| richarddawkins a întrebat:

Ce parere aveti despre ateii? inainte de a raspunde va rog sa cititi definitia de mai jos si sa va exprimati parerea si despre ea

Pentru a clarifica si defini ateismul, o pozitie care a fost demonizata si malformata fiind un curent minoritar, trebuie sa plecam de la conturarea pozitiei teiste. Etimologia cuvantului 'ateism' este fundamentul raspunsului la intrebarea Ce este ateismul?

Cuvantul 'ateism' este compus din doua elemente:

1. 'a' - un prefix privativ, care indica lipsa, absenta.

2. 'teism'

Teismul este intai de toate un 'ism'. Aceasta indica faptul ca e o pozitie care accepta sau imbratiseaza o anumita idee sau credinta. Aceasta credinta care este acceptata in cadrul teismului este elucidata de provenienta etimologica a cuvantului: originea este grecescul theos, semnificand zeu sau Dumnezeu. Teismul se defineste astfel ca afirmarea credintei in existenta lui Dumnezeu.

A-teismul este absenta teismului. Ateismul este absenta credintei in existenta lui Dumnezeu.

Ateismul nu implica idei sau pozitii suplimentare. Ateismul nu este o credinta, ci absenta unei credinte. Chiar daca aceasta absenta a credintei in existenta lui Dumnezeu este compatibila cu o multitudine de pozitii filozofice, ea nu le presupune si pe acestea. Ateii au in comun in mod necesar doar absenta credintei in Dumnezeu.

Definitia de mai sus descrie ceea ce a fost numit ateism slab. Acesta e contrastat cu ateismul tare, care afirma ca Dumnezeu nu exista. Se poate observa ca ateismul tare implica ateismul slab. Ateismul slab are o aplicare mai larga decat ateismul tare. Aceasta dihotomie are relevanta din punctul de vedere al sarcinii dovezii: ateismul tare are sarcina de a dovedi adevarul afirmatiei sale ca Dumnezeu nu exista, pe cand ateismul slab nu implica sarcina de a dovedi ceva, fiind absenta unei afirmatii. Ateul slab considera ca dovezile si argumentele in sprijinul ideii ca 'Dumnezeu exista' sunt insuficiente si neconvingatoare.

O alta diviziune a ateismului este in ateism implicit si ateism explicit. In cadrul ateismului implicit absenta credintei in Dumnezeu sau credinta ca Dumnezeu nu exista nu sunt exprimate in mod constient. Este cazul tuturor oamenilor carora un anumit concept de Dumnezeu nu le este cunoscut. In mod implicit, lipsindu-le constiinta unui asemenea concept, le lipseste si credinta in existenta dumnezeului descris in acel concept. Cineva care nu e familiarizat cu zeul hindus Shiva, nu va putea prezenta simultan credinta ca Shiva exista. In mod clar acestei persoane ii lipseste credinta ca Shiva exista, si deci este ateu in ceea ce-l priveste pe zeul Shiva, insa nu in mod constient, ci implicit.

Ateismul implicit este exemplificat si de copii care nu cunosc conceptul de Dumnezeu. Deoarece ideea de Dumnezeu (crestin sau altul) nu este inascuta si este dobandita prin invatare si o prezentare culturala a acesteia, copii care nu cunosc conceptul de Dumnezeu vor avea in mod implicit absenta credinta ca Dumnezeu exista. Oricat le-ar displacea teologilor acest lucru.

Ateismul explicit presupune familiarizarea cu conceptul de Dumnezeu. In cadrul acestei constientizari a ideii de Dumnezeu este absenta credinta in el, sau este negata existenta lui.

Ateismul critic este o forma de ateism explicit, in care propozitia 'Dumnezeu exista' este respinsa in mod logic si rational de argumente conceptuale sau evidentiale.

Noncognitivismul afirma ca propozitia 'Dumnezeu exista' nu are sens, si deci nu are sens sa intrebam daca e adevarata sau falsa.

