizeaza cate ceva. Protestantii spun ca trebuie sa ne urmam numai si numai dupa ceea ce spune Biblia. Apostolii propovaduiau si erau chinuiti, putini dintre ei au murit nefiind persecutati(pare-mi-se ca doar unul: Sfantul Evanghelist Ioan).

| BeSmart17 a răspuns:

Iti zic doar o vorba din biblie! Crede si nu cerceta

| SG1995 a răspuns (pentru BeSmart17):

Greșit, nicăeri în Biblie nu scrie asta, citatul îi aparține unui filosof roman.
Din contra Pavel era de părere că adepții creștinismului trebuia să cerceteze toate curentele existente și să preia ceea ce se potrivea cu dogma creștină la acea vreme.

| reihiuke explică (pentru BeSmart17):

Pai pot crede coranul. De ce as crede biblia? ca vrei tu?

| VelaJohnny a răspuns (pentru BeSmart17):

laughing si tu te astepti ca si noi sa fim la fel de creduli ca tine, sa credem ca scrie asta in Biblie doar pentru ca tu si altii o spun. Nimeni dintre cei ce sustin ca scrie in Biblie indemnul asta nu e in stare sa arate versetul. Daca reusesti sa ma uimesti, aratandu-mi pasajul unde scrie ca trebuie sa fi credul, esti chiar tare.

| VelaJohnny a răspuns (pentru BeSmart17):

„O carte intotdeauna reprezinta un rezumat a ceva." - Biblia este o carte de legi si de principii. Constitutia Romaniei contine rezumatul a ceva sa inteleg, deci sunt legi transmise pe cale orala din generatie in generatie, nescrise.
Iosua 1:8 „Cartea aceasta a legii să nu se depărteze de gura ta; să citeşti din ea în şoaptă zi şi noapte şi să ai grijă să faci potrivit cu tot ce este scris în ea, căci atunci vei prospera în căile tale şi atunci vei acţiona cu înţelepciune. "
Indemnuri de genul mai gasesti in Iosua 23:6, 1 Regi 2:3, 2 Regi 22:13, 2 Cronici 34:21.
In Luca 10:25-28, un barbat il intreaba pe Isus ce poate face pentru a mosteni viata vesnica. Isus il intreaba ce spune Legea, iar el raspunde cateva dintre legile principale. Uite ce spune Isus in continuare: „El i-a zis: „Ai răspuns corect. «Continuă să faci aşa şi vei primi viaţă»".

Interesant, neoprotestantii cand nu sunt de acord cu o invatatura sau practica ortodoxa sau catolica, ce argumente mai invoca? Iti spun eu, faptul ca exista acea practica si in alte culte pagane. Evreii au infiintat o sarbatoare numită Purim, in memoria unui eveniment in care au scapat cu viata o buna parte din natiune. Acea sarbatoare nu a fost condamnata, deoarece era una sanatoasa, care nu intra in contradictie cu vreo Lege. Dumnezeu nu a vrut ca Biblia sa fie un ghid pentru fiecare aspect al vietii noastre, de cand te trezesti si pana te pui inapoi la somn, fiecare miscare, gest etc sa fie dupa anumite standarde. In Biblie sunt vizate aspecte ce tin de inchinarea adusa lui Dumnezeu, iar legile si principiile au ca rol faptul de a o pastra cat mai curata si aprobata, evitand sau practicand un anumit lucru.

