| Anonim0506 a întrebat:

Unde as putea sa ma botez : sunt doar creștină (fără vreo religie exacta) si nici nu am o biserica pe care o frecventez fiindcă nu găsesc una care sa mi se potrivească

162 răspunsuri:
| danut a răspuns:

Eu nu am sa-ti recomand o religie, cult ci iti RECOMAND ca inainte de a lua O DECIZIE sa studiezi Cuvantul lui Dumnezeu, Biblia, singura, neinfluentata de cineva iar apoi APLICA pentru aceia care sunt cei mai in LITERA si Spiritul Bibliei. Pentru stiinta ta evita-i pe aceia care NU sunt crestini, adica martorii lui iehova, ei au un ALT STAPAN, pe necuratul.

| fllu07 a răspuns (pentru danut):

Da ți-e frică rau de oamenii aia? Interesant este ca tu stii ca doar o singura religie este adevărată, în opinia ta, cea din care faci tu parte, dar nu ai nici puterea să îndrepți înspre credința ta, nici argumente pro. Asa ca te mulțumești sa o trimiți la oricare religie despre care stii ca este falsă.

| danut a răspuns (pentru fllu07):

Simpatici, mie nu imi este frica de oameni ci doar de Dumnezeu. Cand indrept un om catre Cuvantul Domnului, Biblia il indrept catre singura religie adevarata dar DACA Dumnezeu a hotarat sa nu OBLIGE oamenii sa faca ce voieste EL ci le-a dat dreptul de a alege cum as putea eu sa fac ALTFEL decat a lasat Dumnezeu. Dumnezeu numeste pe oamenii Sai, SEMANATORI, eu pot doar a semana Cuvantul, de RASARIT si CULES sunt altii aleasi pentru asta. De rasarit se ocupa Duhul Sfant iar de Cules, Domnul Isus Hristos. Eu fac DOAR ce mi-a dat voie Dumnezeu sa fac, scrie in Biblie.

| fllu07 a răspuns (pentru danut):

Vad cat ii consideri de simpatici.
Dar vreau sa te intreb ceva fără nicio ironie, sarcasm sau urmă de mișto. Eu sunt rătăcit spiritual, si caut calea cea bună, strâmta.
Arata-mi tu, 5 caracteristici ale închinarii adevarate. a celei care este aprobată de Dumnezeu prin Biblie. Repet, fără mișto sarcasm sau ironie.

| danut a răspuns (pentru fllu07):

Ironia pentru mine nu conteaza, daca ma iei pe mine in badjocura s-ar putea SA-L iei pe Dumnezeu.
Cerinta ta se gaseste in Cartea Descoperirilor 14, 12. Aici este rãbdarea sfintilor, care pãzesc poruncile lui Dumnezeu si credinta lui Isus.
Simplu, usor si concis. Poruncile lui Dumnezeu sunt cele SCRISE de Dumnezeu iar CREDINTA lui Isus este CREDINTA LUI.

| Anonim0506 explică (pentru danut):

De acord cu tine

| fllu07 a răspuns (pentru danut):

Daca e o carte din biblie, e necanonică, deci fără valoare. Deci tu ai spus asa: răbdarea sfinților care păzesc poruncile lui Isus, si credința lui Isus care este credința lui. What? Ambiguu si neinteligibil. Poate nu ai înțeles întrebarea mea. O repet: care sunt caracteristicile închinarii adevarate? Cum.o poate identifica cineva? Pe bază răbdării sfinților si a credinței lui Isus?

| Manciu_Emil_1976 a răspuns (pentru Anonim0506):

Doar o mică precizare: este recomandat ca prima dată să citești Noul Testament, adică Evanghelia (Creștinismul).

| danut a răspuns (pentru fllu07):

" O repet: care sunt caracteristicile închinarii adevarate? Cum.o poate identifica cineva? Pe bază răbdării sfinților"
Poate n-ai inteles TU bine, caracteristicile inchinarii ADEVARATE sunt DATE de Dumnezeu, nu de niste MURITORI plini de pacate si BANTUITI de tot felul de VICII personale carora voi le spuneti sfinti.
Credinta este data de Dumnezeu in BIblie iar acea CARTE NU ESTE NEcanonica ci ESTE canonica dar am folosit NUMELE real al acelei CARTI. Cartea Descoperirilor sau APOCALIPSA pentru cei ce au cunostinte mai putine.
Apocalipsa 14, 12. Aici este rãbdarea sfintilor, care pãzesc poruncile lui Dumnezeu si credinta lui Isus.
Apocalipsa ESTE FOARTE Canonica.

| danut a răspuns (pentru fllu07):

" credința lui Isus, care este credința lui"
Vrei o lista, uite:
Respectarea SABATULUI pe care Hristos l-a tinut pana la plecarea la Tatal
Sfanta Cina sau noul tip de Paste asa cum Hristos l-a facut cu ucenicii. intru amintirea MORTII SALE.
Raspandirea adevarului, "duceti-va in toata lumea si faceti ucenici in numele Meu"
Facerea de Bine si dragostea pentru cei amarati.
Vindecarea bolnavilor
Eliberarea sclavilor
TOATE aceste lucruri fara ADAUGAREA de alte "ingrediente" si "TRADITII" sunt CREDINTA lui Isus. Toate sunt scrise in Biblie.

| fllu07 a răspuns (pentru danut):

Păi care sunt sfinții muritori bântuiti de vicii, si care sunt sfinții din Apocalipsa 14? Cum ii diferențiezi?

| fllu07 a răspuns (pentru danut):

Vezi ca, conform spuselor tale, Isus a ținut sabatul până a plecat la el. la Isus, ca Isus era si tatal si fiul.

| danut a răspuns (pentru fllu07):

NEFERICITULE, Domnul Isus a tinut si tine Sabatul de cand a facut omenirea. Domnul Isus ESTE Fiul. Tatal ESTE Tatal si stim despre Tata deoarece ne-a spus Fiul despre EL. Nefericiti suntevi voi astia de va spuneti "martorI", martorii cui ca Domnul Isus ESTE Iehova.

| danut a răspuns (pentru fllu07):

Nici un pacatos nu este sfant. Sfintii din Apocalips 14 sunt usor de deosebit fata de ceilalti:
12. Aici este rãbdarea sfintilor, care pãzesc poruncile lui Dumnezeu si credinta lui Isus.
Deci sfintii PAZESC TOATE cele 10 PORUNCI si tin CREDINTA lui Isus. Pe pamant sunt foarte putine religii care tin TOATE cele zece porunci. Ceilalti "sfinti" nu au legatura cu sfintenia.

| Anonim0506 explică (pentru danut):

Dumnezeu este unul, insa în 3 personae :Tatăl, Fiul și Duhul Sfânt. Și Tatăl și Fiul și Duhul Sfant sunt Dumnezeu, Unul și Același, doar ca în Persoane diferite. Sper ca e destul de clar.

| danut a răspuns (pentru Anonim0506):

Pentru mine este foarte clar, pentru martori lui iehova nu prea e clar.
P.S. Cei trei sunt fiinte, nu persoane fiindca Tatal si Duhul Sfant sunt Fiinte fluide, adica Duhuri. Cand spui persoana te referi la o fiinta MATERIALA.

| fllu07 a răspuns (pentru danut):

?
Asta-i bună. Tu cu mânuța ta scrii ca Tatăl e Tatăl, si Fiul este Fiul. 2 persoane separate. Si apoi zici ca Isus este Tatăl adica Iehova. Spune tu dacă nu te contrazici. Eu stiu din Biblie a exista o singură religie adevărată. O singură cale strâmta. Nu știu de unde ai clocit'o p'asta ca sunt numai câteva religii care țin cele 10 porunci. Una e ortodoxă, nu? Celelalte care mai sunt? Ți-am pus o intrebare simpla: ce caracteristici trebuie să găsim la religia adevarata? Ai batut câmpii. habar nu ai. 2 versete. cuvintele lui Isus identifică clar continuatorii sai. Dar tu esti cu Tatăl Fiu, si Fiul în Tatăl. Care tatăl este și Fiu si Tatăl si Duh si Fiu în tată.
Cui i se va supune Fiul la finalul domniei de 1.000 de ani? Lui însuși? Logica de 2 lei. Stai stai. Tu ești cu crede si nu cerceta. cu rațiunea lui Dumnezeu nu cea umană.

| fllu07 a răspuns (pentru Anonim0506):

Uite. În Filipeni 2:9 se spune că pentru că a fost ascultător până la moarte Isus a fost înălțat de Dumnezeu într-o pozitie superioară. Ori asta nu se poate întâmpla dacă Isus si Dumnezeu ar fi egali doar daca Isus a devenit mai mare ca Dumnezeu. Ori asa ceva nu exista. Daca noi suntem pe aceiași linie, si tu faci un pas automat esti in fața mea. Nu? Dar dacă tu esti in spatele meu, si faci un pas. poti fi mai în față dar tot mai jos ca mine. Aceiași situatie este și cu Isus Cristos. În plus despre Isus se spune că i se va supune lui Dumnezeu. cum e posibil asta de vreme ce ei ar fi egali? Ar fi o persoană? Cam fără sens nu?

| Anonim0506 explică (pentru fllu07):

Si tu vrei sa îmi spui ca sunt 3 Dumnezei? Nu. E fals

| Anonim0506 explică (pentru fllu07):

In acel verset este vorba de când a avut loc Înălțarea și Mântuitorul a fost înălțat în Ceruri de către Dumnezeu Tatăl.

| fllu07 a răspuns (pentru Anonim0506):

Nu, nu asta vreau sa spun. Biblia spune clar ca unul singur este Dumnezeu. Cel Atotputernic. Nu are început, sfârșit, si nici egal. Conform cu Coloseni 1:15 Isus Cristos este Fiul lui Dumnezeu, si începutul lucrărilor de creație. Înainte de orice Dumnezeu l-a creat pe fiul său iubit. Apoi împreună au creat tot ceea ce este vizibil în prezent, precum și lucrurile invizibile. Iata de ce in Geneza 1:26 Dumnezeu spune SĂ FACEM si ASEMANAREA NOASTRĂ. Indică clar prezența a 2 persoane. Ulterior când Isus Cristos a fost pe pământ a spus când a venit timpul ca merege (înapoi în cer ) " la tatăl meu si DUMNEZEUL meu). Înțelegem că Isus este fiul lui Dumnezeu, este inferior lui Dumnezeu. Totusi el Există, este să spun așa "instrumentul" prin care Dumnezeu va distruge lucrările Diavolului. Isus Cristos este un Rege glorios. Regele Regilor și Domnul Domnilor. Oricine se pleacă înaintea lui dar și el se pleacă înaintea lui Dumnezeu care este totul pentru toți. Aceasta idee este susținută și de 1 Corinteni 11:3 - principiul autorității - toți se supun cuiva Iar Isus Cristos lui Dumnezeu. Si mai este susținută și de 1 Corinteni 15:28 care spune că atunci când toate i-au fost supuse. de către altă persoană (Doar Dumnezeu poate face asta) atunci el se va supune celui care i-a supus toate lucrurile. Adică lui Dumnezeu. Iar Duhul sfânt este forța lui Dumnezeu, suflul pe care la folosit pentru a crea, pentru susține viața, nicidecum o persoană.

| danut a răspuns (pentru fllu07):

Nu iepurasule, EU am spus si repet pentru mintea ta incalcita urmatoarele:
Tatal ESTE DUH si nu a fost NICIODATA pe Terra.
Domnul Isus Hristos ESTE Dumnezeu Fiul numit in Vechiul Testament si YHV sau Iehova dupa cum i-ati modificat voi numele. Domnul Isus ESTE CREATORUL Universului asa cum scrie CLAR in IOAN 1, 3. Toate lucrurile au fost fãcute prin El, si nimic din ce a fost fãcut, n-a fost fãcut fãrã El.
Chestia cu cele 10 porunci este ca NUMAI unii RESPECTA PORUNCA a patra.
Exodul 20, 8. Adu-ti aminte de ziua de odihnã, ca s-o sfintesti.
9. Sã lucrezi sase zile, si sã-ti faci lucrul tãu.
10. Dar ziua a saptea SAMBATA, este ziua de odihnã închinatã Domnului, Dumnezeului tãu: sã nu faci nici o lucrare în ea, nici tu, nici fiul tãu, nici fiica ta, nici robul tãu, nici roaba ta, nici vita ta, nici strãinul care este în casa ta.
11. Cãci în sase zile a fãcut Domnul cerurile, pãmântul si marea, si tot ce este în ele, iar în ziua a saptea S-a odihnit: de aceea a binecuvântat Domnul ziua de odihnã si a sfintit-o.
"Ți-am pus o intrebare simpla: ce caracteristici trebuie să găsim la religia adevarata? Ai batut câmpii"
Daca tu spui ca Dumnezeu a batut campii cand a DICTAT Apocalipsa atunci din nefericire am cea mai mare dreptate cand nu va raspund.
"Cui i se va supune Fiul la finalul domniei de 1.000 de ani?"
Pai citeste Biblia gicutule si vei afla.
" Tu ești cu crede si nu cerceta." Esti sigur?

| fllu07 a răspuns (pentru danut):

1) unde scrie in Biblie ca Isus este Iehova sau Dumnezeu?
2) sabatul nu mai trebuie ținut, a fost o lege care a fost împlinită de Cristos. Dar nu vreau sa abordez si subiectul sabat cu tine. ca iar ajungem ca în situația de față Isus = Dumnezeu, dar nu Dumnezeu Tatăl. Dumnezeu Fiul.care e Dumnezeu mai mic dar egal cu Tatăl care este Fiul în Duh. Si zici ca eu am mintea încâlcită. laughing
3) tu ai batut câmpii, cu strâgături (cum se zice in ardeal) ai răspuns total pe lângă întrebare. Nu Dumnezeu. Dar asa știi tu sa fi alambicat încurcat, neinteligibil Dumnezeu În Tatăl Isus Yah Creator.
4) stai jos 2. Te contrazici singur!
Dumnezeu e Tatal, e Duh si nu a coborât niciodată pe Terra. Si nu stii cui i se va supune Isus la Finalul celor 1.000 de ani? Dar te-ai inchis singur. Nici nu realizezi. Si nu Isus este Creatorul si Dumnezeu. Apocalipsa 4:11.
Hai scald'o iară iepuras, coconaș ca Isus de fapt. el Nunu Tatal în fiul Duhului. Vorbești prostii si-i tragi si pe alții în noroi.

| danut a răspuns (pentru fllu07):

"1) unde scrie in Biblie ca Isus este Iehova sau Dumnezeu?"
Ioan, 1. La început era Cuvântul si Cuvântul era cu Dumnezeu, si Cuvântul era Dumnezeu.
2. El era la început cu Dumnezeu.
" sabatul nu mai trebuie ținut, "
Matei 5, 17. Sã nu credeti cã am venit sã stric Legea sau Proorocii; am venit nu sã stric, ci sã împlinesc.
18. Cãci adevãrat vã spun, câtã vreme nu vor trece cerul si pãmântul, nu va trece o iotã sau o frânturã de slovã din Lege, înainte ca sã se fi întâmplat toate lucrurile.
Matei 28, 19. Duceti-vã si faceti ucenici din toate neamurile, botezându-i în Numele Tatãlui si al Fiului si al Sfântului Duh.
Ioan 1, 14. Si Cuvântul S-a fãcut trup, si a locuit printre noi, plin de har si de adevãr. Si noi am privit slava Lui, o slavã întocmai ca slava singurului nãscut din Tatãl.
18. Nimeni n-a vãzut vreodatã pe Dumnezeu; singurul Lui Fiu, care este în sânul Tatãlui, Acela L-a fãcut cunoscut."
Ioan 14, 8. "Doamne", i-a zis Filip, "aratã-ne pe Tatãl, si ne este de ajuns."
9. Isus i-a zis: "De atâta vreme sunt cu voi si nu M-ai cunoscut, Filipe? Cine M-a vãzut pe Mine, a vãzut pe Tatãl. Cum zici tu dar: "Aratã-ne pe Tatãl?"
10. Nu crezi cã Eu sunt în Tatãl, si Tatãl este în Mine? Cuvintele, pe care vi le spun Eu, nu le spun de la Mine, ci Tatãl, care locuieste în Mine, El face aceste lucrãri ale Lui.
11. Credeti-Mã cã Eu sunt în Tatãl, si Tatãl este în Mine; credeti cel putin pentru lucrãrile acestea.
IOan 14, 15. Dacã Mã iubiti, veti pãzi poruncile Mele.
21. Cine are poruncile Mele si le pãzeste, acela Mã iubeste; si cine Mã iubeste, va fi iubit de Tatãl Meu. Eu îl voi iubi, si Mã voi arãta lui."
Apocalipsa 22, 1. Si mi-a arãtat un râu cu apa vietii, limpede ca cristalul, care iesea din scaunul de domnie al lui Dumnezeu si al Mielului.
3. Nu va mai fi nimic vrednic de blestem acolo. Scaunul de domnie al lui Dumnezeu si al Mielului vor fi în ea. Robii Lui Îi vor sluji.
Uite ce vor face, vor domni vesnic pe noul pamant dar fara iehovisti.

| fllu07 a răspuns (pentru danut):

Io când ți-am zis că ție frica de Martorii lui Iehova, ai negat. ca nu. nu mi-e frică. Dar vad ca în fiecare comentariu iti permiți să-i judeci. Lasă chestiunea asta in mâinile celui care judecă drept. Iepuras. Până atunci învață să gândești logic. Si rațional.

sadrian46
| sadrian46 a răspuns:

Eu îți recomand adventiștii de ziua a 7-a. După ce am fost prin mai multe biserici aceștia îmi par cei mai cool.

| Manciu_Emil_1976 a răspuns (pentru sadrian46):

Adică să sară din puț în lac, cam așa ceva! Dacă are răbdare să asculte toată istoria bisericii adventiste și „argumentele" doctrinei lor, bazate pe reinterpretări la interpretări și nu știu ce revelații, își face cruce din reflex. Sper să nu citească și despre adventiștii reformați și motivul separării, că sigur o să ai cu ea o discuție foarte serioasă referitor la recomandarea făcută!

| Manciu_Emil_1976 a răspuns (pentru sadrian46):

Referitor la cool, cam ai dreptate: nu au programul religios așa încărcat ca celelalte culte și sunt mai primitori și deschiși cu cei noi veniți. Un mare plus e faptul că au multe emisiuni radio-tv interesante, plăcute și constructive chiar și pentru persoane agnostice sau nereligioase.

| sadrian46 a răspuns (pentru Manciu_Emil_1976):

Mie îmi place și stilul lor de alimentație mai sănătos.

| anonimg a răspuns:

"Religia curata si neintinata, inaintea lui Dumnezeu, Tatal nostru, este sa cercetam pe orfani si pe vaduve in necazurile lor si sa ne pazim neintinati de lume." (Iacov.1:27)

Cei mantuiti or sa fie din "toate cate putin"; adica or sa fie si ortodocsi, si catolici, si penticostali si unii adventisti, si unii martori. Surprinzator or sa fie si unii atei. Si asta pentru ca acestia, in viata lor au tinut cont de versetul de mai sus, si care n-au luptat impotriva lui Dumnezeu, ci s-au luptat cu Dumnezeu.

| Celcestietot a răspuns:

Buna! De ce vrei sa faci asta?

| mentholinks a răspuns:

Nu poti ca nu are cine, nu mai exista ucenici adevarati.

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

Viziteaza organizatia religioasa Martorii lui Iehova.

| GicaGigekGica a răspuns (pentru anonim_4396):

In nici un caz nu fa asta, orice numai nu asta!

