| Marya_Mocanu_1983 a întrebat:

Cum este privita astazi necesitatea sa avand un preot duhovnic?

15 răspunsuri:
| milan9 a răspuns:

Stim ca Dumnezeu este present personal pretutindeni, dar pentru ca avem tendinta de a pierde acest lucru din vedere El a lasat preotia crestina, la lasat pe preot ca martor pentru acest act al confesiunii, al lucrarii harului iertarii si impacarii cu Dumnezeu:

Ioan 20, 21 :"Şi Iisus le-a zis iarăşi: Pace vouă! Precum M-a trimis pe Mine Tatăl, vă trimit şi Eu pe voi (pe apostoli, ulterior – episcopi şi preoţi). "
Ioan 20, 22 :"Şi zicând acestea, a suflat asupra lor şi le-a zis: Luaţi Duh Sfânt; "
Ioan 20, 23 :"Cărora veţi IERTA PĂCATELE, le vor fi IERTATE şi cărora le veţi ţine, vor fi ţinute (lucrare încredinţată Bisericii).

| milan9 a răspuns:

Stim ca Dumnezeu cunoaste toate gandurile noastre iar asta ne-a facut in mare masura nepasatori si dispusi la compromisuri.
In fata lui Dumnezeu este nevoie de sinceritate si de constientizarea gravitatii morale a pacatului. Prin Prin similaritate, in relatiile interumane contientizarea profunda a actului de regretare, de "mea culpa" se face doar in prezenta unei persoane.

Marturisirea pacatelor in fata lui Dumnezeu alaturi de un "martor" (preotul) ofera
consistenta si sinceritate actului de pocainta, de regretare a caderilor. Consistenta capata astfel si lucrarea concreta a harului, pe care Fiul lui Dumnezeu a lasat-o preotiei crestine pe care a intemeiat-o.

| zurick a răspuns (pentru milan9):

De ce trebuie neaparat sa ma duc la preot si sa-i spun lui ceea ce oricum nu-l intereseaza in loc sa-mi recunosc pacate in rugaciunea catre Dumnezeu? Si-n plus urasc cand preotul iti spune ca nu-i bine blablabla, dar el face la fel, dar la el e bine.

| milan9 a răspuns (pentru zurick):

Fiecare om are o lupta personala cu pacatul si viciile. Dar progres spiritual exista indiferent cu ce categorie socio-profesionala i-ai compara pe preoti, si apoi, referitor la necesitatea rolului lor, acesta este subliniat in Scriptura.

Insasi prin intemeierea preotiei crestine si a Bisericii, Fiul lui Dumnezeu a atribuit preotului roluri si misiuni speciale in comunitate, una dintre ele fiind in mod special transmiterea harului divin care lucreaza prin el. De acel har ai nevoie si tu, si am nevoie si eu. Iar datoria preotului este sa respecte misiunea pe care o are fata de comunitatea Bisericii.


Faptul ca te deranjeaza mentionarea anumitor fapte (in orice caz fara a intra in amanuntele acelor fapte- lucru nepotrivit) asta nu e bine pentru ca te lipseste de primirea unor sfaturi pe care duhovnicul le poate oferi pentru renuntarea la pacat.

Omului nu ii este rusine in fata psihologului (ca sa nu mai spun de medic) sa-si deschida sufletul cu toate problemele sale mai mult sau mai putin jenante, si atunci de ce ar resimti ca pe un obstacol manifestarea sinceritatii fata de o persoana prin care lucreaza harul lui Dumnezeu, o persoana pe care nu o poti impresiona prin nici o fapta pe care el sa nu o mai fi auzit deja la spovedanie.
Numai bine...

| zurick a răspuns (pentru milan9):

In medic am incredere ca stie ce face la fel si-n psiholog, dar preotul...Pai accept sfaturi de la persoana care stiu ca nu zice ceva si face altceva(cel putin in prostia mea asa face preotul)
Nu e vorba de rusine, dar de ce are nevoie Dumnezeu de ei ca sa vada ca suntem smeriti si ca ne recunoastem pacatele si avem dorinta de ale ocoli pe viitor? Daca in rugaciunea catre Dumnezeu ne recunoastem pacatele si suntem sinceri de ce mai este nevoie de popa? Apostolii ii invatau pe oamenii care nu stiau pana atunci ce-i aia relatia cu Dumnezeu, dar popa nu poate bolborosi decat in fata unui grup care crede acelasi lucru, adica el nu incearca sa-i invete pe altii ce-i ala Dumnezeu si cu ce ne ajuta si chiar daca ar incerca tot un om slab si frustrat ramane in inima mea.

