| Ganderoaica a întrebat:

Cum se poate menține o dragoste curată între doi tineri necăsătoriți?

Răspuns Câştigător
| Seba2013 a răspuns:

In Biserica Ortodoxa avem perioada de Logodna. Acesta Logodna este dinaintea Casatoriei. Este o perioada de prudenta si cunoastere, pentru a lua pe mai tarziu decizia care te va lega pe viata. Ca sa pastrezi curata aceasta perioada trebuie sa aveti pudoare si o constiinta morala rígida sau scrupuloasa.

Insa daca v-ati dat seama ca sunteti unul pentru altul si indepliniti aceste criterii, puteti cadea la un común acord dinainte pentru a va apropia mai mult. Adica sa ii dai celuilalt din trupul tau( ii dai gurita) pentru a se consuma si a simti ca te are (dorintele pot fi mari din cauza contextului chiar daca urmareste stapanirea si rugaciunea). Lucrul acesta nu este binele ci mai putin binele, de aceea trebuie avut grija sa nu ajunga dintr-un pacat mic, unul mare. Ideal este sa te culci doar pentru a face copii, insa anumiti Sfinti spun ca poti si cu cumpatare in casatorie( si ei au duhul Sfant). Totusi trebuie sa fiti constienti ca acest act este ca bauturile ametitoare care face sa va pierdeti judecata si sa umblati dupa instinctele carnii. Ocazional cu masura si dupa aceea cu pedepse, ii impui ca saptamana cealalta sa te scoata in oras si sa iti plateasca din banii lui sau sa iti aduca flori. Asa va impuneti piedici si pietre si va controlati ispita desfranarii (asta inseamna pentru voi a-si lovi trupul asa cum spune Pavel).

Deci nu este o etapa de visare ci o etapa de trezvie, prudenta, cautela si vigilenta. Trebuie sa observi bine calitatile si defectele lui ca sa iti asumí consecintele. Decizia care o vei lua te va lega pe viata (doar cu anumite exceptii te vei mai putea deslega)1
Trebuie sa ai grija la detalii si ca celalalt sa nu iti deformeze realitatea si adevarul pentru ca poate juca un rol si avea un costum pe dinafara frumos insa cand si-l da jos este urat.

Argumentul asta este pentru oamenii slabi si lacomi, ca cei tari pot sa astepte pana la casatorie sau sa renunte de tot. Controlul depinde de tine, tu esti cea care trebuie sa vezi si sa discerni. Important este sa ajunga el la contentare si sa fiti fericiti. Ca pe mai tarziu veti vedea cum e in casatorie. Daca ajungeti impliniti asta este obiectul si a-l avea pe Iisus. Cand esti implinit nu mai ai nevoi carnale ci doar spirituale.

| Ganderoaica explică (pentru Seba2013):

Îți mulțumesc foarte mult că ai descris foarte pe larg cum se poate băga în joc pasiunea, și să strice efectiv tot. Spunea și cineva cum acel citat de la Apostolul Pavel se poate folosi și în relația cu sexul opus, dar nu prea am înțeles de acolo. Îți mulțumesc frumos!

37 răspunsuri:
| ania a răspuns:

Dacă aleg sa nu se atingă și sa nu își trimită filmări cu ei dezbrăcați și se căsătoresc cât mai repede cum spune Bibkia: Este mai bine ca omul sa se căsătorească decât sa arda(1 Corinteni 7)

suntserios
| suntserios a răspuns:

Prin comunicare, respect pentru celalalt si sinceritate. E tot ce trebuie.

| slayer09 a răspuns:

Ai vazut 2 copii de se joaca impreuna, de alearga, de fac totul impreuna, ca daca ar fi doar unul nu ar putea sa se mai bucure unul de altul, cam asa e si cu dragostea curata: sufletul celor 2 sa fie de copil: fara orgolii, gelozii, rautate, fara ego, fara mandrie, cel mai important FARA INDOIELI. ci sufletul celor 2 sa fie spre bucurie, spre a creea ceva impreuna: adica, a se alipi unul cu altul in tot ceea ce faceti, ca 2 copii sufleteste dar cu mintea matura, intelegatoare, lucida, si rabdatoare. E greu asta, stiu, ca ne-am impatimit de tot.dar macar sa incercam sa ne golim contiinta de toate rautatile si sa Il avem pe Dumnezeu in inimile noastre.

