| REJ a întrebat:

E bine sa dai copilul nebotezat cu Mir? Ma gândesc ca prima data ar trebuie sa fie uns exact dupa botez. Mămica lui l-a dat pentru ca plângea. Un călugăr a dat-o cu Mir si a pus ca "i se va activa la Botez". E corect?

Răspuns Câştigător
| gratargratar a răspuns:

Pai depinde cu ce fel de mir l-a uns.
Exista
1) Sfantul si Marele Mir cu care se unge O singura data cel ce se boteaza. De aceeas, taina Mirungerii este unita cu taina Botezului. Acest Sfant si Mare Mir se face o data pe an in saptamana patimilor si contine o multime de ingrediente. El este sfintit numai de episcopi.

2) Sfantul untdelemn care se sfinteste in timpul slujbei de maslu sau in timpul litiei. Cu acest untdelemn sunt unsi credinciosii dupa Sf. Liturghie.

Nu vad nicio problema sa dai copilul nebotezat cu untdelemn sfintit. Dar cu Sf. si Marele Mir se da numai dupa botez. Pot exista cazuri exceptionale (?). Nu stiu. Trebuie vazut in canoane.
Acest Sf. si Mare Mir simbolizeaza primirea darurilor Sf. Duh. Deci nu poti primi darurile daca nu ai devenit mai intai crestin. De celalalta parte, exista cazul sutasului Corneliu. Dar acest caz poate fi considerat o exceptie, nu o regula.

| REJ explică (pentru gratargratar):

Multumesc! Deci, daca l-a dat cu mir de slujba e bine? Isi face efectul? Copilul nu e creștin încă. Urmează a fi botezat.

| gratargratar a răspuns (pentru REJ):

Nu e rau ca l-a dat cu mir de slubja (adica cu untdelemnt sfintit, cum l-am numit mai sus). Acel untdelemn sfintit este ca o binecuvantare asupra celui uns. Nu poate face rau nimanui. In cel mai rau caz (care este functie de individ) - nu are niciun efect asupra celui uns.

Cand iti vei boteza copilul va fi dat cu Sf. si Marele Mir. Adica dupa taina Botezului i se va face imediat taina Mirungerii. Pana nu-l botezi, nu poti considera copilul crestin. Prin botez nasii isi asuma raspunderea duhovniceasca pentru copil, aducandu-l la crestinism. In acel moment el primeste un nume cu care poate fi pomenit inaintea lui Dumnezeu atat in viata cat si dupa adormire (i.e. moarte).

| REJ explică (pentru gratargratar):

Multumesc! Am auzit ca nu e bine ca un păgân sa fie atins de cele sfinte. De asta am intrebat. Nici icoana nu e bine sa o pui la capul copilului. Am zis ca nici cu untdelemn nu e bine sa ii faci semnul crucii.

| gratargratar a răspuns (pentru REJ):

Nu as spune neaparat ca un copil nebotezat e pagan. Copilul nu are puterea sa aleaga nici credinta, nici necredinta. De aceea parintii sunt responsabili de ceea ce i se intampla copilului din punct de vedere duhovnicesc. Altfel spus, poti sa cresti un sfant sau un criminal.

Nu vad de ce ar fi gresit sa pui o icoana la capul copilului sau sa-l ungi cu untdelemn sfintit, chiar daca nu e botezat inca, de vreme ce aveti intentia de a-l boteza.

Cred ca ce ai auzit tine de fapt de superstitii satesti. Nu trebuie confundat obiectul sfintit cu obiectul magic. Obiectul sfintit binecuvinteaza pe omul credincios si impartaseste pe acesta de sfintenie. De cealalta parte, obiectul sfintit nu are rolul de a face rau necredinciosului sau paganului. Deci nu este asemenea unui obiect magic care isi manifesta puterea indiferent de imprejurare, netinand seama de persoane si imprejurari. Sfintenia, energiile necreate, Duhul Sfant sunt puteri rationale, nu oarbe. Avem si in popor zicala "Lasa ca stie Dumnezeu". Exact asa si este.

Exista totusi cazuri cand obiectele sfintite pedepsesc pe cel ce le hulesc sau aduc dovezi pentru cei ce slabi in credinta. Dar acestea sunt situatii exceptionale, care fac parte tot din pronia dumnezeiasca.
A existat, spre exemplu, un caz in URSS prin anii 50' cand o femeie a dansat in batjocura cu icoana Sf Nicolae. In timpul dansului a inghetat pe loc, intr-o oarecare pozitie. A venit ambulanta, medici, servicii secrete - dar n-au avut ce-i face. Femeia a ramas in pozitia aceea 4 luni de zile.
Vezi aici:
http://www.crestinortodox.ro/......20865.html

| Mihailescu_Valeriu_1953 a răspuns (pentru gratargratar):

Ce-i in mintea voastra bhai oameni buni, suntem in mileniul trei si voi tot bolnavi la cap sunteti!? fugiti in pesteri si lasati tehnolohia! laughing laughing laughing