Uite un episod din viata lui Isus. Marcu 7:1-15
„Atunci fariseii şi unii dintre scribii care veniseră de la Ierusalim s-au adunat la el. Şi, când i-au văzut pe unii dintre discipolii săi mâncând cu mâinile întinate, adică nespălate pentru că fariseii şi toţi iudeii nu mănâncă fără să-şi spele mâinile până la cot, respectând cu stricteţe tradiţia bătrânilor, iar când se întorc de la piaţă nu mănâncă fără să se cureţe prin stropire. Şi sunt multe alte tradiţii pe care le-au primit ca să le respecte cu stricteţe: cufundarea în apă a paharelor, a urcioarelor şi a vaselor de cupru —, aceşti farisei şi scribi l-au întrebat: „De ce discipolii tăi nu umblă potrivit tradiţiei bătrânilor, ci mănâncă cu mâinile întinate?" El le-a zis: „Bine a profeţit Isaia despre voi, ipocriţilor, după cum este scris: «Poporul acesta mă onorează cu buzele, dar inima lor este departe de mine. În zadar mi se închină ei, fiindcă îi învaţă pe oameni doctrine care sunt porunci omeneşti». Voi respectaţi cu stricteţe tradiţia oamenilor, lăsând la o parte porunca lui Dumnezeu".
Apoi le-a mai zis: „Voi daţi la o parte cu abilitate porunca lui Dumnezeu ca să vă păstraţi tradiţia. De pildă, Moise a zis: «Onorează-i pe tatăl tău şi pe mama ta» şi: «Cine îşi insultă tatăl sau mama să plătească cu moartea». Dar voi ziceţi: «Dacă un om îi spune tatălui sau mamei lui: „Orice lucru pe care-l am şi cu care ţi-aş putea fi de folos este corban (adică un dar dedicat lui Dumnezeu)"», nu-l mai lăsaţi să facă nimic pentru tatăl sau pentru mama lui şi anulaţi cuvântul lui Dumnezeu prin tradiţia voastră, pe care le-aţi transmis-o altora. Şi faceţi multe lucruri asemănătoare". Chemând din nou mulţimea la el, le-a zis: „Ascultaţi-mă cu toţii şi înţelegeţi! Nimic din ce intră din afară în om nu poate să-l întineze, ci ceea ce iese din om, aceea îl întinează pe om"

Traditia despre care vorbea Isus sunt legi transmise pe cale orala, si dupa cum poti vedea, Isus nu le-a recunoscut autoritatea. Legat de intinare, asa cum arata si versetul 15, se referea la intinare/murdarie spirituala prin intermediul mancarii laughing. Legile acelea au luat nastere in secolul 2 i.e.n. si scopul lor era acela de a-l face pe omul de rand sa fie la fel de sfant ca preotul. Sunt mai multe detalii despre legea orala, Mișna si fariseism, daca vrei ti le trimit prin mesaj. Ideea e urmatoarea, in afara de Scripturi, nimic nu are autoritate in priviinta inchinarii aduse lui Dumnezeu. Pentru toate traditiile religioase existente nu exista nici un fundament pe baza carora sa stea drepte ca fiind de incredere si inspirate de Dumnezeu, ci multe practic te fac sa incalci legi consemnate in Biblie.

| BeSmart17 a răspuns (pentru VelaJohnny):

Cu totii stim ca Dumezeu a spus"Cereţi şi vi se va da; căutaţi şi veţi afla; bateţi şi vi se va deschide, că oricine cere ia, cel care caută află, şi celui ce bate i se va deschide." (Ev. Matei 7:7-8) dar am aflat unde scrie(nu scrie chiar asa cym am crezut)Solomon 3:15
"Pune-ţi nădejdea în Domnul din toată inima ta şi nu te bizui pe priceperea ta",, crede si nu cerceta au vrut ateii sa scrie pe baza a necredintei lor!

| BeSmart17 a răspuns (pentru SG1995):

"Pune-ţi nădejdea în Domnul din toată inima ta şi nu te bizui pe priceperea ta(solomon13) dar iti mai zic si tie... ca aceasta replica,, crede si nu cerceta"nu apartine unui filozof roman ci ateii au vrut sa fie scrisa in biblie pe baza necredintei lor!

| SG1995 a răspuns (pentru BeSmart17):

Dragă expresia " Crede și nu cerceta" îi aparține unui filosof grec din secolul II.

| BeSmart17 a răspuns (pentru reihiuke):

Intelepciunea lui Isus Sirah, III, 20-23)Cautati toti si cititi prima propozitie! e aproape la fel

| VelaJohnny a răspuns (pentru BeSmart17):

„Pune-ţi nădejdea în Domnul" - adica ai incredere in el, nu te baza pe capacitatile tale. Nu sustine deloc ideea ca trebuie sa crezi lucruri fara dovezi, sau ca a fi credincios inseamna a fi credul.

| JesseH a răspuns:

Vorbim de o carte citită superficial, corect? Mersul la WC:
„Să ai un loc afară din tabără, și acolo să ieși afară. Între uneltele tale să ai o lopată, cu care să sapi și să-ți acoperi murdăriile ieșite din tine, când vei ieși afară." (Deuteronomul 23:12-13)

Evident că sunt lucruri nescrise. Dar nu e nimic de care ar depinde mântuirea noastră care să nu fie scris. Așa cum o hartă nu-ți zice tot, dar îți zice suficient cât ai nevoie ca să ajungi din A în B.

Dar e destul de greu să vorbim la general. Mai bine concret, punct cu punct. Poate că mai sunt lucruri scrise, dar neobservate încă.