| sopranaCadaverica a întrebat:

Ce reprezinta mai exact "vorbitul in limbi"? Am auzit un penticostal folosind expresia.
Am nevoie de raspunsuri serioase, descriptive.
Multumesc

12 răspunsuri:
| RAY a răspuns:

Sa vad si eu un roman ca dintr o data vorbeste in germana si o sa cred in basme de astea, sunt persoane care sunt sub influente pshipoze

| minrest a răspuns:

Dupa ce am avut de a face cu fenomenul asta mult timp, si am vorbit eu insumi in limbi multi ani, cred ca pot sa imi spun parerea. Este o simpla excrocherie. Penticostalii le spun noilor adepti ca trebuie sa vorbeasca in limbi, ca acesta este semnul botezului cu duhul sfant, iar ei se lasa sugestionati, ajungand ca, la un moment dat, sa practice aceasta vorbire in limbi, simpla bolboroseala fara sens. Apoi ei aud, in biserica penticostala, tot felul de proorocii mincinoase, cusute cu ata alba, care niciodata nu se implinesc, si au tendinta normala sa le respinga. DAR nu pot! Pentru ca asta ar insemna sa se indoiasca si de darul limbilor, pe care cred ca l-au primit, si 1. S-au atasat mult de ideea ca fac ceva supranatural, fie si o simpla bolboroseala, 2. Nu vor sa recunoasca ca au fost atat de naivi, incat sa creada o astfel de prostie. Asa ca in fiecare biserica penticostala vei vedea cum toti asculta cu reculegere cele mai mari aberatii, prezentate ca proorocii, si nimeni nu ar recunoaste vreodata ca toate proorociile de pana atunci s-au dovedit false.

| RaulAlmășan a răspuns (pentru minrest):

Frate e corect ce spui dar nu tot.
Biserica Penticostala pune accent pe Duhul Sfânt fiindcă un pastor care nu e plin de Duh poate duce oamenii spre rătăcire.
Si multi Pastori spun ca in unele bisericii există proorociri care nu trebuie luate in seamă.
Nu e vina religiei în sine, faptul ca oamenii fac greșeli nu face biserica vinovată.
Cum si faptul ca oamenii au făcut greșeli la nivel global nu îl face pe Dumnezeu vinovat pentru greșelile si necazurile oamenilor.

| minrest a răspuns (pentru RaulAlmășan):

Si cum verifica asta, cum stabileste ca cineva este plin de duhul sfant? Iti spun eu: tocmai prin faptul ca accepta proorocii, ca pune accentul pe vorbirea in limbi; nu exista criterii obiective de a stabili manifestarea duhului sfant. Da, pastorii spun ca nu toate proorociile sunt de la Dumnezeu, referindu-se la proorociile care nu sunt aprobate de ei; dar tocmai proorociile aprobate si cerute de ei sunt cele mai manipulatoare si mai ipocrite; proorocii care nu se implinesc niciodata dar pe care nimeni nu are curajul sa le discute.

| RaulAlmășan a răspuns (pentru minrest):

Nu e asa, biserica se roagă ca Dumnezeu să le arate dacă acel pastor predică cu Duhul Sfânt.
Sunt biserici care schimba si fac greșeli.
E adevărat ca au fost oameni mincinoși, dar nu înseamnă că e vinovată religa pentru greșelile lor.
Proorocirile ne împlinite le discută, si sunt dezamăgiţi.
Am vorbit cu mai multi pastori.
Si nu sa.u ferit de subiect.
Ideea e ca in mai toate religiile exista oameni care fac ceva si strica fața Bisericii.

| minrest a răspuns (pentru RaulAlmășan):

