anonim_4396
| anonim_4396 a întrebat:

Biblia trebuie luata literar si interpretata sau metaforic?

https://www.news24.com/......e-20120517

12 răspunsuri:
| danut a răspuns:

Biblia TREBUIE inteleasa asa cum spune Dumnezeu, literar in istoria ei cu exceptia PILDELOR si a PROFETIILOR (profeti, vise profetice) care TOT cu Biblia se explica.

| milan9 a răspuns:

Nimeni nu poate contesta faptul că, la capitolul figurilor de stil și a limbajului metaforic, Biblia este inegalată având puternic reprezentate ABSOLUL TOATE FIGURILE DE STIL, prin variate exemple chiar!

Este imperios necesar să se evite interpretarea Bibliei în mod exclusivist, cu o interpretare restrânsă și ruptă din context! Mesajul şi înţelegerea Scripturii a fost protejat însă! Dumnezeu S-a gandit şi la acest lucru. Biserica a fost lăsată şi cu acest scop, de a proteja unicitatea şi lipsa de contradicţie a mesajului creştin peste veacuri.

Din cauza interpretarilor "dupa ureche", libere de orice raportare la continuitatea istorica a crestinismului, au aparut de-a lungul timpului MII DE SECTE...

Tocmai existenta miilor de secte dezbinate reprezinta dovada ca Biblia nu se interpreteaza literal! thinking

| TamplaruAnisoara a răspuns:

Când iei ceva literar nu mai e nevoie de interpretare.Doar Pildele din Biblie trebuiesc interpretate.Așa ca unele lucruri trebuie luate literar iar cele expuse in pilde trebuiesc interpretate.

| doctorandus a răspuns (pentru TamplaruAnisoara):

„John Goldingay, aplecându-se în mod aparte asupra lipsei de greșeli a Bibliei, a rezumat astfel această idee: "Sublinierea lipsei de greșeli [a Bibliei] nu poate feri oamenii de a aluneca pe o pantă care îi duce de la abandonarea credinței în lipsa de greșeli la renegarea tuturor celorlalte crezuri creștine. Într-adevăr, mai degrabă ea îi împinge pe o astfel de cale. Susținerea că scriptura este lipsită de orice erori obiective trezește în oameni așteptări greșite cu privire la precizia narațiunilor și apoi cere să fie apărate prin explicații împinse la extrem... încât împinge oamenii la a o respinge." [163] Cred că aceeași dinamică se aplică nu doar lipsei de greșeli în particular, ci în general biblicismului.

În astfel de cazuri dificultatea nu constă neapărat în criticile îndreptate contra biblicismului, luate în sine. Problema reală este teoria biblicistă aleasă cu privire la Biblie; nu face doar ca tinerii credincioși să fie vulnerabili la a fi dezamăgiți de acceptarea lor naivă a acelei teorii dar adesea are și consecința de a risca însăși credincioșia lor. Biblicismul împinge tinerii inteligenți și dedicați credinței într-un colț care din motive reale este imposibil să fie ocupat de către cei care se confruntă cu problemele sale. Când unii din acești tineri renunță la biblicism și părăsesc credința, greșelile biblicismului sunt de vină pentru pierderea credinței lor.

În măsura în care aceste rezultate ale biblicismului nu sunt necesare și sunt indezirabile, avem încă un bun motiv de a căuta alternative mai bune decât biblicismul. Cu privire la asta Peter Enns are dreptate: "Nu facem onoare Domnului și nici nu proclamăm evanghelia prin a face pe credincioșii." [164]

Biblicismul pur și simplu nu poate fi practicat conform regulilor sale cu onestitate intelectuală și practică. În acest sens, el este la propriu imposibil."
—Christian Smith, The Bible Made Impossible: Why Biblicism Is Not a Truly Evangelical Reading of Scripture

| doctorandus a răspuns (pentru TamplaruAnisoara):

Majoritatea crestinilor considera ca Sola Scriptura e o erezie.

| TamplaruAnisoara a răspuns (pentru doctorandus):

Biblia trebuie înțeleasă duhovniceste. Cel binecuvântat cu Duhul Sfânt nu poate sa se rătăcească.

| doctorandus a răspuns (pentru TamplaruAnisoara):

Pana acum ziceai ca trebuie inteleasa literal, cu exceptia pildelor. Hotaraste-te! Ori literal, ori "duhovniceste". Ori o intelege oricine este alfabetizat, ori este o enigma pe care o descifreaza doar o mana de oameni. Si una si alta nu se poate.

| Octavian199 a răspuns (pentru TamplaruAnisoara):

Parca profetul evreu zicea ca nimeni nu cunoaste scripturile.

| TamplaruAnisoara a răspuns (pentru doctorandus):

Eu nu fac parte din aceasta majoritate!

| milan9 a răspuns (pentru TamplaruAnisoara):

Nu doar pildele se supun unei analize laborioase a contextului si a stilisticii textului. Figuri de stil si limbaj incifrat gasim nu doar in pilde (dimpotriva- acelea sunt singurele locuri unde ca aproape acesta lipseste- lasand locul alegoriei reprezentate de pilda in ansamblul) ci in tot textul Sfintei Scripturi.

| Panamax a răspuns:

Trebuie aplicata metoda crestina. Daca un verset iti convine trebuie luat literar.
Daca versetul spune ceva care deranjeaza, este cu siguranta o metafora.

| Nilsson a răspuns:

Cineva care a citit Biblia in mod responsabil nu ar putea sa puna o asemenea intrebare.