sadrian46
| sadrian46 a răspuns:

1. Nu există dragoste curată. 2. Orice dragoste într-o relație, căsătoriți sau nu, nu se menține singură, depinde de ambii. Dragostea trebuie să aibă un scop. Sccpul dragostei este repoducerea. Așa se poate menține.

| CostinAlamariu a răspuns:

Prin a face bine să se căsătorească cât mai repede.

| AdioTPU a răspuns:

Prin încredere, comunicare, respect și pasiune.

| Ganderoaica explică (pentru AdioTPU):

Poți definii te rog ce înseamnă pasiunea într-o dragoste curată?

| AdioTPU a răspuns (pentru Ganderoaica):

Adică atracția aceea intensa care există între două persoane care poate fi atât fizica cât și afectivă.

| slayer09 a răspuns (pentru AdioTPU):

Asta cu pasiunea e pe muchie de cutit. Daca sufletul nu e curat, pasiunea poate duce spre iubirea de sine, placeri carnale, gelozii si sa se strice relatia.

| Ganderoaica explică (pentru slayer09):

Și eu am citit la fel.

| Eusunteubeapasant a răspuns:

Nu poate fi o dragoste curata dacă sunteți necăsătoriți

| suntserios a răspuns (pentru Eusunteubeapasant):

Daca pentru tine o hartie semnata inseamna validarea iubirii intre doua persoane inseamna ca nu intelegi ce inseamna a iubi.

| Eusunteubeapasant a răspuns (pentru suntserios):

Nu e vorba de acea hârtie făcută la notar, e vorba de binecuvântarea pe care o primesc cei doi tineri în biserica. Fără Dumnezeu nu poți începe o relație curata și stabilă

| suntserios a răspuns (pentru Eusunteubeapasant):

La notar? Se fac casatoriile la notar? De cand?

"Fără Dumnezeu nu poți începe o relație curata și stabilă"

Zici? Nu de alta da sunt cateva miliarde de oameni care au relatii stabile frumoase si curate fara sa aiba cunostinta dumnezeu de ei. Nu de alta, dar la ei nu exista nici imaginar acest dumnezeu. Dar exista acea hartie semnata.

Deci inca odata, nu poti iubi decat daca dai cu semnatura?

| Eusunteubeapasant a răspuns (pentru suntserios):

La starea civila, am încurcat. Oricum, nu asta e ceea ce am pus un evidenta.
Serios? Relații frumoase, stabile, cu bătăi în casa, certuri, înjurături, beții, nervi? Sau relații frumoase în care cei doi nici măcar nu se iubesc dar stau împreună pentru profit sau ca asa li s-a impus? Nu tot ceea ce se vede la TV sau pe strada e adevărat, dacă sunt fericiti afara sau când sunt filmați, nu înseamnă că mereu e așa.
ȘI AM ZIS CA NU POȚI IUBI FĂRĂ SEMNĂTURA? Eu am zis de binecuvântarea lui Dumnezeu

| Eusunteubeapasant a răspuns (pentru suntserios):

Și prin relații curate la ce te referi? Ca eu nu le vad prea curate. Se înșală unul pe altul, ori numai unul din ei, se uita pe strada după altele/alții, se uita la filme pentru adulți etc. Asta numești tu relație curată? Eu zic sa înveți ce înseamnă a fi curat înaintea lui Dumnezeu, apoi sa zici

| suntserios a răspuns (pentru Eusunteubeapasant):

Deci, tu spui ca aia casatoriti la biserica in credinta ortodoxa nu se :
-inseala
-nu se uita la por.no
-se iubesc automat

hahaha... esti amuzant. Foarte amuzant.

Acu ma gandesc la familia traditionala romaneasca, aia de nu concepte sa nu fie casatoriti la biserica, inainte lui dumnezeu asa cum zici tu... si tot la familia traditionala romaneasca ma gandesc cand aud aceste familii curate si credincioase cum se imbata, se omorara intre ei, cum femeile sunt tratate ca animale, cum sunt batute, ea si copii cum sunt inselate si aruncate din casa.


