|

CUm adica ateii n-au pacate?http://www.tpu.ro/......ple-funda/"pacat" este echivalentul religios al unei "greseli" -termen cu care sper ca sunteti (mai) impacati.Toti avem greseli. Este absolut imposibil,indiferent ca esti non religios, sa nu gresesti. Nu suntem perfecti, iar majoritatea nici macar nu tind spre a fi perfectibili.

Ocoliti pana aici, NU VREAU SA COMENTATI CHESTIA CU PERFECTIBILITATEA. Am dat 1 exemplu.Mai mult, spunea cineva in intrebarea Kallei ca NU exista "pacat". Dar, daca o luam pe acest rationament, daca spunem ca nu binele si raul sunt in CONCEPTIILE NOASTRE, inseamna ca nu exista?!

Se poate crea o astfel de confuzie? Sa presupunem ca binele,raul, pacatul ...acesti termeni sunt un "ceva". Dar am ezita in a-i oferi denumirea, ar inseamna sa nu existe?! Poate ca afirmam noi ca de exemplu ca binele nu exista, dar exista "ceva" al Universului, o energie pozitiva menita sa ofere o aura buna.Se poate afirmand ca un anume "CEVA", fara o denumire oferita de noi convenabila, sa nu existe doar pentru ca nu vrem sa aflam si sa o ignoram in continuare?Ratiunea omului este ca un mecanism complex. Omul este dotat foarte bine in a percepe tot ce se petrece in jurul sau, prezinta capacitati senzoriale uluitoare. Poate ca ceea ce exista "doar pentru noi" sa fie mult mai mult decat ceea ce putem noi crede?

14 Raportează Evaluează
Răspuns Câştigător
| a răspuns:

Ai dreptate, dar din pacate de adevar multi fug in scpecial cei care traiesc in minciuna

13 răspunsuri:
| a răspuns:

Cine spune ca binele si raul nu exista o face din ratiuni simple, nu filosofii aberante.
Binele si raul ca termeni absoluti nu exista.
De fapt nu exista fapte bune sifapte rele, exista doar fapte. O fapta poate fi buna daca o raportam la A si poate fi rea daca o raportam la B.
Un bun prieten de al meu, Cap-de-Mort, ii spunea lui Harry Potter lucrul urmator:
"Nu exista bine si rau, exista doar putere si oameni care nu stiu sa o foloseasca."
Acum, Cap-de-Mort era personajul negativ, insa nu ar fi putine cazurile in care personajelor negative le sunt inserate replici adevarate.

RăspundeRăspunde Raportează Evaluează
| a răspuns:

Ma', mai pe intelesu' tau; ateii au pacate, cum dra? ca doara nu cred...atata cu nu vor ei sa recunoasca, ca na, is mai "smecheri" si sti cum e. ei numesc pacatele "greseli" ca, pentru ca, deoarece, fiindca, suna mai academic si pot si ei sa se laude ca sunt mai academici

(trololololololololo)

RăspundeRăspunde Raportează Evaluează
| a răspuns:

Nu e vorba ca nu avem pacate si faptul ca pacatele difera de la religie la religie, cum un ateu e lipsit de toate religiile este lipsit si de asa zisele pacate care le numiti voi, ar fi pacat sa dau intro vaca la hindusi sau sa vb urat despre mohamed etc
pacatul difera ca forma si context de la religie la religie asta e diferenta
sper ca ai inteles acuma, cu moralitatea omul se naste cu empatie, bunul si rau exista in imaginatia umana care a creat personajele sa le indendifice cu rau si binele care duc o lupta eterna

RăspundeRăspunde Raportează Evaluează
| a răspuns:

D.p.d.v religios nu exista pentru ei.
Si termenul "pacat" la asta se refera strict: la religie.
Cum ateii nu apartin unei religii, atunci nu au "pacate" doar dpdv religios, crestin, cum doresti sa-i spui.
Intrebarea era pusa in sensul acesta.

--O persoana care se situeaza in afara oricarei religii nu tine cont de "pacate".
In mintea ei nu are acest cuvant si nu se ghideaza dupa el in relatiile cu ceilalti. Se raporteaza la alte concepte pentru a-si da seama daca face bine sau rau.
Acum tine de caracterul fiecaruia daca face bine sau rau.

In ce priveste "raul" si "binele" eu am citit ca in univers nu ar exista aceste doua concepte la care oamenii se raporteaza in lumea fizica. Universul nu recepteaza lucrurile ca fiind bune sau rele ci doar ca fiind. Ca existand.

