| danut a întrebat:

Cate nume ale lui Dumnezeu ati gasit in Biblie, intrebare lamuritoare pentru cei ce sustin DOAR un singur nume pentru Creator.

Răspuns Câştigător
anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

El Shaddai, El Elioh, Eloim, Adonay, sunt doar cateva din denumirile biblice. In orice caz, ceia ce spus martorii lui Yehova e eronat, versiunea biblica, mai ales in NT nu apare YHWH (cea mai buna traducere la acesta denumire e Yahweh). Mai mult Yahweh se traduce ad litteram ca "Eu Sunt Cel ce Sunt", care daca am forta un pic am putea traduce ca "Eu sunt Existenta".

31 răspunsuri:
| lpavel a răspuns:

In biblie NU se mentioneaza de nici un nume!

| danut explică (pentru lpavel):

O, da cate nume sunt mentionate, trebuie doar sa citesti.

| milan9 a răspuns:

Este important a nu se confunda iniţialele YHWH întâlnite în Vechiul Testament (alaturi de alte 5000 de expresii referitoare la Dumnezeu) cu pronunţia greşită "Iehova" (variantă nepermisa inventată prin îmbinarea dintre consoanele unui nume pierdut "Yhwh" - şi vocalele altui nume –"Adonai"). - o compoziţie deci, cel puţin ciudata...).
Varianta greşită de pronunţie "Iehova", propusă la voia întâmplării, nu este acceptată de niciunul dintre rabinii poporului evreu.

| danut explică (pentru milan9):

Se admite si aceasta greseala dintre Yhwh si Iehova deoarece in ebraica nu erau scrise vocalele, cu toate ca in general Vechiul Testament a fost scris in aramaica din cate am auzit. Sunt interesat de orice nume descoperit de cei ce au citit Biblia.

| minrest a răspuns (pentru anonim_4396):

Astea nu sunt nume, sunt atribute ale lui Dumnezeu.El Elohim inseamnă Dumnezeul Dumnezeilor, tradus în romana Domnul Dumnezeu. El Shadai, Dumnezeu Atotputernic. Adonai, Domnul. Sunt peste o suta, Dumnezeu care aduce victoria, Dumnezeu steagul meu, Dumnezeu care te vindeca, Dumnezeul armatelor. Singurul nume sub care Dumnezeu se prezintă este YHWH, Eu Sunt.

| danut explică (pentru minrest):

Biblia spune ca astea sunt nume asa si cum la oameni se uzeaza un nume atribut. De exemplu Ionut potcovarul a devenit in timp Potcovaru Ionut. Si Dumnezeu are mai multe nume pe langa Yahve, Eu Sunt. Cea mai completa denumire a lui Dumnezeu este data de prorocul Isaia: "EL ELOHIM YAHVE". Voi face in curand o listare a numelor recunoscute din Biblie.

| minrest a răspuns (pentru danut):

La unii (foarte putini) oameni atributele au devenit nume. Dar la Dumnezeu nu au devenit. Un potcovar prefera sa ii folosesti numele, nu sa il poreclesti Potcovaru', si sa nu imi spui ca un om care a pierdut un ochi prefera numelui sau porecla Chioru'. Dumnezeu are motivele Lui ca sa nu foloseasca nume, dar atunci cand a spus cum Il cheama a enuntat definitia perfecta: ''Cel ce este''. Intr-adevar numai El exista prin sine insusi, tot restul universului a fost creat de El. Formula data de tine inseamna pur si simplu: YHWH (Cel ce este)(numele) Dumnezeul Dumnezeilor (descrierea). Daca Adonai, de exemplu nu ar fi un atribut, ci nume, ar apare niste probleme pe care nu le mai spun acum, ca e mult de scris. Salut si Domnul sa fie cu tine.

| danut explică (pentru minrest):

Daca ar fi cum spui tu atunci valabil at fi EL si nu Yahve.

| minrest a răspuns (pentru danut):

El înseamnă Dumnezeu. Elohim este pluralul cuvântului El.Iar YHWH este răspunsul pe care l a primit Moise când a întrebat pe cel ce îi vorbea lângă mărăcine aprins cum îl cheamă.

