|

Credința e produsa de creier sub influența unor factori interni și externi precum celulele sangvine produse de maduva roșie în urma alimentației ca factor extern?

14 Raportează Evaluează
Răspuns Câştigător
| a răspuns:

De ce oamenii cred în Dumnezeu? Pentru majoritatea oamenilor din lume, răspunsul pare evident: pentru că este de la sine înțeles că Dumnezeu există. Din punctul de vedere al credinciosului, întrebarea cu adevărat nedumerită este cum oricine nu putea să creadă.

Și, totuși, așa cum subliniază Universitatea din California, la Irvine, psihologul Brett Mercier și colegii săi într-un articol recent, a existat o dată în preistoria speciei noastre când nimeni nu credea într-un zeu de orice fel. Strămoșii noștri evolutivi au fost toți atei, dar undeva de-a lungul drumului au găsit religie. Deci ne-am întors la întrebarea noastră inițială: De ce cred oamenii în Dumnezeu?

Așa cum este practica obișnuită în știința evolutivă, Mercier și colegii săi disting între cauzele finale și cele apropiate. O cauză finală explică modul în care un comportament a evoluat în primul rând, în timp ce o cauză apropiată prezintă condițiile în care acel comportament evoluat va fi efectuat. Luați în considerare, de exemplu, păsările care zboară spre sud pentru iarnă. Cauza finală a migrației păsărilor este creșterea supraviețuirii și a reproducerii experimentate de cei care s-au mutat sezonier în climatele mai calde, unde hrana era abundentă. În schimb, cauza apropiată este scăderea orelor de vară, servind drept declanșator a timpului de a merge spre sud.

Credința religioasă de un fel este o caracteristică aproape universală a umanității, așa că există probabil o cauză evolutivă finală care o explică. În același timp, nu toți oamenii sunt religioși și, în plus, formele de credință dintre gama religioasă sunt larg utilizate, așa că trebuie să înțelegem cauzele apropiate ale acestei variații. În articolul lor, Mercier și colegii ei conturează mai multe cauze finale și apropiate ale credinței religioase.

Oameni complet moderni au ajuns pe scena acum aproximativ un sfert de milion de...2004 - 11647 + Vezi răspunsul întreg

13 răspunsuri:
| a răspuns:

Indoctrinarea religioasa inca de cand esti mic determina credinta care o vei avea la maturitate, simplu, daca nu am fii indoctrinati religios nu am crede in dumnezeu

RăspundeRăspunde Raportează Evaluează
| a răspuns:

Nu. Cand spui credinta spui de fapt o deschidere spre neconceput, diferit de realitata vizibila. Iar daca tu spui ca e de neconceput spui ca este o idee complicata, dar tu te bazezi pe faptul ca te referi la conceperea unui neconceput; si ai dreptate, ca din realitatea conceptibila, cea care se vede, suna aiurea sa spui ca tinde spre o realitatea neconceptibila.
Tu imi amintesti de cineva care avea tot genul asta de intrebari inteligente, cu care aveam o placere mare de a vorbi. Tot genul asta de intrebari oarecum "ciudate" avea.

RăspundeRăspunde Raportează Evaluează
| a răspuns (pentru AnonimSuprem1):

Deci tu iti simulezi deja in minte ideea de "tinere sub control" a faptului ca inca esti nedecis ca ceva neconceptibil exista sau nu, ca in mod obisnuit e neconceptibil [de neconceput].

RăspundeRăspunde Raportează Evaluează
| a răspuns:

Credință este o problema de conștiința!
Dex online definește conștiința ca : - sentiment, intuiție pe care fiinta umana o are despre propria existenta;
- conștiința = cuget, gândire, spirit, suflet;
Dicționare enciclopedice:
- conștiința valorează cat o mie de martori; (Quintilian)
- constiinta sta la baza justiției.( Cicero)
Libertatea de conștiința = dreptul recunoscut cetățenilor de a avea orice concepție religioasa, filozofica, etc.
Daniel J.Siegel in cartea sa :" Mintea - o călătorie spre centrul ființei umane" afirma ca: " Pentru unii fizicieni problema este clara: conștiința pare sa fie o parte intrinseca a Universului" (a se vedea Staap, 2011; Kafatos si Siegel, 2015)
Intrinsec conform Dex online =
- care constituie partea lăuntrică, proprie si esențială a unui lucru, care exista prin sine însuși ( indiferent de relațiile sale cu alt lucru.
Sau, care exista prin sine însuși;
Sau, valoare pe care o are un lucru in mod absolut, prin el insusi.
Daca o parte a fizicienilor au ajuns la concluzia ca conștiința este o parte intrinseca a Universului, creștinii o considera parte intrinseca a lui Dumnezeu.
Mai degrabă Dumnezeu exista prin sine însuși decât Universul. E mai credibil!