| milan9 a răspuns (pentru zurick):

Aceste reprosuri vin impotriva Fiului lui Dumnezeu care Si-a intemeiat Biserica si i-a lasat acesteia preotia crestina cu roluri bine definite. Si nu ne-a spus ca au garantie limitata, ca sunt valabile 2-3 ani, dar ne-a spus in schimb ca sunt valabile pana la sfarsitul omenirii...
Cred ca macar Dumnezeu a stiut de ce face acest lucru.

| NOname a răspuns (pentru milan9):

Termină cu vrăjeala! Nu ţi-e ruşine să te alături celor care prostesc populaţia?!

| zurick a răspuns (pentru milan9):

De ce îi împotriva lui Iisus Hristos şi nu-i împotriva lui Dumnezeu sau a Duhului Sfânt? Pentru tine care e diferența între Iisus, Dumnezeu și Duhul Sfânt?
PS. Dacă nu-i este dat lui Iisus să cunoască sfârșitul lumii și dacă nu mai Dumnezeu știe asta, Iisus mai este un Dumnezeu?

| milan9 a răspuns (pentru zurick):

Prin Întruparea Sa, Mântuitorul Hristos, păstrându-şi divinitatea, şi asumându-şi şi firea umană, El şi-a asumat şi "slăbiciunea" acestei firi în relaţia cu oamenii dar şi cu Tatăl.

Jertfa Sa după Întrupare, a fost adusă de El în relaţie cu Tatăl, ca jertfă a naturii umane, asumate în mod voluntar (deşi era Dumnezeu), şi atunci, în mod absolut logic, termenii care exprimă o aparentă inferioritate în relaţie cu Dumnezeu Tatăl, de fapt SE REFERĂ LA "PARTEA UMANITĂŢII" (pe care El şi-a asumat-o în mod liber în relaţie cu Tatăl, din cauza Întrupării, deşi Fiul este egal cu Tatăl).

Dumnezeu Fiul, egal şi "deofiinţă" cu Tatăl, şi-a asumat supunerea faţă de Tatăl doar pentru că liber, ŞI-A ASUMAT ŞI ROLUL de "MIJLOCITOR", intermediar pentru oameni faţă de Tatăl:

Filipeni 2, 6 - "Care, DUMNEZEU FIIND ÎN CHIP, n-a socotit o ştirbire a fi El întocmai cu Dumnezeu,"
Filipeni 2, 6 - "Ci S-A DEŞERTAT PE SINE, CHIP DE ROB LUÂND, făcându-Se ("rol" asumat de bună voie) asemenea oamenilor, şi la înfăţişare aflându-Se ca un om,"
Filipeni 2, 6 - "S-A SMERIT PE SINE, ascultător făcându-Se până la moarte, şi încă moarte pe cruce."

| milan9 a răspuns:

In ciuda a ceea ce se mai afirma de catre persoane din afara crestinismului, Sfanta Scriptura mentioneaza importanta prezentei fizice a unui "parinte spiritual" langa cel aflat in dificultate, in lupta cu pacatul... (si in aceasta situatie ne aflat toti).

| besleaganicolaecosmin a răspuns:

E privit ca si cum n-ai ce face, caci zice Hristos : sa nu va lepadati de Mine in acest neam desfranat si pacatos; pentru mine reprezinta un echilibru

| Moisie a răspuns:

Este o necesitate primitiva izvorata din primitivismul celor care nu gandesc ci doar CRED!
Un om normal nu se duce sa vaute consiliere la biserica, ci eventual la un cabinet de psihiatrie, pentru ca in ziua de azi nu se pune accent pe credinta, ci pe PROFESIONALISM, asta daca vrei sfaturi competente.

| PorumbRodica1965 a răspuns:

Buna seara. Dumnezeu care ne-a creat, nu, cere de la noi asa ceva. Daca ai Biblia poti sa citesti in Isaia 48:17-20; Ioan 3:16; Ioan 17 :3.

| Silviuloan a răspuns:

Stii sa scrii in romana sau folosesti google translate?