| anonim_4396 a răspuns (pentru danut):

El Shaddai, El Elioh, Eloim, Adonay, sunt doar cateva din denumirile biblice. In orice caz, ceia ce spus martorii lui Yehova e eronat, versiunea biblica, mai ales in NT nu apare YHWH (cea mai buna traducere la acesta denumire e Yahweh). Mai mult Yahweh se traduce ad litteram ca "Eu Sunt Cel ce Sunt", care daca am forta un pic am putea traduce ca "Eu sunt Existenta".

| AnaMariaJRock a răspuns:

Dumnezeu are mai multe nume in funcite de tara(El este Unul), dar asta nu inseamna ca trebuie sa apara numele in Biblie.

| danut explică (pentru AnaMariaJRock):

Eu am mai citit putin din Biblie si am gasit mai multe nume, nu doar unul.

| lpavel a răspuns (pentru danut):

Poate ne dai si noua un exemplu ce nume ai gasit tu in biblie? laughing)))

Poti citi cateva exemple mai jos sau mai sus.

Alea nu-s scoase din biblie ci din cine stie ce carti de la diferite religii sau secte!
Pomeneste vreodata Isus de vreun nume? NU! El zice : Tatal nostru care este in ceruri! Cereti de la Tatal si EL va va DA! etc D-zeu cand este intrebat cum sa fie numit, El zice : Eu sunt Domnul Dumnezeul lui Avraam si Isac = asta sa spuneti! Si multe alte exemple de acest fel le gasesti in biblia sfanta NU in dferite carti istorice... acele nume le-au pus stiintificii probabil ca le era greu sa zica D-zeu big grin

Cand Isus Hristos vorbeste despre Dumnezeu Tatal il NUMESTE TATA deoarece EL ESTE Dumnezeu FIUL,. Tu cand vorbesti cu tatal tau il numesti Tata sai ii spui Gheorghe sau Vasile sau Ion sau cum s-o numi tatal tau?
Cand traia eu ii nspuneam tata, nu ii spuneam pe nume. Intelegerea gresita a Biblie si anumite concepti gresite despre Domnul Isus Hristos NASTE un intreg val de neintelegeri, nu este vina mea pentru neputintele si restrictile voastre mintale si religioase.

Isus ne invata in mai multe randuri ca D-zeu este si Tatal nostru, de ex El spune : cand va rugati suneti asa si EL vă va da tot ce aveti nevoie : Tatal nostru care esti in ceruri etc big grin Tu ai citit vreodata biblia? se pare ca nu dar le stii pe toate! big grin

Sigur, nu am citit cea yehovista dar ceva Cornilescu, Gala Galaction, am citit si ceva din cea sinodala tiparita sub Teoctist, mai am o versiune sinodala tiparita in Franta in 1942 si daca e nevoie am pe suport electronic cateva versiuni grecesti, iudaice si sigur New King James. Vrei sa-ti redau vreun text din cele scrise pe hartie ( pentru cele electronice mai dureaza, trebuiesc instalate). Tu cand citesti Biblia intelegi ce citesti, sti sa faci diferenta dintre o intelegere literara si una simbolica, intelegi ca noi nu am sti de Tatal daca nu ar exista Fiul sa ne spuna despre El si ca numai Fiul l-a vazut pe Tatal, ai citit versetele astea? Eu cred ca tu nu poti citi decat ce-ti indica unii.

| iurii75 a răspuns (pentru lpavel):

Pomeneste vreodata Isus de vreun nume? NU! El zice : Tatal nostru care este in ceruri!" - Urmează -"sfințească--se numele tău" happy
Dumnezeu are multe titluri - creator, atotputernic..., dar un singur nume propriu care apare în Biblie de mai multe ori decît toate titlurile luate împreună.

| danut explică (pentru iurii75):

In primul rand cand spui Isus trebuie sa adaugi Dumnezeu.
Atata timp cat tu nu recunosti aceasta calitate a Fiului nu pot purta o discutie cu tine dar vezi raspunsul pentru Ipavel, este identic si pentru tine.