RăspundeRăspunde Raportează Evaluează
| explică (pentru AstalusAna):

Constiinta e o miscare de electroni care are loc si in aer. Am putea spune si ca aerul gandeste. Astea daca reducem la fizica cuantica. happy

RăspundeRăspunde Raportează Evaluează
| a răspuns (pentru Meme10Memu):

Aerul nu e tras la răspundere de dezastrele care le provoacă mișcarea de electroni din el.In schimb, omul este tras la răspundere daca provoacă dezastre.
Deci chiar daca nu se cunoaște inca totul despre conștiința, Biblia a raspuns de mii de ani la aceste întrebări:
Conform dictionarelor relaționale, conștiința = cuget, gândire, spirit sau duh, suflet.
Doar oamenii din categoria : " se inclina după cum bate vântul" pot fi catalogați ca făcând parte din categoria celor a căror conștiința este redusa ...la fizica cuantica.

RăspundeRăspunde Raportează Evaluează
| a răspuns (pentru AstalusAna):

Iată ce mai spun cercetatorii, ziși si oameni de știință: " conștiința e resimțită ca si cum ' altceva decât noi însine' ar deține controlul".
Sau: " conștiința e factorul catalizator pentru alegere si schimbare".
Sau: " felul cum trăim si ne comportam ii poate inspira si pe alti oameni, pe care poate nici nu i-am cunoscut vreodată". Daniel J.Siegel "Mintea - o călătorie spre centrul ființei umane"

RăspundeRăspunde Raportează Evaluează
| explică (pentru AstalusAna):

Constiinta se formeaza pe baza ADN si a raspunsurilor din partea sistemului nervos central SNC in fata conditiilor de mediu intern si extern. Constiinta e o retea de memorie in formare/degradare alcatuita din neuroni si aflata in lobii frontali din creier.

RăspundeRăspunde Raportează Evaluează
| explică (pentru AstalusAna):

Aerul e tras la raspundere de duhoarea emanata dintr-un cadavru uman ucis intr-un uragan de aerul vijelios.

RăspundeRăspunde Raportează Evaluează
| a răspuns (pentru Meme10Memu):

Deci daca tu crezi, tu vrei sa spui ca tu zici ca e adevarat, dar realitatea inferioara realitatii divine contrazice asta, iar intrebarea ta este: cum de ma accepta realitatea cu o contrazicere pentru ceea ce se intelege ca fiind Dumnezeu, fiindca realitatea nu poate sa Il conceapa pe Dumnezeu, insa tu mentionezi ca faci parte din realitate si te miri, deoarece tu totusi crezi.
Dumnezeu spune (acum spun perspectiva religioasa): "Voi nu sunteti ai acestei lumi..."
Totusi acum adevarul stiintific este ca realitatea asa cum concepi tu ideea de Dumnezeu asa o concepe si realitatea, daca credinta ta este un fel de imaginatie, dar atat de puternica incat se transforma deja in credinta, asa e si pentru realitate; adica daca Dumnezeu exista, realitatea sigur recunoaste asta.

RăspundeRăspunde Raportează Evaluează
| explică (pentru AnonimSuprem1):

Nu scrie in biblie ca toata creatia geme inclusiv aerul?

RăspundeRăspunde Raportează Evaluează
| a răspuns (pentru Meme10Memu):

Cred ca vrei sa spui ca toata creatia spune slava lui Dumnezeu.

RăspundeRăspunde Raportează Evaluează
| a răspuns:

Tu ce mâncai înainte, când erai religios?

RăspundeRăspunde Raportează Evaluează