| Andrei123Andrei a întrebat:

Credeti ca raul este si el necesar in Univers? Dupa parerea mea pentru a se stabili echilibru trebuie sa fie doua forte opuse(bine-rau,masculin-feminin, Yin-Yang,ziua-noapte, lumina-intuneric etc.)
Spunea nu imi mai amintesc cine: "cum am sti ce este lumina, daca n-ar exista intunericul?"

Răspuns Câştigător
| RaduMD a răspuns:

Raspunsul depinde de ce se intelege exact prin "necesar". Adica apare cu necesitate? Altfel spus nu ar fi posibila o lume in care raul sa nu existe? Raspuns negativ. Crestinii sunt oameni cu convingere monista si nu dualista.

Sau "necesar" inseamna "care are o functie"? In acest caz, raspunsul e afirmativ. Raul are functie mantuitoare. In lumea actuala, cazuta, mantuirea nu ar fi cu putinta fara existenta raului, fiindca oamenii nu ar mai putea avea merit. Meritul vine numai prin alegere libera intre bine si rau. Plantele, ori animalele nu au merit fiindca nu pot alege liber.

17 răspunsuri:
| milan9 a răspuns:

"răul", în afară de caracteristica lingvistică de antonim, nu are în comun nicidecum vreo utilitate, precum au celelalte antonime ale diverselor serii: masculin-feminin, zi-noapte, etc...
Răul este distructiv, devastator prin toate "nuanţele" sale...

| sublime89 a răspuns:

Nu e necesar pentru ca nu exista. Doar din perspectiva umana.

| M25M a răspuns:

Raul si binele sunt niste concepte definite si inventate de noi, de oameni. Universul cosmic si terestru este supus unor legi naturale, fizice, care nu sunt nici bine intentionate, nici rau intentionate, ci pur si simplu indiferente, impartiale. Daca noi percepem ca ceea ce se intampla in jurul nostru este bine sau rau este o alta problema care tine de raportul subiectiv individual sau colectiv.
Pe pamant exista ziua si noapte, fiecare fiind invaluita de simbolistica aferenta alipita de catre om, insa pe Soare e doar zi, inseamna ca Soarele este bun si Luna rea?

| Andrei123Andrei explică (pentru M25M):

Deci binele si raul sunt concepte percepute subiectiv de noi. Ce-mi place sa vad si oameni mai destepti pe internet.

| Exilee a răspuns:

bine-rau, lumina-intuneric. Termenii sunt relativi.

"Credeti ca raul este si el necesar in Univers" in niciun caz. Raul=absenta binelui, dupa cum bine stim. Dar un "bine" absolut ar atinge deja culmile perfectiunii in Univers. Sa recunoastem, daca presupunem ca Yang=Ying, si Yang=-Ying ( pozitivul =opusul negativului), atunci Yang+Ying =0. Deci teoretic, fie ca exista bine-rau rezultatul ramane NUL PENTRU UNIVERS.

| Andrei123Andrei explică (pentru Exilee):

Scuze,dar mintea mea(de 14 ani) pricepe mai greu. Deci te referi ca acest echilibru ar fi de fapt nulitatea?

| Exilee a răspuns (pentru Andrei123Andrei):

Exact. Filosofic vorbind, nu sunt decat niste perceptii ale noastre. Daca am lua in "cantitati egale", bine si rau, notam de exemplu binele= a si raul= -a. Adunandu-le, obtinem rezultat nul.

Si noi percepem subiectiv mai mult bine sau mai mult rau in jurul nostru, dar in univers rezultatul lor este nul. Interesant! Multumesc! Ma simt putin mai destept laughing

| anonim_4396 a răspuns (pentru Exilee):

"Raul=absenta binelui, dupa cum bine stim"... GRESIT. Cine te-a invatat asa ceva?

"dupa cum bine stim"... care sunt acesti "stim"? Tu si cu cine?

Prima data ai spus ca "pozitiv=opusul negativ"=> 0
Dar ai mai spus si ca "raul=absenta binelui" asta ar insemna ca nu este opus.

Dupa cum ai spus prima data ar veni: 1(forta pozitiva)-1(opusul)=o

A doua oara ai spus ca este "absenta" si nu" opusul". Pai daca este "absenta" nu are cum sa fie "opus"

| Exilee a răspuns (pentru Andrei123Andrei):

AM presupus ca "sunt in cantitati egale dar opuse"

Da, dar asta nu ar mai insemna ca raul este absenta binelui.

| ErrorFound a răspuns:

Nu exista bine si rau in unviers. Evenimentele sunt obiective. Binele si raul sunt doar niste concepte umane inventate pentru a caracteriza anumite evenimente/persoane/fiinte care ne influenteaza pe noi si mediul inconjurator in mod direct.

| Someonewhoappreciatelife a răspuns:

Bună.
Dacă nu ar exista întuneric nu am şti ce-i întuneric. În schimb am cunoaşte foarte bine ce înseamnă lumină.
De aceea, Creatorul nostru promite că în viitorul apropiat va înlătura orice cauză a răutăţii. (Psalmul 37:10, 11)

| Maxim96 a răspuns:

Eu cred ca raul este un intrus, indrodus de liberatea prost folosita de catre ingerii cazuti si de catre oameni. Acest intrus va fi in curand eliminat definitiv, exilat in iad impreuna cu toti adeptii sai.

| Mikhtarian a răspuns:

De fapt, intunericul este doar lipsa luminei, asa cum raul este lipsa bunatatii.
Depinde de noi.