| iurii75 a răspuns (pentru danut):

Cînd spun "Isus" pot să adaug "Fiul lui Dumnezeu„, invers n-am întîlnit.

| BaiatDeGaşcă a răspuns:

Singurul nume e Iehova

| amina a răspuns:

Are un singur nume, Iehova, dar mai multe titluri:Creator, Atotputernic, Rege al eternitatii etc.

| danut explică (pentru amina):

In Biblie insusi Dumnezeu spune ca are nenumarate Nume, cum as putea sa-L contrazic eu?

| amina a răspuns (pentru danut):

Poti spune versetul?

Uite cateva dintre numele lui Dumnezeu:
Elohim - Dumnezeu
(Geneza 1:1; Deuteronom 6:4; 10:17; Psalmul 36:5-6; 80:10)
Yahweh - Eu sunt; Eu sunt Cel ce sunt
(Geneza 2:5; Exod 3:13-14; Judecatori 5:4-5,9,11)
El Elyon - Dumnezeul Preaînalt
(Geneza 14:18; Psalmul 57:3; 78:35; 91:1; Daniel 4:34-35)
Adonai - Domnul si Stapânul
(Geneza 15:8; Iosua 3:11; Mica 4:13)
El Roi - Dumnezeu care vede
(Geneza 16:13; Psalmul 32:8)
El Shaddai - Dumnezeul cel Atotputernic
(Geneza 17:1; 28:3; 35:11; Exod 6:3; Isaia 13:6; Ezechel 1:24)
El Olam - Dumnezeul Etern
(Geneza 21:33; Isaia 40:28)
Yahweh Iireh - Domnul va purta de grija
(Geneza 22:14)
Yahweh Rafa - Domnul care te vindeca
(Exod 15:26)
Yahweh Nissi - Domnul este Steagul meu
(Exod 17:15)
Yahweh Mekodishem - Domnul care va sfinteste
(Exod 31:13)
El Qanna - Dumnezeul gelos
(Exod 34:14; Deuteronom 4:24)
Yahweh Shalom - Domnul pacii
(Judecatori 6:24)
Yahweh Sabaoth - Domnul ostirilor
(1 Samuel 15:2; Psalmul 46:11; Isaia 6:3; 14:24, 27)
Yahweh Raah - Domnul este Pastorul meu
(Psalmul 23:1)
Kedosh Israel - Sfântul lui Israel
(Isaia 1:4)
El Gibbor - Dumnezeul cel Puternic
(Isaia 10:21)
El Khai - Dumnezeul cel Viu
(Isaia 37:4)
Yahweh Tsidkenu - Domnul neprihanirea noastra
(Ieremia 23:6; 33:16)
Yahweh Shama - Domnul este aici
(Ezechel 48:35)
Attiq Yomin - Cel îmbatrânit de zile
(Daniel 7:9, 13,22)
El Elim - Dumnezeul dumnezeilor
(Daniel 11:36)
Elohim (Dumnezeu),
Yahweh (Eu sunt),
El Elyon (Dumnezeul cel Preaînalt),
Adonai (Domnul si Stapânul),
El Shaddai (Dumnezeul cel Atotputernic),

Primul nume folosit in Biblie este ELOHIM.

Da,apare in Geneza1:1,dar inseamna Dumnezeu.

Yahweh provine din verbul hava si inseamna,, el face sa devina,,.

Toate numele sunt ale lui Dumnezeu.

Termenul Dumnezeu este un titlu, pentru ca acest termen este folosit si cu referire la alti dumnezei.De exemplu, Satan e numit,, dumnezeul veacului acestuia,,. 2Corinteni4:4.In schimb, Iehova este numele pe care si l-a luat Dumnezeu pentru a ne arata ca scopurile pe care le-a spus, le duce la indeplinire.Isaia55:10,11

Eu il numesc Dumnezeu, ca voi vreti sa-l numiti Yehova nu ma deranjaza, in esenta acel cuvant inseamna Domnul Isus Hristos asa ca tot acolo ajungem.