| Holiday a întrebat:

Constitutia Romaniei, art 29, alin 1.

(1) Libertatea gândirii şi a opiniilor, precum şi libertatea credinţelor religioase nu pot fi îngrădite sub nici o formă. Nimeni nu poate fi constrâns să adopte o opinie ori să adere la o credinţă religioasă, contrare convingerilor sale.

Acest paragraf din legea fundamentala a Romaniei, Constitutia, este de influenta laica sau religioasa?
De ce?

20 răspunsuri:
| anonimg a răspuns:

Eu cred ca nu exista o influenta laica sau religioasa aici. Credinciosi sau atei trebuie sa avem si sa oferim libertate tuturor. Altfel n-ar mai exista libertate.
Banuiesc ca acest articol a fost cel putin reviziut dupa caderea comunismului. Pentru ca in timpul glorios al comunismului si biserica majoritara a avut de suferit.
Pe de alta parte, America a fost populata de crestinii care erau persecutati de biserica catolica ce domina Europa in vremea aceea. (Acesta este un exemplu de lipsa de libertate, chiar daca nu a fost existent pe meleagurile noastre. L-am amintit doar pentru a vedea cat de rea este si extrema aceasta).
Extremele distrug fiinta umana, in orice tabara ne-am afla.

| Holiday explică (pentru anonimg):

"Credinciosi sau atei trebuie sa avem si sa oferim libertate tuturor."

Stai putin, la ce fel de credinciosi te referi? Ca daca e vorba de crestini e cam blasfemie ce spui tu, pentru ca:

Deuteronom 13 :13-16~
"13,,Niste oameni rai au iesit din mijlocul tau, si au amagit pe locuitorii din cetatea lor zicînd:, Haidem si sa slujim altor dumnezei!" -dumnezei pe cari tu nu -i cunosti
14sa faci cercetari, sa cauti si sa întrebi cu deamanuntul. Daca este adevarat, daca lucrul este întemeiat, daca urîciunea aceasta a fost facuta în mijlocul tau,
15atunci sa treci prin ascutisul sabiei pe locuitorii din cetatea aceea, s’o nimicesti cu desavîrsire împreuna cu tot ce va fi în ea, si sa -i treci chiar si vitele prin ascutisul sabiei.
16Sa strîngi toata prada în mijlocul pietei, si sa arzi de tot cu foc cetatea si toata prada ei, înaintea Domnului, Dumnezeului tau: sa ramîna pentru totdeauna un morman de darîmaturi, si nici o data sa nu fie zidita din nou."

Si e doar un mic exemplu.

| anonimg a răspuns (pentru Holiday):

Tu stii despre ce este vorba. Pentru ce este nevoie sa umplem internetul cu lucruri incepatoare. Stim cu totii ca textul nu trebuie scos niciodata din context.
Azi sunt o multime de crestini care nu fac asta cand sunt indemnati de prietenii lor sa faca lucruri neingaduite.
Ba inca in vremurile Biblice multi iudei se inchinau la idoli, si doar o singura data s-a luat o astfel de masura drastica. (Numeri.25:7)

| Holiday explică (pentru anonimg):

"Azi sunt o multime de crestini care nu fac asta cand sunt indemnati de prietenii lor sa faca lucruri neingaduite."

Pai tocmai, nu ca sunt doar ingaduite, ci si incurajate, sau mai degraba obligatorii pentru un bun pupator in fund de Dumnezeu iudeo-crestin.

"Ba inca in vremurile Biblice multi iudei se inchinau la idoli, si doar o singura data s-a luat o astfel de masura drastica."

Pai ce ar fi, tot o singura data, sa se intample asta sectei tale?! N-ar fi o problema, nu?

| anonimg a răspuns (pentru Holiday):

Erau ingaduite multe lucruri pe "vremea lui Moise", lucruri care astazi nu mai sunt ingaduite.
Biblia insasi m-ar condamna (adica Dumnezeu) daca astazi as ucide sau as face orice alt lucru rau vreunui frate sau sora de credinta daca m-ar ispiti sa cad in pacat.
Astazi Dumnezeu ma condamna si daca as ucide pe vrajmasii mei sau ai poporulu meu.
Trebuie deci sa cunoastem Scripturile si natura lor in intregime.
Statul roman nu ar accepta o altfel de intelegere a Bibliei. Adica nu ar exista in tara noastra o biserica care si-ar ucide membrii sau pe alti oameni; si nici sacrificiile de animale nu sunt ingaduite. Si sunt de acord in totul cu aceste legi ale statului care protejeaza vietile oamenilor si ale animalelor.
Vremurile biblice erau cu totul altfel decat cele de astazi. Si mai ales statutul poporului evreu era altfel inaintea lui Dumnezeu decat ale altor popoare.
Porunca a 6-a: "Sa nu ucizi!" este valabila si astazi, si era si atunci. Trebuie doar sa intelegem natura, contextul lucrurilor.
Dumnezeu spune ca este Acelasi si ieri, si azi, si in veci. O intepretare gresita a Scripturilor nu este de la Dumnezeu. Daca nu intelegem cum Dumnezeu poate fi Acelasi in toate timpurile, aceasta este vina noastra.

| Holiday explică (pentru anonimg):

"Vremurile biblice erau cu totul altfel decat cele de astazi."