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

Buna, uite aici o lista a altor cateva culte recunoscute in Romania
» Biserica Reformată din România
» Biserica Evanghelică Confesiune Augustana din România
» Biserica Evanghelică Lutherană din România
» Cultul Creștin Baptist- Uniunea Bisericilor Creştine Baptiste din România
» Biserica Creştină După Evanghelie din România
» Biserica Evanghelică Română
» Cultul Creștin Penticostal – Biserica lui Dumnezeu Apostolică din România
» Biserica Română Unită cu Roma, Greco-Catolică
» Arhiepiscopia Bisericii Armene
» Biserica Ortodoxă de Rit Vechi din România

http://culte.gov.ro/? page_id=57

| GabiDumitrescu a răspuns (pentru anonim_4396):

Daca se duce la alea e ca de la lac in putz... Nu mai bine sa gaseasca ceva vesel, optimist, care sa nu ii puna jugul de git?
https://ro.wikipedia.org/wiki/Monstrul_Zbur%C4%83tor_de_Spaghete

| anonim_4396 a răspuns (pentru GabiDumitrescu):

Măcar își găsește un sens în viata: se duce în oraș și împarte "Turnul de Veghe" și alte cărti de propagandă.

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

Cum adică să ți se potrivească?!
TU trebuie să te potrivești Împărăției! Lasă-i pe ei. Citește Biblia! Pocăiește-te și du-te la o Biserică în care se vorbește și explică din Cuvântul Lui Dumnezeu!

| pacatosulBogdan a răspuns:

Efeseni 4,5 confirma ca nu exista decat un botez valid, o singura credinta si bineinteles un singur Domn:
"Este un Domn, o credinta, un botez".
Singurul botez valid este cel in numele Sfintei Treimi, asa cum spune si Domnul Iisus Hristos:
"Drept aceea, mergand, invatati toate neamurile, botezandu-le in numele Tatalui si al Fiului si al Sfantului Duh" - Matei 28, 19
Dogma Sfintei Treimi este dreapta, adica neschimbata, asa cum a fost primita prin revelatia Scripturala si a Traditiei Sinoadelor si a Sfintilor Parinti, doar in Biserica Ortodoxa!

Daca vrei sa ai un botez valid, care iarta pacatele, boteaza-te doar in Biserica Ortodoxa de Rasarit, adica in Biserica Ortodoxa Romana!

| Anonim0506 explică (pentru pacatosulBogdan):

Ortodoxia are învățături false în caz ca nu știai. Botezul care vine din credința și dragoste fata de Dumnezeu este valid. Nu contează atât de mult religia, atât timp cât este alegerea ta. În Biblie oamenii nu sunt botezați de mici, ci botezul este alegerea lor când sunt destul de maturi.Biblia nu promovează o religie, religia nu este valida atât timp cât Îl urmezi pe Dumnezeu și Îi asculți cuvântul

| pacatosulBogdan a răspuns (pentru Anonim0506):

Minti! Esti o sectanta mincinoasa, care face propaganda sectanta pe-aici! Ortodoxia este crestinismul autentic, care nu a schimbat nimic din predania Sfintilor Apostoli, asa cum au primit-o si ei de la Hristos Dumnezeu. Biserica este una si "portile iadului nu o vor birui" (Matei 16, 18). Sectele voastre sunt nascocirile diavolului, care vrea sa rupa din Biserica lui Hristos. Cand a aparut secta ta? Din ce secta faci parte? Crestinismul ortodox este de 2000 de ani. De cati ani este secta ta? Si copiii trebuie botezati fiindca fagaduinta Duhului Sfant este data si lor, asa cum a spus Sfantul Apostol Petru la Fapte 2, 39. Fara botez, nici copiii nu se pot mantui! Ioan 3, 5; "Iisus a raspuns: Adevarat, adevarat zic tie: De nu se va naste cineva din apa si din Duh, nu va putea sa intre in imparatia lui Dumnezeu."
Sfantul Apostol Pavel boteza familii intregi, cu copii cu tot. - Fapte 16, 15; I Corinteni 1, 16
Biblia autentica este Ortodoxa si indeamna la Ortodoxie: "Deprinde-te cu dreapta credinta!" I Timotei 4:7 "Si cu adevarat, mare este taina dreptei credinte!" 1 Timotei 3, 16
Biserica Dumnezeului celui viu este "stalpul si temelia adevarului" 1 Timotei 3, 15 Nu sectele voastre straine de neamul romanesc! Domnitorii nostri au fost ortodocsi, nu sectanti ca tine!

| RoșcaLucian a răspuns (pentru Anonim0506):

Noi ortodocșii ne boteza d e mici pentru a înlătură păcatul strămoșesc prin care cel-rau salasluieste in inima noastră de bebeluși.

După Botez inima noastră devine tron al lui Iisus Hristos.

Dvs v-ati lasa copilul sa trăiască (pana când va dori sa se boteze) cu inima ca sălaș al diavolului?


NE boteza de mici, dar când creștem nu suntem obligați sa rămânem ortodocsi, deci religia noastră nu îngrădește libertatea omului, cum de altfel nu o îngrădește nici Dumnezeu.


Însă, de ce sa părăsești calea cea dreapta?

Citește te rog Vietile Sfintilor a caror viata a fost asceza pura?

Îți recomand cartea Nesfintii Sfinti. Vei vedea acolo pe cineva care s-a botezat la ortodoxie când avea 20 de ani. Vei citi experienta lui?

Dar te rog sa încerci sa ai inima bună în aceasta încercare a vieții tale.

Eu ma voi ruga pentru tine.

Îți recomand să faci Sf Cruce pentru ca e "arma împotriva diavolului"

Alte arme sunt:smerenia sufletului,
NUMELE LUI IISUS HRISTOS (deci spune Doamne Iisuse Hristoase Fiul LUI Dumnezeu miluiește ma pe mine păcătosul) si Psaltirea.
(blestemele din ea sunt pentru diavoli, nu pentru oameni)

| Anonim0506 explică (pentru pacatosulBogdan):

Faptul ca ma faci "sectanta nebuna" arata faptul ca am dreptate. Biblia spune ca cei drepți vor fii urâți, prigoniți. Comportamentul tău fata de mine nu a fost adecvat. Învață să respecți.

| pacatosulBogdan a răspuns (pentru Anonim0506):

Nu te-am facut nebuna, ci mincinoasa, ceea ce si esti!

| Anonim0506 explică (pentru pacatosulBogdan):

Cine ești tu sa judeci?

| pacatosulBogdan a răspuns (pentru Anonim0506):

Nu te-am judecat, ci doar am constatat ca spui minciuni despre Ortodoxie si despre mine, ca te-as fi facut "nebuna", ceea ce nu e adevarat! Eu sunt doar un pacatos, care nu doreste discutie in contradictoriu cu tine si cu nimeni, dar reactionez uneori la hulele sectantilor.

| Anonim0506 explică (pentru pacatosulBogdan):

Când faci pe cineva mincinos înseamnă că ai judecat. Iar chestiile în care cred nu sunt minciuni.

| Whateverrr a răspuns:

Hello! Nu este nevoie sa te botezi neaparat in cadrul unei biserici, pentru ca este o decizie personala. Totusi, iti recomand sa-ti gasesti o biserica cu invataturi in conformitate cu Biblia, pentru ca este foarte importanta legatura frateasca happy

| Anonim0506 explică (pentru Whateverrr):

Pai unde altundeva sa ma botez?

| Anonim0506 explică (pentru Whateverrr):

Asta și încerc sa fac. App, cum altundeva sa ma botez dacă nu in cadrul unei biserici?

| Whateverrr a răspuns (pentru Anonim0506):

In Biblie, Ioan Botezatorul a botezat poporul in raul Iordan. In ziua de azi, unii se boteaza chiar si in piscine gonflabile, sau orice vas cu apa. Nu e foarte important unde esti botezat, ci simbolistica. Este adevarat ca poate in cadrul unei biserici este cel mai usor, pentru ca se ocupa ei de tot, si toti participantii sunt martori.
Sigur o sa gasesti o biserica autentica, cu invataturi bune, in zona ta, daca aduci lucrul asta inaintea lui Dumnezeu.

| sadrian46 a răspuns (pentru Anonim0506):

Te botez eu. Apă este.

| ioan452 a răspuns:

Pai nu ai fost botezată de părinți la naștere?, cred ca mergi la o biserica și spui ca vrei sa te botezi. Daca mai vrei asta. Oricum eu nu prea cred in povesti din astea cu botezul bisericiesc și alte vrăjeli

| Anonim0506 explică (pentru ioan452):

Am fost botezata de bebeluș, am crescut ortodoxa însă mi-am dat seama ca aceasta relgie are învățături greșite asa ca am decis sa o părăsesc. Am realizat ca nu e ok botezul de bebeluș fiindcă botezul trebuie sa fie o alegere când ești destul de matur, de aceea doresc sa ma botez

| anonim_4396 a răspuns (pentru Anonim0506):

A, mergi la cultul Baptist, vei face un curs de cateheza si apoi vei primi Botezul adica Legamantul cu Domnul Isus.

| RoșcaLucian a răspuns (pentru Anonim0506):

Bună!

Am putea discuta mai multe, te rog, legat de religia ortodoxa?

Eu sunt ortodox și nu vad vreo greșeală, însă sunt curios ce "greșeli" ai găsit tu.

As dori sa vorbim mai multe, aici sau în privat.

Pana atunci, te rog cu inima bună de frate fata de o sora aflata în nedumerire :citește pasajul de la Galateni 1, 6-9, cu privire la sectele creștine din toate veacurile.

Mă mir că aşa degrabă treceţi de la cel ce v-a chemat pe voi, prin harul lui Hristos, la altă Evanghelie,
7. Care nu este alta, decât că sunt unii care vă tulbură şi voiesc să schimbe Evanghelia lui Hristos.
8. Dar chiar dacă noi sau un înger din cer v-ar vesti altă Evanghelie decât aceea pe care v-am vestit-o - să fie anatema!
9. Precum v-am spus mai înainte, şi acum vă spun iarăşi: Dacă vă propovăduieşte cineva altceva decât aţi primit - să fie anatema!

| suntserios a răspuns (pentru RoșcaLucian):

Uite, tu esti una din greselile religie ortodoxe. Agresiv in a atrage oamenii spre ceva care nu le place si nu cred si mai ales lipsa gandirii si traind doar din ce au scris altii prin niste cărți.

| RoșcaLucian a răspuns (pentru suntserios):

Îmi cer iertare, fiind orbit sufletește, poate nu vad unde am greșit prin mesajul de mai sus. Eu l am scris apelând la Sfânta Scriptură cea descoperita Apostolilor de Sf Duh. Și mi am dorit ca prin acel mesaj sa aduc Lumina lui Hristos în suflete, asa cum pot eu, păcătosul... Iertare! Doamne Iisuse Hristoase Fiul LUI Dumnezeu miluiește ne și ne mântuieste pe noi! Amin!

| suntserios a răspuns (pentru RoșcaLucian):

Ai gresit ca nu esti in stare sa gandesti singurel. Te lasi condus ca o oaie de ceea ce este cea mai mare arma de manipulare in masa... Religia. Daca ai gandi singurel ai lasa citatele din carti scrise de oieri

| Anonim0506 explică (pentru RoșcaLucian):

Eu ascult doar de Biblie și atât timp cat celelalte religii au lucruri care nu sunt justificate de Biblie refuz sa particip în activitățile lor. Iisus nu spunea niciodata "trebuie sa urmați cutare religie". Mie mi se pare de ajuns sa Îl ascult pe El și atât, nu și alte chestii adăugate de alte religii.

| RoșcaLucian a răspuns (pentru suntserios):

Îmi cer iertare de deranj!

Îți recomand rugaciunea. Ma voi ruga pentru tine. Maica Domnului sa ne ajute! Amin!

| RoșcaLucian a răspuns (pentru Anonim0506):

Ai drpetate. Iisus n a spus sa urmam cutare relgie, dar a spus:
-să ne ferim de prooroci mincinoși
Căci se vor ridica hristoşi mincinoşi şi prooroci mincinoşi şi vor da semne mari şi chiar minuni, ca să amăgească, de va fi cu putinţă, şi pe cei aleşi.(Matei 24, 24)
- să-L urmam pe El, Calea, Adevărul și Viata: "după aceea, vino şi urmează-Mi." (Matei 19, 21. ) și "Deci iarăşi le-a vorbit Iisus zicând: Eu sunt Lumina lumii; cel ce Îmi urmează Mie nu va umbla în întuneric, ci va avea lumina vieţii." (Ioan 8, 12)
- "Cel care cauta afla." (Matei 7, 8)

Si unde oare să-L cautam pe Hristos? Unde Îl găsim?

El spune:"Cercetați Scripturile ca ele mărturisesc despre Mine" (Ioan 5, 39)și "va rătăciți neștiind Scripturile și nici puterea lui Dumnezeu"(Matei 22, 29)


Si unde găsești Scriptura cea adevărata? La izvor! Acolo găsești cuvintele pure, nealterate ale LUI Iisus, acolo găsești ceea ce vrea El sa auzi și sa aplici în viata ta.

Care e izvorul? ORTODOXIA!

Din Biserica Universala Apostolica înființată la Pogorârea SF Duh, s-au desprins la 1054 catolicii și ce a rămas nealterat din Biserica Universala Apostolica, a luat denumirea de ortodoxie. Apoi din catolici s au desprins protestanții și apoi au apărut alte culte crestine. Protestanții și celelalte culte noi au modificat calitatea apei izvorului, modificând cuvintele lui Iisus Hristos.

Îți recomand cartea"Calauza in credinta ortodoxa"de Ilie Cleopa.

Îți recomand Sf Scriptura cu aprobarea Sf Sinod(trebuie sa scrie pe prima fila a Bibliei, altfel nu e ortodoxa)

Îți recomand să cauți un duhovnic bun

Îți recomand să te rogi pentru a primi ajutor de la Dumnezeu.

Îți recomand să te informezi extrem extrem extrem de bine despre toate cultele înainte de a lua o decizie.

Poti citi viata lui Serafim Rose(a trecut pe la toate cultele creștine și un final a ales ortodoxia)

Poti citi de pe aceasta pagina unde găsești informații despre toate cultele, mărturie a unui om care le-a încercat și a ales ortodoxia in final
http://www.odaiadesus.ro/apa.html

M am rugat azi pentru tine. Nu ca este rugaciunea mea ceva, dar imi doresc sa nu cazi în înșelare d ela cel rau care "umblă, răcnind ca un leu, căutând pe cine să înghită,
9. Căruia staţi împotrivă, tari în credinţă, ştiind că aceleaşi suferinţe îndură şi fraţii voştri în lume." (I Petru 5, 8-9).



Doamne Iisuse Hristoase Fiul LUI Dumnezeu miluiește ma pe mine păcătosul!

| RoșcaLucian a răspuns (pentru suntserios):

Legat de agresivitate. Ai drpetate, am scris o parte din mesaj cu mare indignare fata de alte culte creștine, cu revolta în suflet chiar.

Însă apoi am aflat ca fata de acești creștini trebuie sa ma comport cu mila asa cum a făcut o samarinenaul cel Milostiv cu omul căzut între tâlhari. În momentul în care se arunca în religia ortodoxa (ceea ce nu s-a intamolat in cazul de fata și apreciez acest lucru), va trebui sa o apar, fiindcă Biserica ortodoxa este "stâlp și temelie a adevarului(I Timotei 3, 15).

Asa ca recunosc și îmi cer iertare dacă limbajul a fost agresiv.

Cu totii suntem oameni...

Domnul sa ne lumineze! Amin!?

| Manciu_Emil_1976 a răspuns (pentru RoșcaLucian):

Învățătura primită de către Apostoli și ucenici de la Cristos,este Evanghelia adică Noul Testament,din care-ai și citat,nu toată Sfânta Scriptură (Biblia),așa cum afirmi (din cauza emoției, probabil). Dacă tot vrei să "aduci Lumina" arată clar versetele din Evanghelie unde ucenicii și Apostolii practicau ceea ce practicați voi, orto/catolicii. Dar clar, nu cu interpretări și revelații de la nu știu cine, când și cum, că așa au toate ereziile și celelalte religii, iar rezultatul se vede foarte clar, după cum ți-am explicat mai sus.

| suntserios a răspuns (pentru RoșcaLucian):

"Ai drpetate, am scris o parte din mesaj cu mare indignare fata de alte culte creștine, cu revolta în suflet chiar."

Doar ortodoxia e buna ca asa ai fost tu botezat, nu? Cata aroganță...

| RoșcaLucian a răspuns (pentru suntserios):

In niciun caz. Nu doar ortodoxia e buna. Fiecare relgie este buna prin învățatura morala pe care o susține.
Însă sigura adevărata unde Îl putem găsi pe Dumnezeu adevărat este ortodoxia pentru ca în ortodoxie se afla cuvintele Sale nealterate.

Sunt interzise adaosurile și modificările prin Galateni 1, 6-9.

Mă mir că aşa degrabă treceţi de la cel ce v-a chemat pe voi, prin harul lui Hristos, la altă Evanghelie,
7. Care nu este alta, decât că sunt unii care vă tulbură şi voiesc să schimbe Evanghelia lui Hristos.
8. Dar chiar dacă noi sau un înger din cer v-ar vesti altă Evanghelie decât aceea pe care v-am vestit-o - să fie anatema!
9. Precum v-am spus mai înainte, şi acum vă spun iarăşi: Dacă vă propovăduieşte cineva altceva decât aţi primit - să fie anatema!

| RoșcaLucian a răspuns (pentru suntserios):

Nu mi doresc sa fiu arogant... Iertare.Domnul Iisus îndeamnă la iubire de frați și smerenie! Prin ce scriu aici, nu urmăresc decât clarificarea unor lucruri, atât cât ma luminează Domnul, pe mine nevrednicul pacatos.

| RoșcaLucian a răspuns (pentru Manciu_Emil_1976):

Iarăși, nu-mi doresc sa stric pacea cu dreptatea, dar nu am afirmat nicăieri ca am citit întreaga Biblie.

"Eu l am scris apelând la Sfânta Scriptură cea descoperita Apostolilor de Sf Duh."

Nu am fost însă foarte clar, am citit Noul Testament din Sfânta Scriptură, dar în mesajul de mai sus am utliziat oricum, doar citate din Noul Testament?

| suntserios a răspuns (pentru RoșcaLucian):

Aroganta maxima

"Însă sigura adevărata unde Îl putem găsi pe Dumnezeu adevărat este ortodoxia pentru ca în ortodoxie se afla cuvintele Sale nealterate."

Numai in ce ai fost tu facut sa crezi e bine.
IPOCRIZIE.

| anonim_4396 a răspuns (pentru RoșcaLucian):

Deci ești ortodox și nu ai găsit greșeli!? Înseamnă că nu ai citit Biblia!
Uite două greșeli:
1. De ce se botează copiii bebeluși dacă tradiția asta este din anul 220 en și nu de la Isus? Origene a introdus asta pentru că se gândea la direcția copiilor ce mor până să ajungă la maturitate, neînțelegând că acel copil este sfințit prin părinți(dacă aceștia sunt credincioși). 1Corinteni 7:14 Aici voi ignorați dinadins un adevăr.
2. De ce preotului i se spune părinte? În Matei 23 Hristos interzice clar asta: Matei 23:9 aici voi păcătuiți împotriva Domnului Isus.

| RoșcaLucian a răspuns (pentru suntserios):

Îmi cer iertare, poate nu știu eu cum e bine. Va întreb pe dvs.

Cum e bine?

| RoșcaLucian a răspuns (pentru anonim_4396):

Buna!
Sfântul Teofilact al Bulgariei in Talcuirea la Epistola I către Corinteni explica, luminat de Sf Duh, acest verset de la I Cor 7, 14.

El spune clar ca:
-un copil trebuie este curat dacă se va Boteza și daca are părinți credincioși.

