| NouInRomania a întrebat:

Ciao!
O întrebare complexă, de unde și un text lung către comunitatea ortodoxă despre TPU. Iartă-mă.

Am fost botezat și confirmat în credința evanghelică luterană în adolescență. Am părăsit Biserica Evanghelică Luterană acum mai bine de 20 de ani. Locuiesc în România de peste 2 ani și am adoptat personal credința ortodoxă românească. Aș dori să fiu primit în Biserica Ortodoxă.
Din păcate, nu este atât de ușor - nici măcar în cadrul comunității bisericești - să aflu exact ce trebuie să fac (de exemplu, ca femeie adultă, am nevoie de nași, TREBUIE să fie un cuplu căsătorit sau un bărbat și o femeie la alegere, sau doar un bărbat..., trebuie măcar să fac botezul complet).

Din câte am putut afla prin conversații și diverse site-uri web dedicate credinței ortodoxe:

1. Botezul evanghelic luteran este recunoscut în Biserica Ortodoxă.
2. Totuși, există Botezul evanghelic luteran fără mir
3. Confirmarea evanghelică luterană nu reprezintă creștinismul.

4. Întrucât eu, ca adult, recit eu însumi mărturisirea de credință și acest lucru nu este făcut de nașul/nașii mei, nu aș avea nevoie de una - conform diverselor site-uri web (inclusiv biserici). Totuși, există un consens în comunitate că nașii sunt în continuare necesari.

Deci, pentru a fi primit în Biserica Ortodoxă, nu ar trebui să primesc botezul deplin, ci doar Mirungerea.

Mă poate ajuta cineva cu asta?

Preotul parohiei mele nu ar trebui să fie preotul meu de botez, pentru că atunci ar fi și Duhovnicul meu și asta necesită un nivel de încredere pe care nu am reușit să-l construiesc cu el (până acum). Prin urmare, aș ezita să-l întreb despre asta - deși, în general, este conștient de dorința mea.

Răspuns Câştigător
| EestiSodalane a răspuns:

Hei! Mă bucur să aud că vrei să te alături Bisericii lui Hristos. happy
În ceea ce privește botezul nu există un consens, depinde foarte mult de opțiunea episcopului. S-ar putea ca episcopul locului să hotărească că trebuie să fii botezată. În al doilea rând, preotul tău de botez NU trebuie să fie neapărat preotul tău duhovnic. Și nici faptul că n-ai format încă pe deplin o relație cu el nu e o problemă. Poate se va întampla în timp. Dar dacă nu se va întampla îți poți alege altul fără nicio problemă. Cât despre nași, nu știu dacă îți trebuie sau nu, dar ar trebui să vorbești asta concret cu preotul de botez. De asemenea, din moment ce te alături Bisericii ca adult s-ar putea să fie nevoie să treci printr-o perioadă de catehumen. Deci sfatul meu e să vorbești cu un preot lucrurile astea pentru că doar el te poate ajuta. Dacă ai și alte întrebări îți stau la dispoziție happy

| NouInRomania explică (pentru EestiSodalane):

Mulțumesc pentru răspunsul detaliat. Voi contacta un alt preot - preotul unui prieten și, în cazul nașului meu - în legătură cu chestiunea botezului pentru a obține clarificări și apoi a putea lua măsurile necesare. Dumnezeu să te binecuvânteze cu sănătate și fericire

9 răspunsuri:
| ania a răspuns:

Mai bine întreabă - L pe Mantuitorull Hristos unde vrea El sa fie locul tau in trupul Lui, El e capul autoritatea ultima "Daca mărturisești deci cu gura ta pe Iisus ca Domn (Stăpân) vei fi mântuit" Romani 10:9

| anonimg a răspuns:

1. Oricine pleacă dintr-o altă biserică creștină este considerat ortodox. Biserica ortodoxa acceptă orice și pe oricine în rândurile ei.
2. Biserica ortodoxa nu te întreabă ce religie sau ce confesiune ai. O poate face doar daca te vede străin (de culoare sau limbă). Dacă cineva își face semnul crucii și sărută icoane, atunci nici diavolul nu are nicio treabă cu acea persoană.

| Whitte a răspuns:

"Confirmarea evanghelică luterană nu reprezintă creștinismul."
Pai si atunci, voi in ce credeti? Nu in Dumnezeu? Credeti in vreun divol, ceva?
Ma exaspereaza prostia asta cu mai multe religii desi toti se inchina la acelasi Dumnezeu. Chiar atat de putina minte au bisericosii?

| EestiSodalane a răspuns (pentru Whitte):

Ești un pic arogant și s-ar putea să nu înțelegi la ce s-a referit persoana care a pus întrebarea.

| NouInRomania explică (pentru Whitte):

Poate cineva ar trebui să se gândească mai întâi cât de bună ar putea fi limba română a unei persoane și dacă este o problemă de traducere, în loc să lanseze atacuri personale care arată o prostie reală.

| minrest a răspuns (pentru Whitte):

Daca nu intelegi ceva, nu esti obligat sa raspunzi. Ce facem, intelegem o fraza pe baza a doua, trei cuvinte cheie? Restul sunt de umplutura? Ce treaba ai tu cu ce recunosc ortodocsii de la evanghelici, si invers?

| Năsăud a răspuns:

Trebuie să te botezi prin scufundare ca să fie valabil botezul.
Poți lua legătura cu o mănăstire care iti va face si mirungerea.
Si ai nevoie de un naș.
Sau nașă.

| LuciferTheLordOfHELL a răspuns:

Pai, uite, pe scurt: intreaba un alt preot, nu-ti fie teama. happy
Botezul luteran se recunoaste de obicei, da, deci doar mirul si marturisirea credintei ar trebui. Nașii... depinde de parohie, unii cer, altii nu. Daca nu te intelegi cu parohul tau, cauta un preot cu care rezonezi mai bine - important e sa fii sincer in intentie, restul sunt detalii. Succes!