| IceRope a întrebat:

Cartea lui Enoh.
De ce refuză cu îndârjire biserica creștină a da credit scrierilor lui Enoh? Da, biserica creștină recunoaște cartea ca fiind autentică, dar se pune contra ei în același timp. Care ar putea fi motivul?

18 răspunsuri:
| doctorandus a răspuns:

1. Nu e scrisa de Enoh.

2. Enoh e un personaj mitologic.

3. Evreii etiopieni si eritreeni si crestinii etiopieni si eritreeni o considera Scriptura.

| RAY a răspuns:

Care biserica crestina?

sadrian46
| sadrian46 a răspuns:

Biserica este o instituție conservatoare. S-a decis în Consiliul de la Nicea prin anul 300 ce cărți va conține Biblia, deci ce doctrină va transmite la credincioși.

| anonimg a răspuns:

Biblia este compusă din mai multe cărți, mai multe scrieri.
Există mai multe biserici creștine. De exemplu, în Biblia ortodoxă există și niște cărți considerate necanonice, adică nescrise sub influența Duhului Sfânt. Dar în Biblia altor culte creștine (protestante și neoprotestante) nu există acele cărți).
Ca o carte să fie considerată canonică trebuie să îndeplinească anumite condiții, și absolut toate acele condiții. Sunt mai multe cărți necanonice.
Poți afla detalii aici:
https://hopediscovery.org/......ub-asediu/

| RAY a răspuns (pentru anonimg):

Care e biserica crestina?

| Wr3nch a răspuns:

Din acelasi motiv pentru care nu le convin nici evangheliile apocrife: sunt contra doctrinei lor.

| mastadont a răspuns:

Simplu, pentru că conține elemente care nu se potrivesc doctrinei creștine.
După ce biserica a început să se extindă, preoții cu cea mai mare putere și influență s-au întâlnit și au stabilit o doctrină pe care să o urmeze creștinismul, eliminând sistematic din Canon orice scriere care nu se potrivește cu aceasta. Ulterior chiar și această unică doctrină s-a împărțit în mai multe secte, fiecare întemeietor de sectă cizelând și promovând o interpretare care lui i se pare că ar fi corectă, însă, din păcate, sectele creștine care să conțină elemente de doctrină de dinainte de acel consiliu al preoților, consiliul de la Niceea parcă se chema, au fost eliminate sistematic și brutal de-a lungul mileniilor, modul lor de interpretare a manuscriselor biblice pierzându-se, cel mai probabil, pentru eternitate în negura vremurilor și în sângele celor care au îndrăznit să se împotrivească doctrinei creștine, doctrină care a răspândit cu agresivitate mesajul că doar doctrina stabilită de ei este cea corectă restul fiind considerate ca venind de la diavol și implicit împiedicate să ia amploare prin orice mijloace, exemple sunt o droaie în cărțile de istorie, hughenoții, copții, druizii, a căror credință s-a pierdut definitiv, rămânând doar niște legende fascinante care ne revelează prea puțin modul lor de gândire și sistemul lor de credințe.

| Niciunnumedeutilizator a răspuns (pentru mastadont):

Aici te înșeli, prietene. Cartea lui Enoh a fost citată în Noul Testament de Sf. Apostol Iuda iar Sfinții Părinți, atât după cât și înainte de Conciliul de la Niceea, o considerau scriptură: Sf. Atenagora din Atena, Sf. Clement al Alexandriei, Tertulian etc. Cartea lui Enoh a fost eliminată din Canon nu pentru că ar conține învățături eretice, așa cum fabulezi tu (Biserica Ortodoxă își bazează mare parte din teologia privind îngerii căzuți pe cartea asta) ci cel mai probabil din cauza problemei autenticității. La fel a pățit și altă scriere, Epistola lui Barnaba (epistolă care, apropo, consideră Cartea lui Enoh drept scriptură).
Edit: Canonul biblic nu s-a stabilit la Niceea în 325, cum crezi tu, ci în 363, la Conciliul local de la Laodiceea (vezi canonul 60). Ulterior, Sf. Atanasie cel Mare va publica o listă (367) cu toate cele 27 de cărți ale NT folosite și astăzi de toată lumea (în mod ironic, până și neo-protestanții ce nu recunosc Conciliul de la Laodiceea sau pe Sf. Atanasie cel Mare folosesc acest Canon).

| doctorandus a răspuns (pentru Niciunnumedeutilizator):

Canonul Bibliei a fost stabilit în mod oficial în protestantism de Martin Luther (n. 1483 d. 1546) și de Conciliul Tridentin pentru Biserica Catolică, conciliu care a avut loc între 1545 și 1563. Până atunci niciun conciliu ecumenic nu se pronunțase în această privință.

Sinodul de la Ierusalim (1672) a stabilit canonul Bibliei pentru bisericile ortodoxe. Acest sinod a aprobat același Canon al Noului Testament ca cel catolic, dar a aprobat un Canon diferit în ce privește Vechiul Testament.