E nevoie deci de ambele, atât de Botez, cât și de credință puternica a părinților.

| fllu07 a răspuns (pentru RoșcaLucian):

Unde scrie in Biblie de Sfântul Teofilact al Bulgariei?

| anonim_4396 a răspuns (pentru RoșcaLucian):

"un copil trebuie este curat dacă se va Boteza" voi ori sunteți analfabeți funcționali ori nu înțelegeți Biblia pentru că nu vă pasă. Ce înseamnă a sfinți copilul prin credința părinților? Dacă trebuie să fie curat, crede-mă că îl spală și mama sa.
În Biblie nu ai să vezi bebeluși botezați pentru că ei nu pot mărturisi!
Fapte 13:24, de ce Ioan propovăduia botezul pocăinței înainte de venirea lui Hristos?
Ce este pocăința? Niște mătănii și gata? Plângi puțin, spui că nu mai faci și gata? Caută și înțelege ce este pocăința!
"şi anume botezul, care nu este o curăţare de întinăciunile trupeşti, ci mărturia unui cuget curat înaintea lui Dumnezeu, prin învierea lui Isus Hristos" și ia spune, ce poate mărturisi un bebeluș? Vezi că Isus a spus că vor veni prooroci mincinoși, de ce nu cercetați voi înșivă Cuvântul Lui Dumnezeu? Dacă vezi că sunt diferențe în traducere și nu mai înțelegi du-te și citește în ebraică și greacă, cât mai aproape de original. Dar nu crede popa care acceptă să i se spună "părinte" și să fie mijlocitor între tine și Dumnezeu spre iertarea păcatelor tale când Cuvântul Lui Dumnezeu și însuși Isus Hristos interzice așa ceva!
În momentul în care i-ai spus părinte popei ai păcătuit, să nu-ți fie de mirare când vei învia pentru Judecată și nu pentru răsplata mântuirii.
Luca 13:24-28 voi faceți parte din categoria asta!
Iar "părinții" voștri fac parte din categoria Matei 23:13!
Pocăiți-vă! Cercetați și nu mai luați de bune minciunile făcute pentru controlul maselor încă din 312 en! Dumnezeu este singurul de care să ascultați, nu de pope și tradiții inutile. De ce chinuiți degeaba bătrânii și-i puneți să se târască în genunchi în jurul bisericii?! Inconștienților!

| RoșcaLucian a răspuns (pentru anonim_4396):

Buna! Imi cer iertare, poți sa mi spui unde interzice Domnul Iisus Hristos sa numim "parinte" pe duhovnicii noștri prin care Însuși Domnul Dumnezeu vorbește?

| RoșcaLucian a răspuns (pentru fllu07):

Pe lângă Sfânta Scriptură, noi respectam și Sfânta Tradiție?

| RoșcaLucian a răspuns (pentru anonim_4396):

23, 8-12:

Voi însă să nu vă numiți rabi, că unul este Învățătorul vostru: Hristos, iar voi toți sunteți frați. (9) Şi tată al vostru să nu numiți pe pământ, că Tatăl vostru unul este, Cel din Ceruri°. (10) Nici învățători să nu vă numiți, că Invățătorul vostru este unul: Hristos. (11) Şi care este mai mare între voi să fie slujitorul vostru (12) Cine se va înălța pe sine se va smeri, și cine se va smeri pe sine se va înălța.

Hristos nu opreşte a se numi cineva „dascăl" [„învățător"], ci oprește a voi cineva cu împătimire (în chip pătimaş) să fie numit astfel şi a se sârgui în tot felul să fie numit aşa. Căci, după adevăr, vrednicia învățătorească este numai a lui Dumnezeu, Şi, oprind a chema „tată" pe altcineva în afară de Dumnezeu, nu oprește cinstirea părinților - de vreme ce a cerut cu adevărat să-i cinstim pe ei (leşire 20, 12) şi mai vârtos (să-i cinstim] pe cei duhovniceşti părinţi-, ci ne aduce[ îndrumă] spre cunoaşterea adevăratului Tată - adică a lui Dumnezeu, căci Tată adevărat Dumnezeu este. Iar [părinții] cei trupeşti nu sunt izvorul naşterii noastre, ci slujitori ai lui Dumnezeu şi împreună cu El pricinuitori ai nașterii de prunci.

Apoi arată folosul smereniei, spunând că,, cel care este mai mare întru voi" este dator a fi vouă slugă şi cel mai de pe urmă (să se arate). Căci cel care „se va înălța pe sine" socotind că este ceva, se va smeri, părăsit fiind de Dumnezeu.

| RoșcaLucian a răspuns (pentru anonim_4396):

Tot de la Sf Teofilact?

| anonim_4396 a răspuns (pentru RoșcaLucian):

Matei 23:9

| RoșcaLucian a răspuns (pentru anonim_4396):

Mulțumesc mult! Am gasit între timp

| anonim_4396 a răspuns (pentru RoșcaLucian):

Iar asta se vrea a fi un argument pentru ce? Popa păcătosul tot părinte i s-a spus(nu poți nega pentru că s-a dat până și la știri).

Întrebarea mea este: de ce i se spune "părinte" popei?

| anonim_4396 a răspuns (pentru RoșcaLucian):

"Tot de la Sf Teofilact?" Ce?

| RoșcaLucian a răspuns (pentru anonim_4396):

Noi, în ortodoxie avem părinți duhovnici.
Şi ne numim fii duhovnicești.
Fii au părinți?

| RoșcaLucian a răspuns (pentru anonim_4396):

Am atașat o talcuire la Matei 23, 9.

Este de la Sf Teofilact.

| RoșcaLucian a răspuns (pentru anonim_4396):

Asta încercăm sa răspund cuiva mai devreme... Citește comentariul cu marea și corabia te rog...

| anonim_4396 a răspuns (pentru RoșcaLucian):

Dezvoltă la întrebarea pe care am pus-o la categorie.

| RoșcaLucian a răspuns (pentru anonim_4396):

Iisus a răspuns şi i-a zis: Tu eşti învăţătorul lui Israel şi nu cunoşti acestea?(Ioan 3, 10)

Oare Se contrazice Mântuitorul când spune: Voi însă să nu vă numiţi rabi, că unul este Învăţătorul vostru: Hristos, iar voi toţi sunteţi fraţi

Rabi=Învățător

| RoșcaLucian a răspuns (pentru RoșcaLucian):

Iisus i-a zis: Maria! Întorcându-se, aceea I-a zis evreieşte: Rabuni! (adică, Învăţătorule) (Ioan 20, 16)

| RoșcaLucian a răspuns (pentru suntserios):

Îmi cer iertare dacă v am suparat cu ceva!

Bună pace și liniște sa aveți!

| RoșcaLucian a răspuns (pentru Anonim0506):

Îmi cer iertare dacă am suparat cu ceva!
Liniște și pace și Domnul sa ne lumineze!

| fllu07 a răspuns (pentru RoșcaLucian):

Isus Cristos a condamnat înlocuirea Cuvântului lui Dumnezeu cu "Sfânta tradiție". Sigur o sa spui că că le respectați pe amandoua, nu ati înlocuit Biblia cu tradiția. Dar ce te faci cand tradiția nu corespunde cu Biblia? Pe care o respecți?

| fllu07 a răspuns (pentru RoșcaLucian):

Păi da. Învățatorule, nu părinte, nu preasfinte, nu înalt prea sfinția sa. Și totuși era vorba de Isus, fiul lui Dumnezeu, nu de un preot pacatos, si cel mai probabil lacom, si putred de bogat.

| RoșcaLucian a răspuns (pentru fllu07):

Nici învăţători să nu vă numiţi, că Învăţătorul vostru este unul: Hristos(Matei 23, 10)

| RoșcaLucian a răspuns (pentru fllu07):

Tradiția corespunde cu Biblia?

| RoșcaLucian a răspuns (pentru RoșcaLucian):

Îmi cer iertare dacă am suparat cu ceva! Dumnezeu sa ne ierte pe toți!

| RoșcaLucian a răspuns (pentru RoșcaLucian):

In loc de? Este happy. Aplicația nu permite.

| RoșcaLucian a răspuns (pentru suntserios):

Dumnezeu sa ne ierte pe toți! Imi cer iertare daca am suparat cu ceva!

| RoșcaLucian a răspuns (pentru Anonim0506):

Dumnezeu sa ne ierte pe toți! Imi cer iertare daca am suparat cu cv

| RoșcaLucian a răspuns (pentru anonim_4396):

Dumnezeu sa ne ierte pe toți! Imi cer iertare daca v am suparat cu ceva!

| alex598 a răspuns:

La orice biserică locală. Eu îți recomand o biserică luterană (baptistă, penticostală, evanghelică, etc.).

| Naavin a răspuns:

Nu ai fost botezata in Biserica Ortodoxa in copilarie?
Sa stii ca multa lume nu cunoaste Adevarul, crede fel si chip despre Biserica Ortodoxa: citeste cand ai timp acest site, mai alest rubrica meniul principal> invataturi.
Ai sa vezi lucruri frumoase, ai sa vezi adevarul, pe Hristos:
https://mantuireaorg.blogspot.com/? m=1

| RoșcaLucian a răspuns:

Bună! Ai cont de Facebook? Mi as dori sa discutam în privat legat de religia ortodoxa. Sunt curios care ar fi "greșelile".

Pana atunci, te rog cu inima bună sa citești pasajul de la Galateni 1, 6-9 cu privire la toate sectele creștine din toate veacurile

Mă mir că aşa degrabă treceţi de la cel ce v-a chemat pe voi, prin harul lui Hristos, la altă Evanghelie,
7. Care nu este alta, decât că sunt unii care vă tulbură şi voiesc să schimbe Evanghelia lui Hristos.
8. Dar chiar dacă noi sau un înger din cer v-ar vesti altă Evanghelie decât aceea pe care v-am vestit-o - să fie anatema!
9. Precum v-am spus mai înainte, şi acum vă spun iarăşi: Dacă vă propovăduieşte cineva altceva decât aţi primit - să fie anatema!

| fllu07 a răspuns (pentru RoșcaLucian):

Pana una alta iti las eu un link care iti arată o greșală:
https://m.digi24.ro/......re-1318549

| RoșcaLucian a răspuns (pentru fllu07):

Aaaa! O știu! Sunt din județ!

Dar și Maria Egipteana a fot o desfrânata întreaga ei vitata și apoi s-a pocăit și vede Fața lui Dumnezeu și Mantuitorului nostru Iisus Hristos în Rai!
?

Sfântul Ioan Gura de Aur spune ca gravitatea greșelii nu se măsoară prin mărimea ei, ci prin poziția în societate a celui care o comite.

Din punctul meu d e vedere, cel mai înțepe nu ar fi sa arătăm cu degetul, ci sa ne rugam cu frică de Dumnezeu pentru astfel de perosane. Poate acum, fostul Episcop de Huşi se comporta ca un Sfant. Poate plânge râuri de lacrimi. De ce sa l mai judec?

| Manciu_Emil_1976 a răspuns (pentru RoșcaLucian):

De ce în privat,pentru că nu ai argumente?! Din câte știu eu,nu este folosit în Noul Testament cuvântul sectă, ci păgân,partidă,neamuri și erezii. Înafară de orto/catolici,ce cult sau denominațiune mai știi care să aibă atât de multe practici religioase eretice,bazate pe interpretări ale unor versete apocrife, nepracticate de ucenicii sau apostolii lui Cristos și total contrare Evangheliei?! Sau în istoria și practica cărui cult/denominațiune ai mai întâlnit atâta idolatrie,păgânism,ocultism, cruzime, fanatism, materialism, sclavie, promiscuitate și imoralitate ca în orto/catolicism?!

| fllu07 a răspuns (pentru RoșcaLucian):

Nu ma intereseaza ce spun "sfinții părinți " Sau alte surse în afară de Biblie. Isus Cristos a spus simplu: "dupa roadele lor îi ve-ți recunoaște "
Legat de episcopul de Husi, dacă nu era descoperit activa si acum ca om al lui Dumnezeu, cum de altfel sunt si alti călugări. Așadar conform Bibliei religia despre care vorbim se află pe calea largă. care duce la pierzare.

| RoșcaLucian a răspuns (pentru Manciu_Emil_1976):

Modelul nostru în viata e Hristos. De aceea ne și nu în creștini ortodocși.

Faptul ca unii ortodocși nu sunt și practicanti(adica nu păzesc poruncile și nu înțeleg credinta predicat de Mântuitorul Iisus Hristos), nu e vina ortodoxiei. Ortodoxia e dragoste, însă, să recunoaștem, este bine știut ca sunt ortodocși doar cu numele și acest fapt alterează adavartul înțeles al Ortodoxiei.

Daca ma va lumina Domnul, voi avea argumente suficiente?

| RoșcaLucian a răspuns (pentru Manciu_Emil_1976):

Am dorit sa discutam în privat fiindcă aicinu pot anexa fotografii, dar la fel de bine pot discuta și public,?

| RoșcaLucian a răspuns (pentru fllu07):

Da. "După roadele lor ii veți cunoaste"... Iar Sf Parinti au lucrat smerenia, rugaciunea inimii, iubirea, pacea, liniștea, drepatea.asa ii cunoaștem ca sunt de la Dumnezeu.

| RoșcaLucian a răspuns (pentru Manciu_Emil_1976):

Unde am pus semnul întrebării este punct.

| RoșcaLucian a răspuns (pentru fllu07):

Da, dar este descoperit fiindcă " Feriţi-vă de aluatul fariseilor, care este făţărnicia.
2. Că nimic nu este acoperit care să nu se descopere şi nimic ascuns care să nu se cunoască.
3. De aceea, câte aţi spus la întuneric se vor auzi la lumină; şi ceea ce aţi vorbit la ureche, în odăi, se va vesti de pe acoperişuri. "(Luca 12, 1-3)

Deci,in cazul fostului Ep de Huşi, nu vad decât o arătare a dreptății lui Dumnezeu, o împlinire a CUVÂNTULUI Scripturii

| RoșcaLucian a răspuns (pentru Manciu_Emil_1976):

Tocmai am găsit ce am scris exact într un mesaj mai vechi la aceasta postare. :"As dori sa vorbim mai multe, aici sau în privat".

Deci nu ma tem sa discut în public.

Dar nu ma supara afirmația ta, caci suntem oameni și greșim.

"Şi ne iartă noua gresalele noastre precum și noi iertam gresitilor noștri

SI NU NE DUCE PE NOI IN ISPITA, CI NE IZBĂVEȘTE DE CEL VICLEAN! AMIN!

| fllu07 a răspuns (pentru RoșcaLucian):

Si pe preoții de azi, scăldati în aur și mașini scumpe, pe care un om de rând nu si le permite nici dacă munceste cinstit toată viața... cum e? Preoții plini de afaceri? Preoții care practica victoria si vrăjitoria în biserică? Preoții homosexuali, pedofili? Si pe ei tot după roade ii cunoastem.

| fllu07 a răspuns (pentru RoșcaLucian):

Sigur, te dezici acum de el. Chipurile voi cinstiți el păcătos. Dar e asa pentru că a fost descoperit si șantajat. Altfel nu e afla. era în continuare episcop, bine mersi. Si oamenii mergeau la el pentru îndrumare spirituală. Câți popi dăștia or mai fi nedescoperiti?

| Anonim0506 explică (pentru fllu07):

Respect frate

| fllu07 a răspuns (pentru Anonim0506):

?

| Manciu_Emil_1976 a răspuns (pentru RoșcaLucian):

Eu nu mă refer la "unii", ci la principiile/doctrina/practicareligioasă orto/catolică. Voi și adventiștii aveți un duh de slavă deșartă imens: susțineți că sunteți singura biserică adevărată și conformă Scripturii, dar roadele Duhului Sfânt se văd cel mai puțin la voi, spre deosebire de celelalte culte.

| RoșcaLucian a răspuns (pentru fllu07):

Din păcate exista și astfel de oameni. Sa ne rugam pentru ei.

TOȚI oamenii sunt fara osebire păcătoși, dar adevăratele intenții ale omului se vor descoperi oricum la Dreapta și Înfricoșătoare Judecata.

| RoșcaLucian a răspuns (pentru Manciu_Emil_1976):

A spune adevărul nu e slava deșartă.

Noi spunem adevărul în speranța că vor fi luminati și alții, nu pentru a impune cuiva faptul ca religia noastră e cea buna. Eu doar spun ca e cea adverata, cine are urechi de auzit, sa audă.


Nu impun cuiva faptul ca e adevărata.

Slava deșartă e când impun acest lucru și îl spun cu nesimțire.

Dar dacă eu spun adevărul cu inima curata, pentru ce sunt învinovățit?

| fllu07 a răspuns (pentru RoșcaLucian):

Dar asta nu este o scuza. Că toți sunt păcătoși. Gândește-te câți oameni cu atitudinea văduvei care a pus 2 banuți la templu, se duc la preoții ăștia si se spovedesc. câți le caută îndrumarea? Gândeste-te câți copii abuzati de popi. Si stai, ca abia răsare cate un caz ici colo. Stai sa vezi cand va fi demascată religia falsă, stai sa vezi cand va fi "jefuită pradată si arsă în foc". Apocalipsa 17. Într-adevăr mulți se vor dezice de "Dreapta Credință" si de scârboșeniile ei. Până atunci însă Isus a spus că după roadele lor îi veți recunoaște. dacă reprezentanții lui Dumnezeu din Biserica ortodoxă fac astfel de lucruri, cum deja s-a dovedit, înseamnă că nu sunt drepta credință. Simplu.

| RoșcaLucian a răspuns (pentru fllu07):

Of...

În marea limpede sunt aruncate și gunoaie... Iar valurile le aduc la mal și se aduna acolo...

Cei care nu sunt în corabia de pe mare, privesc de pe țărm la gunoaiele adunate și aduse la mal... Dacă nu întra în corabie, dacă nu merg "în adânc", în esență marii, nu pot vedea priveliștea minunata a marii limpezi și nici nu se pot împărtăși de adierea calda a vântului.


Marea e lumea aceasta...
Gunoiele sunt cazurile de care mi ai spus tu, care sunt expuse.
Corabia e Biserica ortodoxa câte se lupta cu valurile marii.
Vântul e Duhul Sfânt.
"În adanc" sa intri, adică sa cercetezi credinta ortodoxa profund, nu superficial.

| RoșcaLucian a răspuns (pentru Manciu_Emil_1976):

Din perspectivă teologică secta este definită ca o deviere de la ortodoxie [3], fiind deci sinonimă cu erezia.

Cuvântul „erezie" este menţionat în Noul Testament şi este cuvântul grecesc "hairesis", care poate fi tradus "alegere", sau "grupare" sau "sectă". De fapt, haideţi să privim textele din Biblie sau Sfânta Scriptură unde este aplicat acest text şi astfel, vom vedea cum au fost traduse şi ce ne învaţă cu privire la erezie. 1 Corinteni 11, 19 conţine o menţiune a cuvântului grecesc "hairesis", care este tradus aici cu românescul "partide". Sfântul Apostol Pavel vorbeşte despre felul cum creştinii din Corint veneau şi participau la Împărtăşanie, adică la Cina Domnului. Iată ce spune el:

Mai întâi de toate, aud că atunci când veniţi la adunare, între voi sunt dezbinări. Şi în parte o cred, căci trebuie să fie şi partide între voi, ca să iasă la lumină cei găsiţi buni. (1 Corinteni 11; 18-19)

Galateni 5, 20 traduce cuvântul "hairesis" cu "certuri de partide".


https://poruncaiubirii.agaton.ro/......ce%C5%9Fti

Despre sectă ca erezie

Termenul de sectă este folosit în multe din limbile europene [1] având diverse conotaţii. După unii cercetători termenul derivă din latinescul sequi [2], care înseamnă a urma, însă după alţi cercetărori, termenul se pare că derivă din secare, care înseamnă a tăia, fiind pus în opoziţie cu religare, a re-lega, verbul care stă la baza cuvântului religie.