Pastorul predica duminica, proorocii spun ca din partea lei Dumnezeu, exact ce are pastorul nevoie, iar tu vii si imi spui ca membrii il verifica in vreun fel? OK! Spune-mi atunci care biserica a schimbat un pastor, pentru ca nu predica cu duhul sfant! Iti spun eu, nici una. Cunosc biserica Emanuel, biserica Philadelphia din str. Sebastian, biserica Bethel din Crangasi; toate bisericile mari din Bucuresti; cunosc si alte biserici din Bucuresti si din tara, toate proorociile fara exceptie au fost exact ce avea pastorul nevoie, nu s-a implinit nici o proorocie niciodata, si nu a fost considerat vinovat nici un prooroc si nici un pastor. Sigur ca toti sunt nevoiti sa zica exact cum spui tu; odata ce nici o proorocie nu s-a implinit, trebuie sa spuna, la modul general, ca sunt si proorocii mincinoase. Dar fapt este ca tocmai proorociile mincinoase va fac sa va convingeti singuri ca aveti dreptate, pentru ca trebuie sa gasiti justificare pentru ele. E un mecanism de manipulare foarte eficient.

| RaulAlmășan a răspuns (pentru minrest):

Eu nu cunosc in tara un caz in care pastorul a fost schimbat.
Dar cunosc o Biserică din America, sunt si români acolo si ei sunt dezamăgiti de felul in care oamenii mint in numele Domnului.
Nu sunt penticostal, dar nu îmi place sa judec Biserica pentru greșelile oamenilor.
Dacă dogmele bisericii contrazic biblia atunci poti avea autoritatea să vorbești despre intreaga religie.

| minrest a răspuns (pentru RaulAlmășan):

Nu cunosti, pentru ca nu exista. Da, sunt dezamagiti, dar merg mai departe cu aceeasi prooroci. Asta e mecanismul prin care accepta o deviere din ce in ce mai mare de la adevar. Tu refuzi verificarea practica, vad; orice dezastre ar produce o practica, tu accepti doar verificarea teoretica, prin interpretarea Bibliei. Tocmai consecintele din viata reala iti arata de ce a fost justificata, prin interpretarea Bibliei, practica vorbirii in limbi. Nu esti penticostal, dar crezi in vorbirea in limbi? Pai cei ce cred in vorbirea in limbi sunt penticostalii!

| RaulAlmășan a răspuns (pentru minrest):

Dar nu am spus ca cred in vorbirea in limbi.
Nu e corect sa acuzi intreaga biserica pentru greșelile oamenilor, si faptul ca tu crezi ca biserica asculta proorocirile false nu e adevărat.
E adevărat ca sunt pastori care asa învață biserica dar nu toti.
Sunt putini care interzic proorocirile false, si ii scoate din biserică.
Chiar dacă nu sunt penticostal, nu consider ca acea religie este una rea.
In Biserica care o stii eu un frate care înșeală, si biserica stie.
E lăsat o singura data in biserica unde va fi mustrat prin cuvânt si nu e primit înapoi pana nu repara si isi cere iertare pentru ce a făcut.
Asta se aplică la mai multe păcate.
Asta mi.a plăcut la ei.
Daca pastorul e certat cu cineva nu are dreptul sa predice.
Nu poti judeca intreaga credinta pentru încăpățânarea unora dintre adeptii ei.

| minrest a răspuns (pentru RaulAlmășan):

De unde stii? Zici doar ca nu esti penticostal. Daca e certat cu cineva, daca inseala cu bani, da, asta mustra. Dar daca cineva minte din partea lui Dumnezeu, il pune in frunte, ca sa aiba proorocie. Tu ai fost de doua ori, nici nu esti penticostal; eu am fost 20 de ani.

| RaulAlmășan a răspuns (pentru minrest):

Frate eu vreau sa spun ca daca o persoană e penticostală, nu înseamnă că e cu răutate.
Si nu înseamnă cu nu îl iubește pe Dumnezeu.
Dacă oamenii rai intra in biserici si mint nu înseamnă ca toti sunt asa.
Stii cum e, atunci când unii oameni de ednie roma fac fapte dea dreptul tulburătoare.
Asta nu înseamnă ca fiecare persoană din acea ednie e la fel.

| minrest a răspuns (pentru RaulAlmășan):