Stii unde in Romania e cea mai ridicata rata de violenta domestica si alcoolism in familie? Fix in zonele cele mai credincioase din tara. hahahahha hahahaha hahaha, mama ce rad de teoria ta

Esti super amuzant.

| suntserios a răspuns (pentru Eusunteubeapasant):

Esti si mai amuzant dacat tu incerci sa imi spui ca cei... 60-70 milioane de japonezi casatoriti spre exemplu nu au relatii frumoase pentru ca nu s-au casatorit in fata lui dumnezeu?

Hahahahaha

| Eusunteubeapasant a răspuns (pentru suntserios):

Și tot ortodocșii spun ca sunt "religia adevărată", ca sunt credincioși etc. Eu nu ma refer la acel tip de "credincioși", ci la aceia care chiar se iubesc și se respecta. Au văzut vreodată vreo familie de pocăiți, spre exemplu, ca frumos umbla cu copiii și partenerii lor, se înțeleg, se iubesc. Nu zic ca toți, sunt unii care doar zic ca sunt pocăiți, dar viata lor e vai și amar. Ma refer la cei cu adevărat pocăiți. Acum nu zic ca nu sunt familii de genul și la ortodocși sau catolici, dar cam rar ajungi în ultimul timp sa găsești asa ceva

| suntserios a răspuns (pentru Eusunteubeapasant):

Pai zis asa boss de la inceput ca esti cu sectele... sa stiu ca nu mai are sens discutia.

| suntserios a răspuns (pentru Eusunteubeapasant):

Si totusi ce scrii tu acolo e destul de trist... sa te porti frumos cu jumatatea pentru ca ti-e frica de un zeu atotputernic.

Eu zic ca e mult mai sincera dragostea dintre doi atei care nu e conditionata de frica de vreo putere atotstiutoare.

| Eusunteubeapasant a răspuns (pentru suntserios):

De unde atâtea prejudecăți? Cei ortodocși și catolici sunt toți "buni", pentru ca sunteți majoritatea în țară. Cei musulmani sunt "faini", ca s de treaba și ce mai ziceți voi, și când vine un om care susține și minoritățile pe care le numiți "secte", judecați. Nu tot în același Dumnezeu cred și pocăiții? Nu tot oameni sunt? Și ei nu își iubesc partenerii ptc le e frica de Dumnezeu, dacă se plac și se iubesc, se căsătoresc (mai sunt și alte condiții), nu e nimic forțat. Vad ca acum calea lui Dumnezeu nu mai e plăcută. Dacă ar fi sa zică un pocăit "hai ba, sa bem și sa ne uitam la meci" ar fi fain omul, dar dacă ar spune "știi ca în Biblie scrie sa facem asta?" sau "hai sa vorbim despre...", gata, e sectant plictisitor. Voi știți ca e aceeași Biblie și același Dumnezeu? Diferența e ca, unii împlinesc voia lui Dumnezeu și ceilalți nu. Cunosc atâția oameni pocăiți de treaba, care când ai nevoie de ceva, te ajuta, fie el și un sfat, un indemn, nu numai când ai nevoie de bani/ajutor pentru cv, ei nu se prefac ca s prieteni cu tine și pe la spate te bârfesc etc. E chiar plăcut sa stai cu unul din ei. Oricum, nu părerea oamenilor contează, ci părerea lui Dumnezeu, iar dacă Dumnezeu ii iubește, oamenii pot spune ce vor ei.
Dar, desigur, voi puteți spune ce vreți

| suntserios a răspuns (pentru Eusunteubeapasant):

Cu cat religia e mai restrictiva cu atat credinta e mai mult frica de ceva/cineva nu credinta. Asta e toata parerea mea despre religii. Simplu si la obiect.

| Eusunteubeapasant a răspuns (pentru suntserios):

Da pocăiții nu își fac reguli inventate sau scoase din burta, ei le preiau din Biblie. Și ortodocșii și catolicii ar trebui sa facă ce scrie acolo, dar nu le pasa tuturor.

| suntserios a răspuns (pentru Eusunteubeapasant):

E irelevant de unde iau regulile. Important e că nu sunt in stare sa respecte niste direcții morale și etice din propria voință ci au nevoie de frica și cărți scrise de alți oameni. Asta e credință restrictiva, frica de o putere mai mare. Frica născută în trecut din reguli făcute de alți oameni pentru a manipula mase.

