anonim_4396
| anonim_4396 a întrebat:

Care e diferenta intre,, Credinta " si,, Religie "?

Răspuns Câştigător
| milan9 a răspuns:

Religia reprezintă un set de principii, iar credința înseamnă ASUMAREA CERTITUDINII acelor principii.

Religia și credința sunt complementare, se intercondiționează.
Nu poți avea o credință abstractă fără un set de principii, iar acel set de principii reprezintă în mod elementar o religie, o "credință".

16 răspunsuri:
| milan9 a răspuns:

Cuvântul ''credință'' are o sferă semantică mai bogată.

Dacă 'religie' se referă la o formă specifică de cult, cuvantul 'credință' are pe de o parte si el sensul de 'formă specifică de cult' dar mai are și sensul de 'certitudine' în privința unor convingeri (care, indirect tot la o religie se referă).

| OOOLEOOO a răspuns:

Credinta:
Cred in puterea mea si in abilitatiile mele de a ma schimba in bine pentru a putea schimba prin puterea exemplului meu intreaga lume in bine.
Cred ca daca lupt, ies din zona de confort si aman recompensa pentru un ''maine'' pot cuceri orce vis pe care il am. Am deplina incredere in puterea subconsintientului meu si inteligenta mea emotionala. Cred ca am puterea de a muta muntii din loc! Trebuie doar sa dezvolt acel potential prin munca.

Credinta Religioasa(Religie) :
Cred in el, salvatorul lumii.
Prezenta lui influenteaza in bine tot cea ce ii cade in cale.
El este puterea, el este lumina el ma protejeaza de intuneric iar eu ii multumesc pentru asta.
Am deplina incredere in Dumnezeul meu si in puterea lui de a muta munti din loc.El este perfect!

Putem observa doua mentalitatii diferite.
1. Apartine a omului Alfa (lideri de succes, legendele vii si Zei)
2. Apartine omului beta (oameni de rand care beneficeaza de siguranta oferita de puterea unui lider)

Diferenta dintre un om de succes si unul de rand tine de Atitudine si Mentalitate.

| EmaS a răspuns:

Eu nu am incredere intr-o religie. Religia este o inventie omeneasca, Biblia ne vorbeste despre o relatie nu un sistem condus de dogme sau reguli. Inima este asezamantul religiei adevarate si adevaratul crestin este crestin in inima.Totusi trebuie sa avem toleranta fata de cei care au alte convingeri, ma refer la natura umana nu la vicii.

| sublime89 a răspuns:

Religia e credinta organizata.

| MariaCC a răspuns:

Conform Bibliei credinţa este aşteptarea sigură a lucrurilor sperate, demonstrarea evidentă a realităţilor care totuşi nu se văd.
Religia este manifestarea credintei. in mod organizat.

| ErrorFound a răspuns:

Credinta=a crede, a avea deziluzia ca stii ceva.

religie=organizatie mafiota, criminala, a carei singur scop este indobitocirea umanitatii si indepartarea de la realitate.

| BlackSulphur a răspuns (pentru EmaS):

Traditiile si obiceiurile tin strict de religie. Faptul ca_credinta este infestata de acestea se datoreaza religiei. Deci, ce ziceai?

| EmaS a răspuns (pentru BlackSulphur):

Credinta este una singura: In Domnul Isus Hristos. Eu nu cred in traditii si obiceiuri.

| Analytical a răspuns:

Te intereseaza cu adevarat raspunsul sau vrei doar controverse? Zi repede ca nu prea am timp.
Religia atesta faptul ca apartii unui Cult, "asta e religia mea", nicidecum vei deveni unul mai indoctrinat daca nu ai si o credinta.
Credinta este personala. Crezi sau nu, este alegerea ta, nu apartine nimanui decizia, e liber arbitru.
Una fara alta nu prea se poate. Desi, multi se numesc: de ex, ortodoxi, si putini cred cu adevarat ca sunt. Asta e greseala omului.
Credinta e alta, credinta ti-o alimentezi zilnic, aprofundezi personal, impreuna cu membrii "acelui Cult", va invatati reciproc. Una fara alta nu se poate, dar la om se poate. Nu ar trebui, dar exista o diferenta din nefericire.