Proorocia mincinoasa e in fiecare biserica penticostala; chiar daca una ar vrea sa se abtina, pastorul lor nu ar mai putea avea comuniune cu ceilalti pastori, nu ar mai putea recunoaste proorocii si proorociile de acolo. Asa este religia asta, ca sa arate ca proorocia este ceva actual a trebuit sa se bazeze pe minciuna. Vad ca esti evanghelic; si tu spui ca nu esti penticostal; ceva trebuie sa fii. Ia intreaba-l pe pastorulu baptist sau crestin dupa evanghelie ce sunt manifestarile de la penticostali. O sa iti spuna ca sunt simple minciuni.

| sopranaCadaverica explică (pentru minrest):

Iti multumesc pentru raspunsurile utile! Imi poti da si mie te rog cateva exemple de proorociri ale pastorilor? Nu am avut niciodata tangenta cu penticostalismul si as fi curioasa.

| RaulAlmășan a răspuns (pentru minrest):

Frate nu mai inteles.
vreau doar sa spun ca penticostalii nu sunt rai.
Nu toti stou ca ceea ce fac nu e bine.
Si au o credinta in Dumnezeu de aceea Dumnezeu încă ii ajuta la nevoi.
Adică dacă o parte din ei au mintit, nu toti sunt mincinosi.
Nu apartin niciunui cult.
Nu sunt Botezat.

| minrest a răspuns (pentru sopranaCadaverica):

Cu placere, draga Ciudatenie. Pastorul baptist Peia Ioan, care a acceptat credinta in darurile duhului sfant a penticostalilor, in consecinta, promoveaza vorbirea in limbi si prooroceste. A fost pastorul bisericii surzilor, apoi a facut o biserica pe muchie de cutit cu cultul baptist, actualmente in SUA. Cu vreo 10 ani in urma prooroceste o mare catastrofa globala, poate chiar sfarsitul lumii. Vine fetita mea acasa de la biserica si imi striga vesela: ''Tati, vine focul!'', dupa care imi explica nevasta-mea toata proorocia. Sigur, m-am gandit ca nu se va intampla nimic, si nu stiam pe unde o sa scoata Peia camasa. Simplu! Nu s-a mai intamplat nimic rau, pentru ca s-a rugat Peia, si cativa prieteni ai lui din SUA. Cam pe modelul asta infantil merg proorociile; practic ii provoaca pe credinciosi ori sa accepte o aberatie, ori sa admita ca toata viata lor e o minciuna. De regula insa, nu proorocesc pastorii; pastorii predica si conduc biserica, iar proorocii acceptati de pastori proorocesc ce au pastorii nevoie. De exemplu, trebuia sa mearga un grup in Ghana, sa dea instrumente muzicale unei biserici de acolo. Mergeau cei ce ajutau cu mai multi bani la cumpararea instrumentelor. Iar pastorul, un misionar din Australia, voia sa dea bani cateva persoane anume. A iesit o femeie in fata, Laura, si a spus ca a avut o vedenie, in care a vazut cum mergeau in Ghana patru persoane, exact cei care voia Peter sa dea bani. Dar oamenii si-au pastrat banii, oricum dadeau lunar 10% din salariu, si a mers cu totul altcineva. Apoi Peter a predicat ca Laura nu a mintit. Numai ca eu deja explicasem unui grup semnificativ cum imi dau seamna ca a mintit. Asa ca in urmatoarea duminica, Peter a predicat ca Laura nu a... pacatuit! Pot sa-ti dau asa exemple pana maine. Am vazut la tara proorocie ca un anumit baiat trebuie sa ia de nevasta o anumita fata, si a luat-o. Am vazut la tara prooroci care prooroceau in fiecare an, ''anul asta, vine Domnul!'', iar prestigiul de prooroc, in loc sa scada, le crestea, desi Domnul nu venea.

| RAY a răspuns (pentru minrest):

Interesante afirmati, mai sunteti in religia aia?

| sadrian46 a răspuns (pentru minrest):