Ia zi tu mie. Cine e de apreciat?

Un cuplu de atei care se iubesc fără binecuvântarea unei zeități, sunt buni cu oamenii din jur și respectă niste direcții etice pentru că sunt convinși că așa e bine pentru societate

Sau în credincios care face asta doar pentru că scrie in cartea X sau pentru că supara zeul Y pe el.

Uite asta e marea ipocrizie a religie, oricare ar fi ea.

| Eusunteubeapasant a răspuns (pentru suntserios):

Pai zi mi tu mie dacă cunoști cazuri de care tot afirmi, ca oamenii fac asta doar ptc asta le zice Dumnezeu. Tu de ce îți asculți părinții când îți dau niște sfaturi sau chiar reguli? (sau, ma rog, i ai ascultat). Nu cumva îți era frica de ei sa nu te pedepsească? Totuși, îți zic eu ca ei ti au vrut binele, nu te forțau sa faci ceva ce era rău (cel puțin, asa e normal). Și tu nu ii ascultai neapărat ptc îți era frica de pedeapsa, dar ii iubeai și voiai sa ii asculți ptc știai ca e bine ceea ce îți cer, ca ei sunt maturi și știu mai bine decât tine ce se poate întâmpla pe viitor. Cu Dumnezeu e la fel, el e Tatăl nostru. El ne da sfaturi, porunci, dar care sunt bune pentru noi. Eu, spre exemplu, n o sa ma căsătoresc cu cineva ca asa zice Dumnezeu (în sensul că, dacă nu vreau sa ma căsătoresc, nu ma forțează cineva, fac cum vreau eu și cum simt). El nu a zis ca toți sa se căsătorească și nici nu a spus sa ne iubim ptc El vede tot ce facem. El ne spune sa ne iubim ptc asa e și firesc, adică ce căsnicie e între doi oameni care nu se iubesc? Iubirea asta vine de la sine, nu și o auto-impun oamenii. Și din iubire pentru Dumnezeu credincioșii asculta de El, ptc dacă iubești pe cineva vrei sa îl asculți, sa ii fii plăcut. (spre ex, dacă tu ai fi căsătorit sau ai avea o iubita (poate ai, nu știu) și ți ar spune sa continui tu sa faci treaba în casa, ca ea e obosita ptc toată ziua a făcut curat și mâncare etc. Tu i ai spune ca nu vrei ptc tu ești bărbatul numai ptc nu ai chef? Sau, chiar dacă nu ai avea chef, ai asculta o ptc o iubești și vrei sa ii arăți asta și sa fii un sot/iubit bun? Asa e și cu Dumnezeu, credincioșii Îl asculta din iubire, din drag pentru El.)

| suntserios a răspuns (pentru Eusunteubeapasant):

Îl ascultă de frica. Am auzit de prea multe ori treabă cu te vede Dumnezeu, te bate Dumnezeu, iad, căință in fata lui Dumnezeu. Toți cred de frica. De altfel de asta au și fost inventate religiile sa tina masele de oameni sub control prin frica

| Yhctxvbmkda a răspuns (pentru suntserios):

Asta e părerea ta, nu înseamnă că așa e
Da, exista oameni care cred numai de frica, dar iti zic ca sunt mii sau sute de mii, nu știu exact, care cred din iubire. Mentalitatea "credincioșilor" romani e ca nu poți face ceva rau "ca te vede Dumnezeu" dar în rest nici nu le pasa de El, doar își mai fac cruce când trec pe lângă o biserica, poarta cruci pe ei, se roagă la icoane când e vreo sărbătoare și mai merg la biserica duminica. Dar oare asta e credința adevărată? Eu vorbesc de credincioșii adevărați, care chiar Îl iubesc pe Dumnezeu și Îl asculta, și o fac DIN IUBIRE, nu din frică. Dacă ar fi din frica, nr credincioșilor zic ca ar scădea, dar asa.

| suntserios a răspuns (pentru Yhctxvbmkda):

Nu e parerea mea.
Asta a fost dintotdeauna scopul religiei.
De asta a fost inventata religia.
cine zice ca il iubeste asa mult tot de frica sa nu il supara respecta niste reguli.

