Luam un ex concret : una bucata ateu se apuca sa citeasca Dumnezeiestile Scripturi, incepe sa le priceapa si il va iubi pe Dumnezeu Acum vine si reactia ateilor vor zice despre el ca este smintit Deci este clar ca Dumnezeiestile Scripturi, nu smintesc pe nimeni
Da. Chiar scrie ca pruncii sa fie ucisi de peitre, fetele violate sa se marite cu agresorul, tot felul de aberatii.
Jardeline iti reamintesc interpretarea omului nu poate fi eronata deoarece insasi Bibli e o carte subiectiva.
Subiectiva in raport cu ce?
In raport cu realitate, biblia descrie istoria mistificata a evreiilor, deseori nefiind nici o sursa istorica. Ca de exemplu s-a descoperit ca multe actiunii din VT nu au avut loc.
Unde ai citit tu asa ceva?
Deuteronom 22:28-29~
28Daca un om întîlneste o fata fecioara nelogodita, o apuca cu sila si se culca cu ea, si se întîmpla sa fie prinsi,
29omul care s-a culcat cu ea sa dea tatalui fetei cincizeci de sicli de argint; si, pentru ca a necinstit -o, s'o ia de nevasta, si nu va putea s'o goneasca, toata viata lui.
Psalmul 136
9. Fericit este cel ce va apuca şi va lovi pruncii tăi de piatră.
Multe texte si versete Biblice au sensuri figurate si alte aplicatii,
E negru pe alb ce cerea Dumnezeul Vechiului Testament. Nu e nimic de explicat. De fapt asta ziceau profetii pentru a-i manipula pe oameni. Se vede cat de inapoiati erau.
Se intampla probabil atunci ca si acum ca unele fete sa fie violate de cel cu care își doreau o relație de căsătorie și virgintatea fiind importantă în vremea aceea după aceea greu mai găseau cu cine să se căsătorescă. Ideea nu era că familia fetei era obligată să o dea ci că băiatul nu avea dreptul să refuze căsătoria cu o fată după ce o dezonorează.Cum să poruncească Dumnezeu violul?
Psalmii nu sunt liste de porunci ci rugăciuni in care autorii își exprimă bucuria sau tristețea în conversație cu Dumnezeu, adică modul în care ei își varsă sufletul înaintea lui Dumnezeu.E scris de evreii exilați în Babilon, care au pățit ei acest lucru, le-au fost arse locuințele, familiile le-au fost ucise.In versetul anterior celui pe care l-ai citat autorul spune -ferice de cine îți va întoarce răul pe care l-ai făcut! sesul -sunt foarte rănit și îmi doresc să-ți ca cineva să-ți facă și tie ce ne-ai făcut nouă să simți aceeași durere.
Asta e o scuza, o explicatie, dar pentru mine e clar ca Dzeu prin profeti obliga fata sa se casatoreasca cu violatorul si pe asupra sa ii mai dea si tatalui fetei 50 de sicli, e cumva proxenetism?
Deuteronom 22:28-29~
28Daca un om întîlneste o fata fecioara nelogodita, o apuca cu sila si se culca cu ea, si se întîmpla sa fie prinsi,
29omul care s-a culcat cu ea sa dea tatalui fetei cincizeci de sicli de argint; si, pentru ca a necinstit -o, s'o ia de nevasta, si nu va putea s'o goneasca, toata viata lui.
De asemenea, tot in Biblie mai scrie ca daca fata nu tipa destul de tare, sa fie omorati cu pietre. Ce logica cretina mai e si asta?
Deuteronom 22:23-24~
23Daca o fata fecioara este logodita, si o întîlneste un om în cetate si se culca cu ea,
24sa -i aduceti pe amîndoi la poarta cetatii, sa -i ucideti cu pietre, si sa moara amîndoi: fata, pentru ca n-a tipat în cetate, si omul, pentru ca a necinstit pe nevasta aproapelui sau. Sa curati astfel raul din mijlocul tau.
Ai mai multe detalii aici: https://sites.google.com/......-in-biblie
In cel putin doua moduri.