Am vrut să merg, din păcate, doar din curiozitate, la o biserică penticostală, dar acum în mod sigur mă voi abține.
Pe mine mă apucă râsul când citesc ce scrie aici, acolo cred că aș face crize de râs și aș fi dat afară imediat.

| minrest a răspuns (pentru sadrian46):

Da, este comic, in primul rand. Atata prostie, credulitate si lipsa de simt al realitatii sunt comice. Dar e si tragic; sunt niste vieti umane deturnate spre un circ ieftin.

| sadrian46 a răspuns (pentru minrest):

Nu este așa de simplu de condamnat ce se întâmplă acolo.
Poți ajunge acolo ca să primești un ajutor de la divinitate, și în final să îl primești efectiv de la comunitate. Asta se combină din păcate cu doctrina care e așa cum este, plus interpretarea specifică fiecărei confesiuni, ca să nu zic secte.

| minrest a răspuns (pentru sadrian46):

Nici nu ai vedea proorocie si vorbire in limbi la seviciul de duminica, sau la alt serviciu obisnuit. Oricine ar vedea asta de la inceput ar fugi mancand pamantul. Cand am auzit vorbire in limbi prima data, acasa la pastor, umblam cu ei de vreo patru luni. Chiar si asa, am vrut sa plec, dar m-a pus Dracu' sa ghicesc deschizand Biblia la intamplare, daca sa mai merg sau nu. Iar proorocii am auzit dupa inca vreo doua luni; unele din proorocii au fost infirmate chiar a doua zi, dar acum eram deja prea sugestionat de pocaiti. De exemplu, user-ul asta inteligent, AC4S4; merge de ceva vreme la penticostali, dar se cunoaste ca ei au grija sa il fereasca de ce l-ar putea trezi. Il asteapta sa inghita momeala bine.

| minrest a răspuns:

Penticostalii invata ca un credincios este botezat cu duhul sfant, botez al carui semn este vorbirea in limbi, de asemenea invata ca in biserica trebuie sa se manifeste darul proorociei. Asa ca un nou venit este inconjurat numai de oameni care vorbesc in limbi, i se tot spune despre utilitatea acestei practici, asa ca presiunea este foarte mare ca sa simta ca primeste ceva supranatural si sa inceapa sa spuna vorbe negandite, care nu insemna nimic, la intamplare. Odata ce a acceptat practica vorbirii in limbi, accepta mai usor practica proorociei, adica accepta ca niste prostii si minciuni cusute cu ata alba, spuse de asa zisi prooroci, acceptati de pastori, sunt de fapt mesaje de la Dumnezeu. si nu lasa descurajati de faptul ca aceste prooroci nu se inplinesc niciodata. Vorbirea in limbi este un cumplit mestesug de tampenie, dar o eficace metoda de manipulare.

| minrest a răspuns:

Nu. Banuiesc ca ai ai avut si tu ceva de-a face cu vorbirea in limbi si cu proorocia. Bine, penticostalii au un talent deosebit sa te fereasca multa vreme de orice te-ar putea trezi.

| SG1995 a răspuns:

E vorba de glosalia, spui cuvinte aiurea fără sens în timp ce ești într-o stare asemănătoare cu hipnoza.

| sadrian46 a răspuns (pentru SG1995):

Glosolalie.
Nu este hipnoză este o aberație asemănătoare cu.

| AC4S4 a răspuns:

Faptele Apostolilor 2

"Când a sosit ziua Cincizecimii, erau cu toții la un loc. Și deodată, din cer a venit un sunet ca vâjâitul unui vânt puternic și a umplut toată casa în care ședeau ei. Li s‑au arătat niște limbi ca de foc, care s‑au împărțit și s‑au așezat pe fiecare dintre ei. Toți au fost umpluți de Duhul Sfânt și au început să vorbească în alte limbi, după cum le dădea Duhul să vorbească."