Aşadar, secta ar fi o contra-religie. De aici sensul comun pe care îl are termenul, conform şi dicţionarelor uzuale. Adesea secta este definită a fi un grup de persoane formând o comunitate religioasă care s-a separat de organizaţia oficială. Aşa se face că putem avea secte în cadrul creştinismului, a iudaismului, a islamismului dar şi a altor religii. Aplicând însă principiul separării dintr-un corp originar se poate spune că însuşi creştinismul poate fi definit ca o sectă, fiind o derivare din iudaismul primului secol iar protestantismul o sectă a catolicismului.

Din perspectivă teologică secta este definită ca o deviere de la ortodoxie [3], fiind deci sinonimă cu erezia.

| RoșcaLucian a răspuns (pentru fllu07):

Îmi cer iertare dacă v am suparat.
Numai liniște și pace va doresc!
O zi liniștită!

| RoșcaLucian a răspuns (pentru Manciu_Emil_1976):

Îmi cer iertare dacă am deranjat!

O zi cu pace!

| fllu07 a răspuns (pentru RoșcaLucian):

Hai că ai dat-o din tanța în bălălău. Ba spui ca să ne rugăm pentru ei..ba spui ca sunt câteva cazuri expuse. ca de fapt alta e fața bisericii. chiar dacă sunt puține. Asta arată că nu este religia adevărată. Otrava în cantități mari, sau în cantități mici (O picătură) tot otravă e. La fel ucide. Asa si cu gruparea asta mafiotă, autointitulată dreapta credință. ca sunt câteva cazuri, ca sunt mai multe ce contează? Este semnul că trebuie să fugi la 180° De religia ortodoxa. Dar tot nu mi-ai raspuns: ce te faci cu oamenii sinceri, umili, cu inima bună, (asemenea văduvei care a pus 2 bănuti la templu, ) care se lasă îndrumați de popii ăștia despre care tu ai zis ca sunt ca gunoaiele? Săracii oameni, cu adevărat sunt ca niste oi fără păstor. Jupuiți. aruncați încoace și încolo. De cei care ar trebui să le păzească sufletele. Mai mult. spui ca sunt câteva cazuri? Expuse? Mă faci să râd. Ai răbdare. Ies la iveală toate. Iehova Dumnezeu nu se lasă batjocorit. Galateni 6:7.

| RoșcaLucian a răspuns (pentru fllu07):

Un parinte ortodox a dat o pilda.

Sfântul Andrei cel Nebun pentru Hristos a văzut intr o zi 1000 de oameni mânați de un diavol spre iad
Sfântul a început sa plângă.
Domnul Hristos Iisus l-a întrebat pe Sfântul :"Andrei, de ce plângi?"
"plâng Doamne pentru ca vad 1000 d e oameni duși în iad"


În alta zi, sfantul vede 1 preot manat în iau de 1000 de diavoli, și începe sa plângă.

Iar Dumnezeu ii spune Sfântului :" Plângi Andrei, plângi! Ca dacă acest preț ar fi fost vrednic cele 1000 de suflete pe care le ai văzut mai devreme s ar fi mântuit! Plângi, plângi!"

| RoșcaLucian a răspuns (pentru fllu07):

Îmi cer iertare dacă am suparat cu ceva!
O zi minunata!

| RoșcaLucian a răspuns (pentru RoșcaLucian):

Îmi cer iertare dacă am suparat cu ceva! Dumnezeu sa ne ierte!

| RoșcaLucian a răspuns (pentru fllu07):

Dumnezeu sa ne ierte pe toți! Imi cer iertare daca am suparat

| RoșcaLucian a răspuns (pentru Manciu_Emil_1976):

Dumnezeu sa ne ierte pe toți! Imi cer iertare daca am suparat cu cv!

| RoșcaLucian a răspuns:

Vom vorbi, dacă vrei, după Sf Liturghie. Pana atunci te invit s ate rogi pentru a fi Luminata de Domnul și Maica Sa.

| RoșcaLucian a răspuns:

Prin naştere, copiii împărtăşesc starea comună a firii umane nesfinţite. Ei au o stare de despărţire de Dumnezeu, prin naşterea lor din trupul părinţilor. „Ce este născut din trup, trup este" (Ioan, 9, 6). Ca atare, ei trebuie să treacă din starea de născuţi din trup şi destinaţi pierzaniei la starea de născuţi din apă şi din duh - drum spre cetatea de lumină a împărăţiei lui Dumnezeu, potrivit cuvintelor Mântuitorului: „De nu se va naşte cineva din apă şi din Duh, nu va putea să intre în împărăţia lui Dumnezeu" (Ioan, 3, 5).

Există eterodocşi care sunt împotriva botezării copiilor. Aceştia administrează Botezul numai adulţilor, considerând, pe de o parte, că cei ce primesc botezul trebuie să aibă în prealabil credinţă şi să facă pocăinţă iar, pe de altă parte, cei ce îl aplică trebuie mai întâi să propovăduiască credinţa şi pocăinţa şi abia după aceea să boteze. Ori, copiii n-au credinţă, n-au făcut pocăinţă şi nici nu şi-au însuşit învăţătura de credinţă, deci e fără rost Botezul. Dintru început, zic ei. Botezul se aplică numai adulţilor. In sprijinul susţinerilor lor, cei ce sunt împotriva botezului copiilor invocă o serie de texte scripturistice. Astfel, zic ei. Mântuitorul le spune Apostolilor Săi: „Mergând, învăţaţi toate neamurile, botezându-le în numele Tatălui, al Fiului şi al Sfântului Duh, învătându-le să păzească toate câte am poruncit vouă" (Matei, 28, 19-20). Referitor la cel ce voieşte să primească Botezul, Mântuitorul zice: „Cel ce va crede şi se va boteza se va mântui, iar cel ce nu va crede se va osândi" (Marcu, 16, 16). Sf. Apostol Petru se adresează ascultătorilor săi cu următoarele cuvinte: „Pocăiţi-vă şi să se boteze fiecare dintre voi în numele lui Iisus Hristos, spre iertarea păcatelor voastre, şi veţi primi harul Duhului Sfânt" (Fapt. Ap., 2, 38).

Dintr-o cercetare mai atentă a textelor invocate de eterodocşi, rezultă că altul este înţelesul lor decât cel pe care li-l atribuie ei. In activitatea lor de propovăduire a credinţei creştine, Sfinţii Apostoli se îndreptau - în primul rând - către adulţi. Şi nu puteau începe cu botezarea copiilor la iudei sau la păgâni. Multă vreme părinţii acestor copii nu fuseseră creştini, întâi trebuiau botezaţi părinţii şi abia după aceea copiii. Erau logic să se procedeze astfel. Cuvintele Mântuitorului din textul referitor la trimiterea Apostolilor la propovăduire: „învăţaţi" şi „botezându-i" exprimă acţiuni simultane pe care aceştia aveau a le îndeplini. Din text nu rezultă că ei trebuie să adopte neapărat o ordine cronologică în desfăşurarea activităţii-predică - Botez sau invers ci să determine, prin cuvânt convingător, la convertire, la întoarcere din rătăcirea lor şi la acceptarea Botezului. Vârstnicilor li se cerea credinţă şi pocăinţă. La cei vârstnici se refacă Mântuitorul şi când spune: „Cel ce referă va crede şi se va boteza, se va mântui...", precum şi Sf. Apostol Petru când spune: „Pocăiţi-vâ şi să se boteze fiecare dintre voi în numele lui Iisus Hristos." Uneori au fost botezaţi şi ceilalţi, fără ca aceştia să fi manifestat, înainte de a se boteza, credinţă sau pocăinţă printr-o mărturisire formală: Lidia şi toţi ai casei (Fapt. Ap. 16, 14-15); temnicerul din Filipi şi casa sa (Fapt. Ap., 16, 33); şi chiar ucenici; din Efes (Fapt. Ap., 19, 2-6).

Facem precizarea că Botezul s-a aplicat şi pruncilor, după ce părinţii au devenit creştini. Este adevărat că în Noul Testament se vorbeşte direct de Botezul adulţilor. Dar, odată cu ei se botezau şi copiii lor. înfăţişăm câteva cazuri de familii botezate cu copiii lor: „Lidia a fost botezată - ea şi casa ei" (Fapt. Ap., 16, 14-15), „temnicerul din Filipi s-a botezat şi el şi toţi ai lui îndată" (Fapt. Ap., 16, 33). Sf. Apostol Pave! zice: „Am botezat casa lui Ştefana" (I Cor., 1, 16). Când spune: „casa", „toată casa", se înţelege că e vorba de toată familia, inclusiv copiii...

La ziua Cincizecimii, pogorându-se Duhul Sfânt peste Apostoli, ei au propovăduit poporului cele ce îi învăţase Duhul Sfânt, ca fiecare să se pocăiască şi să fie botezat în numelui Domnului nostru Iisus Hristos, spunând că „a voastră şi a copiilor voştri este această făgăduinţă". Şi au fost botezaţi „ca la trei mii de suflete". (Fapt. Ap., 2, 1-39, 41). Reţinem cuvintele: „a voastră şi a copiilor voştri este făgăduinţa aceasta", adică a botezului, deci şi a copiilor. Nu mai încape îndoială că, în numărul celor „trei mii de suflete", erau şi copii. Propovăduirea Apostolilor era adresată celor mari dar, inspiraţi fiind de Duhul Sfânt, spuneau că şi a copiilor este „făgăduinţa".

Fiind preînchipuit de tăierea împrejur, care se făcea la opt zile după naştere, pentru toţi copiii din Vechiul Testament, Botezul se face la scurtă vreme după naştere. Dar, ce ne facem, că pruncii nu pot crede la vârsta când sunt botezaţi? Pot ei să se mântuiască numai cu Botezul fără credinţă? Evident că, la vârsta când sunt botezaţi, copiii nu pot crede, dar nici nu-l pot tăgădui şi nu-l pot refuza pe PIristos. Se vorbeşte în dogmatică de o receptivitate pasivă a copiilor, adică ei pot primi harul ca unii ce nu-i opun nici o piedică personală.

In privinţa mărturisirii credinţei - necesară ca şi Botezul pentru mântuire - ea se face din partea părinţilor sufleteşti, care sunt naşii. (Matei, 9, 36-37). Copiii nu au credinţă, dar au naşii. Aceştia sunt persoane în vârstă care însoţesc pe prunci la Botez şi fac cuvenita mărturisire de credinţă în locul lor, rostind Simbolul credinţei. Naşii sunt părinţii sufleteşti ai copiilor care se botează, cu îndatoriri ulterioare de mare importanţă în formarea religioasă şi morală a finilor lor.

Din Sfânta Scriptură cunoaştem nenumărate cazuri când pentru credinţa unora, Dumnezeu a mântuit pe alţii. Multe din minunile Mântuitorului au fost săvârşite asupra unor persoane, nu pentru credinţa lor, ci pentru credinţa altora. Prin credinţa sutaşului roman s-a vindecat sluga sa (Matei, 8, 13). Este bine cunoscut cazul slăbănogului din Capernaum, care a fost adus înaintea Mântuitorului, prin deschiderea acoperişului casei în care se afla Domnul. Sf. Evanghelie ne spune că: „Văzând Iisus credinţa lor, a zis: «Fiule iertate îţi sunt păcatele! Scoală-te, ia-ţi patul tău şi mergi la casa ta»" (Marcu, 2, 3-12). La fel se petrec lucrurile cu fiica Cananeencii, pe care a vindecat-o Mântuitorul, scoţând demonul din ea, pentru credinţa mamei sale (Matei, 15, 21, 21-28). Tot astfel, pe baza credinţei Iui Iair, Iisus a înviat copila de 12 ani (Matei, 9, 18-26), după cum, în temeiul credinţei unui tată, Iisus a tămăduit copilul lunatec (Matei, 17, 14-18). Mărturiile acestea şi altele care ar putea fi adăugate, fac dovada că, în temeiul credinţei părinţilor, naşilor şi al martorilor care sunt la Botez, Dumnezeu împărtăşeşte copiilor izbăvire de păcate, aşa cum adevereşte Sf. Apostol Pavel, zicând: „Căci bărbatul necredincios se sfinţeşte prin femeia credincioasă..., femeia necredincioasă se sfinţeşte prin bărbatul credincios" (I Cor. 7, 14).

In privinţa Botezului, Mântuitorul n-a stabilit nici o vârstă sau limită de vârstă, ci a stăruit asupra importanţei pe care va avea-o lucrarea Botezului. „De nu se va naşte cineva din apă şi din Duh..." (Ioan, 3, 6). Nu era nevoie să spună că va trebui aplicat tuturor, deci şi copiilor. Faptul că Mântuitorul s-a botezat ca adult, la 30 de ani, nu îndreptăţeşte pe nimeni să susţină că Botezul trebuie aplicat numai adulţilor. Cine se situează pe această poziţie greşeşte, nu cunoaşte natura botezului primit de Mântuitorul din partea Sf. Ioan Botezătorul, deosebit de cel creştin. Iisus s-a botezat, nu fiindcă avea păcate, ci ca să „plinească dreptatea". La botez, El s-a încărcat de păcate, luând asupra sa păcatele omenirii întregi. Botezul lui Ioan era un botez pregătitor, un rit simbolic, nefiind necesar tuturor, după cum am-arătat în altă parte (Vezi: Botezul autentic, cu apă şi cu Duh Sfânt).

Unii merg aşa de departe, în rătăcirea lor, încât susţin că pruncii sunt sfinţi, deci nici n-au nevoie de botez spre mântuire. Aceştia se sprijină pe însăşi cuvintele Mântuitorului: „Lăsaţi copiii şi nu-i opriţi să vină la Mine, că a unora ca aceştia este împărăţia cerurilor" (Matei, 19, 14). „De nu vă veţi întoarce şi veţi fi ca pruncii, nu veţi intra în împărăţia cerurilor" (Matei, 18, 3; Marcu, 10, 15; Luca, 18, 15-17). In sprijinul susţinerii lor, invocă şi textul paulin. „Dacă pârga (de făină) este sfântă, şi frământătura este sfântă, şi dacă rădăcina este sfântă, şi ramurile sunt (Rom., 11, 16).

Copiii nu sunt sfinţi, fiindcă păcatul strămoşesc apasă asupra lor. Cuvintele Mântuitorului: „că a unora ca aceştia este împărăţia cerurilor" trebuie înţelese astfel: a celor ce se face ca ei, nevinovaţi, iar aceasta, la adulţi presupune Botezul. „ Lăsaţi copiii să vină la Mine..." înseamnă să primească Botezul, spre a se mântui. „De nu vă veţi întoarce şi nu veţi fi ca pruncii" au înţelesul următor: nu pruncul este cel care va intra în împărăţia cerurilor, ci cel ce se va smeri ca pruncul. Prin cuvintele de la Romani, 11, 16, nu trebuie să înţelegem că pruncii părinţilor creştini ar ti sfinţi. „Pârga" şi „rădăcina", la care se referă Sf. Apostol Pavel, nu semnifică pe părinţii creştini, ci pe patriarhii Vechiului Testament, pe strămoşii iudeilor, cu care iudeu se mândreau, susţinând că, dacă aceia au fost drepţi, atunci şi ei, ca urmaşi ai lor, sunt la fel. Textele menţionate nu sunt - deci - în favorul naşterii copiilor fără de păcat.

Biserica, de la întemeierea ei, a practicat Botezul copiilor. Dar nu a exercitat un control mai de aproape asupra celui ce se boteza, ci a dat importanţă faptului că prin Botez se deschide uşa spre mântuire, tuturor vârstelor, inclusiv copiilor. Sf. Apostol Pavel scria celor din Efes, care erau deja botezaţi: „...Voi să nu mai umblaţi de acum cum umblă păgânii, în deşertăciunea minţii lor... Să vă dezbrăcaţi, faţă de vieţuirea voastră de mai înainte, de omul cel vechi, care se strică prin poftele amăgitoare şi să vă înnoiţi în duhul cugetului vostru, îmbrăcându-vă în omul cel nou, care este făcut după chipul lui Dumnezeu, în dreptatea şi în sfinţenia adevărului" (Efeseni, 4, 17-24).

Când Sf. Apostol Pavel trimite aceste povăţuiri, erau deja botezaţi. Acum, le atrage atenţia că, fiind botezaţi, ei vor trebui să ducă o viaţă nouă. După învăţătura sectară, ei ar fi însemnat să ducă o astfel de viaţă înainte de Botez. Dar, Sf. Apostol Pavel le pune în vedere că, după ce Taina Sfântului Botez i-a scos din ceata celor păgâni, i-a curăţit de păcat, ei trebuie să se deosebească de aceştia printr-o purtare corespunzătoare.

Iată ce spune Sf. Grigorie de Nazianz despre Botezul copiilor: „Ai copil? Să nu-şi ia timp răutatea. Să fie sfinţit din pruncie, să fie consacrat Duhului de la început, să fie consacrat Bisericii... " Aşezămintele apostolice glăsuiesc în acelaşi sens: „Botezaţi şi copiii voştri şi creşteţi-i în supunerea şi învăţătura Domnului, care zice: lăsaţi copiii să vină la Mine".

Arheologia bisericească încă aduce mărturii despre Botezul copiilor. S-au descoperit în catacombe morminte de copii cu epitafe, care arată că sunt botezaţi. Spre exemplu, unul al unei fetiţe care a trăit 9 zile, altul al unui copil de 80 de zile etc... Acestea sunt dovezi că pruncii erau botezaţi din primele zile ale creştinismului.

Dovezile - scripturistice şi tradiţionale deopotrivă - pledează pentru Botezul copiilor. E şi firesc, fiindcă prin Botez copiii devin din fii ai Satanei fii ai lui Dumnezeu, din fii ai întunericului fii ai luminii. De ce unii, ce-şi zic creştini, procedează altfel decât Biserica ecumenică: ca urmare a „răstălmăcirii Scripturilor, spre a lor pierzanie" (II Petru, 3, 16). E nu numai „pierzarea lor", ci şi a copiilor lor.

Noi mărturisim învăţătura dreptei credinţe, potrivit căreia e necesar să botezăm copiii, ca ei „să se sfinţească şi să se îndrepte în numele Domnului Iisus Hristos şi în Duhul Dumnezeului nostru" (I Cor,, 6, 10). Moartea copiilor nebotezaţi e un păcat greu, care apasă asupia păr inţilor creştini. De aceea, zice Sf. Irineu: „Mântuitorul a venit ca pe toţi să i mântuiască, pe cei care se nasc din nou prin El în Dumnezeu: pruna, copii, tineri şi bătrâni".

Ioan BUNEA

Predici la botez, cununie si inmormantare, Editura Limes

Sursa : https://m.crestinortodox.ro/botez/de-botezam-copiii-157286.html

| Manciu_Emil_1976 a răspuns (pentru RoșcaLucian):

Ok,văd că eviți să răspunzi concret la întrebări, doar interpretări eronate și adăugiri eretice, străine și chiar contrare Creștinismului. Mai sunt două culte care fac la fel, iar rezultatele sunt cam aceleași, părerea mea. Mai mult ca sigur vei da și tu "ignore" celor ce nu sunt de acord cu astfel de aberații ce țin loc de argumente, cum a făcut și PăcătosulBogdan (precum și alții), pe principiul „dau și fug" când nu mai am argumente. Explică-i tu te rog, că așa fac ereticii și excrocii, din câte știu eu!

| Anonim0506 explică (pentru RoșcaLucian):

"Sufletul care păcătuieşte, acela va muri. Fiul nu va purta nelegiuirea tatălui său, şi tatăl nu va purta nelegiuirea fiului său! Neprihănirea celui neprihănit va fi peste el, şi răutatea celui rău va fi peste el." Ezechiel 18:20, deci bebelușilor nu le este transmis niciun păcat strămoșesc fiindcă păcatele nu se transmit din generație în generație.

| RoșcaLucian a răspuns (pentru Anonim0506):

Tot asa de limpede spune Teofilact al Bulgariei, ca noi n-am luat parte la pacatul lui Adam, dar ne facem partasi de el, deoarece el e parintele neamului nostru. Comentand cap. V, al Epistolei catre Romani, el zice: "Scopul apostolului e sa arate ca aceia care n-au mancat din fructul oprit si n-au pacatuit, asemenea lui Adam, erau totusi considerati, din pricina pacatului aceluia, ca si cand ar fi pacatuit ei insisi, si mureau".