De remarcat că Luther a marcat patru cărți din Noul Testament drept „Antilegomena": Epistola către evrei, Epistola catolică a lui Iacob, Epistola catolică a lui Iuda și Apocalipsa lui Ioan. Luteranii de azi le numesc deuterocanonice în loc de Antilegomena.

| iurii75 a răspuns (pentru Niciunnumedeutilizator):

Gresit, nu este nici o referire la cartea lui Enoh. Este o referire la Enoh, nu la o presupusă carte scrisă de el.
Dumnezeu este cel care stabilește ce face parte din Cuvântul Său si ce nu, nicidecum altcineva.

| Niciunnumedeutilizator a răspuns (pentru iurii75):

Atunci din ce carte citează Sf. Apostol Iuda în Iuda 1, 14-16 când zice: "și Enoh, al șaptelea patriarh de la Adam, a proorocit despre ei, zicând:"? Îmi zici și mie, te rog frumos?
"Dumnezeh este cel care stabilește ce face parte din Cuvântul Său și ce nu, nicidecum altcineva."
Dar totuși canonul biblic a trebuit să fie stabilit de cineva, nu? Adică nu a aruncat Dumnezeu din ceruri o listă cu ce cărți să fie incluse în Biblie și ce cărți nu, am dreptate? Canonul a fost stabilit de niște oameni, cunoscut și sub numele de "Sfinți Părinți". Dar tu, ca martor al lui Iehova, ce explicație ai pentru existența Bibliei așa cum e ea? De ce Evanghelia după Luca (de exemplu) e inclusă în Canon dar Epistola lui Barnaba ori Păstorul lui Herma, nu? Cine a decis rânduiala asta? Și - mai important - cel care a decis-o era sau nu membru al Martorilor lui Iehova?

| iurii75 a răspuns (pentru Niciunnumedeutilizator):

Si de ce socoți ca este un citat dintr-o carte?
" Toată scriptura este inspirată de Dumnezeu si de folos..." - Dumnezeu este autorul si el stabilește ce face parte din Cuvântul Său. Cirus nu era un închinător al lui Dumnezeu dar a fost folosit pentru a îndeplini scopul lui Dumnezeu.

| Niciunnumedeutilizator a răspuns (pentru iurii75):

"Si de ce socoti ca este un citat dintr-o carte?" - Ce altceva ar putea fi? Doar nu s-a întâlnit Enoh cu Apostolul Iuda, ca să-i dea citatul, nu? În plus, pasajul se găsește în Cartea lui Enoh, capitolul 2.

| iurii75 a răspuns (pentru Niciunnumedeutilizator):

Nici o dovadă ca ar fi autentică si nu scrisă mult mai târziu.
Nu era neapărat nevoie să se întâlnească, scriptura este inspirată de Dumnezeu, dacă ai uitat.

| Niciunnumedeutilizator a răspuns:

Nu cunosc prea bine situați dar bănuiesc că scrierea a fost înlăturată din Canon din cauza problemei paternității. Altă posibilitate nu văd, cartea fiind citată și în Noul Testament, de Sf. Apostol Iuda (Iuda 1, 14-16).
Ceva similar a pățit și Epistola lui Barnaba (a nu se confunda cu Evanghelia lui Barnaba, un fals musulman din Evul Mediu). Deși conține învățături teologice de mare folos, ea nu a fost inclusă în Canon din cauza autenticității. Sfântul Iustin Martirul citează epistola în scrierile lui, fără însă a indica sursa; Sf. Clement al Alexandriei și Origen vorbesc însă despre ea, considerând-o autentică.

| BBJHHRUGs a răspuns:

Banii sunt motivul. ce nu ai inteles?

| Manciu_Emil_1976 a răspuns:

_ _"biserica creștină recunoaște cartea ca fiind autentică, dar se"._
Nu a fost niciodatã o singurã bisericã, deci la care bisericã te referi?!
Cum s-a dovedit autenticitatea și în ce an?!

| AVAAVA a răspuns:

Cartea lui Enoch, din câte cunosc, a fost scoasa în cărțile Sfintei Scripturi deoarece conține foarte multe metafore și texte greu de înțeles chiar și pentru anumiți Preoți, cu atât mai mult pentru un mirean. Dacă apocalipsa lui Ioan este Greoaie, Cartea lui Lui Enoh este aproape imposibila de înțeles de muritori.
Eu o am acasă și am citit-o.Dar studiind de-a lungul timpului și alte religii ale lumii, am ajuns la concluzia ca Sfânta Scriptură în Frunte cu Noul Testament, este Suficienta pentru a ne ajuta sa mergem către mantuirea Sufletului. Noi, creștinii trebuie sa be Dăruim lui Hristos, sa ne transformam, sa ajungem sa iubim aproapele, sa-l Iubim pe Dumnezeu, sa fim smeriți și sa ne Bucuram de Sfintele Taine care au fost lăsate in Biserica Ortodoxă Apostolică. Dacă ai suficienta pregătire religioasă, pentru cultura generale poți citi și carea lui Enoch, dar un începător se va pierde cu siguranță printre detalii. Un începător trebuie sa pornească la drum cu Noul Testament, Dupa care cu Vechiul, pentru ca și Vechiul poate fi greu de înțeles fără ajutorul unui Duhovnic. Recomanda ajutorul Duhovnicului și în Studierea Noului Testament, pentru a nu cădea în influentele Protestante care interpretează Biblia în mii și mii de feluri, după numărul confesiunile care exista în lume, fiecare confesiune cu propria interpretare. Ori specialiști în Cartea lui Enoch sunt rari, tocmai de aceea o recomand abia atunci când credință ortodoxa nu mai poate fi clătinaat de nici o religie, secta ori doctrina moderna. Sunt mulți ortodoxi declarativ, dar putini înțeleg și trăiesc Ortodoxia, mulți nu își doresc acesta, deoarece necesita niște renunțări la anumite vicii distructive, si omul modern prefera sa trăiască în iluzia materialista.