In 1 Corinteni 12 : 10 gasim ca un dar al Duhului Sfant este vorbirea in felurite limbi.

| sopranaCadaverica explică (pentru AC4S4):

Bun, apostolii vorbeau in diverse limbi.
Si cum se raporteaza asta la penticostali? Ei cred ca au puterea asta? Prin ce anume si cu ce ii ajuta?

| Totenkampf a răspuns (pentru sopranaCadaverica):

Prin faptul că la "inițiere" se presupune că "Duhul Sfânt" se coboară asupra lor și le transmite această "binecuvântare", anunțându-și prezența prin vorbitul unor niște limbi necunoscute de individul în cauză, sau de indivizii din jur, practic niște limbi inexistente.

https://youtu.be/DfXtPLTjM8o - ai aici un videoclip cu o astfel de ceremonie.

| minrest a răspuns (pentru AC4S4):

Da, asta vedem in Acts 2 si in 1 Corinteni, dar asta nu inseamna ca bolborosirea fara sens, care se practica chiar in biserica ta, e o practica placuta sau admisa de Dumnezeu; dimpotriva, acceptarea acestei bolborosiri te face sa primesti si proorociile care se fac chiar la tine in biserica, si care stii bine ca niciodata nu s-au implinit.

| AC4S4 a răspuns (pentru sopranaCadaverica):

Nu, penticostalii cred ca acest dar este inca prezent. Nu e vreo putere a oamenilor.

| AC4S4 a răspuns (pentru minrest):

Sunt de-acord cu tine, bolboroseala fara sens nu este vorbire in limbi, iar nu toate proorociile sunt cu adevarat proorocii.

| minrest a răspuns (pentru AC4S4):

Da, numai ca vezi, un rol in functionarea unui grup are ce se intampla efectiv in cadrul grupului, nu ce s-ar putea intampla candva. Vorbirea in limbi a oricui e acceptata ca ceva pozitiv, intr-o biserica penticostala; doar faptul ca nu vorbesti e descurajat; inseamna ca aceasta bolboroseala are un rol important in functionarea gruparii. Ce sa mai spun de proorocie! Doar nu o sa-mi spui ca nu ii mai ascultati pe proorocii, ale caror proorocii nu se implinesc?

| minrest a răspuns (pentru AC4S4):

In timp ce tu astepti proorocii adevarate, cele false isi produc efectele de a va face sa credeti aberatii.

| iurii75 a răspuns (pentru AC4S4):

Ca adaus la ce ai spus, 1 Cor. 13:1, 8: „Dacă aş vorbi în limbi omeneşti şi îngereşti, dar n-aş avea iubire, aş fi o bucată de alamă sunătoare sau un cimbal zăngănitor. Iubirea nu se termină niciodată. Dar, dacă sunt daruri de profeţire, vor fi înlăturate, dacă sunt limbi, vor înceta".
Întradevăr și-a avut rostul în sec.I dar au încetat.
Isus n-a spus că semnul de identificare va fi "vorbirea în limbi" ci - Ioan 13:35: „Prin aceasta vor şti toţi că sunteţi discipolii mei: dacă aveţi iubire între voi".

| sadrian46 a răspuns (pentru Totenkampf):

Și cum de se întâmplă asta numai la biserica lor, și dacă alături este de exemplu o biserică baptistă, acolo nu vine Duhul, nici să îl tai?

| Panamax a răspuns:

Am asiatat la o asemenea vorbire in limbi, de am ramas in limba.
Un pocait a intrat in transa si a inceput sa lalaie ca indienii din America cand alergau vanatul.
Adunarea de penticostali a intrat in delir.
Ideea este ca nimeni nu a inteles nimic, iar personajul principal nici atat.Eu am dedus ca avea ceva probleme la mansarda.

| sopranaCadaverica explică (pentru Panamax):

Unde se intampla asta, in biserica? Dar cum a intrat in transa… prin rugaciune?!

| SG1995 a răspuns (pentru Panamax):

Exact hipnoză colectivă, doar că nu toți sunt sugestibili, de exemplu eu nu mă pot auto-hipnotiza și am încercat.

| minrest a răspuns (pentru SG1995):