Răspuns Câştigător
| muffy1 a răspuns:

Bai da rau mai esti, cu insulte di nastea, cu castratu, subtile, si eu am auzit ca prosti ca tine sunt lobotomizati la nastere, as zice sa ai grija da na, di nraspuns esti deja.
am fost curios ce raspunsuri ai mai dat, si erai rau tare peste tot, muscai din atei, vai vai...pana am ajuns la raspunsuri date pentru animale, cu pisicel, laptic, vacinut(apropo, e vaccin, vacin nu exista). care e obsesia ta cu diminutivele nu stiu, da inceteaza sa dai sfaturi in materie de animale si tratament, ca esti de dinafara.

27 răspunsuri:
| wales a răspuns:

Dar exprimarea de negaţie se face tot în baza credinţei! Ateul crede în inexistenţa zeilor sau Dumnezeu.

În baza unei credinţe îţi poţi expune o idee. A crede = A fi încredințat sau convins de un fapt. Iată dar, convingerea se bazează pe o încredinţare. Credinţa vine din raţiune, iar raţiunea îţi formează încredinţările. Omul se exprimă prin credinţă în existenţa sau inexistenţa unui lucru. Afirmaţia sau negaţia vine din încredinţarea fiecăruia.

Mai departe! Ateismul are şi el lipsa sa de logică:

Odată, un ateu s-a apropiat de Mahatma Gandhi, marele bărbat al Indiei, şi 1-a rugat să sprijine o societate contra lui Dumnezeu. Gandhi s-a uitat la el şi i-a zis: "Mă uimeşte să văd un om inteligent care luptă împotriva unui Dumnezeu despre care el spune că nu există".
Tu te-ai gândit la această luptă lipsită de raţiune?

Ateii, chiar prin faptul că îl neagă pe Dumnezeu îi confirmă existenţa.

Încearcă să negi ceva ce nu exist? Nu poţi! Pentru că nici măcar nu ai noţiunea de la care să porneşti. Orice subiect, aprobat sau negat în lume vreodată, mai întâi şi-a dovedit existenţa ca mai apoi să fie supus diferitelor discuţii.

Aşadar, tăgăduirea Divinităţii de către atei nu-L împiedică pe Dumnezeu să EXISTE.

| richarddawkins explică (pentru wales):

Tu nu ai vazut ca sunt 4 tipuri de ateism

| wales a răspuns (pentru richarddawkins):

Eu am văzut, dar tu ai înţeles ce am scris eu? Poţi să împarţi ateismul în 100 te tipuri, ideea centrală rămâne aceeaşi: Negarea existenţei divine născută dintr-o convingere personală, iar la temelia unei convingeri există un crez.

Aşadar, `` tipurile `` ateismului prezentate de tine este ceva de genul: Te laşi de ţigări şi băutură, dar suma viciilor rămâne constantă.

| richarddawkins explică (pentru wales):

Nu exista nici un crez, asa cum tu negi existenta a lui zeus asa o negam si pe a ta

| wales a răspuns (pentru richarddawkins):

Analizează mai profund ce am spus eu şi vei constata că am dreptate, cu toată modestia o spun. Tu când afirmi sau infirmi ceva, o faci din încredinţare. Dacă nu ai fi încredinţat de un anumit lucru în ce bază ţi-ai expune punctul de vedere?

Da, cum bine ai spus; eu cred în inexistenţa lui zeus.

| richarddawkins explică (pentru wales):

Eu nu afirm sau infirm nimic, pur si simplu neg in lipsa de dovezi

| wales a răspuns (pentru richarddawkins):

Şi negarea aia de care tot vorbeşti tu, a luat fiinţă în urma unei încredinţări. Orice gând, idee sau principiu pe care ţi-l dezvolţi în viaţă şi urmează să îl susţii, mai întâi trebuie să fi convins că ceea ce vei spune te reprezintă şi logic, n-ai putea susţine o idee dacă nu ai fi convins de ea, iar convingerile se nasc în urma încredinţărilor şi toate acestea sunt produsul raţiunii. Omul lipsit de încredinţare este omul lipsit de raţiune.

