anonim_4396
| anonim_4396 a întrebat:

Ce spune biblia: Daca cineva ajunge in rai este posibil ca la un moment dat sa pacatuiasca si sa ajunga in iad?

33 răspunsuri:
| NoTurbinaNoGood a răspuns:

Adica te abtii de la bunatati si pe pamant, si in rai? sad
Trist.

| CostinAlamariu a răspuns (pentru NoTurbinaNoGood):

Nu te abtii de la bunatati in rai deoarece acolo le-ai gasit pe cele adevarate.

| NoTurbinaNoGood a răspuns (pentru CostinAlamariu):

Sper ca iarba si alcoolul de la mos' sunt adevaraciuni.
Cu fotutul nu-mi imaginez cum e...
Islamicii mentionau ceva de virgine si orgii prin raiul lor... Cred ca e mai misto decat la ultraortodocsi.

| CostinAlamariu a răspuns (pentru NoTurbinaNoGood):

Dupa cum am zis, în rai n-o sa fii lipsit de bucurii adevărate. Dacă iarba si alcoolul lipsesc în rai înseamna ca nu sunt bucurii adevarate ci doar deziluzii.

Dacă ai avea de ales între a bea apă curată și apă dintr-o baltă cu noroi ce ai alege?

Normal că apa curată. Atunci de ce ai alege asa zise bucurii inferioare, de proasta calitate in locul celor reale?

| NoTurbinaNoGood a răspuns (pentru CostinAlamariu):

Pentru ca bucuria vinde din ceea ce imi cere sufletul, nu ce imi pregatesc altii.
Deci, sper ca mosu' are iarba ok, si gheata la Jack. Si pahare cel putin la fel de frumoase ca ale mele.

| CostinAlamariu a răspuns (pentru NoTurbinaNoGood):

La ce mentalitate ai nici n-ar trebui sa crezi in existenta sufletului. Deci sub nici o forma nu iti cere sufletul asa ceva

| NoTurbinaNoGood a răspuns (pentru CostinAlamariu):

Cu tot cu mentalitatea asta, nu crezi ca-mi permit sa folosesc epitete si metafore?
Zic si "doamne ajuta" destul de des. Asta nu inseamna ca ma rog, ca ma astept sa puna mosu' o vorba buna pentru mine la horoscop.

| anonim_4396 explică (pentru NoTurbinaNoGood):

Cred ca ceea ce vrei tu se gaseste in iad, nu in rai.

| NoTurbinaNoGood a răspuns (pentru anonim_4396):

Deci ajung în iad și duc viață dă boer? day dreaming

| anonim_4396 explică (pentru NoTurbinaNoGood):

Asa cred. Alcoolul, iarba si orgiile sigur nu se gasesc in rai. Ai sanse mult mai bune in iad.

| anonimg a răspuns:

"Cât despre patriarhul David, să-mi fie îngăduit, fraţilor, să vă spun fără sfială că a murit şi a fost îngropat; şi mormântul lui este în mijlocul nostru până în ziua de azi." (Faptele apostolilor. 2:29)
"Căci David nu s-a suit în ceruri." (Faptele apostolilor. 2:34).

Sunt puțini dintre credincioși care n-au văzut moartea; știm de Enoh și de Ilie. Și mai este Moise care a fost înviat. Dar cei mai mulți credincioși au murit și ei vor fi invitați la vremea cunoscută doar de Dumnezeu.
Aceștia vor învia pentru viață veșnică și nu vor mai fi judecați; judecata celor drepți va fi făcută înaintea de moartea lor, deoarece după ce omul moare nu mai are puterea/posibilitatea de alegere.
Cei mântuiți nu vor mai păcătui deoarece au văzut efectele păcatului. Plăcerile date de Dumnezeu nu vor mai fi pervertite și transformate în păcat.
Când cei mântuiți își vor vedea trupurile noi de slavă așa cum a fost Adam și Eva a început, trupuri neafectate de păcat, nimeni nu își va mai dori păcatul. Noi nu ne dăm seama acum, dar noi suntem hidoși față de locuitorii acelor planete necazute în păcat.
Semnele răstignirii Mântuitorului vor rămâne singurele consecințe ale păcatului care vor rămâne nevindecate pentru totdeauna.
Plăcerile celor mântuiți nu vor mai putea fi pervertite, transformate în păcat, din pricina acestor răni. Ca și mai înainte pe pământ, ei vor putea să se bucure de plăceri și libertate dar în sfințire și neprihănire. Cei mântuiți vor fi originali în totul, așa cum au fost omul creat după planul divin.