| RaduMD a răspuns:

Religia este ceva obiectiv, adica din afara omului. Credinta este ceva subiectiv, adica dinauntrul omului. Termenul "credinta" apare de sute de ori in Biblie, pe cand termenul "religie" nu-mi amintesc sa apara. Faptul ca inveti religie nu inseamna ca ai credinta, cu toate ca si credinta este ceva care se invata, nu in ultimul rand cu ajutorul...religiei.

Mai simplu spus, intre un om care cunoaste religia si unul care cunoaste credinta este aceeasi diferenta ca intre un profesor de franceza si un francez.

Evident, cei doi pot fi aceeasi persoana, dar nu neaparat.

| MissLilith a răspuns (pentru OOOLEOOO):

Pentru tine credinta pare a fi o cale de a obtine succesul in aceasta lume. Reduci credinta la a o modalitate de a face
distinctie intre omul de succes si cel de rand.

Iti pot spune ca in ortodoxie modelul pe care trebuie sa-l urmezi este cel al Mantuitorului si al Sfintilor Parinti.
Este vorba de tine personal, TU ce exemplu urmezi? Se pare ca tu nu urmezi nici un exemplu dar vrei sa-l oferi pe al tau spre
a fi urmat de ceilalti? In ochii mei pare a fi o mare sminteala sa-ti asumi asa ceva. Tu chiar nu ai frica de nici o judecata
(ca probabil in mintea ta nici nu exista una, faci ce vrei si nu raspunzi in fata nimanui? Adica te aflii aici, ai toate
darurile si puterile acestea dar responsabilitate nu iti asumi pentru starea asta?).
Despre asta discutam in credinta religioasa... TU PERSONAL CE EXEMPLU URMEZI?
Tu pui accentul numai pe tine insuti si crezi ca poti face ceva bun fara ajutorul lui Dumnezeu insa aici este punctul in care
te inseli. Tot ce faci bun nu faci tu ci Dumnezeu prin tine. Normal ca Dumnezeu nu te va ajuta sa-ti indeplinesti "visele",
pentru ca nu esti aici sa-ti indeplinesti "visele" tale. Esti aici cu un alt scop, si sigur
nu e unul egoist gen "a ma schimba in bine pentru a putea schimba prin puterea exemplului meu intreaga lume in bine".
Nu ti se pare chiar si... putin prea mic scopul acesta? Mie imi suna a fi prea putin.
Ia incearca tu sa muti un munte din loc doar prin puterea ta proprie sa vezi poti?


Vorbesti de liderii de succes de parca asta ar trebui sa fie scopul nostru in viata. Nu este vorba despre a fi lider, dar nici nu e
ceva rau sa fi lider de succes.

Zeii despre care vorbesti au toti putere doar asupra oamenilor si ei insisi sunt toti supusi unui zeu, de obiei, unui tiran.
Relatiile dintre zeii aceia sunt perfide.

Legendele vii nu exista. Si singurele "legende" pentru un crestin ortodox religios sunt Sfintii. Te rog sa studiezi vietile
lor si apoi sa le compari cu ale oricarei "legende".

| OOOLEOOO a răspuns (pentru MissLilith):

''TU ce exemplu urmezi?''
Sunt membru al comunitatii : Personalitate Alfa si adept al Rastafarienizmului.

Valoriile mele cuprind evolutia personala spre prosperitate.
Valoriile tale il coprind pe YWHW Zeul Evreu care a fost preluat de catre crestini.

''Ia incearca tu sa muti un munte din loc'' Este o metafora.
Exista o poveste interesanta care spunea ca un anumit Zeu a luat puterea oamenilor si a ascuns-o in mare.Astfel ca nici un om sa devina mai puternic decat el, insa ii s-a spus ca oameni o vor cauta acolo.
A ascuns-o sub pamant, insa oameni au gasit-o si acolo.
A ascuns-o in spatiu, insa oameni vor cauta si acolo.
Astfel a ascuns-o in interiorul fiecarei om, loc in care PUTINI se vor gandi sa o caute.

