| AA1CK3D a întrebat:

Ce parere au credinciosii, despre aspectul Istoric al religiei lor. Infiintare, procedeul de schimbare/conformare, rupturile aparute ulterior.
Sau nu sunteti curiosi DE CE a aparut atunci,si nu mai inainte, sau ce a stat in spatele neintelegerilor, schimbarilor.

8 răspunsuri:
| Mircea08 a răspuns:

Crestinismul a aparut odata cu invatatura crestina pe care Iisus a lasat-o crestinilor prin apostoli. Recunosc faptul ca nu am fost curios sa aflu de ce Dumnezeu L-a trimis pe Iisus atunci si nu alta data. Asa am gandit eu, ca aceasta curiozitate nu foloseste la nimic. Faptul ca invatatura lui Iisus a suferit niste schimbari este lucru cunoscut si de noi si era cunoscut chiar inainte ca aceste schimbari sa se produca :
"Căci eu ştiu aceasta, că după plecarea mea vor intra, între voi, lupi îngrozitori, care nu vor cruţa turma.
Şi dintre voi înşivă se vor ridica bărbaţi, grăind învăţături răstălmăcite, ca să tragă pe ucenici după ei."
(Faptele Sfintilor Apostoli – 20/29, 30)
De aceea a si spus Iisus ca sa nu avem alti invatatori in afara de El :
"Dar Duhul grăieşte lămurit că, în vremurile cele de apoi, unii se vor depărta de la credinţă, luând aminte la duhurile cele înşelătoare şi la învăţăturile demonilor,"
(Epistola întâia către Timotei a Sfântului Apostol Pavel – 4/1)
Demonii, nu sunt altceva decat cei care propovaduiesc o alta invatatura, diferita de cea a lui Iisus.
"Voi însă să nu vă numiţi rabi, că unul este Învăţătorul vostru: Hristos, iar voi toţi sunteţi fraţi.Şi tată al vostru să nu numiţi pe pământ, că Tatăl vostru unul este, Cel din ceruri.Nici învăţători să nu vă numiţi, că Învăţătorul vostru este unul: Hristos."
(Sfanta Evanghelie dupa Matei – 23/8-10)

| AA1CK3D explică (pentru Mircea08):

Mdea, comentarii fara aspect istoric, cu date precise. Eu vreau ani si cauze obiective.
Esti constient ca si biblia este doar o culegere de manuscrise. Culegere insemnand o parte mai importanta NU TOTALITATEA manuscriselor originale.

| Mircea08 a răspuns (pentru AA1CK3D):

In istorie nu prea se gasesc lucruri precise. Ceea ce cauti tu nu vei gasi NICIODATA.
Biblia este o culegere de manuscrise si nimeni nu este obligat sa creada in ele, cei care nu cred vor cauta alte manuscrise, si asta deoarece toate informatiile pe care noi le avem in prezent, la inceput au fost manuscrise si abia dupa aceea au fost tiparite

| AA1CK3D explică (pentru Mircea08):

Nu te-ai gandit niciodata de ce religia/ secta ta Daca e atat de adevarata, respecte intocmai cutare principii scrise in bIblia de ce NU a aparut mai devreme?

| Celcestietot a răspuns:

Eu nu am nimic cu istoria creștin ortodoxă. Regulile trebuie să se respecte.

| Mircea08 a răspuns (pentru AA1CK3D):

Eu sunt crestin, iar crestinii apartin bisericii lui Iisus (biserica = grup de credinciosi) Aceasta biserica a aparut imediat dupa moartea lui Iisus, atunci cand a intrat in vigoare Noul Testament. Religiile si sectele aparute ulterior nu apartin lui Iisus ci acelora care le-a creat
Eu nu am spus niciodata ca Exista Dumnezeu sau toate celelalte care decurg din asta, eu am spus: - CREDINCIOSII CRED, ei nu au certitudini, asa ca degeaba cauti dovezi acolo unde ele nu sunt. Evident ca exsta niste motive intemeiate pentru care eu cred, dar asta este cu toul altceva

| RAY a răspuns (pentru AA1CK3D):

Spre deosebire de multi care se lauda ca stiu ei ca exista dumnezeu, mircea macar e sincer

| Sindbad a răspuns:

Este treaba complexa ce zici tu aici. Determinarea cauzalitatii in chestiuni religioase-spirituale (sau in general!) are ca preconditii cunostinte vaste si minte clara in stare sa ordoneze informatia. Gandire laterala. Si in primul rand intuitie. Este foarte important, dar nu toti au aptitudini pentru asa ceva. Si niciun om nu cred ca a dezlegat vreodata integral transpunerea in istorie a unei singure religii, fie ea si a bosimanilor.

Exemplul lui Luther: fix in secolul XVI a rupt-o cu paposenia sa. Erau intrunite conditiile de mai mult timp: catolicii o rupsesera de Crez (inca din 1054), se nascuse competitia intre centru de putere al Romei (papocezarism) si al Imperiului German (cezaropapism) din secolul XI (Grigore VII si Henric IV), lumea latin mediteraneana era diferita de cea germanica (cel putin 2500 de ani), diferentele civilizationale existau deja de sute de ani. Ei bine de ce a aparut Luther fix in 1519 si nu in 1419 nu as putea sa zic. De ce ideile lui Luther au dus la ruptura iar cele ale lui Jan Huss (un secol inainte) au dat chix, iar este greu de stabilit. Din ce kmotiv nu areusit imparatul sa o rupa cu succes de papa inca din secolul XI, iarasi este problematic.