Recunosti oamenii prosti cand incepe sa-ti descrie religia in termenii "naspa-cool"
De fapt, acesta reprezinta un criteriu esential, daca vrei sa cunosti nivelul de inteligenta si cultura al unei persoane, o intrebi: Cum e religia?
Daca iti spune ca e naspa sau cool, e clar, idiot cu acte-n regula.
Ca te invita unul sa mergi odata in adunarea lor, sa vezi si tu cum este la ei, una, dar sa faca asa cum zici ca face colegul tau, este exagerat.
Pai si colegul e de treaba, dar e cam laudaros atata tot.
Câte mii de filme "bune" n-au fost făcute de-a lungul timpului, cu scenografii atrăgătoare, credibile, care au stors lacrimi… dar care poate în afara actorilor n-au avut nimic real, ci totul ficţiune, detalii instrumentate (uneori chiar neglijent, dar se pare ca a fost suficient pentru a prinde la public).
Acesta este cruntul adevăr redus la o scară mai mică: un film te aduce în depresie sau te ridică "pe aripile vântului", te face să plângi sau să divinizezi personaje… Totul prin talentul "manipulator" al unui regizor, al unui scenarist, al unui "producător".
Adevărul este unul singur, si tot la fel Biserica aceea Una singura intemeiata de Dumnezeu in Noul Testament şi nu 40000 de variante de "adevăruri" şi secte ce SE CONTRAZIC între ele. Cu ce a gresit Dumnezeu pentru ca noi sa sfasiem in mii de culte Biserica Sa (pierzand tot ce a fost lasat in ea cu character haric) alergand in schimb după preferinte muzicale, design interior sau mai stu eu ce?…
Intr-adevar, la ortodocsi "e naspa" cum zici tu, la ei nu stiu exact cum e atmosfera, dar nu asta e ceea ce conteaza. ci faptul ca treci de la credinta intr-un basm spus de unii, la acelasi basm poate spus mai simplu, poate mai "inflorit", dar tot basm.
"naspa" de ce, ca au pastrat neschimbate pana si rugaciunile pe care le foloseau crestinii din primele secole? Pai daca si crestinii din primele secole sunt "naspa" atunci tot crestinismul este "naspa" si mai bine o dam pe manele sau alt gen de muzica de petrecere...
Liturghia orrtodoxa nu are cantari foarte ritmate dar asta tocmai pentru ca scopul ei este intr-adevar acela al meditatiei la tot felul de scopuri profunde ale vietii si existentei...
Poti medita profund la sesul existentei tale, te poti ruga oare chiar pe orice gen de muzica?
Iata si alte variante:
Iata cateva exemple de cantari:
https://www.youtube.com/watch?v=OByhk7w79O8
https://www.youtube.com/watch?v=4w_BFTTyu1g
Si da, doar nu ai impresia ca "s-a nasolit" vorba celui care a pus intrebarea, acum, evident ca asa a fost de la inceput, iar cantecele, mai are rost sa discutam de ele? Daca in loc de "Dumnezeu" in cantece ai pune "Harap-Alb" nici tie nu ti-ar mai placea, fii serios...
Si cui ar trebui sa ma rog? Dumnezeului din Biblie, te pomenesti?
Atata timp cand e evident ca nu exista, ce legatura are cu sensul existentei?
Si fii serios, nici tu nu crezi, altul e scopul tau pe aici...
Deci totul se reduce la calitatea muzicii si atat. Nimic autenticitate, nimic respectare intentie divina, nimic meditatie si rugaciune.
Acum daca tu nu crezi nu te lega si de altii, cei care cred... Si da, si eu sunt unul care cred, si te pot convinge si pe tine. Numai ca ai putina rabdare, ca acum e tarziu...
Cred ca fiecare dintre noi avem momente cand suntem "laudarosi", nu doar penticostalii.
Da, cam asa sunt, si aroganti, pentru ca ii desconsidera pe toti ceilalti de alte religii. Ei se cred cei mai sfinti, si singurii care vor ajunge in rai. Sunt fanatici, nu-i mai trata cu seriozitate.
Fanatici sunt ăia care îţi vin la uşă (nu mi s-a întâmplat, dar am auzit că se practică în alte ţări), sau cei care te abordează pe stradă(asta mi s-a întâmplat, erau mormoni), însă, eu am fost în casa lor, adică în biserica lor, la slujba lor, 2 ore, şi nu a încercat nimeni să mă obosească cu nimic. Acum nu pot să bag mâna în foc pentru toţi, dar penticostalii din Constanţa, nu sunt aşa.
Toti au un oarecare grad de fanatism, dar ca sa il afli trebuie sa ii cunosti mai bine. Trebuie sa vezi ce credinte au. De exemplu, eu cunosc penticostali care nu au vrut tv sau radio in casa, pentru ca tehnologia e de la "diavol".
Nu toti sunt laudarosi! El doar vrea sa te convinga sa mergi la biserica alaturi de el[poate], sa auzi /inveti mai multe despre D-zeu. Sa stii ca daca faci botez, o sa devii un om complet nou si schimbat radical. Sper ca te-am ajutat!
Acum nu e cazul să exagerezi Că demonstrezi că eşti un fanatic. Crezul tău nu e şi al altora, iar a extinde crezul tău(botezul) altora, e semn de fanatism. Indiferent de ce crezi tu, el nu crede asta, doar când aveţi crezuri comune vă puteţi împărtăşii ideeile fără a exista vreun abuz.
Singurul lucru cu care sunt de-acord, e că într-adevăr, prin comparaţie, la ortodocşi e naşpa, am scris ai mai multe pe o întrebare mai jos tot la secţiunea asta. Mai departe, cred că e lăudăros colegul respectiv, personal, nu a încercat nimeni să mă convertească la nimci, deşi mi-am anunţat prezenţa, le-am zis că n-am religie şi nici nu mă interesează să vorbesc cu cineva despre asta (spre binele lor), şi m-au lăsat în pace, m-au primit la slujba lor, nu au încercat să-mi bage pe gât nimic (poate că sunt şi o persoană mai masivă, dar nu cred ca de asta). Sincer, n-am nimic rău de zis, despre ei, afară de faptul rău ce e aplicabil tuturor celor care renunţă sau ignoră raţiunea şi simţul critic, însa nu sunt "satane", sau cine ştie ce dezaxaţi. Sunt oameni normali ca oricare dintre noi. Colegul tău, probabil aşa e el de fel.
Şi îţi recomand, să-i faci pe plac, măcar o dată, să te duci. Că de "convertit" nu te converteşte nimeni, de nu vrei, dar ai să capeţi o experienţă de viaţă, şi ai să fii înarmat cu argumente data viitoare când cineva "afirmă din auzite". Nu, du-te, vezi, analizează, şi mergi mai departe.
Sectantii sunt o specie de oameni spalati pe creier...Nu te obosi cu ei, e ca si cum te-ai bate cu morile de vant.
Mai, nu intelegeti gresit... nu am nimic cu penticostalii, colegul e chiar de treaba, doar ca e cam laudaros atata tot.