|

Care este diferenta dintre cult (cu sensul cunoscut in engleza sau in unele tari occidentale) si secta?https://en.wikipedia.org/wiki/Culthttps://filme--online.ro/explained/cults/Un documentar de 26 de minute despre conceptul de cult din serialul "Explained", serial Netflix de documentare scurte.Tot in documentar a spus : cult+timp=religie.

13 Raportează Evaluează
13 răspunsuri:
| a răspuns:

Cultul (in crestinism) este o religie bazata pe principile GENERALE ale crestinismului DAR avand noi precepte Biblice care nu sunt specifice celorlalte Culte.
Secta este o ramura a unui Cult care promoveaza exarcerband DOAR anumite aspecte ale acelui cult.
Culte in Romania: Ortodox, Catolic, Luteran, Reformat, Baptist, Penticostal, Adventist, etc.
Secta in Romania: din Adventism a aparut Adventismul Reformat.

RăspundeRăspunde Raportează Evaluează
| a răspuns:

Cultul reprezinta ce se face intr-o anumita religie, activitatile daca te referi la religie.In sensu la cine se inchina, ce alte matanii se mai fac si etc.Toate aceste activitati luate in ansambu poarta numele de cult

Secta este o organizatie care s-a desprins dintr-o chestie mai mare,de exemplu s-a desprins din biserica orotdoxa un grup si are alte culte, alte activitati sa le zicem asa.

Deci cult spuni si la secta si la ortodoxie si la oricare alta r eligie.
Cultu arata ce se face la acea religie, ce activitati, la cien se inchina, de ce, sau cum si asa mai departe.

RăspundeRăspunde Raportează Evaluează
| a răspuns (pentru relian):

"Secta este o organizatie care s-a desprins dintr-o chestie mai mare, de exemplu s-a desprins din biserica orotdoxa un grup si are alte culte, alte activitati sa le zicem asa."
Din Biserica Ortodoxa NU S-A desprins nimeni ca organizatie ci doar indivizi (precum Preotul Cornilescu) ci Biserica Ortodoxa s-a desprins din Biserica Catolica sau mai bine spus din Biserica infiintata de Paganul Constantin care a fost crestinat DUPA ce si-a dat duhul la mai bine de treisute de ani de la Hristos.

RăspundeRăspunde Raportează Evaluează
| a răspuns (pentru danut):

Eu am dat un exemplu, nici nu am spus ce anume s-a desprins, nu vad ce bati gardurile, era un exemplu, am bagat biserica ortodoxa ca romanii majoritari is asa.Pai normal ce sa se desprinda din BOR de aia nu se desprinde nici dracu laughing acolo e cuibul lui cel mai frumos laughing

RăspundeRăspunde Raportează Evaluează
| a răspuns (pentru danut):

Am dat un exemplu doara, apoi nici nu am spus ce anume s-a desprins, daca era sa se desprinda stai tu linistit ca as fi zis.Eras ca exemplu am zis BOR ca majoritatea romanilor is de religia asta, apoi nu stiu daca din BOR se poate desprinde ceva, nici dracu nu cred ca ar reusi laughing iar tu spui ca BOR s-a desprins din Catloica, spui prostii laughing era o singura biserica, nu sau inteles la lovele sau mai stiu eu la ce povesti si aparu scindarea, asa ca din o singura biserica aparu cele 2 de astazi.
Biseerica aia ce arati tu nu a fost infiintata de acel pagan, ea exista deja, ala doara ca s-a folosit de ea, ori a pus-o in legalitate, nu mai stiu exact.

RăspundeRăspunde Raportează Evaluează
| a răspuns (pentru relian):

"era o singura biserica, nu sau inteles la lovele sau mai stiu eu la ce povesti si aparu scindarea, asa ca din o singura biserica aparu cele 2 de astazi."
Era o biserica dar nu de la bani s-au certat ci de la Legea lui Dumnezeu, catolici pe a anul 700 (sinodul tinut atunci) s-au trezit ca vor sa INCALCE legea iar ortodocsi inca nu erau convinsi ca trebuie sa incalce porunca A DOUA si A PATRA si au produs o ruptura ce s-a finalizat la anul 1050. Din nefericire pana sa apara Tarile Romane ortodocsia s-a molipsit de la catolici si au inceput si ei sa INCALCE Legea celor 10 porunci asa ca in Romania deja avem o Biserica Ortodoxa cu probleme fata de Crestinismul lasat de Hristos si ucenici, dovada stau Bisericile Ortodoxe din Africa care NU INCALCA Ce le 10 Porunci ca cea din Europa.
Intr-adevar Biserica era dar atunci devine cumva legala caci Reala legalitate apare abia pe la anii 500 cu primul Papa de la Vatican.

RăspundeRăspunde Raportează Evaluează
| a răspuns:

Cult este si o idee, care apoi poate avea adepti si in timp duce la aparitia unei religii sau a unei organizatii.

RăspundeRăspunde Raportează Evaluează
| explică (pentru relian):

M-am referit la termenul de cult in tarile occidentale in special in sua, in Romania cult mai insemna orice religie sau totalitatea ritualurilor unei religii, poate insemna si asta acolo, dar se refera si la altceva.

RăspundeRăspunde Raportează Evaluează
| explică (pentru relian):

"How do a sect and a cult differ?"

https://www.quora.com/How-do-a-sect-and-a-cult-differ

RăspundeRăspunde Raportează Evaluează
| a răspuns (pentru Sym_Tudor_1994):

Normal ca se refera si la altceva,in orice limba cult inseamna multe chestii,se refera la o multitudine de chestii,nu neaparat la religie.
Cult inseamna sa om citit,om cultivat laughing deci nu stiu ce voiai tu sa arati cu linkul ala, dar si in America are aceleasi intelesuri ca mai oriunde.
Secta se refera la religie, cult la o multitudine de chestii.
Tu crezi ca in Romana inseamna ceva si in alta limba altceva? Pai te inseli, ca aia e traducerea in orice limba laughing Si in RO cuvantul cult se refera si la altceva decat biserica, cauta in dictionarul limbii romane cand ai ceva nelamuriri.

RăspundeRăspunde Raportează Evaluează
| a răspuns:

Mai mult conteaza asemanarea, ca ambele sunt formate din conducere si adepti, adeptii intretinandu-i pe conducatori. Cat despre Cale, aceasta este drumul care te duce unde vrei sa ajungi. Deci ca sa stabilesti o Cale trebuie sa stii unde vrei sa ajungi mai intai.

RăspundeRăspunde Raportează Evaluează
| a răspuns:

Danut, ce imi place ca va faceti pagani intre voi rolling on the floor

RăspundeRăspunde Raportează Evaluează
| a răspuns:

Cultul, în sens larg reprezintă o Cale, religioasă sau nu, pe care anumiți indivizi aleg să o adopte. Spre exemplu, unii aleg să fie anarho-primitivi, asta le reprezintă apartenența la cult, și nu fac parte în mod sigur dintr-o organizație(sectă ) anarho-primitivă.


Cu alte cuvinte, cultul este Calea, iar secta este organizația.

RăspundeRăspunde Raportează Evaluează