Sfantul Grigorie Palama spune si el: "De la unicul nostru parinte, blestemul s-a raspandit asupra tuturor.

Dumitru Staniloaie

| RoșcaLucian a răspuns (pentru Manciu_Emil_1976):

Îmi cer iertare, dar chiar nu evit sa răspund concret la întrebări. Arătați-mi va rog, unde am evitat.

| Anonim0506 explică (pentru RoșcaLucian):

Faptul că şi casa ei a fost botezată, nu e o dovadă pentru practica botezului copiilor, de către apostoli. Casa Lidiei se poate să fi constat din sclavi şi alţi oameni de serviciu

| RoșcaLucian a răspuns (pentru Anonim0506):

La fel de bine, Lidia ar fi putut avea copii. Domnul stie?

| RoșcaLucian a răspuns:

Bună! Îți recomand să citești Credința și rațiune de Mihail Neamțu.


Vei vedea cum isisi protestanții sunt mai aproape de ortodoxie decât romano catolicii?

| RoșcaLucian a răspuns:

Buna
Uite ceva care sper sa te ajute.


1. Noi in ortodoxie identificam in Sfanta Scriptura mai multe botezuri

Botezul, ca practică, este cea mai veche Taină. Primul botez, simbolic, a fost potopul.

Deci, primul potop a spălat păcatele pământului, pentru că păcatele oamenilor – unele mai mari, altele mai mici, altele foarte mari –, se revarsă şi asupra pământului, au influenţă universală asupra vieţii de pe glob.
Deci, primul botez universal a fost potopul. Al doilea botez, mai restrâns, a fost botezul poporului evreiesc când a trecut prin Marea Roşie. Şi acest botez a fost curăţitor de păcate, căci a curăţit pe fiii lui Israel cât au stat în Egipt.
Un botez mai apropiat de creştinism este botezul Sfântului Ioan Botezătorul de la râul Iordanului, care, după cum ştiţi, a fost un botez de pocăinţă: Şi se botezau de către el – de către Sfântul Ioan Botezătorul – în râul Iordan, mărturisindu-şi păcatele. Acest botez era curăţitor de păcate. […]

În sfârşit este şi botezul Mântuitorului, pe care l-a primit de la Ioan în Iordan. Acesta nu era izbăvitor de păcate, ci era un botez pentru sfinţirea naturii şi mai ales pentru sfinţirea apelor. Iisus nu avea păcate, aşa cum El Însuşi spune: Cine Mă poate vădi pe Mine de păcat?

(Arhimandritul Ioanichie Bălan, Ne vorbeşte Părintele Sofian, Ed. Episcopiei Romanului, 1997, pp. 80-81)

Mai este şi Botezul muceniciei sau al sângelui, cum mărturiseşte Sf. Scriptură şi Sf. Tradiţie. „Tot cel ce va mărturisi pentru Mine înaintea oamenilor, voi mărturisi şi Eu pentru el înaintea Tatălui Meu, Care este în ceruri" (Matei 10, 32). „Căci cine va voi sa-şi scape sufletul său, îl va pierde, iar cine îşi va pierde sufletul pentru Mine, îl va afla„ (Matei 16, 25). Sf. Părinţi recunosc Botezul sângelui şi-1 socotesc egal cu cel din apă şi din Duh, ba uneori chiar mai de preţ decât acesta. După ce enumeră Botezul lui Moise, pe al lui Ioan şi pe al lui Iisus, Sf. Grigorie Teologul adaugă: «Cunosc şi al patrulea Botez, cel prin mucenicie şi sânge, cu care S-a botezat şi Hristos şi care e mai preţios decât altele, cu cât el nu se mai întinează cu alte necurăţii». Este vreo deosebire între Botezul lui Ioan Botezatorul şi Botezul creştin cu apă şi Duh, de care a fost vorba?

Da, este o mare deosebire între ele. Căci botezul lui Ioan Botezătorul nu era taină, ci numai simbol. El nu curată păcatele, fiindcă nu era cu Duh, ci numai cu apă. Prin scufundarea în apă el numai simboliză curăţirea internă. Deosebirea între cele două botezuri au făcut-o:

însuşi Ioan Botezătorul, când a zis: „Eu unul vă botez cu apă spre pocăinţă, iar Cel ce vine după mine... vă va boteza cu Duh Sfânt şi cu foc" (Matei 3, 11).
Mântuitorul, când a spus ucenicilor Săi după înviere: „Ioan a botezat cu apă, iar voi veti fi botezaţi cu Duh Sfânt, nu mult după aceste zile" (Fapte 1, 5).
Apostolii înşişi, cu deosebire Sf. Apostol Pavel, care a botezat cu Botezul creştin pe nişte foşti ucenici de ai lui Ioan în Efes, deşi aceştia primiseră mai înainte botezul lui Ioan (Fapte 19, 1-6).


Deosebirea trebuie s-o facem şi noi, deoarece astăzi există, chiar şi printre noi, multe comunităţi religioase neoprotestante, care nu fac această deosebire şi care practică un botez asemănător celui al lui Ioan, ca simbol, şi nu ca Taină, dându-i forma creştină doar prin rostirea formulei: «în numele Tatălui şi al Fiului şi al Sfântului Duh».

Învățătură de credință creștină ortodoxă (Catehism ortodox), București 1952, reed. Iași, 1996

| RoșcaLucian a răspuns:

Uite textul Biblic care spune ca nu putem moșteni Raiul dacă murim nebotezati. De aceea ne boteza de bebeluși.

Iisus a răspuns: Adevărat, adevărat zic ţie: De nu se va naşte cineva din apă şi din Duh, nu va putea să intre în împărăţia lui Dumnezeu.
6. Ce este născut din trup, trup este; şi ce este născut din Duh, duh este.(Ioan 3, 5-6)

| anonim_4396 a răspuns (pentru RoșcaLucian):

Și ce înseamnă a se naște din Duh? Este un "și" acolo, deci sunt necesare amândoua. În plus apa este o reprezentare simbolică acolo, dar nu intrăm în detalii.
Ce înseamnă să te naști din Duh?

Nu uita să răspunzi pe larg la întrebarea "De ce i se spune "părinte" popei?"

| RoșcaLucian a răspuns (pentru anonim_4396):

3, 4-5 lar Nicodim a zis către El: Cum poate omul să se nască, fiind bătrân? Care poate să intre a doua oară în pântecele mamei sale și să se nască? (5) lisus a răspuns: Adevărat, adevărat zic ție: De nu se va naște cineva din apă și din Duh, nu va putea să intre in Impărăţia lui Dumnezeu

Însă acum pentru naştere nu se dumireşte Nicodim, pentru aceasta și Hristos mai arătat ii descoperă lui chipul nașterii celei duhovniceşti, zicând:,, De nu se va naşte cineva din apă și din Duh". Cáci, indoit fiind alcatuit omul, din suflet şi din trup - indoit are şi chipul naşterii. Pentru că „apa" [in chip] văzut luându-se, spre curățirea trupului
e inteleasa. IAR Duhul nevazut impreuna alergånd (venind], spre a doua naştere a sufletului celui nevazut este inteles.
lar, de intrebi cum poate apa sa nasca, te voi intreba și eu: Cum samanta apoasa fiind și ea, poate sa se preschimbe in om? Deci, precum la sămânța cea trupească toate sunt ale darului lui Dumnezeu, aşa şi la Botez, apa este pusa inainte, insa Duhul le lucrează pe toate: si chemarea cea prin rugaciune, iar mai vårtos (cu prisosintă) venirea lui Dumnezeu. Caci semne si chip (insemne și (pre)inchipuire] ale îngroparii si ale Invierii in apa aceasta se săvärşesc (cu cel botezat). Cele trei afundari sunt semne ale ingroparii celei de trei zile (Romani 6, 3-4).
Au nu ştiţi că toţi câţi în Hristos Iisus ne-am botezat, întru moartea Lui ne-am botezat?
Deci ne-am îngropat cu El, în moarte, prin botez, pentru ca, precum Hristos a înviat din morţi, prin slava Tatălui, aşa să umblăm şi noi întru înnoirea vieţii;(Romani 6, 3-4)

Apoi iese omul, precum Domnul, mai strālucită și mai luminoasă purtând haina nestricăciunii, iar stricăciunea in apà afundându-o.

3, 22-24 După acestea a venit Iisus şi ucenicii Lui în pământul ludeii și stătea cu ei acolo şi boteza (23) Şi boteza și loan in Enom, aproape de Salim, că erau acolo ape multe și veneau și se botezau. (24) Căci loan nu fusese incă aruncat în inchisoare"


lar auzind că „boteza", să nu socoteşti că El Însuşi boteza, ci ucenicii Lui, iar lucrul ucenicilor la Invâţătorul il aduce [pune] Evanghelistul fiindcă mai jos, insuşi acest Evanghelist zice: „Iisus nu boteza, ci ucenicii Lui" (loan 4, 2). Insa, poate, vei intreba: Pentru care pricină nu boteza El? Cunoaste-o pe aceasta: mai sus a zis loan [Botezătorul] că „El vă va boteza pe voi cu Duhul Sfânt" (Matei 3, 11; Marcu 1, 8; Luca 3, 16; loan 1. 33), iar Duhul Sfânt încă nu se dăduse pentru că nici nu era vremea. Aşadar, dacă ar fi botezat: sau fără de Duh ar fi botezat - și atunci cu ce S-ar fi deosebit de loan?- sau ar fi dat [Duhul Sfânt] mai inainte de vreme, lucru care este necuviincios lui Dumnezeu, Care pe toate le face in vremea lor.

Dar, care era vremea dăruirii Duhului? Cea de dupa Înălțarea [Domnului Hristos la Ceruri. Căci trebuia ca in Hristos Iisus, firea omenească să se
arate fara de pácat inaintea Tatalui, și aşa, impacandu-Se Dumnezeu cu noi, sa fie trimis Duhul, ca o bogație și ca un dar.
Deci, ucenicii lui Iisus botezau, ca pe mai mulţi să-i aducă la måntuitoarea invăţatură. lor aceștia, ucenicii lui Iisus, botezánd, inca şi (Inaintemergåtorul] loan nu a încetat a boteza".
Si ucenicii lui Hristos botează cu botez care nu are nimic mai mult decât botezul lui Ioan, pentru că amândouă nu erau desăvârşite, fiindca erau lipsite de Duhul Sfânt. În, pricina (temeiul] amandurora una este: a-i aduce la Hristos pe cei care se botezau.

3, 25-27 Şi s-a iscat o neintelegere intre ucenicii lui loan și un iudeu, asupra curățirii". (26) Şi au venit la loan și i-au zis: Rabi, Acela Care era cu tine, dincolo de lordan, şi despre Care tu ai mărturisit, iată El botează și toți se duc la El"(27) loan a răspuns și a zis: Nu poate un om så ia nimic, dacă nu i s-a dat lui din Cer
Aşadar, Mire" a tot sufletul este Domnul, iar cămară (de nuntă), întru care se face impreunarea, este locul Botezului, adică Biserica, iar arvună îi dă miresei – iertare a păcatelor, impărtăşire a Sfântului Duh, iar cele mai desăvârşite în veacul ce va să fie, când cele mai mari și mai inalte taine le va arătă celor vrednici. Și înseamnă că nimeni altul nu este „Mire", fără numai Hristos, iar toti cei care invata [propovăduiesc) cuvântul sunt aducători de mireasă (petitori) precum este şi Inaintemergatorul. Căci, nimeni altul nu este dătător al bunătăților, fărā numai Domnul; iar ceilalți toți sunt mijlocitori și slujitori ai bunātāților celor date de la Dumnezeu.


Talcuirea Sf Teofilact. Sper sa îți fie de folos.

| anonim_4396 a răspuns (pentru RoșcaLucian):

Mă doare capul citind asta. Acum știu de unde a fost inspirat caracterul Yoda.
Nu mai da copy-paste, tu nu ai rațiune?!

Ce înseamnă a fi născut din Duh?

| RoșcaLucian a răspuns (pentru anonim_4396):

Am rațiune, dar noi ortodocșii nu putem interpreta Scriptura după mintea noastră medesavarsita.

interpretarea Scripturii o fac doar oamenii care, prin post, nevoințe, pocăință, lacrimi curatitoare d e păcate, fapte bune, ajung la inima lui Dumnezeu, iar Duhul Sfânt, le descoperă adevăratul sens al cuvintelor Scripturii.

? O duminica frumoasa!

| RoșcaLucian a răspuns (pentru anonim_4396):

Îmi cer însă iertare daca v am suparat cu ceva!
Buna pace și liniște sa aveți!
Și Domnul va arata, într un final, care este credinta cea dreaptă!

| anonim_4396 a răspuns (pentru RoșcaLucian):

Sper să vă arate și dumneavoastră, dar fără a cerceta nu va avea din ce să vă arate. Duhul Sfânt vine, dar dacă omul nu învață nimic... șomează. Duhul Sfânt este Duhul Adevărului, dacă tu înveți numai minciuni ce adevăr ai vrea să-ți descopere?

| RoșcaLucian a răspuns (pentru anonim_4396):

Îmi cer iertare, dar ce sa cercetez?

Legat de ortodoxie, chiar o cercetez.

| anonim_4396 a răspuns (pentru RoșcaLucian):

Legat de Biblie, nu de ortodoxie!
Biserica ortodoxă se folosește de Biblie și naivitatea enoriașilor pentru a exista, însă Biblia nu este pentru religie ci pentru mântuire.
De ce până la Martin Luther nu aveai voie să citești din Biblie? Pentru a nu te deștepta. Acum o ai, citește-o cu mare, mare atenție.

| RoșcaLucian a răspuns:

Înainte de a trece la un alt cult, te sfătuiesc și îți recomand, din inimă curată, sa cercetezi toate cultele. Alții au reușit (Serafim Rose de exemplu). Vei reuși și tu. Ma rog pentru tine și pentru alții în fiecare seara și dimineata sa ne lumineze Iisus Hristos Domnul și Maica Domnului.

Ramai ortodoxa doar cu numele o perioada, timp în care cercetează toate cultele. Nu trece la un alt cult pana nu le cercetezi pe toate.

Fiind ortodoxa, te invit mâine la Sfânta Liturghie.
"Vino și vezi" (Ioan 1, 46)

| RoșcaLucian a răspuns:

Deci, după Botezul crestin, diavolii petrec împrejurul inimii crestinului, lucru pe care vrăjmasii mântuirii noastre nu vor să fie stiut de oameni, ca nu cumva să se întrarmeze împotriva lor cu postul, rugăciunea si Sfintele Taine.

Din Vietile Sfintilor aflăm că diavolii se arată trupeste. De aceea Duhul Sfânt ne avertizează că "Satana se preface în înger de lumină".

Duhurile rele se mistuiesc dacă ne rugăm cu credintă si smerenie si chemăm numele Domnului, însemnându-ne cu Sfânta Cruce.

Dumnezeu e mai puternic decât orice, deci sa nu ne temem de nimic (decât de a păcătui) pentru ca Dumnezeu e Iubire iar "iubirea nu cade niciodată" (Sfânta Scriptură).
Curaj și Hristos a înviat!?

Duhul Sfant șterge frica deci în momente de frică e recomandata rugăciunea Împărate ceresc(examene teste etc).

| RoșcaLucian a răspuns:

• Capitolul 51

• DESPRE

CELE ŞAPTE SFINTE TAINE

(mijloacele sfinţitoare)

DESPRE TAINA BOTEZULUI

Sectarul: Pentru care pricină voi, ortodocşii, aţi înfiinţat

Şi practicaţi şapte Taine în Biserica voastră, de vreme ce în

Sfânta Scriptură nu există decât două: Botezul şi Cina

Domnului? Care vă sunt vouă mărturiile scripturistice în

Susţinerea celor şapte Taine?

Preotul: Toate cele şapte Sfinte Taine ale Bisericii

Dreptmăritoare îşi au temeiuri puternice în Sfânta Scriptură. Îţi

Voi arăta pe rând despre fiecare Taină în parte, începând cu cea

Dintâi Taină, cea a Botezului:

1. Botezul este cu adevărat Taină, iar nu simbol, aşa cum

Credeţi voi, sectarilor neoprotestanţi. Botezul este Taină – şi încă

Cea dintâi şi cea mai mare dintre cele şapte Sfinte Taine –

Deoarece el este naştere duhovnicească, prin care cel nou

Botezat primeşte înfierea cea după har şi se face fiu al lui

Dumnezeu. Nimeni nu se poate mântui fără această Sfântă

Taină, adică fără a se naşte din apă şi din Duh (vezi Ioan 3,

3-7). Acest Botez prin apă şi Duh, marele Apostol Pavel îl

Numeşte „înnoire a vieţii" (Rom. 6, 3-5), făcută prin lucrarea

Sfântului Duh (Tit 3, 5).

2. Botezul este Taină căci el se face „spre iertarea

Păcatelor" (Fapte 2, 38).

3. Botezul este Taină deoarece aduce mântuire sufletului

(I Petru 3, 21).

4. Botezul prin apă şi Duh Sfânt este „naştere din nou" şi

„naştere de sus" (Ioan 3, 3-7). Prin Botez noi primim darul

ÎNDRUMĂTOR BIBLIC

Înfierii, spălare şi curăţire desăvârşită de păcatele noastre

(I Cor. 6, 11; Fapte 22, 16) şi dobândim darul Sfântului Duh

(Fapte 2, 38).

5. Prin Taina Botezului, adică prin Botezul din apă şi

Duhul Sfânt, noi putem să intrăm întru Împărăţia cerurilor, căci

Cine nu are acest botez nu poate intra întru Împărăţia cerurilor

(Împărăţia lui Dumnezeu) (Ioan 3, 5-7).

6. Botezul este Taină, căci el este baia naşterii celei de-a

Doua şi înnoirea Duhului Sfânt (Tit 3, 5; Gal. 3, 27).

7. Botezul este Taină, deoarece prin el dobândim

Calitatea de fii ai lui Dumnezeu şi de membri ai Trupului lui

Hristos, adică ai Bisericii (I Cor. 12, 13; Gal. 3, 26-28 ş.a.).

8. Botezul a fost stabilit şi poruncit de Domnul nostru

Iisus Hristos (Matei 28, 19; Marcu 16, 15-16; Luca 24, 47).

9. Botezul trebuie a se face în numele Tatălui şi al Fiului

Şi al Sfântului Duh (Matei 28, 19).

| RoșcaLucian a răspuns:

10. Botezul este semnul lăsării şi al curăţirii păcatelor

(Fapte 2, 38; 22, 16).

11. Botezul este semnul văzut al renaşterii (Ioan 3, 3-5;

Rom. 6, 3; Efes. 5, 26; Col. 2, 12, 13; Tit 3, 5; I Cor. 6, 11

Ş.a.).