16 răspunsuri:
| danay72 a răspuns:

În Biblie nu se vorbește despre asa ceva. Este pur și simplu o tradiție. Sunt copii care nu sunt dați cu nimic, nu sunt botezați mici și nu au nimic.Repet e doar un obicei inventat de oameni.

| Mihailescu_Valeriu_1953 a răspuns:

Bhai oameni buni, suntem in mileniul trei si voi tot bolnavi la cap sunteti!? fugiti in pesteri si lasati tehnolohia! laughing laughing laughing

| TrăieşteClipa a răspuns:

La botez copilului i se face semnul crucii pe frunte, adica ochiul spiritual.
Preotul zice mental: inchis sa fii in vecii vecilor.
Asa biserica mai castiga o oita oarba.

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

Nu. Cel mai bine ar fi să nu-l botezi.
Ce să zic, este corect ca un copil lipsit de apărare și de judecată să devină creștin încă de la câteva zile de la naștere? Unde este liberul arbitru de care vorbește o grămadă de lume? Dacă tot este să se facă ritualul ăsta stupid mai bine s-ar aștepta până când copilul va crește astfel încât să fie suficient de matur să decidă dacă vrea să fie creștin sau nu. Dacă a crescut în spiritul acestei religii stupide, asta nu înseamnă că este obligat să adere la ea.
Oricum, acest "botez" nu are absolut nicio valoare, adică majoritatea dintre noi am fost inițiați în creștinism la naștere prin "botez" și care s-a trezit la realitate a realizat în ce prostie de religie trăiește și a decis "să se rupă" de ea, deci prin botez nu înseamnă că suntem creștini pe vecie.
În orice caz, având în vedere că acest botez este egal cu 0, nu are nicio importanță dacă e bine să dai sau nu copilul botezat ori nebotezat cu mir, este fix același lucru.

| milan9 a răspuns (pentru anonim_4396):

Esenta botezului consta in harul Duhului Sfant primit. Copilul are nevoie de acest dar, iar mai tarziu prin libertatea lui responsabila sau iresponsabila va pretui sau va nega darul primit de la Dumnezeu. Va avea si timpul si posibilitatea sa se dezica de Dumnezeu daca el chiar asta isi doreste... sad sad

Nu sunt "multimiti" cu religia lor? Dar daca nu sunt multumiti cu "Dumnezeul lor" atunci ce vor face? Isi aleg alt Dumnezeu? Il cosmetizeaza? Il schimba? Inventeaza unul nou. Dumnezeu prin Intruparea Sa in lume a lasat o singura credinta!
Vrea cineva sa o schimbe? Ii va fi dincolo la fel de "bine" ca si in situatia in care si-a creat alt Dumnezeu... thinking

| BogdantheDreamer a răspuns (pentru anonim_4396):

Nu a intrebat ce e bine si ce nu! De ce voi ateii vorbiti in numele altora? Stiti voi ce este bine pentru altul? Pastrati-va principiile pentru voi. Repet : A fii diferit nu inseamna sa iti consolidezi ideile si principiile prin denigrarea si defaimarea valorilor morale ale celorlalti ce nu sunt de acord cu tine.
T

| ania a răspuns (pentru anonim_4396):

În Biblie scrie-cine crede și se va boteza va fi mântuit(Marcu 16-16).Dumnezeu nu duce cu forța în rai, în prezența Sa pe nimeni.

| anonim_4396 a răspuns (pentru milan9):

Dumnezeu a lăsat o singură credință? Și înainte să apară creștinismul oamenii în ce credeau? Erau atei?
Tu ce părere ai despre acest har? De ce copiii care se nasc cu nu știu ce boală cruntă nu scapă de ea după ce sunt botezați? Eu mă gândesc că dacă acest "dar" este așa de minunat ar trebui măcar să vindece sărmanul bebeluș de boala cu care s-a născut, nu?
Dar despre copiii care se nasc în spiritul altei religii și nu sunt botezați creștinește, ei nu primesc harul duhului sfânt, se va întâmpla ceva rău cu ei? Mie nu mi se pare.
În lume sunt doar 2 miliarde de creștini, cam greu de crezut că "dumnezeu" a lăsat o singură credință. Este cam ciudat că "dumnezeu" a creat oamenii și planeta în urmă cu nu știu câte miliarde de ani dar religia creștină a apărut în urmă cu doar 2000 de ani și a inceput de prin secolul 11-12 să fie implementat cu forța de inchiziție.

| anonim_4396 a răspuns (pentru BogdantheDreamer):

Ai dreptate în ce zici dar pur și simplu nu pot să nu mă leg de religia asta când văd cât de greșită este.

| anonim_4396 a răspuns (pentru ania):

Firește că asta scrie, dacă această religie nu s-ar transmite din generație în generație, aproape că nu ar avea cum să supraviețuiască.
Dacă nu corupi un suflet încă de la naștere cu această religie, pe măsură ce crește devine din ce în ce mai greu să-l prostești.

Răspuns utilizator avertizat