| Coconutz a răspuns:

Ce imi e un crestin ce imi e un ateu.Oi ale societatii.

| HoneyCocaine a răspuns:

Ce parere am eu? Fiecare om este liber sa creada in ceea ce vrea, sa faca ceea ce vrea.

| PrajituricaCuFrisca a răspuns:

Parerea mea e ca fiecare crede sau nu crede, e decizia sa! eu sunt crestin-ortodoxa si parerea mea e ca pot ceilalti sa creada ce vor...

| richarddawkins explică:

Da ca toti mari savanti si eminescu era incult nu-i asa?

| richarddawkins explică:

Stiu sa citesc, de ce majoritatea?

| richarddawkins explică:

Ai cunoscut ateii real?

| richarddawkins explică:

Toti erau cum ai scris tu sus?

| richarddawkins explică:

Sincer ce sa spun eu stiu ce specimene ai intarnit tu, nu cred ca cineva cu facultate e incult daca studiezi sa vezi atei au studi superioare majoritatea

| richarddawkins explică:

Sunt si multi asa zisi ateii, in realitate sunt foarte putini in Romania, cand intarnesti ateii de ce nu le intrebi de stiinta sa vezi daca stiu

| Silviuloan a răspuns (pentru richarddawkins):

Ce ma tu esti ateu un pustiulica de 12 ani ...hmmm ateu inrait tu esti al doilea din romanian sau cum? vezi ca am auzit ca ateii sunt castrati la 15 ani laughing ca fapt divers pentru a nu se mai raspandi atei ca tine ai grija cu castratulaughing))

| richarddawkins explică:

Ateismul implicit este exemplificat si de copii care nu cunosc conceptul de Dumnezeu. Deoarece ideea de Dumnezeu (crestin sau altul) nu este inascuta si este dobandita prin invatare si o prezentare culturala a acesteia, copii care nu cunosc conceptul de Dumnezeu vor avea in mod implicit absenta credinta ca Dumnezeu exista. Oricat le-ar displacea teologilor acest lucru.

| IceTy a răspuns:

Ateismul este doar un cult nu se poate numi religie doarece ei nu cred in dumnezeu.
Daca nu crezi in dumnezeu crezi in satana...deoarece sunt 2 imparatii nu poti sa fii intre...

| richarddawkins explică (pentru IceTy):

Tu macar ai citit definitia?

| IceTy a răspuns (pentru richarddawkins):

Da dar eu am zis-o mai pe scurtlaughing
Mi-a fost lene sa citesc tothappy
Mai pe scurt ateii sunt un fel de satanistihappy
Asta e parerea mea!

| richarddawkins explică (pentru IceTy):

Eu sunt satanist incredibil nu stiam, deci alte 5 mld de pers ce cred in alt zeu sunt satanistii?

| IceTy a răspuns (pentru richarddawkins):

Corect!tongue
Nu vroiam sa te jigneschappy

| Thunderstruck a răspuns (pentru IceTy):

Mie mi se pare ca esti retardat, asta e parerea mea! Acum serios, ateii nu cred nici in Dumnezeu nici in Satana, deci n-au cum sa fie de partea cuiva.Citeste in pana mea definitia ateismului, PE TOATA, nu pe sarite, copile.

| BogdanelululTheGodfather a răspuns (pentru Thunderstruck):

Nu e retardat, doar ca nu stie sa se exprime. Pe undeva prin Noul Testament, Iisus spune:"Cine nu este cu mine este impotriva mea!". Adica a fi indiferent inseamna a fi impotriva divinitatii.

| Thunderstruck a răspuns (pentru BogdanelululTheGodfather):

Am inteles, dar acum, daca esti de o alta religie care nu are nimic cu crestinismul, ba chiar ii respecta si ii admira pentru "dragostea lor", esti impotriva lui Isus?

| IceTy a răspuns:

Thunderstruck pot sa stiu dc mai facut pe mine retardat? ca tu esti ala?laughing
mai citeste biblia si pe urma mai vb laughing)

Good Luck!