Despr e Botezul copiilor

12. Botezul trebuie aplicat şi copiilor, căci el a înlocuit

Tăierea împrejur din Legea Veche, care se făcea copiilor de

Parte bărbătească chiar la opt zile după naştere; cel ce rămânea

Netăiat împrejur era stârpit din popor (Fac. 17, 9-14; Lev. 12,

3; vezi şi la Col. 2, 11-13, unde se arată că Botezul a înlocuit

Tăierea împrejur).

13. Potopul de pe vremea lui Noe a preînchipuit Botezul

(Fac. 7, 1; I Petru 3, 20-21).

14. Botezul creştin a fost preînchipuit şi de trecerea prin

Marea Roşie a întregului popor israelit de la bătrâni până la cel

Mai mic prunc (I Cor. 10, 1-2; Ieş. Cap. 14).

15. Botezul poate fi dat şi pruncilor pe temeiul credinţei

Altora (a naşilor şi a părinţilor). Mântuitorul vindecă pe sluga

Din Capernaum pentru credinţa stăpânului său (Matei 8, 5-13);

Pe fiica femeii canaanence, prin credinţa mamei sale (Matei 15,
21-28); pe fiul lunatic pentru credinţa tatălui său (Matei 17,

14-18). A înviat pe fiul văduvei din Nain pentru credinţa

Mamei sale (Luca 7, 11-15); a înviat pe fiica lui Iair pentru

Credinţa tatălui său (Luca 8, 41-55). De asemenea, Mântuitorul

A zis: Oricine va primi, în numele Meu, pe unul din aceşti

Copii, pe Mine Mă primeşte; şi oricine Mă primeşte, nu pe Mine

Mă primeşte, ci pe Cel ce M-a trimis pe Mine (Marcu 9, 37).

Exemplele de mai sus dovedesc clar că este cu putinţă să-i fie

Cuiva de folos credinţa altora, pe care, în cazul Botezului, naşii

Şi părinţii copilului o dau ca garanţie şi chezăşie în faţa lui

Dumnezeu şi a Bisericii Sale pentru prunc.

16. Biblia ne dă chiar câteva cazuri concrete de botez

Aplicate copiilor (I Cor. 1, 16; Fapte 16, 14-15, 32-33; 18, 8).

Cine să fie înţeleşi prin cuvintele „casa ei", „toţi ai lui", „casa

Lui", „casa lui Ştefana", dacă nu toţi membrii familiei, până la

Cel mai mic copil din ea? Sfânta Scriptură ne spune că după

Prima predică a Apostolului Petru s-au botezat îndată trei mii de

Suflete (Fapte 2, 41). In aceste trei mii de suflete trebuie să

Înţelegem şi pe copii.

17. Botezul trebuie dat şi copiilor, căci marele Apostol

Petru, vorbind despre Botez, zice: Căci vouă este dată

Făgăduinţa (Botezului) şi copiilor voştri şi tuturor celor de

Departe pe oricâţi îi va chema Domnul Dumnezeul nostru (Fapte

2, 38-39; Deut. 29, 15; Ier. 31, 34; Fapte 3, 25).

Sectarul: Hristos n-a primit botezul decât la 30 de ani, iar

Ioan Botezătorul n-a botezat decât adulţi. Deci nici noi nu

Trebuie să aplicăm Botezul decât adulţilor.

Preotul: Mântuitorul a primit botezul la 30 de ani pentru

Că de abia atunci a început activitatea Sa publică, la vârsta când

Cineva era socotit capabil să păşească în public şi să înveţe pe

Alţii. Dar botezul pe care l-a primit El nu a fost acelaşi cu al

Nostru, şi nici nu a avut aceleaşi efecte:

1. Botezul lui Ioan a fost numai cu apă (Ioan 1, 25-26),

Nu şi cu Duh Sfânt.

2. Botezul lui Ioan era un botez al pocăinţei (Marcu 1, 4;

Luca 3, 3).

3. Insuşi Ioan Botezătorul arată că botezul său cu apă are

Mare deosebire de botezul creştin – cu apă şi cu Duh -, atunci

Când zice: Eu unul vă botez cu apă spre pocăinţă, dar Cel ce

ÎNDRUMĂTOR BIBLIC

485

Vine după mine... vă va boteza cu Duh Sfânt şi cu foc (Matei

3, 11).

4. Iarăşi marele Prooroc Ioan Botezătorul, arătând marea

Deosebire care există între botezul său şi botezul cu apă şi Duh

Sfânt, zice: Şi eu nu-L cunoşteam pe El, dar Cel ce m-a trimis

Să botez cu apă, Acela mi-a zis: Peste Care vei vedea Duhul

(Sfânt) coborându-Se şi rămânând peste El, Acela este Cel ce

Botează cu Duh Sfânt (Ioan 1, 33; Marcu 1, 8; Luca 3, 16).

5. Insuşi Mântuitorul a arătat că între botezul ce îl va

Aşeza El şi botezul lui Ioan există o mare deosebire, căci după

Ce a înviat, S-a arătat apostolilor şi le-a zis: Ioan a botezat cu

Apă, iar voi veţi fi botezaţi cu Duhul Sfânt, nu mult după aceste

Zile (Fapte 1, 5). Acest Botez „cu Duhul Sfânt" pe care

Mântuitorul l-a făgăduit că îl va aşeza este Botezul creştin,

Botezul nostru de azi, care a început la Pogorârea Sfântului

Duh; pe acesta l-am primit noi şi îl avem şi azi, iar nu pe cel al

| RoșcaLucian a răspuns:

Lui Ioan.

6. Sfinţii Apostoli, de asemenea au arătat că între bo-

Tezul lui Ioan şi cel aşezat de Mântuitorul este mare deosebire

(Gal. 3, 27; Rom. 6, 3; Fapte 2, 38; 8, 12-16; 10, 48; 19, 1-6).

7. Botezul aşezat de Mântuitorul, „din apă şi din Duh",

(Ioan 3, 5) trebuie a se face în numele Sfintei Treimi, aşa cum a

Poruncit Mântuitorul nostru Iisus Hristos (Matei 28, 19).

8. Fără Botez din apă şi din Duh nimeni nu poate a se

Mântui (Ioan 3, 5), deci nici copiii.

9. Apostolul ne învaţă că: Dumnezeu... voieşte ca toţi

Oamenii să se mântuiască şi la cunoştinţa adevărului să vină

(I Tim. 2, 4); „toţi", deci şi copiii.

10. Dacă Hristos ar fi exclus copiii de la Botez, nu ar fi

Zis: Lăsaţi copiii şi nu-i opriţi să vină la Mine, că a unora ca

Aceştia este Împărăţia cerurilor (Matei 19, 14). A-i opri să vină

La Hristos înseamnă a-i lăsa nebotezaţi, ceea ce ar însemna a

Cădea sub osânda pe care a rostit-o Mântuitorul: Vai vouă,

Cărturarilor şi fariseilor făţarnici! Că închideţi Împărăţia

Cerurilor înaintea oamenilor; că voi nu intraţi, şi nici pe cei ce

Vor să intre nu-i lăsaţi (Matei 23, 13). Căci dacă nu vom lăsa

Copiii la Botezul din apă şi din Duh, noi le închidem Împărăţia

Cerurilor, deoarece fără acest botez nimeni nu poate să intre în

Împărăţia lui Dumnezeu (Ioan 3, 5).
11. Dacă Hristos ar fi aprobat ca numai adulţii să se

Boteze – aşa cum susţineţi voi, sectarii -, atunci El ar fi zis

„De nu se va naşte un om adult din apă şi din Duh, nu poate

Moşteni Împărăţia cerurilor". Dar El n-a zis aşa, ci a zis: De nu

Se va naşte cineva din apă şi din Duh...; acest „cineva"

Înseamnă oricine, fie el adult sau copil.

12. Ştim din dumnezeiasca Scriptură că tăierea împrejur a

Fost chip al Botezului (Col. 2, 11-12; Rom. 2, 29; Filip. 3, 3).

Şi dacă Dumnezeu ar fi oprit pe copii de la această tăiere

Împrejur, am avea şi noi o îndreptare de a opri copiii de la

Botez. Dar Dumnezeu a zis lui Avraam: Toţi cei de parte

Bărbătească ai voştri să se taie împrejur..., tot pruncul de parte

Bărbătească... să se taie împrejur în ziua a opta (Fac. 17,

10-12). Deci şi bărbaţii adulţi, dar şi pruncii.

Sectarul: Dar de ce botezaţi voi pruncii, care n-au nici

Credinţă şi nici nu sunt conştienţi de primirea acestei Taine, de

Vreme ce pruncul pe care îl botează preotul nu ştie că el

Primeşte atunci Botezul?

Preotul: Cât priveşte cele despre credinţa pruncului, s-a

Arătat în cele de mai sus destul de clar. Iar referitor la

Cunoştinţa pruncului despre Botez, desigur, el nu ştie şi nici

Nu-şi dă seama de Taina care se săvârşeşte asupra lui, dar ştiu

Şi înţeleg acest lucru atât părinţii lui, cât şi naşii. Noi ştim că

Botezul este „naştere de sus" (Ioan 3, 3) şi „naştere din apă şi

Din Duh" (Ioan 3, 5) ş.a.

Iar dacă voi, sectarilor, ziceţi că copiii n-au ştiut când au

Fost botezaţi şi de aceea Taina săvârşită asupra lor nu este

Valabilă, apoi vă întrebăm şi noi: Ştiţi voi când v-a născut

Mama voastră? Veţi zice că nu. Dacă nu ştiţi, de ce îi ziceţi

Mamă, de vreme ce nu ştiţi când v-a născut? Care vă este

Temeiul pentru care o numiţi mamă? Veţi zice că ni s-a spus că

Ne este mama noastră şi noi credem, ceea ce, desigur, nu este o

Greşeală. Dar astfel este cazul şi cu botezul pruncilor, pe care

Biserica lui Hristos îl practică de la începuturile ei. Deci şi cel

Născut „din apă şi din Duh" la Botez, deşi nu ştie când s-a

Botezat în pruncia sa, dar înţelegând la vremea cuvenită de la

Episcop, preot sau de la părinţii lui, că el a primit în pruncie o

Naştere duhovnicească, crede şi el prin mărturia preoţilor, a

Naşilor şi a părinţilor lui şi astfel, pe baza a doi sau a trei

ÎNDRUMĂTOR BIBLIC

487

Martori se statorniceşte tot adevărul (Matei 18, 16; Ioan 8, 17;

II Cor. 13, 1; Evrei 10, 28).

Şi dacă botezul Legii Darului a înlocuit botezul Legii

Vechi (tăierea împrejur, pe care o primeau pruncii la opt zile

După naştere, Fac. 17, 12-14), apoi ne putem întreba: oare

Pruncii aceia care se tăiau împrejur, ştiau ei pentru ce li se face

Această tăiere împrejur a trupului lor? Oare ştia pruncul Isaac –

Fiul lui Avraam – când a fost tăiat împrejur de tatăl său la opt

Zile? Nu ştia desigur nimic. Dar ştiau tatăl şi mama lui şi când

Isaac s-a făcut mare i-au spus acest lucru. Iar Isaac n-a pus

Pricină cum puneţi voi azi pentru Botez, că de vreme ce nu ştia

Când l-a tăiat împrejur, de aceea trebuie să fie din nou tăiat, ca

Să ştie, aşa cum ziceţi voi astăzi, că nu ştiţi când v-a botezat şi

De aceea vă botezaţi din nou; căci Isaac a crezut pe părinţii lui

Şi era încredinţat că a fost tăiat împrejur. Tot astfel este şi la

Botezul oricărui prunc: el nu ştie când s-a botezat, dar ştiu acest

Lucru părinţii lui, preotul şi naşii lui, şi el prin aceste mărturii

Este încredinţat că a fost botezat.

13. Voi aduceţi mărturie că Ioan Botezătorul boteza

Numai adulţi şi oameni vârstnici. Dar Botezul lui Ioan nu

Aducea mântuire şi nici nu făcea pe om vrednic de a intra întru

Împărăţia cerurilor, fiind numai o preînchipuire a Botezului

Celui desăvârşit (vezi I Petru 3, 21), în vreme ce botezul aşezat

De Mântuitorul nostru Iisus Hristos este cu adevărat „naştere de

Sus", „naştere din apă şi din Duh" şi „naştere de a doua oară"

(Ioan 3, 3, 5; Tit 3, 3-5) şi fără această naştere duhovnicească

Nimeni nu se poate mântui (Ioan 3, 5).

Sectarul: Dar de ce voi, ortodocşii, botezaţi copiii mici,

Căci ei sunt sfinţi şi, neavând păcate, nu au deci nevoie de a fi

Botezaţi? Ei pot intra întru Împărăţia cerurilor şi fără de

Botez. Acest lucru îl adevereşte Însuşi Mântuitorul când zice:

Lăsaţi copiii si nu-i opriţi să vină la Mine, că a unora ca

Aceştia este Împărăţia cerurilor (Matei 19, 14), iar în alt loc

Zice: De nu vă veţi întoarce şi nu veţi fi precum pruncii, nu

Veţi intra în Împărăţia cerurilor (Matei 18, 3; Marcu 10, 15;

Luca 18, 15-17).

Preotul: Adevărul nu este deloc acesta pe care îl cugetaţi

Voi, sectarii. Noi, creştinii ortodocşi, botezăm copii
1. Pentru spălarea păcatului strămoşesc intrat în lume prin

Călcarea poruncii lui Dumnezeu de către Adam şi Eva în rai

(Fac. 3, 6, 7, 14, 20; Rom. 5, 12). Sfânta Scriptură ne spune

Clar şi luminat că precum printr-un om (Adam) a intrat păcatul

În lume şi prin păcat (a intrat) moartea, aşa şi moartea a trecut

La toţi oamenii (Rom. 5, 12). Iar acum: Câţi în Hristos v-afi

Botezat, în Hristos v-aţi îmbrăcat (Gal. 3, 27).

| RoșcaLucian a răspuns:

2. Copiii au numai naşterea cea trupească (din mama lor),

Nu şi pe cea duhovnicească, care se face „din apă şi din Duh"

(Ioan 3, 3-5). Ei sunt trup, căci ce este născut din trup, trup

Este (Ioan 3, 6), iar carnea şi sângele nu pot să moştenească

Împărăţia lui Dumnezeu (I Cor. 15, 50).

3. Copiii – datorită păcatului strămoşesc – nu sunt curaţi,

După mărturia Sfintei Scripturi, care spune în această privinţă:

Cine ar putea să scoată ceva curat din ceea ce este necurat?

Nimeni (Iov 14, 4). Cei spurcaţi sunt toţi urmaşii lui Adam,

Care, de când se nasc în lume, se nasc cu întinăciunea păcatului

Strămoşesc în ei.

4. Copiii sunt zămisliţi întru fărădelegi şi născuţi în păcate

(Ps. 50, 6; Fac. 8, 21; Iov 15, 14; 25, 4; Ps. 57, 3; Isaia 48, 8;

Ioan 3, 6; III Regi 8, 46; Gal. 3, 22).

5. Până la venirea Domnului şi până la răscumpărarea cea

Făcută de El, noi toţi eram „fii ai mâniei" (Efes. 2, 3), din

Cauza călcării poruncii lui Dumnezeu de către Adam. Iar cei ce

Nu se curăţesc de acest păcat al neascultării rămân făpturi vechi,

Cu vechea fire de „fii ai mâniei" lui Dumnezeu, rămân

„spurcaţi" (III Regi 8, 46; II Parai. 6, 36; Ps. 13, 1; 52, 1-4;

105, 6; Prov. 20, 4; Eccl. 7, 20-21; Isaia 64, 6).

6. Botezăm copiii spre a-i curaţi de păcate, spre a putea

Intra în Împărăţia lui Dumnezeu prin naşterea cea „din apă şi

Din Duh" (Ioan 3, 3), deoarece Sfânta Scriptură zice că nimic

Necurat nu va intra întru Împărăţia lui Dumnezeu (Matei 7,

19-21; Apoc. 21, 27).

7. Fără de „baia naşterii celei de a doua" şi fără „înnoirea

Duhului Sfânt" nimeni nu se poate mântui (Tit 3, 5; Gal. 3, 27).

8. Botezul „din apă şi din Duh" este necesar şi copiilor,

Fiind semnul văzut al renaşterii lor şi semnul lăsării şi a curăţirii

Păcatelor lor (Ioan 3, 5; Efes. 5, 26; Col. 2, 12; Tit. 3, 5;

ÎNDRUMĂTOR BIBLIC

489

I Cor. 6, 11; Fapte 2, 38-39; 22, 16; Rom. 3, 10; Iacov 3, 2;

I Ioan 1, 8; 5, 19 ş.a.).

9. Apostolul Petru ne învaţă a se boteza fiecare dintre

Voi în numele lui Iisus Hristos, spre iertarea păcatelor voastre

(Fapte 2, 38). Deci nu se adresează numai adulţilor, ci către

„fiecare", indiferent de vârsta sa.

10. Apostolul Petru ne învaţă că „făgăduinţa" Botezului

Este dată nouă şi copiilor noştri (Fapte 2, 39).

Despre Botezul copiilor avem dovezi prea bune şi prea

Sigure de la Sfinţii Părinţi ai Bisericii celei din vechime. Astfel,

Sfântul Irineu ( 202 d.Hr.) zice: „Iisus a venit să mântuiască

Prin Sine pe toţi, adică pe cei ce se renasc printr-Însul pentru

Dumnezeu: pe prunci, pe copii, pe tineri şi pe bătrâni" (Contra

Erez. II. C. 22 n. 4). Origen ( 254 d.Hr.): „Biserica a primit

De la apostoli tradiţia de a împărtăşi Botezul pruncilor" (Cartea

V, la Rom. 9). Fericitul Augustin ( 430 d.Hr.): „Botezul

Pruncilor l-a avut Biserica totdeauna, l-a păstrat totdeauna; ea

l-a primit din credinţa înaintaşilor, ea îl păzeşte constant, până

la sfârşit" (Cuv. 176 de verbis apostol, n. 2). Sfântul Sobor din

Cartagina (418): „Cel ce neagă necesitatea Botezului pruncilor

Celor nou născuţi, sau zice că deşi se botează ei spre iertarea

Păcatelor, totuşi nu primesc din păcatul cel strămoşesc al lui

Adam nimic ce ar trebui să se spele prin baia renaşterii (prin

Botez), acela să fie anatema" (Can. 124).

Iată şi un alt argument de ordin logic sau raţional. El

Constă în concluzia următoarelor raţionamente: Omul se poate

Mântui numai prin botez şi credinţă (după noi), sau prin

Credinţă şi botez (după sectari). În fond se cer aceleaşi condiţii:

Botezul şi credinţa, respectiv credinţa şi botezul*. Când un

Copil, fie ortodox, fie sectar, moare, lui îi lipseşte una din cele

Două condiţii. Copilul ortodox moare cu botez, dar fără

Credinţă, iar cel sectar moare cu credinţă (?), dar fără botez –

Deşi nici la un copil sectar, întocmai ca la cel ortodox, nu poate

Fi vorba de credinţă. Dar se pune întrebarea: care din cele două

• Desi în esenţă, concepţia sectarilor despre botez diferă mult de a

Noastră totuşi să luăm lucrurile în general şi fără să intrăm in esenţa lor. Le

Judecam numai logic şi nu dogmatic, bazaţi pe faptul, ca punct de plecare,

Că şi la sectari botezul este de neapărată trebuinţă.
Condiţii poate lipsi mai uşor: Botezul sau credinţa? Din cele

Arătate mai înainte rezultă evident că credinţa. Dar la copilul

Ortodox, credinţa este substituită de credinţa conştientă şl

Matură a altora care i-o garantează pe a lui, pe când la copilul

Sectar nebotezat, nici de credinţa propriu-zisă nu poate fi vorba

În nici un chip (pentru că copilul nu are credinţa conştientă care

Să poată avea o valoare în sine), iar în al doilea rând nici nu i-o

Garantează nimeni. Astfel la noi, copilul mort are botezul, iar

Pe de altă parte are şi credinţa (dacă nu proprie, cel puţin

Substituită), pe când la sectari, copilul moare şi fără de botez şi

Fără de credinţă. Iată de ce practica noastră de la botezul

Copiilor este superioară şi nu putem renunţa la dânsa2

.

