Fanatismul si indoctrinarea pot duce la una din cele mentionate de tine...sau chiar la toate!
Dupa cum vezi, in Romania crestinismul este inca in perioada lui de glorie fiindca suntem o tara de inculti. Scuze, Nikola Tesla, Henri Coanda, Mihai Viteazu', Eminescu si Caragiale...voi sunteti culti(si restul poetilor, scriitorilor, inventatorilor...).
Aici nu e vorba de cultura ci de incapacitatea de-a indrazi sa vezi adevarata natura a realitate, religia evoluaza de la era la era, iar acum cea mai monderna credinta este neo-protestanismul, satanismul, religile de tip ozn etc.
Scuza-ma, dar cu un nivel ridicat al informatiilor pe care le detii iti deschide ochii...
Acum depinde si de om na. Daca asa consideri sti tu ceva.O seara buna! Nu uita.l strica treaba!
Eu cred ca denota doar ignoranta pentru ca celelalte sunt caracteristici oricarui om.
Incompetenta la ce? Poate eu am citit toata viata carti de mi-a explodat creierul dar nu stiu sa bat un cui.
Am sarit peste dementa pentru ca era la sfarsit si da poate rezulta in dementa de la prea mult fanatism.
Credinta denota dorinta de control asupra vietii, daca ne uitam in trecut, vedem ca: religia era adaptata in functie de nevoi in unele religie se cerea favorul zeilor, iar alte favorul naturi (ambele aceleasi). Credinta iti raspudea cu privire la cum a aparut viata, si te scapa de frica de moarte.
Iar ca atare denonta dependeta, si in unele cazuri dementa.
Ar trebui sa vezi pe cine numeste prost si cum defineste Biblia prostia. Incompetenta, incultura, nesimtirea tin de om nu de credinta sau necredinta cuiva. Ignoranta iarasi depinde de om si de cum vede el lucrurile mai bine zis cum vrea sa le vada. Eu una nu vad nici o diferenta intre ateul indiferent, crestinul mandru sau musulmanul intolerant.
Un lucru e cert: consecventa pe care o ai in combaterea credintei si a jignirii credinciosilor denota ca tu esti intruchiparea a cel putin jumatate din defectele enumerate mai sus.
Este doar un simplu raspuns...
Va inteleg pe toti... Sunt intr-un liceu de pocaiti (adventisti) si de fiecare data cand aud de D. (am prescurtat doar ca sa oftic credinciosii) ma apuca o diaree de zici ca ma c*c apa. M-am dus in liceul ala de ratati doar pentru ca profesorii de acolo sunt buni si dau note mari ca sa nu zica lumea ca adventistii sunt prosti. Aaaaaaah... ca tot am vorbit de D. cred ca ma duc la baie!