| Yhctxvbmkda a răspuns (pentru suntserios):

Sincer, scopul religiei chiar nu îl știu, dar știu ca nu religia contează, ci credința unui om, starea lui în conformitate cu Biblia. Hai sa ti o spun pe aia dreapta. Tu tot o ții pe a ta, deși nu ești în cunoștință de cauză. Hai sa vorbim ceva concret, ca dacă dam exemple de alți credincioși nu crezi. Eu, spre exemplu, împlinesc Biblia ptc îmi doresc sa ajung în rai și ptc vreau sa ascult de Dumnezeu. Exista o frica de Dumnezeu, dar nu e cea descrisa de tine. Nu imi e frică ca, dacă o sa incalc ceva din Biblie ma va trăsni Dumnezeu sau ceva de genul, este o frica sfânta când îți e frică să greșești înaintea Lui ptc Îl iubești și vrei sa asculți de El. Oamenii nu fac voia Lui din frica pe care o descrii tu, ci din dragoste. Nu stiu cum altfel sa îți descriu aceste aspecte ca să le înțelegi, dar eu zic ca am fost destul de clar/a

| suntserios a răspuns (pentru Yhctxvbmkda):

Nu conteaza religia, conteaza Biblia la tine?
Cum vine asta? Biblia e o carte inventata de religia crestina.
In fine.
Tu tocmai ai validat ce spuneam eu prin raspunsul tau si anume "împlinesc Biblia ptc îmi doresc sa ajung în rai " si anume tu faci niste chestii de frica sa nu ajungi in iad. Practic nu faci nimic ca asa crezi tu ca ar fi bine, pentru ca ai ajuta un semen al tau, faci asta ca ti-e frica de iad.

Multumesc ca ai demonstrat pe caz concret ceea ce afirmam eu.

| Akdjncjs a răspuns (pentru suntserios):

Ok, văd că nu înțelegi. Prin mesaje n o sa pot niciodată sa te lămuresc, oricât as încerca. E ok, eu am spus, tu nu înțelegi, o sa rămână așa, dar vei vedea după ce vei muri ca am avut dreptate. Normal ca Biblia conteaza ptc nu e scrisa de niște religii, ci de niște oameni mânați de Duhul Sfânt, practic Dumnezeu le-a zis ce sa scrie. Spune mi ti ce religie avea Moise? Ori împăratul David? Ori prorocul Ieremia? Ori Pavel? Ori Petru? Îți zic eu ca nu aveau religii. Și nu, nu facem anumite lucruri de frica sa nu cumva sa ajungem în iad, tu tot încerci sa cauți argumente la ceea ce afirmi tu. Dar e ok, nu toți înțeleg, cum scrie și în Biblie, ca nu tuturor le e dat sa cunoască tainele Împărăției. Ti am mai spus ca din dragoste împlinim Biblia, dar nu faptele ma mantuiesc pe mine și pe nimeni, ci jertfa Domnului Isus. Eu as putea sa fac fapte bune de dimineața până seara, dar nu ajung în rai dacă nu L am primit pe Domnul Isus ca Domn și Mântuitor, asa ca nu fac chestii ca să nu ajung în iad, cum zici tu, ptc nu faptele ma mantuiesc. Eu nu îmi mai bat gura ca nu ajung la niciun numitor comun, o sa ma opresc. Poți înțelege ce vrei de acum, eu am zis în atâtea mesaje cum stă treaba, de aici în colo tu răspunzi de ceea ce vrei sa crezi și ce nu.

| suntserios a răspuns (pentru Akdjncjs):

Bai, oricum o dai e clar că nu faci fapte bune din propria voință... O faci că să mulțumești pe cineva că sa nu fie supărat pe tine. Nu din inițiativa ta asta e clar.

| dolceromania a răspuns:

Între doi tineri necăsătoriți nu poate exista o dragoste curata!

| Eusunteubeapasant a răspuns (pentru dolceromania):

Adevărat

| suntserios a răspuns (pentru dolceromania):

Sa intelegi ca nici tu nu poti iubi o persoana pana nu semnati asta pe o foaie nu? Pare cam ipocrit