Sectarul: Botezul nostru se face cu o singură afundare

Pentru că nicăieri în Sfânta Scriptură nu se arată că se face prin

Trei afundări, ca la voi, ortodocşii. De aceea noi pe cei botezati

De voi îi botezăm din nou, după rânduiala noastră.

Preotul: In Sfânta Scriptură nu ni se spune nicăieri ca

Botezul trebuie a se face cu o singură afundare sau cu trei. Deci

Voi nu aveţi nici un temei biblic de a face botezul cu o singură

Afundare. Nouă însă ne vine în ajutor Sfânta Tradiţie şi istoria

Veche a Bisericii, care ne adevereşte că practica botezului în

Biserica lui Hristos cea dreptmăritoare s-a făcut dintotdeauna cu

Trei afundări şi nu cu una. Insă voi, sectarii, aţi făcut această

Inovaţie şi practică falsă a botezului, după capul vostru cel

Rătăcit. Iar dacă botezaţi din nou pe cel ce a fost botezat o dată

În numele Preasfintei Treimi după rânduiala Bisericii Ortodoxe,

Apoi faceţi altă erezie şi rătăcire spre pieirea voastră, deoarece:

1. Botezul creştin nu se repetă pentru că botezul este

Naştere spirituală (duhovnicească). Ori naşterea, atât trupească,

Cât şi cea duhovnicească a cuiva, nu poate avea loc decât o

Singură dată.

2. Nu se poate boteza a doua oară cel care a fost botezat o

Dată cu botezul creştin, deoarece botezul este îngropare şi

Înviere cu Iisus Hristos (Rom. 6, 3-5). Prin afundarea în apa

Botezului noi murim faţă de păcat, iar prin ieşirea din apă

Înviem la o viaţă nouă şi sfântă. Deci cine repetă botezul cel

2

Să se vadă mai pe larg această problemă la Preot Dr. P. Deheleanu,

Manual de sectologie, Arad, 1948, p. 316.

ÎNDRUMĂTOR BIBLIC 491

Făcut în numele Preasfintei Treimi după rânduiala Bisericii

Ortodoxe, acela răstigneşte şi îngroapă din nou pe Domnul

Nostru Iisus Hristos (I Petru 3, 21; I Cor. 6, 11; Gal. 3, 27

Ş.a.).

3. Nu se mai poate boteza a doua oară cel botezat cu

Rânduiala botezului creştin – după cum a învăţat Mântuitorul

Hristos în numele Tatălui şi al Fiului şi al Sfântului Duh (Matei

28, 19) -, deoarece Cel botezat a murit faţă de păcatul

Strămoşesc şi faţă de Legea lui Moise (Rom. 6, 14; 7, 1-6), iar

Prin Cruce este răstignit faţă de lume şi lumea faţă de el (Gal.

6, 14). Deci cine se botează a doua oară îşi bate joc de Crucea,

Moartea şi Învierea Domnului.

4. Nu se poate repeta botezul asupra celui ce a fost o dată

Botezat în numele Preasfintei Treimi după rânduiala Bisericii

Celei dreptmăritoare. Acest adevăr îl arată marele Apostol

Pavel, când zice: Un Domn, o credinţă, un botez (Efes. 4, 5;

Cânt. 6, 9; I Cor. 1, 13).

5. Nu se poate repeta botezul asupra unui creştin care a

Fost botezat în dreapta credinţă a lui Hristos, căci noi, creştinii or-

Todocşi, mărturisim în simbolul credinţei un singur Botez (art. 11).

Despre Botez3

Să se vadă mai pe larg la capitolul 17 al

Acestei lucrări.
Capitolul 17

DESPRE

TAINA SFÂNTULUI BOTEZ

Adevărat, adevărat zic ţie,

De nu se va naşte cineva din apă

Şi din Duh, nu va putea să intre

(Ioan 3, 5)

Botezul este Taina în care, prin întreita cufundare în

Apă, în numele Sfintei Treimi, cel ce se botează se

Curăţeşte de păcatul strămoşesc şi de toate păcatele făcute

Până la botez, se naşte la o viaţă spirituală nouă şi devine

Membru al trupului tainic al Domnului, al Bisericii lui

Hristos.

Botezul din apă şi din Duh îşi are originea în profeţiile

Vechiului Testament, deoarece Domnul nostru Iisus Hristos a

Venit să împlinească tot ce s-a proorocit în Lege şi în prooroci

(Matei 5, 17). Incepându-şi lucrarea Sa mesianică, Domnul

Nostru Iisus Hristos a făcut o mulţime de semne şi minuni

Dumnezeieşti, tămăduind bolile şi scoţând demonii din cei ce îl

Rugau. Vestea minunilor s-a dus departe, punând pe gânduri pe

Mulţi, căci aşa ceva nu se mai pomenise (Matei 9, 32-38; Ioan

| RoșcaLucian a răspuns:

9, 32-33), şi în acest context de împrejurări, Sfânta Scriptură

Ne spune că între farisei era un om cu numele Nicodim, un

Fruntaş al iudeilor. Acesta a venit noaptea la Iisus şi I-a zis:

Învăţătorule, ştim că de la Dumnezeu ai venit învăţător; că
Nimeni nu poate face aceste minuni, pe care le faci Tu, dacă nu

Este Dumnezeu cu el. Răspuns-a Iisus şi i-a zis: Adevărat,

Adevărat zic ţie: De nu se va naşte cineva de sus, nu va putea

Să vadă împărăţia lui Dumnezeu. Iar Nicodim a zis către el:

Cum poate omul să se nască, fiind bătrân? Oare poate să intre

A doua oară în pântecele maicii sale şi să se nască? Iisus a

Răspuns: Adevărat, adevărat zic ţie: De nu se va naşte cineva

Din apă şi din Duh, nu va putea să intre în Împărăţia lui

Dumnezeu. Ce este născut din trup, trup este... (Ioan 3, 1-6).

Deci naşterea din nou înseamnă nu a intra din nou în

Pântecele maicii, ci a avea botezul din apă şi din Duhul Sfânt,

Pe care l-au primit şi îl dau apostolii Domnului, cărora le-a zis

Domnul după învierea Sa: Mergeţi în toată lumea şi

Propovăduiţi Evanghelia la toată făptura. Cel ce va crede şi se

Va boteza, se va mântui; iar cel ce nu va crede, se va osândi

(Marcu 16, 15-16); şi în altă parte spune: ...mergând, învăţaţi

Toate neamurile, botezându-le în numele Tatălui şi al Fiului şi

Al Sfântului Duh, învăţându-le să păzească toate câte v-am

Poruncit vouă; şi iată, Eu cu voi sunt în toate zilele, până la

Sfârşitul veacului. Amin. (Matei 28, 19-20).

Iată dar că botezul cu apă şi cu Duhul Sfânt este

Obligatoriu pentru «orice făptură» şi nu numai pentru unii, cum

Spun sectarii cei rătăciţi.

Sectarul: In Sfânta Scriptură numai două Taine sunt

Pomenite: Botezul şi Cina Domnului; celelalte pe care le-ai

Înşirat dumneata până acum sunt nişte născociri omeneşti şi

De aceea noi nu le putem admite. Iar cât priveşte botezul, nu

Este o taină, ci un simbol, o lucrare simbolică în care se

Închipuieşte curăţirea de păcate şi prin care numai se întă-

Reşte credinţa, fiind doar o dovadă pe care o dă cineva în

Afară, pentru faptul că a făcut pocăinţă, sau este o moştenire,

O pecete a pocăinţei. Dar curăţirea păcatelor nu o face bote-

Zul, ci credinţa, care prin botez este pecetluită şi confirmată.

Credinţa şi nu botezul este agentul care transformă pe om

În făptură nouă, mântuindu-l, după cum rezultă din cuvintele

Îngerului către Corneliu, că prin credinţa în cele ce îi va spune

Apostolul Petru, se va mântui cu toată casa sa (Fapte 11, 14),

Sau din cuvântul Apostolului Pavel către temnicerul din Filipi:

Crede în Domnul Iisus şi te vei mântui tu şi casa ta (Fapte 16,
31). Deci credinţa este cea care a adus mântuire, iar botezul i-a

Urmat numai ca un simbol al convertirii şi al credinţei sau ca o

Pecete a terminării pocăinţei.

Preotul: Botezul creştin este o Taină sfântă, iar nu un

Simbol, deoarece Mântuitorul a numit Botezul «naştere de sus»,

In urma căruia omul se curăţeşte de păcate şi se sfinţeşte (Ioan

3, 3-7). Sfântul Apostol Pavel îl numeşte «înnoire» a vieţii

(Rom. 6, 3-5), făcută prin lucrarea Sfântului Duh (Tit 3, 5).

Apostolul Petru spune şi mai lămurit că botezul este împărtăşit

Spre iertarea păcatelor (Fapte 2, 38) şi că nu este numai un

Simbol sau o spălare a trupului care să închipuiască spălarea sau

Curăţirea sufletului – cum vi se pare vouă, sectarilor – ci este o

Naştere adevărată. Botezul, zice el, vă mântuieşte astăzi şi pe

Voi, nu ca ştergere a necurăţiei trupului, ci ca deschiderea

Cugetului bun către Dumnezeu... (I Petru 3, 21).

Chiar şi dacă nu ni s-ar spune, ar fi totuşi de la sine

Înţeles că toate aceste urmări ale botezului se fac prin lucrarea

Sfântului Duh, şi astfel Botezul nu este un simbol, ci o Taină,

Adică o lucrare pe care o face Dumnezeu asupra noastră prin

Apa sfinţită.

Despre Botez ni se mai spune că poate fi săvârşit numai

De apostoli sau de cei ce au darul preoţiei, pentru că numai

Apostolilor le-a poruncit Mântuitorul să boteze (Matei 28, 19) şi

Numai despre ei şi despre persoane care au avut darul preoţiei

Ni se spune în Sfânta Scriptură că au botezat (I Cor. 1, 16;

Fapte 8, 36-38; 16, 12-15; 16, 32-33 ş.a.). Iar despre cele

Şapte Sfinte Taine ale Bisericii ţi-am răspuns mai pe larg în

Discuţia anterioară.

Sectarul: Botezul trebuie să fie aplicat numai adulţilor,

Pentru că, pe de o parte, cei ce-l primesc trebuie să aibă mai

Întâi credinţă şi pocăinţă şi abia apoi să se boteze, iar, pe de

Altă parte, cei ce îl aplică trebuie mai întâi să propovăduiască

Credinţa şi pocăinţa şi abia apoi să boteze. Căci iată ce spune

Sfânta Scriptură propovăduitorilor: ...mergând, învăţaţi toate

Neamurile, botezându-le în numele Tatălui şi al Fiului şi al

Sfântului Duh, învăţându-le să păzească toate câte v-am

Poruncit vouă... (Matei 28, 19-20). Deci întâi trebuie să

Propovăduiască şi abia apoi să boteze. Iar despre cel ce

Voieşte să primească Botezul, zice: Cel ce va crede şi se va
Boteza, se va mântui; iar cel ce nu va crede, se va osândi

(Marcu 16, 16). Altă dată li se adresează direct şi le zice:

Pocăiţi-vă şi să se boteze fiecare dintre voi în numele lui

Iisus Hristos, spre iertarea păcatelor voastre, şi veţi primi

Darul Duhului Sfânt (Fapte 2, 38). Deci cel ce vrea să

Primească botezul, trebuie mai întâi să aibă credinţă şi să

Facă pocăinţă.

Preotul: Nu este deloc aşa cum rău cugeti dumneata. Am

Spus de la început că Botezul creştin îşi are originea în Vechiul

Testament. Astfel, Dumnezeu i S-a arătat lui Avraam când

Acesta era în vârstă de 99 de ani şi, între altele, i-a spus că pe

Toată partea bărbătească să o taie împrejur, iar pe copiii de parte

Bărbătească ce se vor naşte de aici încolo, să-i taie împrejur în a

Opta zi de la naştere. Iar cel ce nu se va tăia împrejur să fie

Nimicit (Fac. 17, 10-14). Deci Dumnezeu nu i-a zis lui Avraam

Pentru copii şi tineri, să se taie împrejur când vor fi maturi, sau

Ca el, de 99 de ani, ci toată partea bărbătească, de orice vârstă

Ar fi, să o taie împrejur, iar pe nou-născuţi, a opta zi după

Naşterea lor. Voi, sectarilor, ziceţi că botezul pruncilor nu are

Valoare, căci ei nu ştiu când au fost botezaţi. Dar ce ştia Isaac,

Pruncul lui Avraam, la opt zile? Desigur, nimic. Dar ştiau tatăl

Şi mama sa şi de aceea Isaac, când s-a făcut mare, n-a spus că

El nu ştie când l-au tăiat împrejur şi că trebuie să-l taie din nou

Împrejur, ci i-a crezut pe părinţii lui. Aşa trebuie să fie şi

Botezul – cum de fapt practică Sfânta Biserică Ortodoxă -, ştiut

Fiind că tăierea-împrejur închipuia Botezul din Legea Nouă

(Col. 2, 11-13). Însuşi Mântuitorul nostru Iisus Hristos S-a

Botezat cu botezul Legii Vechi, la opt zile după naşterea Sa

(Luca 2, 21).

Altă preînchipuire din Vechiul Testament prin care se

Arată că la plinirea vremii trebuie să se boteze şi copiii, este

Scoaterea israeliţilor din Egipt şi trecerea lor prin Marea Roşie,

De la bătrân până la cel mai mic prunc. Că aceasta închipuie

Botezul tuturor, adevereşte şi marele Apostol Pavel, zicând:

Căci nu voiesc, fraţilor, ca voi să nu ştiţi că părinţii noştri

(israeliţii) au fost toţi sub nor şi că toţi au trecut prin mare. Şi

Toţi, întru Moise, au fost botezaţi în nor şi în mare (I Cor. 10,

1-2). Va să zică «toţi», deci şi copiii, căci Moise spunea lui

Faraon: Vom merge cu cei tineri şi cu cei bătrâni ai noştri, cu

DESPRE TAINA SFÂNTULUI BOTEZ 259

Fii noştri, cu fiicele noastre... (Ieş. 10, 9). Aşa încât norul şi

Marea (apa) însemnau «apa şi Duhul Sfânt», în care trebuie să

Fie botezat oricine (Ioan 3, 5).

Trecând la Noul Testament, auzim pe Domnul nostru

Iisus Hristos spunând apostolilor, înainte de răstignirea Sa, că

Tatăl le va trimite pe Mângâietorul, adică pe Duhul Sfânt, în

Numele Fiului şi îi va învăţa toate lucrurile (Ioan 14, 16-17,

26). Şi venind Duhul Sfânt în ziua Cincizecimii (adică

Duminica), la ora nouă dimineaţa, peste apostoli, ei au propo-

Văduit poporului ceea ce-i învăţa Duhul Sfânt, spunându-le să se

Pocăiască şi fiecare din ei să fie botezat în numele Domnului

Nostru Iisus Hristos, căci vouă este dată făgăduinţa şi copiilor

Voştri... Şi au fost botezate ca la trei mii de suflete (Fapte 2,

39, 41).

Auziţi voi, sectarilor, şi să vă intre în urechi adevărul

Acesta: vouă este dată făgăduinţa (Botezului) şi copiilor voştri.

Deci şi a copiilor, nu cum rătăcit învăţaţi voi pe oameni. Şi

Când spune că s-au botezat, nu spune că au botezat trei mii de

Bărbaţi şi de femei, ci «trei mii de suflete», ceea ce înseamnă că

Au fost şi copii de ai celor botezaţi. Desigur, Apostolii predicau

Celor mari, însă, fiind ei inspiraţi de Duhul Sfânt, spuneau că şi

A copiilor este «făgăduinţa», şi ascultătorii credeau, ca şi

Avraam lui Dumnezeu.

Iată câteva cazuri de familii botezate cu copiii lor: Lidia a

Fost botezată şi ea şi casa ei (Fapte 16, 14-15); temnicerul,

Luându-i la sine (pe Pavel şi pe Sila), în acel ceas al nopţii, a

Spălat rănile lor şi s-a botezat el şi toţi ai lui îndată (Fapte 16,

33); Crispus, mai-marele sinagogii, a crezut în Domnul,

Împreună cu toată casa sa (Fapte 18, 8). Iarăşi zice Sfântul

Apostol Pavel: Am botezat şi casa lui Ştefana (I Cor. 1, 16).

Când zice «toată casa», se înţelege de la sine că este vorba de

Toată familia, până la cel mai mic, după cum zice Isus Navi: Eu

Însă şi casa mea vom sluji Domnului... (Iosua 24, 15).

Domnul Hristos a arătat, de asemenea, că trebuie botezaţi

Copiii de mici, deoarece atunci când I-au adus nişte copilaşi ca

| RoșcaLucian a răspuns:

Să Se roage pentru ei, iar Apostolii opreau pe cei ce i-au adus,

Domnul i-a certat, zicându-le: Lăsaţi copiii şi nu-i opriţi să vină

La Mine, că a unora ca aceştia este împărăţia cerului. Şi pu-

Nându-Şi mâinile peste ei, S-a dus de acolo (Matei 19, 13-15).
Deci dacă Dumnezeu cheamă şi pe copii de mici la mântuire,

Pentru ce voi, sectarilor rătăciţi, vă lepădaţi de ei şi îi opriţi de

A veni la Dumnezeu prin Sfântul Botez? Vai de cei cărora le

Mor copiii nefiind botezaţi prin apă şi prin Duhul Sfânt, căci cei

Ce nu au fost botezaţi se vor osândi (Marcu 16, 15-16).

Sectarul: Da, dar copiii numai cu Botezul, fără credinţă,

Nu se pot mântui! Scriptura spune nu numai despre Botez, ci şi

Despre credinţă că este trebuitoare spre mântuirea cuiva. Auzi

Ce zice: Cel ce va crede şi se va boteza, se va mântui; iar cel ce

Nu va crede, se va osândi (Marcu 16, 15-16). Deci este clar:

Copiii, neavând credinţă, nu au nici dreptul de a fi botezaţi.

Preotul: Nu este deloc adevărat ceea ce spuneţi voi,

Sectarilor rătăciţi de la adevăr şi orbi la înţelegere. Intr-adevăr,

Copiii nu pot crede la vârsta când sunt botezaţi, dar nici nu pot

Tăgădui şi nici nu pot refuza pe Hristos. Nu se mântuieşte numai

Acela care crede, ci el trebuie să se şi boteze. Aşa cum în

Vechiul Testament tăierea împrejur se făcea în baza credinţei

Părinţilor, tot aşa Botezul se face pe temeiul credinţei părinţilor

Sufleteşti, care sunt naşii (Marcu 9, 36-37). Copiii nu au

Credinţă, dar au naşii lor. Naşii sunt persoane în vârstă care

Însoţesc pe prunc la botez şi fac cuvenita mărturisire de credinţă

În locul lor. Naşii sunt părinţii sufleteşti ai pruncilor care se

Botează şi care se nasc prin Botez la o viaţă nouă în Duhul.

Aşa cum părinţii trupeşti ai pruncului l-au născut pe el

Spre viaţa trupească, după cum scrie: Ce este născut din trup,

Trup este (Ioan 3, 6), tot aşa naşii sunt părinţii sufleteşti ai

Pruncilor care se botează, garanţi şi chezaşi în faţa lui

Dumnezeu şi a Bisericii Sale, garantând că pruncul (finul) va fi

Crescut în credinţa creştină şi va fi un bun credincios1

.