Cel mai frecvent e cel in care unii ajung sa creada in povestile din ea si sa preia din comportamentele deviante prezentate acolo.
Un caz mai rar este acela in care cineva este palit cu o Biblie in cap, eventual o editie cartonata, suficient de puternic incat sa ramana cu sechele la nivel cerebral.
Vai, adica cei ce isi folosesc creierul sunt smintiti, geniale cosminele.
La cat de sfinti, fanatici si inconstienti sunt unii crestini, eu as zice ca da. Increderea oarba in cele "sfinte" poate sminti, insa nu cred ca e o regula, depinde si de calitatile si viata persoanei. Eu doar asa pot sa-mi explic multe actiuni de-ale religiosilor(a martirilor, stigmatilor, inchizitorilor, etc).
Buna,toti deliantii mistici au ajuns asa din cauza bibliei, religia nu te lumineza ci iti blocheaza gandirea,, vezi statul islamic''
Ce stii tu despre Statul Islamic? Nu stii nimic! Esti zero! Ce relevanta au actiunile unei secte sunite ultraradicale cu intrebarea pe care am pus-o eu?
Auzi la el, "religia nu te lumineaza ci iti blocheaza gindirea"! Daca miine da o masina peste tine si iti rupi un picior, ai curajul sa refuzi sa fii tratat de medicii si asistentele care cred in Dumnezeu pe motiv ca au gindirea blocata? Nu ai curajul, pentru ca esti las, de fapt iti pui toata increderea in ei! Iar faptul ca sint religiosi iti da o siguranta in plus ca nu vei fi neglijat si vei fi tratat cu omenie.
Daca eu care sint credincios am gindirea blocata, inseamna ca tu care esti ateu ai gindirea "eliberata", de aceea ai ajuns sa debitezi prostii!
Iar faptul ca sunt religiosi iti da o siguranta in plus,pai sa stii ca,intre a fi religios si a fi credincios este o diferenta ca de la cer la pamant,nu-mivb tu mie de doctori, eu i cunosc cu siguranta mai bine ca tine, chiar m-am lasat operat de doctori super profesionisti pentru ca am avut incredere in ei,desi (nu era obliugatorie operatia) dar am trecut si prin mana unui doctor prost pregatit, vai de el. Daca maine da o masina peste mine si i-mi rupe un picior, hm bine inteles ca ma duc la doctor dar chestia este ca trebuie sa cunosti pe cei mai buni doctori, nici odata nu m-am dus la voia intamplari pentru ca sunt si doctori praf.Iar credinta lor nu are nici o treaba cu domeniul in care lucreaza /ca sa stii si tu doctorul Vesalio a reusit sa nu de-a ascultare conduitelor morale din acele timpuri(perioada inchizitiei)si a inceput sa combine teoria cu practica facea disecti pe cadavre umane/deci iti mai repet odata credinta fiecarui persoane este intima, unii pot fi atei altii religiosi, altii credinciosi.e.t, c.
Tu ai intrebat ''Biblia poate sminti'' da, e ca si in cazul coranului, ceea mai clara dovada a religiilor false care exista in lume a fost expicata de tanara pakistaneza Malala Yousafzai desi ea a spus ca crede in Allah,(este credinciosa)nu este de acord cu religia lor din Pakistan(islamica)care pur si simplu i tine intr-un primitivism ca in sec.I E mare lucru ca la 17-18 ani sa iti dai seama ca religia este de caca si vb in fata atator oameni la O.N.U. despre experienta prin care a trecut ea.Deci tipa este credinciosaa si nu religioasa.Tu mai ai de muncit pana sa faci diferenta intre a crede si a fi religios
Biblia e o carte. Eventual intr-o personificare poate simti dar asta ar fi teoretic oricum asa ca nu are sens.
Pe mine biblia m-a facut ateu. Deci eu zic sa citim toti biblia si sa ne punem niste intrebari. Sa ne deschidem mintea nu sa o pastram incuiata cum a fost de cand eram mici.