Da, esti mai putinin sugestionabil, si ai tras concluzia corecta ca astea sunt prostii. Dar multi s-au dus la pastor, l-au intrebat de ce nu primesc botezul cu duhul sfant, iar acesta le-a raspuns ca nu au credinta suficienta. Destui s-au sinucis din cauza asta, altii au ramas traumatizati mai mult s-au mai putin, crezand ca nu sunt acceptati de Dumnezeu. O femeie grav bolnava, din Radauti, cu multi ani in urma, se tot ruga sa primeasca vorbirea in limbi, si cum nu ii ardea de compromisuri in pragul mortii, nu a putut sa bolboroseasca, caci nu simtea ca primeste nimic. A murit disperata, dar nu conteaza, important e ca tehnica de manipulare sa functioneze la penticostalii vii. Mi-amintesc si acum cum se ruga, saraca: ''Doamne, vreau sigiliul tau!'' Fusese invatata ca nu este mantuita, daca nu e botezata cu duhul sfant.

| sadrian46 a răspuns (pentru SG1995):

Asta din cauză că nu ai încredere oarbă în tine însuți.

| Mircea08 a răspuns:

Penticostalii sustin ca vorbesc in limbi (probabil in limbi straine). In vremea apostolilor, erau crestini care vorbeau in limba lor, iar cei care il ascultau, daca erau din mai multe tari, ii auzeau fiecare in limba lor materna. Ca si cum eu as vorbi romaneste unor rusi si unor unguri, iar ungurii ar auzi ca vorbesc maghiara si rusii ar auzi ca vorbesc rusa. Este evident ca vorbirea in limbi nu este de nici un folos atunci cand cei care te asculta sunt membrii bisericii care vorbesc aceeasi limba cu tine. Dumnezeu nu da daruri care sa nu-ti fie de folos, asa ca vorbirea in limbi este un dar pe care il primesc doar apostolii crestini adevarati care propovaduiesc Evanghelia in strainatate

| sopranaCadaverica explică (pentru Mircea08):

De ce zici crestini cand penticostalul este neoprotestant?

| minrest a răspuns (pentru Mircea08):

Nu e vorba de limbi straine, penticostalii spun ca vorbesc in limbi ceresti si ingeresti, pe care ei insisi nu le inteleg, si li se cere sa se roage astfel cat mai des.

| Mircea08 a răspuns (pentru minrest):

Nu stiu nimic de asta

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

Salut!
Penticostalii au o credinta gresita, ei cred ca daca scot orice sunete vorbesc cu Dumnezeu, in limba care s-ar vorbi Acolo.

| unvecin a răspuns:

Sunt ocazii cu totul speciale când un creștin primește în mod miraculos talantul acesta de a vorbi în limbi pe care nu le cunoștea înainte. E o minune făcută de Dumnezeu. Așa cum uneori, Dumnezeu, printr-un profet face de cunoscut lucruri din viitor etc.

Dacă citești în Faptele apostolilor, cap. 2, o să vezi că erau adunate mulțimi de oameni acolo. Era nevoie de traducători, și Dumnezeu a simplificat lucrurile dând creștinilor acest dar să vorbească în limbile celor adunați, așa încât toți au înțeles mesajul. Minunea a avut și rolul de a întări adevărul pe care-l predicau apostolii.

În zilele noastre, de cele mai multe ori nu e nevoie de această minune. Avem oameni care știu vorbi în diferite limbi, avem profesori etc. Și mesajul nu mai are aceeași noutate / urgență cum a fost în acel moment când oamenii trebuiau să afle că Iisus cel mort și înviat a fost Mesia așteptat. De aceea, e foarte puțin probabil să întâlnești minunea asta.

În schimb, vei întâlni tot felul de pretenții din partea multor oameni care vor să impresioneze prin așa-zise minuni pe care să le lege de un mesaj care nu are bază scripturistică. Minunile n-ar trebui luate niciodată ca fiind criteriu de stabilire al adevărului, pentru că și Satan face mereu minuni mincinoase.

