| Stropdeploaie a întrebat:

Ce legatura are politicul cu religia?
De ce vedem preoti la cele mai importante evenimente politice?

26 răspunsuri:
| RAY a răspuns:

Pai se asemana ambele sunt manipulari in masa, ambele promit multe si nu ofera nimic, ambele iti vor banii si atat, desi cum sa nu se ajute intre ele

suntserios
| suntserios a răspuns:

Simplu.
politica sustine finaciar religia.
religia sustine politica care ii finanteaza.

ce cauta popi la evenimente oficiale ale statului nu inteleg nici eu, ca doar suntem stat laic oficial, practic insa nu prea pare ca suntem.

| anonim_4396 a răspuns (pentru suntserios):

Patriarhul are rang de președinte dacă țin minte bine

| suntserios a răspuns (pentru anonim_4396):

Ce rang de președinte? Președintele cui? De fapt nu contează, informațiile de la tine devin nule avand în vedere ca te informezi de pe luju.ro

| anonim_4396 a răspuns (pentru suntserios):

țin minte că citisem o știre unde se explica de ce are o armată de SPP-iști după el
luju, dacă excluzi limbajul calomnios și atitudinea părtinitoare pe care o are, e printre puținele site-uri care pune documente în facsimil și înregistrări, să vadă toți

| anonim_4396 a răspuns (pentru suntserios):

Citisem greșit, am găsit acum, dar nu era vreo afirmație părtinitoare cum interpretezi tu oricerolling on the floor

| anonimg a răspuns:

Fără putere politică BOR nu ar fi rezistat până astăzi.
Că nici catedrala cea mare nu a fost făcută din banii conducătorilor BOR ci cu fonduri europene pe care trebuie să le plătească statul român. BOR este o vulpe șireată. Oamenii o acceptă că le face mântuirea mai ușoară; iar ea profită de "naivitatea" oamenilor care pe dinafară se cred în clase sociale înalte, dar care pe dinăuntru n-au nici o legătură cu Dumnezeu mai mult decât ar avea cu o icoană. Ei cred ca orice ortodox de rând -dar la un nivel mai ridicat- că dacă fac astfel de binefaceri pentru BOR vor căpăta un loc în Împărăția lui Dumnezeu.
Politica nu trebuie să se amestece cu religia.
Cine face o binefacere trebuie să o facă din venitul său propriu și nu din mai mult.
Conducerea statului trebuie mai întâi să vină în ajutorul nevoilor acelora care îi conduce: să îndepărteze sărăcia și să crească nivelul de trai. Cine nu este în stare de a face așa, trebuie să își găsească un alt servici din care să trăiască. Pentru că de la oameni se va cere socoteală pentru binele pe care puteau să-l facă și nu l-au făcut.

| Mircea08 a răspuns (pentru anonimg):

Si religia ta ar fi rezistat daca nu va institutionaliza politicul? Cine va plateste salariul pastorului si de ce politicul da bani unuia care nu aduce profit intr-o lume capitalista?
Nu sunt ortodox, dar nu e drept sa ataci o alta biserica cand stii ca si pastorul tau primeste salar de la politic. De ce pastorul tau nu traieste din venitul propriu? Salarul lui este suportat de toti romanii nu din zeciuiala data de voi.

| anonimg a răspuns (pentru Mircea08):

"Cine va plateste salariul pastorului"? Biserica plateste pastorii, predicatorii, evanghelistii. Biserica Adventista de Ziua a Saptea se autofinanteaza. Noi nu avem in privinta aceasta nici o legatura cu statul -nici la nivel national, si nici mondial.

| Mircea08 a răspuns (pentru anonimg):

Imi cer scuze! stiam din auzite ca la toate cultele, salariile pastorilor preotilor si prezbiterilor sunt de la stat

| anonimg a răspuns (pentru Mircea08):

Se acceptă!winking Nu știu cum stau lucrurile în alte confesiuni creștine în afară doar de biserica majoritară, adică cea ortodoxă.

| milan9 a răspuns:

"Politica" vine de la "polis" - viata "cetatii".
Nu trebuie confundata campania politica (acolo nu au ce cauta) cu diferite momente din viata comunitatii. Mitropolitul Andrei Saguna ca militant pentru drepturile românilor din Transilvania chiar a condus delegatia romanilor ce a facut deplasarea la curtea imperiala dupa revolutia din 1848.