Pe de altă parte și Adam și Eva înainte de căderea în păcat trebuiau să mănânce ca să trăiască. Și apoi ca să trăiască veșnic trebuiau să mănânce din rodul pomului vieții care era în mijlocul grădinii raiului.
Locul acesta al raiului era un loc special al celor doi pe pământ. După cădere au fost alungați din această grădină specială. Și ce va fi, nu știm cu deamănuntul.
"Dar, după cum este scris: „Lucruri pe care ochiul nu le-a văzut, urechea nu le-a auzit, şi la inima omului nu s-au suit, aşa sunt lucrurile pe care le-a pregătit Dumnezeu pentru cei ce-L iubesc."" (1 Corinteni.2:9)

| minrest a răspuns:

Lumea asta e denumita de evrei ''lumea schimbarii''. Bine, stiu ca esti crestina. In rai lucrurile nu se schimba in rau, nu mai au consecinte. Dar nici in bine. Vezi, intr-un fel este o existenta diminuat. Oi avea multe, dar nu mai ai puterea de a face bine. De aceea trebuie sa apreciem viata asta.

| Holiday a răspuns:

Conform Bibliei, Satana va fi distrus, deci ambele locuri vor fi administrate de aceeasi entitate, respectiv Dumnezeu. In conditiile astea, fiind cunoscut faptul ca aceeasi poveste spune ca Dumnezeu debordeaza de bunatate, ce importanta mai are unde esti?!
Bineinteles, asta conform unei parti insemnate din misticismul crestin. Pentru toti ceilalti, adica trei sferturi din populatia Terrei, Iadul, Raiul si povestea de unde provin sunt doar imbecilitati fara noima.

| johnnny123 a răspuns:

Păi nu tu ești credincioasa și pasionata de Biblie, nu tu ar trebui să știi lucrurile astea?

Din câte înțeleg eu despre povestea asta a creștinilor, parcă în rai ajungeau numai sufletele iertate, iar în rai nu mai există păcat pentru că nu mai există tentație (diavolul nu e acolo să-i împingă la lucruri rele)...

Dacă cei care ajung în rai ar reveni la apucăturile pe care le aveau în viață, raiul și-ar cam pierde sensul, nu-i așa?

| halogen001 a răspuns:

Omul mort nu mai există, deci nu ajunge nici în rai, nici în iad și nici nu mai face nimic.

| CostinAlamariu a răspuns:

Nu, nu este posibil.

| anonim_4396 explică (pentru CostinAlamariu):

Sufletele oamenilor decedati nu au liberul arbitru asa cum au oamenii si ingerii? Biblia spune ca ingerii au liberul arbitru. Ingerii pot sa stea in rai facand voia Lui Dumnezeu sau pot pacatui si sa ajunga in iad. In cazul sufletelor oamenilor decedati este diferit?

| CostinAlamariu a răspuns (pentru anonim_4396):

Și oamenii și îngerii au liber arbitru, dar prima dată trebuie să înțelegi ceva despre îngeri.

Îngerii, evident, nu sunt ca noi. Sunt creaturi spirituale, deci simple. Din ce sunt totuși compuși îngerii? Ei fiind spirituali și nu materiali au mai mult ca sigur o structură extrem de simplă. În principal îngerii au o voință. Practic sunt o voință pură, personificată. Iar voința lor nu e ca a noastră. Ei au libertatea să aleagă între bine și rău, dar o au într-un mod absolut și decisiv. Odată ce au ales binele sau răul ei străruie în rău sau bine pentru totdeauna. Asta nu înseamnă că nu mai au liber arbitru. Desigur că au, dar nu au structura complexă pe care o are fiinta umana materială care îi limitează voința și trăirea.

