| Oprisan_Bogdanel_1980 a întrebat:

Buna TPU ce sarbatorea omenirea de craciun inainte de hristos(IH)

8 răspunsuri:
| danay72 a răspuns:

Nimic si crestinii din secolul1nu au sarbatorit craciunul nici nu e in Biblie

| milan9 a răspuns:

Ca si in cazul altor sarbatori data celebrarii nu conteaza. Nu are efect sarbatoarea doar daca exista coincidenta de data. Asta nu e o vraja care se bazeaza pe numerologie sau superstitii.

Sarbatoarea este un timp special consacrat celebrarii anuale a unui eveniment.
Nasterea Domnului nu a facut decat sa elimine vechi forme care aveau intentii bune dar nu cunosteau pe Dumnezeu.

Iar din moment ce Dumnezeu a fost facut cunoscut, cinstirea Lui trebuia sa inlocuiasca ceata in care se aflau oameniii necunoscatori. A fost o trecere normala.
,, Sol invictus" nu era altcineva decat Dumnezeul unic datator de viata. Ca circumstanta atenunata, fara cunostinte de astronomie, oamenii acelor timpuri nu stiau ca soarele este doar o planeta si nu o Entitate personala. Ei intuiau intrucatva totusi de fapt pe Dumnezeu - Creatorul soarelui;

Crestinismul cu revelatia Sa nu a mai avut nevoie si nici nu a avut voie sa împrumute vreun element păgâne. Nici măcar semnificaţii;

| milan9 a răspuns:

Intr-adevăr, creştinii din primul secol sarbatoreau si ei tot Nasterea Domnului happy

Sărbătorile nu au fost inventate de păgâni, ci CHIAR de DUMNEZEU!
Este plin Vechiul Testament de zile de sărbătoare cerute de către Dumnezeu poporului Său...

Apropo, ce suflet poate avea un om care luptă împotriva celebrarii unei astfel de bucurii - bucuria venirii în lume a Celui Care ne-a creat, a Celui care avea să-şi ofere şi viaţa pentru a ne deschide posibilitatea mântuirii? thinking

| Someonewhoappreciatelife a răspuns:

Salut

Iată aici câteva informaţii despre originile acestei sărbători:

„Stabilirea datei de 25 decembrie nu are la bază textul biblic, ci sărbătorile păgâne romane ce se ţineau la sfârşitul anului, în preajma solstiţiului de iarnă din emisfera nordică", afirmă The Christmas Encyclopedia. Între aceste sărbători se numărau Saturnaliile, organizate în onoarea lui Saturn, zeul agriculturii, „dar şi cele în cinstea a doi zei-soare, zeul roman Sol şi zeul persan Mithra", arată aceeaşi enciclopedie. Zilele de naştere ale ambilor zei erau celebrate pe 25 decembrie, data solstiţiului de iarnă după calendarul iulian.
Aceste sărbători păgâne au fost „creştinate" în anul 350, când papa Iuliu I a declarat data de 25 decembrie ziua naşterii lui Cristos. „Naşterea Domnului a absorbit treptat şi în cele din urmă a înlocuit toate celelalte rituri asociate solstiţiului", menţionează Encyclopedia of Religion. „Simbolul soarelui a început să fie tot mai des folosit pentru a-l înfăţişa pe înviatul Cristos (numit şi Sol Invictus), iar vechiul disc solar. . . a devenit nimbul sfinţilor creştini."

| Scarbo a răspuns (pentru Someonewhoappreciatelife):

Deci chiar si in cea mai importanta profetie a crestinilor, crestinii tot niste hoti raman.

| Someonewhoappreciatelife a răspuns (pentru Scarbo):

Nu toţi. Cei care încearcă în mod sincer să-şi întemeieze convingerile doar pe Scripturi nu "fură" nimic din altă parte.

| Scarbo a răspuns (pentru Someonewhoappreciatelife):

Cei mai multi se iau dupa hoti inca nu am vazut crestini din astia de care vorbesti tu.

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

Sol invictus.