Daca valorile tale sunt cele religioase, vom dezbate subiectul in maniera religioasa.

Suntem fiinte a lui Dumnezeu. Copii creatiei, si aboslut toti avem puterea mostenita de parintele nostru spiritual Dumnezeu.
Si acest Dumnezeu ne-a dat o misiune ca sa nu traim degeaba. Sa prorocim lumi despre adevarul sau, adevarul sau este singurul care va indrepta aceasta lume in bine iar noi devenind ca el ii vom invata pe ceilalti sa devina ca atare caci nici un om al diavolului nu poate invata un alt om sa apartina lui Dumnezeu.

Tinta este mereu aceeasi, indiferent de drumul ales.

''Esti aici cu un alt scop, si sigur
nu e unul egoist'' Nu suntem doar spirite, suntem si mamifere astfel fiecare nevoie trebuie hranita. Nu poti renunta la o parte din tine ca de exemplu ''Egoul'' ele fac parte din tine, din CREATIE. Fac parte din noi dintr-un anume motiv. Nu poti exclude intunericul caci nu va mai exista lumina.

| MissLilith a răspuns (pentru OOOLEOOO):

Imi pare rau sa aud ca nu crezi in Iisus Hristos.
De ce esti nedrept (sau necunoscator) si reduci ortodoxia doar la o "adulare fara sens" a lui Yahve (Yahve e Dumnezeu,are mai multe nume,dar e acelasi)?
Vorbesti de exemplu personal spre binele lumii... dar nu stii ca ortodoxia invata sa muncesti ca si cum nu ai murii niciodata si cand nu muncesti sa nu uiti niciodata ca vei muri.
Ortodoxia propune ca prim pas sa te cunosti pe tine insuti, sa dobandesti virtutile si sa devi tu insuti un dumnezeu spre putea intelge, trai comuniunea cu Dumnezeu. Faptul ca suntem facuti dupa "chipul si asemanarea" Lui, dar suntem totusi oameni, presupune sa ne nevoim, sa facem niste sacrificii pentru a ajunge la desavarsirea intruchipata de Hristos.Prosperitatea de care vorbesti pare a fi o justificare spre a-ti satisface poftele daca privesti in profunzime. Tot progresul pe care-l facem in viata vine din greutati si sacrificii(ma refer la ce conteaza cu adevarat). Cum trateaza sacrificiul de sine religia ta?
Ortodoxia propune sfintenia, indumnezeirea ca si scop pe pamant si nu prosperitatea.
Deci, a fi bogat, prosper, nu e un pacat, la fel cum a fi sarac nu este o virtute.
Ortodoxia spune ca nu poti sa slujesti si Domnului si lui "Mamona"-lumescului, mundanului, in profunzime, la fel ca si chestiunea prosperitatii pe pamant, important nu e ce se intampla la nivel material, lumesc, ci important e ce se intampla la nivel spiritual, in locul acela din inima ta, acolo trebuie sa fie El.
Deci o religie care propune succesul in aceasta lume nu prea intelege faptul ca "chipul si asemanarea" se refera strict la semanari de nivel spiritual (Dumnezeu fiind spiritual si nu carnal).
Intr-adevar, ortodoxia spune foarte clar, trupul trebuie ingrijit, pentru ca in el se salasluieste Sufletul si Duhul, si pentru ca noi suntem doar musafiri in acest trup, el fiind al lui Dumnezeu. Dar e de ajuns sa avem minimum necesar...prosperitatea e ceva ce poate veni, doar o urmare, dar nicidecum un scop.


