| ClauditaSmile a întrebat:

Cum este creat sufletul?

13 răspunsuri:
| danay72 a răspuns:

Geneza 2:7 arata ca sufleul viu e creat din tarana si suflare de viata.

| mODIN a răspuns:

25 de grame de cimbru
1 kg de carne
400 g lapte

| sublime89 a răspuns:

Sufletul nu exista, deci n-a fost creat nicicum.

| Exilee a răspuns:

SImplu... Suflarea de viata pe care o avem inlauntrul nostru si despre care se vorbeste si in cartea Facerii, se vorbeste clar despre SUFLET si care este NEMURITOR.

Acum, nu poate dovedi ca nu exista sufletul deoarece nu poti aduce argumente impotriva a ceea ce exista.
SI chiar daca am presupune ca nu ar exista si i-am oferi o anume caracteristica, intr-un final am ajunge la concluzia ca el exista.
Ce joc interesant, nu? happy

Intrebarea "cum" este practic irelevanta si se remarca putin ignoranta. In aceasta intrebare ar trebui sa prezentam fiece pas, fiece metoda, fiece dovada pentru care exista. Insa nu exista dovezi impoktriva acestuia deoarece chiar exista, si existenta lui ar fi o dovada vie si acest lucru ne confirma si filozofia existentialista.

" Exist, deci cuget. Cuget, deci exist" ( spunea Descartes) Deci, acum te-as intreba si eu pe tine: cum iti sustii veridicitatea contraafirmatiilor mele?
Atentie : la o intrebare care incepe cu acest adverb interogativ, ar trebui sa prezinti dovezi concrete. CUm nu ai si nu esti in stare, inseamna ca intrebarea este pusa degeaba. In cazul in care doresti sa ma contrazici printr-o propozitie universal-negativa, aceasta ar fi invalida, deoarece propozitia universal afirmativa este din contra valida.

| fllu07 a răspuns (pentru Exilee):

Iacov 5:19 spune ca daca reusesti sa intorci un suflet de la calea lui rea, il scapi de la moarte. intrebarea este: de la ce ii scapi sufletul? aaa va sa zica, ca sufletul moare. dar sunt si alte paseaje care arata clar ca moare.

| Exilee a răspuns (pentru fllu07):

Pai, eu consider ca se refera la maortea sufleteasca. Asa este. Dar nu la faptul ca poate fi NIMICIT.insa un suflet care duce o viata fara poruncile lui Dumnezeu si in care nu se dezvolta "crenguta viruttiilor" este considerat pierdut. PAcea sufleteasca, linistea se poate dobandi prin pocainte, sinceritate, dar si iubire. Degeaba cineva este credincios, daca nue xista iubire deoarcee credinta fara iubire inseamna fanatism. Viata fara dragoste nu are sens...

| fllu07 a răspuns (pentru Exilee):

Pai cum? scrie ca ii scapa sufeltul de la moarte. deci e posibil sa moara, daca cineva nu avertizeaza sufletul respectiv. ce iti da tie de inteles ca, sufletul ala, moare, dar nu-i nimicit. care-i diferenta intre a fi omorat sau nimicit?

| milan9 a răspuns (pentru Exilee):

Desigur, pierderea sau starea de "moarte" a sufletului semnifică ÎNVINOVĂŢIREA, PEDEPSIREA sau COMPROMITEREA din cauza păcatelor sale...
Folosirea unui cuvânt dur ("moarte") pentru a arăta "dezastrul", "pierderea", "compromiterea" sufletului, avea ROL STILISTIC. Iar Biblia ştim că ABUNDĂ în toate procedeele artistice, posibile şi imposibile învăţate de noi la literatură – pentru ca acesta era stilul specific general al gândirii evreilor şi al naratoului evreu!)

Cuvântul dur "MOARTE"este folosit pentru a arăta gravitatea acestei căderi, tot la fel cum METAFORA "VIAŢĂ" înseamnă tot ce este bun, frumos şi dezirabil...

| Exilee a răspuns:

Uite si un filmulet:
https://www.youtube.com/watch?v=zmn0Gp9ZKvE

"Un mort a inviat in laboratorul de anatomie

01
MAI
În primii ani ai vieţii mele monahale am fost timp de zece ani responsabil cu arhondaricul la Mănăstirea noastră Cuviosul Grigorie. Într-un an, cred că prin 1983, a venit la noi un renumit duhovnic din Amfilohia. Cred că acum o fi trecut la cele cereşti. Veşnica lui pomenire! Pentru că-mi plăcea să stau în preajma monahilor cu experienţă şi să-i întreb diferite lucruri despre viaţa duhovnicească, m-am apropiat şi de acesta şi l-am întrebat: – Aţi putea să-mi spuneţi un cuvânt de folos sau vreo întâmplare ziditoare de suflet care v-a impresionat de-a lungul vieţii? Îndată, bătrânul mi-a spus următoarea istorisire: „Odată mă întorceam de la Sfântul Munte şi am ajuns în Tesalonic. Mergeam pe jos pe lângă Facultatea de Filosofie, când, deodată, s-au apropiat de mine doi tineri, care m-au rugat, vădit tulburaţi, să-i urmez. Am mers în laboratorul de anatomie al Facultăţii de Medicină. Acolo se întâmplase un lucru extraordinar, care i-a impresionat pe toţi studenţii din facultate prezenţi la lecţia de anatomie. Trupul unui bărbat mort, adus acolo pentru a i se face un examen patologic, ca lecţie deschisă pentru studenţi, a înviat în chip miraculos. Primul lucru pe care l-a cerut bărbatul readus la viaţă a fost să i se aducă de urgenţă un preot. De aceea, studenţii mă chemaseră pe mine. Când m-a văzut, a căzut în genunchi şi cu lacrimi mi-a spus: «Părinte, am nevoie să mă spovediţi şi să mă împărtăşiţi! Nu pot să mă apropii de Poarta Cerului fără o spovedanie sinceră şi fără împărtăşanie!» A doua zi, am săvârşit în mod special în paraclisul Universităţii Sfânta Liturghie. Bărbatul a venit, s-a spovedit înainte de slujbă şi apoi l-am împărtăşit. După trei zile, Domnul l-a chemat din nou la El.

Mărturisire din cartea Minunile –

Despre adevărul Ortodoxiei şi rătăcirile papismului. Pr. Damaschin Grigoriatul."

Mai multe detalii poti gasi pe acest blog ortodox http://luminapentrucandeladinsuflet.wordpress.com

| Miauti a răspuns:

Exista o teorie... sti "dumnezeu e in noi toti"? Daca noi santem dupa chipul si asemanarea Zeului, nu cumva de la bun inceput Zeul era pacatos!? Si odata ce esti infectat sau mai bine spus nascut cu acest pacat, cum trebuie sa elimine acel pacat. Deoarece el ca Zeu trebuie sa si distruga propriul pacat asfel incat sa gaseasca raspunsul, si a vindecat pacatul omului/

Si aici urmeaza explicatia. Daca Zeul s-ar imparti in miliarde de particule, astfel incat sa poata fi filtrata numai particulele fara de pacat, iar noi avem acest scopt.

O alta explicatie al sufletului ar fi ca OMUL e suflet, iar din cauza unui pacat, el a fost inchis intr-o temnita carnala.

| NGheorghe a răspuns:

Asta inca nimeni nu stie. Se stie doar ca fiecare vietate are 3 caracteristici:
1 culege informatii si resurse pentru a creste si a se descurca si singura,
2 este capabila sa creeze conditii pentru a se inmulti
3 isi ingrijeste urmasi ca sa devina maturi.
...si asa continua viata pe pamant.
De fapt aste-s niste chestii instinctuale. Intotdeauna vei strange din pumni cand te vei uita la un film in care copil mai mic fuge de un bandit care vrea sa il prinda. (filmul ii film si pumni tai stransi nu au niciun efect, dar in realitate chiar il ajuti, ii dai un fel de elan si piticotul poate mai mult, chiar ii cresc sansele de a reusii si de a scapa... daca nu scapa te cuprinde suferinta pentru ca " trecerea peste pericol si supravietuirea" sunt un fel de scop la care ti. Se mai foloseste si la examene zicala "tine-mi pumnii", spectatorii live pot produce acelasi efect, echipele de fotbal slabe si cu multi spectatori fac minuni. Este mai grav cand se confunda victima cu pradatorul happy si exista o tehnica numita "dezinformare in masa" in care lumea tine cu pradatorul si victima, careia i se atribuie acte imorale, nu mai are nicio sansa; nu doar ca este prinsa foarte usor dar este si omorata pentru a nu se afla adevarul.
2 Partea cu sexul este la fel de identica, chiar s-a experimentat pe vitei/vitici care au fost separati si separate de vacile-mame in momentul nasterii si crescuti/e fiecare, nu doar singuri/e si izolati/e intr-un alt grajd dar si departe unii/unele de altii/altele si de lume. Minunea s-a produs cand la varste de 3-4 ani au fost pusi perechi impreuna iar cand vacutei i-a venit "perioada fertila", taurul a montat-o. N-aveau de la cine sa ia lectii. Ii instinct - adica niste "proceduri comportamentale" pe care orice om sau animal le are in biblioteca psihica inca de la nastere. As zice ca instinctele sunt si "proceduri de a lua atitudine"; Romeo si Julieta este un film trist, dar daca Romeo ar fi dus-o pe Julieta la niste cursuri de sexologie si apoi ea s-ar fi omorat, atunci probabil ca toata lumea ar fi ras zicand: Romeo ai ramas fara!, asta este exact ceea ce iti trebuie! happy. Sau dupa ce aflii ca unii tigani isi mutileaza proprii copii pentru ca ei sa stranga si mai multi bani din cersit, iti trece pe loc orice compasiune, mila si durere sufleteasca fata de ei si nu le mai dai nimic in toata viata ta.

