| Wrong_Man_1996 a întrebat:

Ce se face la pomenirea de 9 zile? Ce ar trebui preparat, mai ales ca suntem in postul Postul Sfintilor Apostoli Petru si Pavel? Nu am nici o idee despre ce se intampla.

5 răspunsuri:
| Holiday a răspuns:

Pomana, ca dealtfel orice legat de credintele stupide in spiridusi, nu au nici o influenta asupra decedatului sau a celor ramasi in viata. Ca dealtfel si tampenia aia numita "post". Puteti comemora o persoana mult mai decent si de bun simt fara implicarea spiridusilor imaginari si fara obiceiuri legate de ei.

| Mircea08 a răspuns:

Conform Evangheliei nu se face nimic. Cine este crestin respecta numai si numai invatatura lui Iisus nu si alte invataturi - "Iar de învaţă cineva altă învăţătură şi nu se ţine de cuvintele cele sănătoase ale Domnului nostru Iisus Hristos şi de învăţătura cea după dreapta credinţă, Acela e un îngâmfat, care nu ştie nimic, suferind de boala discuţiilor şi a certurilor de cuvinte, din care pornesc: ceartă, pizmă, defăimări, bănuieli viclene, Gâlcevi necurmate ale oamenilor stricaţi la minte şi lipsiţi de adevăr, care socotesc că evlavia este un mijloc de câştig. Depărtează-te de unii ca aceştia."
(Epistola întâia către Timotei a Sfântului Apostol Pavel – 6/3-5)

| gratargratar a răspuns:

Pomenile nu sunt oprite in postul Sf. Apostoli.
Ca e post, faci preparate de post. Cand e de dulce, faci preparate de dulce.
Acum de post poti da colac, coliva si suc/vin. Daca iti permiti, poti da haine celor saraci samd.

Pomenile se fac la:
- 3 zile
- 9 zile
- 40 zile
- 3 luni
- 6 luni
- 9 luni
- 1 an
Si apoi an de an pana in al 7 lea an. Desigur ca e permis si ulterior, si, in general, cu cat poti mai des cu atat mai bine.

Pentru mai multe detalii, vezi:
https://doxologia.ro/......e-luni-ani

| Romanul86 a răspuns:

Pomenirea se face prin :
1. Parastas care înseamnă că pe mort îl pui să fie pomenit la Liturghie la parastas faci o colivă în care pui o lumânare apoi mai faci 4 colaci, 2 în cruce unul ca o plăcintă și unul ca un inel, pe cel în formă de inel îl pui pe o sticlă de vin. Toți colacii trebuie să aibă lumânare în ei.
Când se face slujba parastasului toată familia trebuie să țină lumânări aprinse în mâini, la preot, la cantor și la crâsnic li se dă o lumânare cu un ștergar învelită.
Când se cântă Veșnica pomenire se leagănă coliva și colacii în aer, sau se leagănă toată masa.

2. Panahida care e tot ca Parastasul dar mortul nu se mai pomenește la Liturghie.

3. Ieșirea la mormânt unde se duce vin și colivă chiar și colaci.

După parastas se împart colaci cu o lumânare un pahar de vin, pateu vegetal că acum e post, banane, etc.

| Andrei258 a răspuns:

La orice Slujba a Parastasului trebuie sa nu lipseasca coliva, prescura, vinul, pomelnicul și lumânarea