In fiecare om exista doua firi, una duhovniceasca, una carnala.
Fiecare se opune celeilalte. Toate religiile cunosc acest adevar si invata sa alegi spiritualul, toate, cu exceptia celor moderne, gen a ta.
Egoul nu poate fi "eliminat", dar trebuie disciplinat, la fel si trupul cu poftele lui. Trebuie ca spiritul sa conduca trupul si nu invers. Important e sa intelegi ca omul nu sta pe loc, este "condamnat" sa mearga fie spre plus fie spre minus. Fie alege carnal, fie spiritual. O religie care propune hranirea nevoilor in virtutea conditiei de animal cu trup induce in eroare.
Este mult mai mult de spus. Iti recomand inca o data sa studiezi vietile Sfintilor Parinti si eventual si talcuirile lor. Poate asa vei intelege ca trebuie sa renunti la tine insuti pentru a sluji lui Dumnezeu si, prin el, si aproapelui- asta se poate doar renuntand la tine insuti si la dorintele egoului tau.

| OOOLEOOO a răspuns (pentru MissLilith):

Daca am fi fost creati toti cu aceeasi atitudine si mentalitate, toti am crede in acelasi Dumnezeu.

Lucrurile nu stau asa, valorile tale difera de valorile mele. Cea ce crezi tu ca este bine si corect, este gresit pentru altul si viceversa.


Vad ca incerci sa educi. Nu poti educa lumea cu vorbe, ci cu puterea exemplului tau, cum spunea si Einstein SINGURA forma de eductie este puterea exemplului tau.

Comunitatea Personalitate Alfa, este una psihologica de dezvoltare personala nu religioasa.
Rastafarienizmul in ciuda a cea ce se spune este o filozofie de viata cu ''sclipiri'' religioase.

Poti sa-mi recomanzi sa citesc si biblia sau sa studiez viata sfintilor, am facut-o am fost foarte fascinat de crestinism, Am fost crestin fanatic si cu siguranta am evoluat de la acea treapta a vietii.
Si eu as putea sa te sfatuiesc sa citesti cartile lui C.G. Jung, a lui Tony Robbins, Pera Novacovici [etc.] sau sa cunosti povestea regelui Haile Selassie si mesagerul Bob Marley, a filozofiei de viata Rasta insa toate acestea se vor contrazice cu valorile tale interne. La fel cum tot cea ce imi spui reprezinta o parte inferioara/trecuta a vietii mele.

| sempreinvolo30 a răspuns:

Evrei 11:1) Credinţa este aşteptarea sigură a lucrurilor sperate, demonstrarea evidentă a realităţilor care totuşi nu se văd.
A crede inseamna sa crezi in lucruri pe care nu le vezi dar asupra carora ai dovezi deci nu inseamna sa fim creduli.
De exemplu biblia profeteste ca in curand pe acest pamant nu vor mai fii suferinte, boli si moarte ca fiecare va avea propria casa si va fi fericit vesnic
Revelaţia 21:3, 4 Atunci am auzit un glas puternic de la tron care zicea: „Iată! Cortul lui Dumnezeu este cu oamenii! El va locui cu ei şi ei vor fi popoarele sale. Şi Dumnezeu însuşi va fi cu ei. 4 El va şterge orice lacrimă din ochii lor şi moartea nu va mai fi. Nici jale, nici strigăt, nici durere nu vor mai fi. Lucrurile de odinioară au trecut".
Numai cine are devarata credinta crede in aceste promisiuni, restul au o credinta falsa.
Nu poti avea o religie daca nu ai credinta
efeseni4:5. 5 Este un singur Domn, o singură credinţă, un singur botez
Conform Bibliei nu toate religiile sant acceptate de Dumnezeu ci doar una

| MissLilith a răspuns (pentru OOOLEOOO):

Mi-a facut placere dialogul si imi cer scuze daca pe alocuri am sunat ca si cum as fi incercat sa te educ sau sa te convertesc.
Stiu ca fac exces de zel din cand in cand mai ales cand e vorba de un subiect ca acesta si cand sunt si mai ales sub anonimat (ar cam trebui sa elimin anonimatul din viata mea...parca nu imi asum ce zic... ).
Sper ca fiecare dintre noi sa ajunga acolo unde e mai bine decat ne putem inchipuii noi.
Numai bine.