Sectarul: Dar unde scrie în Sfânta Scriptură că naşii pot

Fi chezaşi pentru mântuirea altora şi că prin credinţa lor se pot

Mântui copiii?

Preotul: Mântuitorul spune:...din gura a doi sau trei

Martori să se statornicească tot adevărul (Matei 18, 16; I Tim.

5, 19). Deci pe baza credinţei părinţilor, a naşilor şi a celorlalţi

Martori care sunt la botezul pruncului, preotul botează pruncul.

1

Sfântul Simeon Tesaloniceanul, Despre Sfintele Taine, cap. LXII, p. 7.

DESPRE TAINA SFÂNTULUI BOTEZ 261

Iar fiindcă ai întrebat unde se găsesc în Sfânta Scriptură mărturii

Prin care să se arate cum credinţa unora a mântuit pe alţii, din

Cele multe, îţi voi spune unele:

Prin credinţa sutaşului roman s-a vindecat sluga sa (Matei

8, 13). Robul nu credea, dar prin credinţa stăpânului său a

Dobândit de la Mântuitorul sănătatea sa.

Patru oameni aduc la Mântuitorul un slăbănog: Şi Iisus,

Văzând credinţa lor, a zis slăbănogului: Îndrăzneşte, fiule!

Iertate sunt păcatele tale! Apoi a zis: Scoală-te, ia-ţi patul şi

Mergi la casa ta (Matei 9, 2, 6-7; Marcu 2, 3-12). Deci

Credinţa era a celor patru, nu a slăbănogului.

Pe temeiul credinţei lui Iair, Domnul a înviat copila de

Doisprezece ani (Matei 9, 18-25). Pe temeiul credinţei altora,

Domnul a vindecat pe un mut şi îndrăcit (Matei 9, 32-34; 12,

22). Pentru credinţa canaanencei, Mântuitorul a vindecat pe

Fiica sa, scoţând demonul din ea (Matei 15, 22-28). Tot astfel,

Pe baza credinţei unui tată, Domnul i-a tămăduit copilul lunatic

(Matei 17, 14-18). Aşadar, acestea şi încă alte multe mărturii

Ale Sfintei Scripturi ne dovedesc că, pe temeiul credinţei părin-

Ţilor, a naşilor şi a martorilor care sunt la botez, Dumnezeu le

Dă copiilor sfinţire şi mântuire, după cum adevereşte acest lucru

Şi marele Apostol Pavel, zicând: Căci bărbatul necredincios se

Sfinţeşte prin femeia credincioasă, şi femeia necredincioasă se

Sfinţeşte prin bărbatul credincios (I Cor. 7, 14).

Sectarul: Nici Hristos n-a primit botezul decât ca adult,

La vârsta de 30 de ani, şi nici Ioan Botezătorul nu a botezat

Decât adulţi. Deci nici noi nu trebuie să aplicăm botezul decât

Adulţilor.

Preotul: La aceste afirmaţii ţi-am răspuns la întrebarea de

Mai înainte, când ai susţinut de asemenea că Botezul trebuie

Aplicat numai adulţilor. Iar la cele ce întrebi acum, deosebit de

Cele de mai sus, şi completând răspunsul de mai înainte, îţi

Răspund următoarele: Mântuitorul a primit botezul la 30 de ani,

Pentru că abia atunci şi-a început activitatea publică, la o vârstă

Când cineva era socotit capabil – potrivit socotinţei acelei vremi

- Să păşească în public şi să înveţe pe alţii. Dar botezul primit

De El n-a fost acelaşi cu al nostru, deoarece n-a avut acelaşi

Efect, acela fiind numai un botez cu apă, un botez al «pocă
Inţei», al lui Ioan, iar nu «cu apă şi Duh», ca botezul creştin,

Instituit de Hristos mai târziu. Prin acel Botez, Mântuitorul, în

Loc să Se curăţească de păcate, dimpotrivă, S-a încărcat cu

Păcate, luând asupra Sa păcatele omenirii întregi. El nu S-a

Botezat spre a fi curăţit de păcate – cum facem noi în botezul

Nostru -, pentru că El nu avea păcate, şi deci nici trebuinţă nu

Avea ca mai întâi să se pocăiască. Altul era rostul acelui botez şi

Altul este al botezului nostru2

.

2

Ştim că botezul «cu apă şi cu Duh», care a venit mai târziu, se

Împărtăşeşte spre iertarea păcatelor. Iisus Hristos însă nu S-a botezat cu

Acest botez, pentru că pe atunci nu se pogorâse încă nici Duhul Sfânt, iar pe

De altă parte, Hristos era fără de păcate şi deci n-ar fi avut trebuinţă de acest

Botez. Totuşi se pune întrebarea: de ce s-a botezat Iisus cu acest botez al lui

Ioan? Ce rost avea botezarea Lui de către Ioan? Răspundem cu Sfântul Ioan

Gură de Aur, următoarele: „La Botezul său în apele Iordanului, Ioan

Botezătorul cerea tuturor pocăinţă. Însuşi botezul său era numit «al

Pocăinţei». Cu toate acestea, lui Iisus nu I-a cerut pocăinţă. Dimpotrivă, în

Faţa Lui s-a simţit umilit, zicând că el însuşi ar avea nevoie de botez de la

Iisus şi nu invers (Matei 3, 14). Nici nu-I putea cere, deoarece Iisus nu avea

Păcate, era zămislit de la Duhul Sfânt, iar nu din trup omenesc, nu din poftă

Trupească, nici din poftă bărbătească (Ioan 1, 13; Matei 1, 20; Luca 1,

34-35), şi deci nu moştenise păcatul strămoşesc. Dar El nu avea nici păcate

Personale (Ioan 8, 46; I Petru 2, 22, ş.a.). Astfel Hristos nu avea pentru ce

Să fi făcut pocăinţă. El nu avea trebuinţă nici de o mai mare revărsare a

Duhului Sfânt asupra Sa, pe care, de altfel, botezul lui Ioan nu I-o putea

Oferi. Dar atunci de ce S-a botezat? Iată de ce: mai întâi, pentru ca Ioan să-L

Facă cunoscut oamenilor, arătându-L lor: Iată Mielul lui Dumnezeu... Acesta

Este despre Care eu am spus... (Ioan 1, 29-30). Ioan îl mărturiseşte

Oamenilor, iar acum îl şi arată, pentru ca mărturisirea lui Ioan despre Cel ce

Vine după mine (Luca 3, 16; Ioan 1, 27) să nu rămână îndoielnică.

Tot acum, Dumnezeu-Tatăl şi Sfântul Duh – în chip de porumbel – îl

Mărturisesc pe Iisus (Matei 3, 16-17). De acum mulţimile nu aveau să mai

Pună la îndoială cele mărturisite mai înainte de Ioan. Acum Iisus li S-a făcut

Cunoscut, căci înainte nici chiar Ioan nu-L cunoscuse (Ioan 1, 31), pentru că,

Deşi îi era rudenie (Luca 1, 36), Ioan îşi petrecuse viaţa în pustie, Dumnezeu

Întocmind astfel lucrurile, pentru ca lumea să nu-1 poată învinui pe Ioan că

L-ar propovădui pe Iisus pentru legăturile de rudenie şi de prietenie ce le are

Cu El.

In al doilea rând, Iisus a primit botezul de la Ioan pentru ca să

Împlinească «toată dreptatea» (Matei 3, 14-15). «Dreptate» înseamnă

Împlinirea poruncilor lui Dumnezeu, iar «drept» era cel ce împlinea aceste

| RoșcaLucian a răspuns:

Porunci (Luca 1, 6 ş.a.). Deci S-a botezat Domnul de la Ioan pentru ca nici

DESPRE TAINA SFÂNTULUI BOTEZ 263

Iar dacă este vorba de vârstă, pentru ce voi sectarii înşivă

Nu respectaţi vârsta de 30 de ani? Mântuitorul n-a stabilit nici o

Vârstă sau limită de vârstă. El însă, când a vorbit despre

Botezul pe care îl va aşeza, a arătat marea importanţă pe care o

Va avea lucrarea acelui botez şi de aceea n-a mai fost nevoie să

Spună că va trebui aplicat tuturor, deci şi copiilor. Iar dacă n-a

Spus-o direct, a spus-o indirect, cu toată claritatea, prin

Cuvântul «cineva» cuprinzându-i pe toţi.

Cât despre Sfântul Ioan Botezătorul, este adevărat că el

Predica pocăinţa şi că îi boteza numai pe cei ce făcuseră

Pocăinţă şi că aceştia nu puteau fi decât adulţi. Dar botezul lui

Nu era identic cu al nostru, ci era numai un botez pregătitor, un

Rit simbolic sau ceremonial – cum am arătat şi mai sus -,

Nefiind de neapărată trebuinţă tuturor. De aceea era de prisos a

Se aplica şi copiilor.

In privinţa nebotezării copiilor, aş fi şi eu de părere să

Se boteze când vor ei, dacă ar trăi orice parte bărbătească sau

Femeiască cât ar vrea, până la adânci bătrâneţi. Dar ce zici

Dumneata, suntem noi siguri că trăim 30, 50 sau 100 de ani?

Nu auzi ce spune Sfânta Scriptură? Voi, care nu ştiţi ce se va

Întâmpla mâine... (Iacov 4, 14); şi iarăşi: Nebune! În această

Noapte vor cere de la tine sufletul tău (Luca 12, 20); şi

Iarăşi: ...fiţi gata, că în ceasul în care nu gândiţi Fiul

Omului va veni (Matei 24, 44).

Sectarul: Copiii se pot mântui şi fără botez fiindcă sunt

Sfinţi şi, ca atare, n-au trebuinţă să-şi cureţe păcatele – pe care

Nu le au. Aşa învaţă Sfânta Scriptură, prin cuvintele

Mântuitorului: Lăsaţi copiii şi nu-i opriţi să vină la Mine, că a

Unora ca aceştia este Împărăţia cerurilor (Matei 19, 14). Deci

Copiii pot intra şi fără botez întru Împărăţia cerurilor. In acelaşi

Înţeles a mai grăit Mântuitorul şi altă dată: ...De nu vă veţi

Întoarce şi nu veţi fi precum pruncii, nu veţi intra în împărăţia

Cerurilor (Matei 18, 3; Marcu 10, 15; Luca 18, 15-17).

Această orânduire a lui Dumnezeu – de a se boteza – să nu rămână

Neîmplinită de El, Singurul care împlineşte toată dreptatea".

Iată deci rolul botezului Domnului şi motivele pentru care S-a botezat
Inţei
El de la Ioan. Botezul creştin de mai târziu, «cu apă şi cu Duh», se face din

Alte motive şi are cu totul alt rost.
», al lui Ioan, iar nu «cu apă şi Duh», ca botezul creştin,

Instituit de Hristos mai târziu. Prin acel Botez, Mântuitorul, în

Loc să Se curăţească de păcate, dimpotrivă, S-a încărcat cu

Păcate, luând asupra Sa păcatele omenirii întregi. El nu S-a

Botezat spre a fi curăţit de păcate – cum facem noi în botezul

Nostru -, pentru că El nu avea păcate, şi deci nici trebuinţă nu

Avea ca mai întâi să se pocăiască. Altul era rostul acelui botez şi

Altul este al botezului nostru2

.

2

Ştim că botezul «cu apă şi cu Duh», care a venit mai târziu, se

Împărtăşeşte spre iertarea păcatelor. Iisus Hristos însă nu S-a botezat cu

Acest botez, pentru că pe atunci nu se pogorâse încă nici Duhul Sfânt, iar pe

De altă parte, Hristos era fără de păcate şi deci n-ar fi avut trebuinţă de acest

Botez. Totuşi se pune întrebarea: de ce s-a botezat Iisus cu acest botez al lui

Ioan? Ce rost avea botezarea Lui de către Ioan? Răspundem cu Sfântul Ioan

Gură de Aur, următoarele: „La Botezul său în apele Iordanului, Ioan

Botezătorul cerea tuturor pocăinţă. Însuşi botezul său era numit «al

Pocăinţei». Cu toate acestea, lui Iisus nu I-a cerut pocăinţă. Dimpotrivă, în

Faţa Lui s-a simţit umilit, zicând că el însuşi ar avea nevoie de botez de la

Iisus şi nu invers (Matei 3, 14). Nici nu-I putea cere, deoarece Iisus nu avea

Păcate, era zămislit de la Duhul Sfânt, iar nu din trup omenesc, nu din poftă

Trupească, nici din poftă bărbătească (Ioan 1, 13; Matei 1, 20; Luca 1,

34-35), şi deci nu moştenise păcatul strămoşesc. Dar El nu avea nici păcate

Personale (Ioan 8, 46; I Petru 2, 22, ş.a.). Astfel Hristos nu avea pentru ce

Să fi făcut pocăinţă. El nu avea trebuinţă nici de o mai mare revărsare a

Duhului Sfânt asupra Sa, pe care, de altfel, botezul lui Ioan nu I-o putea

Oferi. Dar atunci de ce S-a botezat? Iată de ce: mai întâi, pentru ca Ioan să-L

Facă cunoscut oamenilor, arătându-L lor: Iată Mielul lui Dumnezeu... Acesta

Este despre Care eu am spus... (Ioan 1, 29-30). Ioan îl mărturiseşte

Oamenilor, iar acum îl şi arată, pentru ca mărturisirea lui Ioan despre Cel ce

Vine după mine (Luca 3, 16; Ioan 1, 27) să nu rămână îndoielnică.

Tot acum, Dumnezeu-Tatăl şi Sfântul Duh – în chip de porumbel – îl

Mărturisesc pe Iisus (Matei 3, 16-17). De acum mulţimile nu aveau să mai

Pună la îndoială cele mărturisite mai înainte de Ioan. Acum Iisus li S-a făcut

Cunoscut, căci înainte nici chiar Ioan nu-L cunoscuse (Ioan 1, 31), pentru că,

Deşi îi era rudenie (Luca 1, 36), Ioan îşi petrecuse viaţa în pustie, Dumnezeu

Întocmind astfel lucrurile, pentru ca lumea să nu-1 poată învinui pe Ioan că

L-ar propovădui pe Iisus pentru legăturile de rudenie şi de prietenie ce le are

Cu El.

In al doilea rând, Iisus a primit botezul de la Ioan pentru ca să

Împlinească «toată dreptatea» (Matei 3, 14-15). «Dreptate» înseamnă

Împlinirea poruncilor lui Dumnezeu, iar «drept» era cel ce împlinea aceste

Porunci (Luca 1, 6 ş.a.). Deci S-a botezat Domnul de la Ioan pentru ca nici

DESPRE TAINA SFÂNTULUI BOTEZ 263

Iar dacă este vorba de vârstă, pentru ce voi sectarii înşivă

Nu respectaţi vârsta de 30 de ani? Mântuitorul n-a stabilit nici o

Vârstă sau limită de vârstă. El însă, când a vorbit despre

Botezul pe care îl va aşeza, a arătat marea importanţă pe care o

Va avea lucrarea acelui botez şi de aceea n-a mai fost nevoie să

Spună că va trebui aplicat tuturor, deci şi copiilor. Iar dacă n-a

Spus-o direct, a spus-o indirect, cu toată claritatea, prin

Cuvântul «cineva» cuprinzându-i pe toţi.

Cât despre Sfântul Ioan Botezătorul, este adevărat că el

Predica pocăinţa şi că îi boteza numai pe cei ce făcuseră

Pocăinţă şi că aceştia nu puteau fi decât adulţi. Dar botezul lui

Nu era identic cu al nostru, ci era numai un botez pregătitor, un

Rit simbolic sau ceremonial – cum am arătat şi mai sus -,

Nefiind de neapărată trebuinţă tuturor. De aceea era de prisos a

Se aplica şi copiilor.

In privinţa nebotezării copiilor, aş fi şi eu de părere să

Se boteze când vor ei, dacă ar trăi orice parte bărbătească sau

Femeiască cât ar vrea, până la adânci bătrâneţi. Dar ce zici

Dumneata, suntem noi siguri că trăim 30, 50 sau 100 de ani?

Nu auzi ce spune Sfânta Scriptură? Voi, care nu ştiţi ce se va

Întâmpla mâine... (Iacov 4, 14); şi iarăşi: Nebune! În această

Noapte vor cere de la tine sufletul tău (Luca 12, 20); şi

Iarăşi: ...fiţi gata, că în ceasul în care nu gândiţi Fiul

Omului va veni (Matei 24, 44).

Sectarul: Copiii se pot mântui şi fără botez fiindcă sunt

Sfinţi şi, ca atare, n-au trebuinţă să-şi cureţe păcatele – pe care

Nu le au. Aşa învaţă Sfânta Scriptură, prin cuvintele

Mântuitorului: Lăsaţi copiii şi nu-i opriţi să vină la Mine, că a

Unora ca aceştia este Împărăţia cerurilor (Matei 19, 14). Deci

Copiii pot intra şi fără botez întru Împărăţia cerurilor. In acelaşi

Înţeles a mai grăit Mântuitorul şi altă dată: ...De nu vă veţi

Întoarce şi nu veţi fi precum pruncii, nu veţi intra în împărăţia

Cerurilor (Matei 18, 3; Marcu 10, 15; Luca 18, 15-17).

Această orânduire a lui Dumnezeu – de a se boteza – să nu rămână

Neîmplinită de El, Singurul care împlineşte toată dreptatea".

Iată deci rolul botezului Domnului şi motivele pentru care S-a botezat

El de la Ioan. Botezul creştin de mai târziu, «cu apă şi cu Duh», se face din

alte motive şi are cu totul alt rost.

| RoșcaLucian a răspuns:

Textele lungi de mai sus sunt din cartea "Călăuză in credinta ortodoxa" pe care o găsești pdf aici :

https://archive.org/details/Cleopa_Ilie-Calauza_in_Credinta_Ortodoxa
(de altfel multe cărți utile găsești pdf pe* archive.org")

Iata ce spune autorul:
"Niciodata nu l-am certat pe un credincios care are indoieli; niciodata nu i-am cerut cuiva sa creada orbeste. Daca faceam astfel,ar fi insemnat sa dau dreptate tocmai acelora care-i cerusera sa creada ca ei,fara sa-si mai puna vreo intrebare.

Dimpotriva,am socotit ca discutiile,cu idei dintr-o parte si din alta,sunt cat se poate de folositoare,daca ele sunt purtate cu cinste omeneasca si numai din dorinta de a afla adevarul. Si nu m-am inselat. Am avut bucuria sa vad roadele unor asemenea convorbiri in sufletele celor ce venisera cu credinta tulburata de indoieli si plecau cu ea limpede ca izvorul muntelui.
Atunci am inceput sa ma gandesc ca vor fi fiind inca multi altii cu mintea vanturata de intrebari la care nu sunt in stare sa afle raspunsuri,daca nu sunt ajutati dupa cuviinta. Si cine sa-i ajute,daca nu preotii lor? Dar oare toti preotii au aceeasi varsta matura si aceeasi experienta pastorala? Fireste,nu toti.

Astfel m-am hotarat sa scriu aceasta carte,dupa putina mea pricepere, din dorul de a le fi fratilor mei de folos. Mai intai am randuit tot materialul pe capitole, dupa o anume pravila a marturisirilor noastre de credinta. Apoi am socotit ca intelesurile ar fi mai la indemana cititorului, daca voi aseza totul in chipul unui dialog, prin intrebari si raspunsuri..."

| RoșcaLucian a răspuns:

Îmi cer iertare dacă am suparat cu ceva! Dumnezeu sa ne ierte! Îmi cer iertare dacă am suparat cu ceva! Dumnezeu cel bun sa ne ierte!