Sufletul este ca un software inca nespart pentru ca fiintele vii stiu tot ce trebuie sa faca sa continuie viata pe pamant, si toti iau atitudine cand viata nu conttinua in pace si confort. Daca ai stii cum este creat sufletul atunci ai stii ca schimbi acest software ca fiintele vii sa se comporte altfel si sa reactioneze altfel, totusi daca asa in felul in care este acum, viata continua, atunci tot ce ai putea sa faci este sa incarci in program niste comportamente diferite care n-au nicio legatura cu perpetuarea;
intreb eu: la ce ti-ar folosi sa stii? vrei sa fi o hackerita mai smechera ca hackerii care se pricep la calculatoare?
alta: Daca ai stii cum este creat ai stii si sa-l modifici: dar ce nu este bine la asa cum este acuma?

Ar trebui sa incepi cu genetica, daca 10% din gene detin informatii pentru crearea organismului, probabil ca restul de 90% este o biblioteca de comportamente. Si daca nu gasesti nimica mai ai un loc unde sa cauti: cica, zic geneticienii ca genele din ADN se activeaza si se dezactiveaza singure, dar poate ca nu au dreptate si exista "ceva" care le activeaza, aici tu ar trebui sa descoperi acel "ceva".
Am impresia ca daca incepi sa cauti mai multe pe aceasta tema iti va trece viata fara sa descoperi nimic. Muritorii de rand nu vor avea niciodata acces la "documentele tehnice" dupa care este creat sufletul. Dar ai principiile - viata trebuie sa continuie in confort si pace.

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

Termenul psyhi denota subiec­tul starilor psihice (Marcu XIV, 34). Sf. Apostol Pavel foloseste acest termen de foarte putine ori si pentru a descrie mai mult partea emo­tiva a constiintei (I Tes. V, 23). In general Sf. Apostol Pavel considera notiunea de psyhi ca fiind principiul animator al trupului si baza exis­tentei emotive. Pentru Sf. Apostol Petru, psyhi reprezinta intreaga per­sonalitate (I Petru I, 22; II, 1). Pnevma reprezinta suflarea, respiratia, viata ani­mala, dar si principiul ei, principiul intelepciunii si al inteligentei (Exod XXVIII, 3; Isaia XXIX, 24). Termenul este folosit si pentru a denota Duhul lui Dumnezeu (Numeri XXVII, 18, Deuteronom XXXIV, 9; Isaia XI, 2), cel care da oamenilor intelepciune, cunoasterea lucruri­lor tainice. O alta expresie neotestamentara, folosita mai ales de catre Sf. Apostol Pavel, este nous cugetarea, ratiunea, mintea, inteligenta. Nous reprezinta acea dimensiune a omului, care il ajuta sa ajunga la cunoasterea vointei Dumnezeu si sa o urmeze (Rom. I, 20 si VII, 25). Dupa cum se poate observa, conceptia neotestamentara despre suflet este o continuare a celei vechitestamentare, cu exceptia ca Noul Testament accentueaza asupra caracterului dihotomic al omului si, ce este foarte important, intareste credinta ca entitatea fiintiala, ce poate fi numita psyhi sau pnevma, supravietuieste dupa moarte. Sf. Ioan Damaschin afirma despre suflet ca este o substanta vie, simpla, necorporala, prin natura sa invizibila ochilor trupesti, nemuritoare, rationala, spirituala, fara de forma. Sufletul este creat, prin aceasta se exclude consubstantialitatea si coeternitatea acestuia cu Dumnezeu. Viata este nota fundamentala ce caracterizeaza sufletul. Disparitia lui ar insemna disparitia vietii; slabirea lui inseamna compromiterea facultatilor si functiilor spirituale ale

omului. Omul este unirea fiintiala dintre trup si suflet. El nu poate fi numai trup sau numai suflet.