Acestea fiind spuse, când într-o biserică se ridică un om și bolborosește vorbe neînțelese, într-un mod ce aduce a păgânism, e clar că e fie o înșelătorie, fie omul respectiv chiar e posedat de duhuri necurate.

Vezi aici, de exemplu: https://youtu.be/uA4EPOfic5A?t=2383
în contextul în care mesajul papei e primit cu mare bucurie de mulțimea cu înclinații ecumenice și carismatice adunată acolo.

Contrafacerea asta o vei vedea însoțită de emoții, de entuziasm exagerat, o tresărire de moment... care îi face pe oameni să fie primitori ai unui mesaj nebiblic, fără să studieze, pe motiv că „dragostea contează" și „călăuzirea Duhului".

Doar că după Biblie, duhurile trebuie verificate și Duhul Sfânt călăuzește în adevăr nu în compromisuri de tot felul.

| sadrian46 a răspuns (pentru unvecin):

Doar că după Biblie, duhurile trebuie verificate și Duhul Sfânt călăuzește în adevăr nu în compromisuri de tot felul.
=====
Și cum verifici duhurile, după ce criteriu?

| unvecin a răspuns (pentru sadrian46):

1 Ioan 4
1. Preaiubitilor, sa nu dati crezare oricarui duh; ci sa cercetati duhurile, daca sunt de la Dumnezeu; caci in lume au iesit multi proroci mincinosi.

2. Duhul lui Dumnezeu sa-L cunoasteti dupa aceasta: orice duh care marturiseste ca Isus Hristos a venit in trup este de la Dumnezeu;

3. si orice duh care nu marturiseste pe Isus nu este de la Dumnezeu, ci este duhul lui Antihrist, de a carui venire ati auzit. El chiar este in lume acum.

Bineînțeles, un duh care vorbește împotriva Scripturii și a Adevărului este un duh mincinos, pentru că Sfânta Scriptură a fost insuflată de Duhul Sfânt. Deci doar un duh opus poate să contrazică cele date de Duhul Sfânt în Scriptură.

În textul pe care l-am citat mai sus, avem o cheie: cei care afirmă că Hristos n-a venit în trup sunt mânați de un duh opus.

Acum, din câte știu toți care cred în Iisus cred că a avut un corp uman în care a trăit pe pământ. Ce înțeleg din text e ceva mai adânc, mai fin: diferența între crezuri e aceasta:

- a venit Iisus într-un corp uman ca al nostru?
- sau a venit într-un trup cu ceva superior?

Unii, nu puțini cred așa:
- Iisus ar fi venit într-un trup diferit de cel pe care îl posedăm noi. În sensul că fecioara Maria când s-a născut nu a moștenit „păcatul strămoșesc" - minune numită concepție imaculată. Și deci Iisus la rândul Lui S-a născut fără să poarte în trupul Lui slăbiciunile strămoșilor Lui. Unii zic că ar fi avut un corp asemănător cu Adam înainte de păcătuire. Adică nicidecum în El legea eredității nu s-ar fi manifestat. Iar ce rezultă de aici e așa:
- 1. El a putut trăi sfânt pentru că a avut un trup sfânt.
- 2. Noi nu putem trăi sfințenia pentru că avem un corp păcătos.
- 3. El trăiește în locul nostru și moare, dându-ne viața Lui.
- 4. Noi putem în continuare să trăim în păcat, tot ce contează e să facem cât de bine putem... și limitați de trupul nostru păcătos nu vom atinge niciodată sfințirea. Dar vom fi iertați pentru că Domnul e bun.
- 5. Locul din cer din care Satan a fost dat jos, va fi luat - ei bine - tot de ființe care au păcătuit până la finalul vieții... doar că au fost iertați de Dumnezeu.
- 6. Deci suntem predestinați pentru a păcătui... vom fi neprihăniți doar după înviere când vom avea trupuri slăvite.
- 7. Ce bun e Dumnezeu - Mântuitorul - că ne iartă și acceptă să ne salveze ÎN păcatele noastre.