Noi oamenii suntrem creaturi schimbătoare, nu neaparat din cauza ca avem liber arbitru ci din cauza ca avem o oarecare complexitate materială și spirituală care e o binecuvantare si un blestem. E o binecuvantare pentru ca daca suntem răi putem sa ne pocăim și să devenim buni, adică să ne schimbăm voia. Dar e si un blestem pentru că daca suntem buni putem sa dăm înapoi, să ne lenevim, să regresăm și să devenim răi.

Îngerii nu pot decat progresa sau regresa, exact ca un vector care își alege singur direcția, dar odată aleasă în directia aia se îndreapta pe veci.

Sufletele oamenilor decedati sunt într-un fel ca îngerii. Ei și-au îndreptat vectorul (adică voința lor) inspre bine sau inspre rău, iar dupa moarte nu poti decat progresa inspre bine sau inspre rau.

Dar mai trebuie sa intelegi o chestie. Aici e foarte mult de discutat. În Creștinism nu intelegem libertatea ca fiind posibilitatea de a face rău. Într-un fel am putea zice că libertatea si liberul arbitru sunt 2 concepte diferite. În viziunea Creștină omul e cu atat mai liber cu cat e mai apropiat de Dumnezeu, deoarece Dumnezeu Însuși are libertate absolută și este El Însuși sursa libertății.
Păcatul în schimb, reprezintă înrobirea sufletului uman. Cu cat pacatuiesti mai mult cu atat esti mai puțin liber. Sa luam spre exemplu un dependent de alcool. Simte nevoia sa bea alcool chiar si daca in mod normal n-ar vrea. Libertatea lui este îngrădită de această patimă. La fel e cu orice păcat sau patimă - îți îngrădește libertatea și te constrânge.

În al doilea rând, mântuirea nu înseamnă doar să ajungi în rai și atât. În niciun caz nu e așa de simplu. Mântuirea este de fapt îndumnezeire. Adică noi devenim prin har ceea ce Dumnezeu este prin natură. Ne îndumnezeim, devenim tot mai mult ceea ce Dumnezeu Însuși este prin fire. Procesul ăsta de îndumnezeire începe de pe pamant, dar are desavarsirea în rai. Iar tu ca om care te îndumnezeiești bineinteles ca n-o sa mai comiti niciun pacat. Nu mai ai dorinta de a pacatui. Ai trecut de faza asta. Pe pamant ti-ai aliniat voia la voia lui Dummezeu, iar Dumnezeu nu pacatuieste deci nici tu în rai nu pacatuiesti. Asta-i concluzia logica a îndumnezeirii.

| anonim_4396 explică (pentru CostinAlamariu):

Nu ar fi fost mai simplu ca si ingerii si oamenii sa fie creati in asa fel incat sa nu poata avea dorinta de a pacatui? Asta i-ar fi facut liberi pe toti. Cum ziceai si tu, pacatul inseamna inrobire.
Daca nimeni nu ar fi putut avea dorinta de a pacatui atunci s-ar fi putut simti toti fericiti si impacati cu ei insisi si cu ceilalti.

Problema cu ingerasii care ajung in iad este ca ceea ce fac ei nu prea are legatura doar cu ei, ci are un impact foarte mare asupra oamenilor. Ei ii zapacesc pe oameni si ii fac sa traiasca tot felul de contradictii de sine in randuri repetate. Pe unii oameni chiar ii pot aduce pana in punctul in care sa innebuneasca de tot.

| CostinAlamariu a răspuns (pentru anonim_4396):

Trebuia sa exista posibilitatea ca noi sa alegem pacatul, altfel nu am fi avut liber arbitru.

| anonim_4396 explică (pentru CostinAlamariu):

Si care ar fi fost problema? La ce este bun liberul arbitru daca duce la ingradirea libertatii? Daca nu am fi putut avea dorinta de a pacatui atunci am fi fost cu totii liberi si fericiti.

| CostinAlamariu a răspuns (pentru anonim_4396):

Liberul arbitru în sine nu duce la îngrădirea libertății, ci folosit cum trebuie duce la mai multă libertate. Nu poți avea libertate fără liberul arbitru.

| anonim_4396 explică (pentru CostinAlamariu):

