| andreimpwr a întrebat:

Bună dimineața! Sunt Andrei, am 19 ani. De mai bine de jumatate de an, am trecut prin etape ale vietii ( emotionale / sentimentale ) putin cam dureroase, ce m-au facut putin sa gandesc mai mult la linistea mea sufleteasca.Nu prefer sa trag prea mult de timpul dvs. pentru a le explica indetaliat si as prefera sa pun o intrebare, pentru cei ce cunosc acest domeniu. As vrea sa incep ceva nou, sa ma retrag putin din viata pe care o traiesc acum, sa ma eliberez intr-un fel. Am auzit despre viata la mănăstire, despre călugări si chiar am intuit o linistire sufleteasca pe care as avea-o daca as trai o parte a vietii mele astfel. Este posibil să merg la o mănăstire de genul acesta și să rămân o perioadă de cateva luni, pentru a vedea cum este viata acolo? As vrea sa vad daca ma regasesc si daca pot trai precum un călugăr. Multumesc anticipat!

12 răspunsuri:
| Panamax a răspuns:

Calugarii sunt si ei oameni care au probleme mai mari sau mai mici decat ale tale.

| andreimpwr explică (pentru Panamax):

Nu ai înteles ce am vrut să spun.

| Jay1 a răspuns:

Călugăria, sau viaţa monahală, înseamnă, pentru cei care fac pasul acesta, o chemare divină, o binecuvântare. Însă pentru a îmbrăca straiele monahale presupune mari sacrificii şi condiţii de îndeplinit.
Te duci intr-o mănăstire şi stai acolo doi-trei ani, iar dacă poţi să trăieşti, rămâi în continuare, iar dacă nu, nu rămâi.

sadrian46
| sadrian46 a răspuns:

Dacă știi un pic limba engleză, lângă Budapesta este o mănăstire zen budistă. Acolo vei fi primit și vei sta cât dorești și nu vor fi probleme speciale când vrei să te retragi. În plus, modul lor de a se ruga, de a intra în contact cu divinitatea este mai profund decât cel al religiei creștine. Deasemenea, dacă ai fost educat în religia creșttină, nu trebuie să renunți la crezul tău, căci ceea ce se întâmplă acolo nu interferează și nu contrazice crezul tău creștin.

| andreimpwr explică (pentru Jay1):

Vă mulțumesc frumos! Voi tine cont!

| ania a răspuns:

E foarte bine că la 19 ani ai început să cauți liniștea sufletească.
Am întrebat odată o călugăriță, sora unei prietene, dacă i/a vorbit Dumnezeu într=un mpd mai special de când e la mănăstire( știam că a mers acolo în urma unei deziluzii sentimentale). S=a uitat mirată la mine și a spus că nu.
Eu cred că liniștea sufletască o găsim dor atunci când ni se revelează Dumnezeu și ne copleșește cu dragostea și prezența Lui, indiferent de locu unde ne aflăm, poate fi și la mănăstire.
Eliberarea sufleteacă autentică o trăim numai când primim iertarea pe care s câștigat/o Mântuitorul Hristos plătind El pedeapsa pentru ele, altfel lucrurile care ne apasă conștiința ne chinuie continuu.Suntem fericiți doar dacă ne dăruim sufletullui Dumnezeu. Te încurajez să discuți cu Dumnezeu toate gândurle care te frământă, să/i ceri să /ți vorbească, să ți se arate, să înțelegi ce vrea de la vița ta.

| Panamax a răspuns (pentru andreimpwr):

Cred ca tu nu ai inteles.
Nu poti sa fugi de propriile probleme.Le vei intalni in aceeasi forma oriunde vei fugi.
La calugari poti sa fii sicanat, umilit, infometat, lovit sau chiar violat.

| TamplaruAnisoara a răspuns:

Isus nu s-a călugărit, nici apostolii. Luther, care a fost călugăr a renunțat la călugărie si s-a căsătorit.Prin el, Dumnezeu a reformat biserica si a iluminat lumea. Daca rămânea călugăr nu putea fi folosit de Dumnezeu pentru a scoate biserica din întunericul papalității, pentru ca in Mănăstire trebuie sa fie supus doctrinei chiar daca era de alta părere.Citește Biblia si vei găsi răspuns la toate problemele vieții fara sa te izolezi de lume.

| Teffan a răspuns:

Exista retrageri budiste.
O anumita organizatie budista din Romania planifica de doua ori pe an retrageri in munti, timp de mai multe saptamani.Nu exista nimic ce tine de electronic, distractie sau viciu.Doar meditatie si contemplarea naturii.Nu mai stiu cum se chema,dar daca vei cauta "budism Romania",ar trebui sa gasesti ceva de genul asta.

De mii de ori mai profitabil,zic eu,decat manastirile crestine.
Daca te duci in calugarie la vreo manastire,se poate sa ai nesansa de a ti se propune niste activitati nu tocmai crestinesti,de la niste "reprezentanti ai Domnului" care au anumite orientari ascunse, se cunoaste sistemul.

Serios, daca iei in calcul manastirea, poti ramane traumatizat si te lecuiesti de "cele sfinte".
Daca asta e singura solutie de lecuire, ce pot sa-ti zic mai mult decatbig grinu-te la manastire!

| gratargratar a răspuns:

Du-te la manastirea Oasa din judetul Alba, si vorbeste cu staretul de acolo. Are experienta cu tinerii. Eventual cauta si grupul OTS pe Facebook,

| CinevaAnonimă a răspuns:

Cred ca intai ar trebui sa mergi la biserica din localitate duminica cel putin, iar apoi te mai gandesti la manastire.

| Donsavas a răspuns:

Da,poti merge. Este o experiență frumoasa de trăit.