Daca de la inceputul crestinismului au existat preoti care au insotit poporul in momnetele cele mai dure- preoti militari pentru soldatii muribunzi (si nu numai...) de ce nu ar fi potrivit sa participe la diferite imprejurari care tin de destinul acestei tari?

| mentholinks a răspuns:

Jaf la drumul mare.

| AC4S4 a răspuns:

In Romania Biserica Ortodoxa Romana are o mare influenta asupra parlamentului. De multe ori cand sunt evenimente importante (investirea unui nou guvern, de exemplu) sunt prezenti si reprezentanti ai Bisericii Ortodoxe Romane.
Cred ca scopul acestei relatii este acesta:
- Statul asigura un anumit statut financiar pentru Biserica Ortodoxa Romana.
- Biserica Ortodoxa Romana asigura sprijin in campaniile electorale pentru un anumit partid (Ca veni vorba - nu am vazut preoti sprijinind PNL, USR, etc., ci doar PSD).
Desigur, implicandu-se in astfel de treburi, Biserica Ortodoxa Romana, ca institutie, isi pierde din credibilitate si din respect.

Legatura dintre religie si politic este asta:
- Politicul se imparte in domeniile social si economic. Religia se ocupa si ea de partea sociala. Asa ca este normal ca, din punct de vedere social, sa aiba si religia un cuvant de spus (in ceea ce priveste votul).
Ce inseamna asta? Inseamna ca daca se face ceva politic ce are legatura cu socialul, bisericile au tot dreptul de a-si indruma credinciosii. Ma refer la referendumul din octombrie 2018. Avea legatura cu socialul. In schimb, alegerile parlamentare, prezidentiale, referendumul pentru demiterea unui presedinte nu au legatura cu socialul - asa ca bisericile nu ar trebui sa indrume oamenii sa voteze cumva.

| Mircea08 a răspuns (pentru AC4S4):

Daca ar fi asa cum spui tu in legatura cu modul in care voteaza credinciosii, PSD ar avea 90% in sondaje deoarece atatia credinciosi sunt in tara, si toti acestia au interes sa iese la alegeri partidul care le reprezinta interesele

| AC4S4 a răspuns (pentru Mircea08):

Si PSD reprezinta interesele credinciosilor?

| anonim_4396 a răspuns (pentru AC4S4):

De fapt preotul sprijină primarul

| Mircea08 a răspuns (pentru AC4S4):

Toate partidele reprezinta interesele credinciosilor, doar credinciosii reprezinta marea majoritate a poporului!

| Steregoi a răspuns:

Pentru ca atat religia cat si comertul si politica au acelasi stapan adica pe dumnezeul acestui veac ce lucreaza in fiii neascultarii.

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

Simplu: religia si politica profita de ignoranta si limitarea intelectuala a oamenilor. A, in plus, sunt cele mai tari business-uri ever!

Răspuns utilizator avertizat
| Delmo_Catalin_1984 a răspuns:

Raspunsul are legatura majora cu banii si urcarea pe scara ierarhica. Asta se intampla din 1054 incoace.

| EvilMayDie64 a răspuns:

Politicul si religia au un lucru in comun: ambele sunt metode de a parveni, de a aduna averi. Doar ca, in ciuda imaginii sifonate pe care Biserica a acumulat-o de a lungul anilor prin preoti care se afisau in public cu masini de lux ca dovada a averii, BOR inca ramane una dintre institutiile care inspira cea mai multa incredere in randul populatiei, mai ales a celei mai varstnice, ca sa zic asa. Cred ca politicul si religia se ajuta reciproc din punct de vedere al imaginii, daca toata propaganda bisericeasca privind recentul referendum e vreo indicatie in acest sens.

| Mihai4455 a răspuns:

Iisus spune clar că credința nu are nimic de a face cu politica. Ceea ce se întâmplă atât în România cât și în alte state de exemplu: implicarea lui Papa în politică își are bazele încă din anul 300 d.Hr când pe vremea lui Constantin Biserica se unește cu statul deoarece crestinii fiind minoritari erau foarte persecutati, iar împăratul Constantin pentru a avea succes in războaiele lui face un pact cu biserica, creștinismul devenind religie de stat, statul decidea asupra învățăturilor din Biblie(lucru care este extrem de rău) și biserica a început să participe în armată și război lucru total interzis de Iisus care vine cu o învățătură a păcii și a nonrezistentei.