Cu alte cuvinte, Biblia e perimata si desueta. Am inteles si sunt de acord.

"Porunca a 6-a: "Sa nu ucizi!" este valabila si astazi"

Cum adica "si" astazi, ca atunci nu era.

Exod 22:18~
"Pe vrajitoare sa n’o lasi sa traiasca."

Dar oricum asta nu face subiectul intrebarii asta.
Am inteles ideea, desi e laica, credinciosul se adapteaza si isi adapteaza si credinta dupa necesitati.

| TamplaruAnisoara a răspuns:

In perioada comunista, in Romania a fost interzisa religia greco- catolica, li s-a confiscat totul si date bisericii ortodoxe, iar după revoluție biserica ortodoxa a refuzat sa restituie cele confiscate, biserica greco - catolica recurgând la justiție pentru a si le recupera.Si mai se fălesc ortodocși ca religia lor este dreapta!

| Octavian199 a răspuns:

De ce nu am si eu un iman in scoala mea, unde ''sunt'' singurul musulman din scoala? Ca doar asa zice carticica aia, pe nume constitutie.Dar in scoli se predau dogme.

| TristanTzara a răspuns:

E laică, e similar cu alte țări care oferă libertate de gândire și religioasă.

Dar sunt și alte paragrafe de influeță religioasă ca de exemplu ideea aia cu susținerea cultelor sau educația religioasă. Lucruri care au fost adoptate de un exces de zel anti-comunist, trecând dintr-o extremă în alta.

| Thecurious a răspuns (pentru TristanTzara):

Sa inteleg ca a-ti dori impozitarea cultelor religioase.

| TristanTzara a răspuns (pentru Thecurious):

Absolut, în America, unde legea e similară în privința asta, s-au făcut milionari din treburi dintr-astea, și se mai folosesc și pentru a scăpa de taxare (nu te plătesc pe tine, îți donez bisericii tale). Cu siguranță nu dorim să ajungem și noi la situații asemănătoare.

| Thecurious a răspuns (pentru TristanTzara):

Romania este o tara crestina, unde influenta bisericiii este enorma.
Cu siguranta, Sfantul Sinod se va opune impozitarii.

| TristanTzara a răspuns (pentru Thecurious):

România e o țară seculară, nu există religie de stat, societatea e una oarecum creștină. Dar influența BOR e mai mică decât ai credea, sunt o grămadă de ortodocși numai pe foaie. S-au mai luat decizii care nu le-au convenit, exemplu cu predarea religiei în școli, sau cum în ciuda eforturilor lor, majoritatea n-au mers la referendumul pentru familie...

| Octavian199 a răspuns (pentru Thecurious):

Serios? Romania e o tara crestina?

| Thecurious a răspuns (pentru Octavian199):

STATUL ESTE laic, insa populatia este majoritar crestina.

| Octavian199 a răspuns (pentru Thecurious):

Vezi ca legile statului bate religia. Religia e un fas.

| leo59 a răspuns:

Libertatea își are originea în Dumnezeu; cu ea a fost înzestrat și omul. Virtuțile se exercită în libertate. Sf. V le cel Mare: Dacă virtuții i -ai luat libertatea i-ai luat esența.

| sadrian46 a răspuns (pentru leo59):

Libertatea își are originea în Dumnezeu.
Greșit. Interdicția libertății își are originea la Dumnezeu ( la cel al Vechiului Testament din Geneza). De aceea le-a interzis să mănânce din pomul oprit. Libertatea a apărut când omul a fost izgonit din rai, doar din acel moment a devenit om liber, care decide el ce e bine și ce e rău, iar nu ce îi dictează Dumnezeul evreu în schimbul ascultării totale. Din momentul acela el are conștiință ( con-știință) și hotărăște el ce e bine și ce e rău el, iar nu codul lui Moise, că așa a zis Dumnezeu. Le-a zis lor, evreilor, atunci.

| Holiday explică (pentru leo59):

"Libertatea își are originea în Dumnezeu;"

Lasand o parte inexista lui Dumnezeu, nici macar povestea lui nu insinueaza asa ceva, ba dimpotriva. Probabil nu stapanesti sensul cuvantului "libertate".

| leo59 a răspuns:

Ptr. Sadrian. Dar nu v-am întrebat ceva ca să-mi răspindeți, și încă pe lângă subiect. Nu cred că sunteți în domeniu ( pe o linie dreaptă a Revelației divine). Eu am dat un răspuns întrebătorului pe temeiul Descoperirii divine.