Raul si binele sunt repere luate de oameni pentru a observa cand gresesc si cand nu, cand depasesc sau nu limita acestora.
Asta cred eu.

Scuze ca ma bag in seama dar asta mi-e firea.Sa ma dau cu parerea.Si trebuie s-o fac, neaparat big grin oh go on

RăspundeRăspunde Raportează Evaluează
| a răspuns:

De fapt, "pacatul" este un termen bisericesc ce se foloseste in cercurile crestine(la budisti nu exista pacat, nici la islamici). Exista greseli, ai dreptate, dar pacatul este o greseala strict fata de biserica si de dogma, deci pentru un ateu, pacatul nu exista. Le fin.

RăspundeRăspunde Raportează Evaluează
| a răspuns:

Http://dexonline.ro/definitie/p%C4%83cat
Majoritatea sensurilor țin de religie și de Biserică.
Pentru mine, există greșeală, imoralitate, eșec, tristețe, risipă și regret.
Când spun „păcat" sunt conștientă că o fac greșit, dar e mai ușor să includ toți acești termeni.
E și din cauza religiei cu care suntem bombardați zi de zi.
E ca binecunoscuta insultă, nimeni nu-ți regulează decedații de fapt.

RăspundeRăspunde Raportează Evaluează
| a răspuns:

Spune-mi ce intelegi tu prin "pacat"?

Sigur, oamenii pot sa greseasca dar in acelasi timp, acea greseala poate sa nu fie un pacat. Realizezi ca acel termeni tine doar de religie nu?

1 - "In Abrahamic contexts, sin is the act of violating God's will"
2 - "Sin can also be viewed as anything that violates the ideal relationship between an individual and gods"

Eu pot sa spun ca nu am pacate nici in religia ta nici in religiile altora. Deci da, sunt fara pacat ( si ca mine mai sunt multi).

Nu confunda pacatul cu greseala.

Am niste intrebari simple pentru tine : - tu esti pacatos in religiile altora? Daca nu, de ce? Daca da, cand ti-ai cerut scuze acelor zei pentru pacatele tale?
- eu ca ateu sunt pacatos in religia ta? Daca da, de ce? Daca nu, de ce?
- o persoana din religia x e pacatoasa in religia ta? Daca da, de ce? Daca nu, de ce?

Bonus : "Nu suntem perfecti"... la capitolul acesta ai dreptate iar daca zeul crestin este cel care a facut omul, a facut o treaba exagerat de proasta.

RăspundeRăspunde Raportează Evaluează
| a răspuns (pentru anonim_4396):

Putem numi pe iahve zeul evreilor ca fiind zeul crestinilor mai ales prin prisma vechiului testament?

RăspundeRăspunde Raportează Evaluează
| a răspuns (pentru RAY):

"mai ales prin prisma vechiului testament?"... cand vorbesti de crestini vs evrei nu poti a iei doar vechiu testament, trebuie sa iei si noul. Da, zeul crestinilor se trage din cel al evreilor dar asta nu inseamna ca cei 2 sunt acelasi zeu si cel mai simplu se observa atunci cand il bagi pe cristi in discutie.

In plus de asta, daca citesti cartile celor 2 religii o sa observi ca zeii sunt diferiti. Crestinii au o religie politeista pe cand evreii au un singur zeu.

* crestinismul este o religie politeista doar pentru anumite ramuri. Unele o ard cu "zeul meu este intrupat" iar altele (mai nou) o ard cu "zeul meu sufera de personalitate multipla". Daca ultimele 2 variante sunt corecte, atunci foarte multe pasaje din biblie sunt absurde si ilogice.

** musulmanii, evreii si crestinii au zei diferiti. Chiar daca musulmanii si crestinii au plecat de la zeul evreilor, zeii lor sunt foarte diferiti de original motiv pentru care nu poti sa zici "e acelasi".

RăspundeRăspunde Raportează Evaluează
| a răspuns:

In lumea asta pentru mine nu exista legi.

RăspundeRăspunde Raportează Evaluează
| a răspuns (pentru Scarbo):

Prima lege a vietii ii foarte simpla, suna cam asa:
Daca te-ai nascut inseamna ca o sa si mori.

... mai are rost sa continui?

RăspundeRăspunde Raportează Evaluează
| a răspuns (pentru NGheorghe):

Eram beat cand am dat raspunsul, te rog sa ma scuzi.

RăspundeRăspunde Raportează Evaluează
| a răspuns:

Au pacate,, nu este om viu si sa nu greseasca ''

RăspundeRăspunde Raportează Evaluează