Alternativa biblică e:
- Iisus a luat asupra Lui un corp uman slăbit de milenii de păcătuire. În toate a fost ispitit ca și noi, dar a învins - a trăit o viață lipsită de păcat. Viața Lui n-a fost doar un teatru ieftin, ci a fost o luptă pe viață și pe moarte cu cel rău. Pe linia genealogică a Domnului Iisus n-au fost numai oameni neprihăniți, ci dimpotrivă și corpul Lui a fost afectat genetic de încărcătura negativă pe care păcatul o are asupra corpurilor noastre. De aici rezultă că:
- 1. El a trăit sfințirea în ciuda cărnii căzute a trupului Său, folosindu-se de relația cu Dumnezeu la care avem și noi acces.
- 2. A deschis calea și pentru noi de a trăi vieți asemănătoare cu a Lui, în ciuda condiției noastre umane căzute.
- 3. Da, El este înlocuitorul nostru și Mântuitorul nostru, dar este și Exemplul și Domnul nostru.
- 4. Evanghelia are putere nu doar să ne ierte de păcat, ci și să ne curățească de tot ce e rău. După ce suntem iertați, suntem chemați să trăim o viață sfântă. Dacă El a putut, nu avem nicio scuză că n-am putea și noi - prin aceeași relație cu Dumnezeu.
- 5. În Cer nu vor fi luați deloc păcătoși. Ci numai oameni care au fost spălați de toate păcatele, care au trăit o viață sfântă prin puterea evangheliei. Nu doar o formă de evlavie care tăgăduiește puterea divină, ci o asemănare reală cu marele Exemplu, o demonstrație a puterii mântuitoare infinite a lui Dumnezeu.
- 6. Păcatul este o alegere. De câte ori păcătuim, nu e pentru că nu putem altfel, ci pentru că în mod voit ne punem de partea răului. Nu există scuze pentru păcat. Învierea nu va face dintr-un om pierdut să fie om mântuit. Singura șansă de a trăi pe Noul Pământ ca oameni mântuiți e să ajungem în viața trăită acum și aici oameni de caracter sfânt.
- 7. Dumnezeu e bun că ne iartă, ne acceptă cum suntem. Dar mai mult: a pus la dispoziția noastră o cale de a ne schimba. Suntem mântuiți nu ÎN păcatele noastre, ci suntem scoși afară DIN ele. Cei numiți în Biblie biruitori, nu sunt oameni care au pierdut în lupta cu păcatul, ci sunt oameni care au învins pe cel rău prin puterea dată de Dumnezeu.

Deci, orice duh care sugerează că păcatul nu e un lucru grav, că putem să-l acceptăm în viața noastră și în același timp să fim mântuiți... e un duh înșelător. În schimb un duh care ne cheamă la o pocăință autentică, un duh care vorbește în deplină compatibilitate cu descrierea biblică a vieții lui Iisus și a biruinței Sale în trup cu adevărat uman, e de la Dumnezeu.

| unvecin a răspuns:

Adaug un link: https://youtu.be/cQ4114XO-Xo

Observați: confuzie + o amplificare a emoțiilor + o pierdere a controlului + luare în deșert a Numelui Domnului prin repetare inutilă.

O religie care îți cere să-ți abandonezi rațiunea punând emoțiile pe primul plan, e cu totul rea. Așa se manipulează grămezi de oameni.

| CosminCD a răspuns:

Conform Bibliei, vorbitul în limbi a fost o putere de la Dumnezeu. Dacă citești primele capitole din cartea biblică Faptele Apostolilor, vei observa că lucrul acesta s-a întâmplat cu un scop anume: ca cei veniți din alte zone (care nu vorbeau limba greacă) să înțeleagă. Așa că Dumnezeu a făcut această minune pentru ca mărturiile lor să fie înțelese și de cei veniți din depărtare, neștiutori de limbă. După această experiență, Biblia nu vorbește despre faptul că ei ar mai fi vorbit vreodată limbile respective.