Cum adica nu poti avea libertate fara liberul arbitru? Daca oamenii ar fi fost creati in asa fel incat sa nu poata avea dorinta de a pacatui atunci am fi trait cu totii in respect si armonie. Cum vezi asta ca pe o lipsa de libertate?

| CostinAlamariu a răspuns (pentru anonim_4396):

Păi nu ai de ales decat sa traiesti in "pace si armonie". Nici măcar iubirea nu mai înseamnă nimic dacă n-ai posibilitatea sa alegi sa iubesti sau sa nu iubesti. Practic esti fortat sa faci toate astea.

| anonim_4396 explică (pentru CostinAlamariu):

Daca ar fi asa cum spui tu atunci cum ar mai putea fi raiul ceva bun? Asta faci si acolo. Traiesti in pace si armonie. Exista doar iubire si nimeni de acolo nu mai poate avea vreodata dorinta de a pacatui.

| CostinAlamariu a răspuns (pentru anonim_4396):

Pentru ca toti oamenii din rai au ales sa ramana in iubire. Au ales. Dacă nu ar fi ales înainte n-ar fi avut niciun sens.

| anonim_4396 explică (pentru CostinAlamariu):

Da, au ales, dar, dupa ce ajung in rai, ei nu vor mai avea vreodata posibilitatea de a mai alege. Ajungand acolo ei nu vor mai avea vreodata posibilitatea de a isi mai dori sa pacatuiasca. Din clipa in care ajung in rai ei nu vor mai avea vreodata posiblitatea de a nu mai iubi sau de a isi dori sa nu mai iubeasca.

| anonim_4396 explică (pentru CostinAlamariu):

Daca nu ar fi existat liberul arbitru de la bun inceput atunci iubirea ar fi fost cel mai firesc lucru.
Nu incerc sa spun ca omul ar fi trebuit sa fie constrans sa nu pacatuiasca, ci sa fie creat in asa fel incat sa nu isi poata dori sa faca asta. Asta nu inseamna fortare sau constrangere. Inseamna ca omul poate sa faca tot ceea ce vrea si isi doreste, dar el nu-si poate dori pacatul. Deci este liber sa faca tot ceea ce vrea, simte, isi doreste si, facand mereu tot ceea ce vrea, simte si isi doreste, el nu va pacatui niciodata.

| DeMicUnCălător a răspuns:

Da. Exact asta s-a întâmplat cu Hitler.

anonim_4396
| anonim_4396 explică:

În rai nu mai exista păcat ptc satana nu e în rai și nu ai cum sa greșești acolo

| BBJHHRUGs a răspuns:

Daca ajungi in rai, ti se permite sa bei vin, sa fumezi marihuana si sa faci dragoste cu prostituate si pe deaspura iti mai vine si trupa backstreet boys sa iti cante. Nu ai vazut filmul This si the end 2013?

| NisipLaMare a răspuns:

Se poate si invers.

| AVAAVA a răspuns:

În imparatia Cerurilor nu ajunge nimic necurățit.este posibil ca la un moment dat sa fi avut păcat de moarte și sa fi fost curățit prin Sfânta Spovedanie, urmata de împărtășanie. Dar cu condiția ca păcatul conștientizat și mărturisit sa nu se mai repete.
De altfel, sunt destule exemple în istoria creștinismului unde păcatul a fost un prilej de îndreptare și conștientizare. La fel și boala, uneori dacă este primita cu bucurie și încredere în Dumnezeu, ea poate deveni un prilej de sfințire. Ideea este ca indiferent de greutăți, sa nu îl abandonam pe Dumnezeu. Atunci când cadem în păcat, sa ne ridicam repede și sa ne rugam Lui Dumnezeu sa nu ne întărească. Daca crestinul îl cauta pe Dumnezeu și respecta rânduiala Bisericii Lui, făcându-i voia, nu poate cădea în Iad. Dar un singur păcat de moarte nemarturisit, din rușine, nepăsare ori lene, trage sufletul în Iad, si sunt multe marturii pe tema aceasta.
Daca ne dorim imparatia Cerurilor, trebuie sa arătăm prin viata noastră ca o meritam.