Nu-i putem spune "vointa". Daca noi oamenii avem vointa, ne imaginam ca si bacteriile au. E doar un mod de functionare, sau de comportament, numeste-l cum vrei. Iar intrebarea asta nu stiu ce cauta la categoria religie, cand locul ei e la stiinta si filozofie. Daca vrei sa umpli lacunele din cunostintele noastre despre aparitia vietii cu un personaj de basm, te avertizez ca sunt sanse extrem de mari sa te pacalesti singur.
Poti sa ii spui mod de functionare, daca vrei. Dar vezi ca moleculele care compun o bacterie se comporta diferit de cele care misuna haotic. Cele care compun bacteria tind sa pastreze sistemul in timp. Asta nu presupune un scop?
Comportament deja caracterizeaza formele vii evoluate. Noi vorbim de un mic grup de molecule.
Si daca nu-ti place intrebarea pe religie, voi ce cautati pe rubrica cu big-bangul si evolutionismul?
Stiu foarte bine ca o bacterie se comporta diferit fata de moleculele non-vii, pentru ca daca nu ar face-o, atunci presupun ca viata asa cum o cunoastem nu ar mai exista. Dar asta nu inseamna ca o bacterie are un "scop". De fapt, nu stiu ce intelegi tu prin "scop". Daca eu ti-as zice ca virusul Ebola exista cu scopul de a omori oameni, ti s-ar parea logic? Mie nu. E doar un mod de functionare, cum am zis, fara niciun scop. 99% din toate speciile care au existat vreodata pe Pamant nu mai exista in prezent. Ele ce scop au avut? Sa dispara?
Intrebarea asta nu este despre religie, si nu are ce sa caute aici. Unde vezi tu vreo religie care sa studieze felul in care au aparut bacteriile? Asta e treaba stiintei, in primul rand. De aceea, intrebarea trebuia pusa la stiinta si filosofie. Si nu inteleg ce vrei sa spui cu "rubrica cu big bangul si evolutionismul". Care e aia? Si de ce n-as avea eu ce sa caut acolo?
Eu ma gandesc ca vointa este un atribut cu precadere al omului, celelalte fiinte conducandu-se in general dupa instincte. Exista si animale care manifesta uneori vointa.
Insa prima vointa, si cea mai importanta a fost a lui Dumnezeu care A CREAT si mentinut la un loc si intr-un echilibru viabil creatia Sa.
AdrianAndrei012345678901234 întreabă: