| TeckTonik997 a întrebat:

Cum se pune un pomelnic? Scrii pe hartie numele celor pentru care vrei sa fie facuta rugaciune - problema (examen, viciu etc) si mergi la acel "chiosc" care exista in unele Biserici si platesti in functie de cat timp vrei sa fie facuta pomenirea?

19 răspunsuri:
| Elvina a răspuns:

Depinde de la caz la caz. Din cate stiu eu, la unele biserici pomelnicul se pune intr-o cutiuta speciala unde scrie „pentru pomelnic" sau ceva aseamantor. Nu le da bani. Tu nu vezi ca ei fac ditamai mall-ul bisericesc iar scoli si spitale nu avem?

| danay72 a răspuns:

Dumnezeu nu asculta astfel de rugaciuni.

| Filip23 a răspuns (pentru danay72):

De unde stii?

| danay72 a răspuns (pentru Filip23):

Pentru ca in Biblie nu cere sa faci asa ceva, ba din contra au legatura cu traditile inventate de oameni.Matei6:5-8

| milan9 a răspuns (pentru Filip23):

Am mai spus, Dumnezeu asculta toate rugaciunile, in ciuda indarjirii uricaror rauvoitori ce doresc sa nu fie ascultate...

Iacov cap.5, 16: "şi VĂ RUGAŢI UNUL PENTRU ALTUL, ca să vă vindecaţi, că mult poate rugăciunea stăruitoare a dreptului." (Trebuie menţionat că drepţii din cer nu sunt oameni morţi! Ei "trăiesc" în imediata apropierea a lui Dumnezeu şi se pot ruga Lui, asemeni îndemnului apostolului Iacov!)
- „În numele lui Hristos, aşadar, ne înfăţişăm ca MIJLOCITORI, ca şi cum Însuşi Dumnezeu v-ar îndemna prin noi. Vă rugăm, în numele lui Hristos, împăcaţi-vă cu Dumnezeu!" (II Corinteni, 5, 20)

Tu te pui in locul lui Dumnezeu cand spui "Dumnezeui vrea asa, sau "Lui nu-i place asa

Nu,scrie in Biblie acest lucru despre El.

"Nu scrie in Biblie" nimic despre falsele teorii si pretentii ale lui @danay.
In Biblie in schimb scrie despre importanta rugaciunilor: ""şi VĂ RUGAŢI UNUL PENTRU ALTUL".
Sfintii la randul lor pot face acest lucru. Legatura lor cu semenii nu s-a intrerupt nici o clipa:

- „Şi a venit un alt înger şi a stat la altar, având cădelniţă de aur, şi i s-a dat lui tămâie multă, ca s-o aducă împreună cu RUGĂCIUNILE TUTUROR SFINŢILOR, pe altarul de aur dinaintea tronului. Şi fumul tămâiei s-a suit, din mâna îngerului, înaintea lui Dumnezeu, împreună cu rugăciunile sfinţilor." (Apocalipsa 8, 3-4)

- "Şi când a luat cartea, cele patru fiinţe şi cei douăzeci şi patru de bătrâni au căzut înaintea Mielului, având fiecare alăută şi cupe de aur pline cu tămâie care sunt RUGĂCIUNILE SFINŢILOR." Apocalipsa 5, 8...

- "Vă îmbrăţişează Epafras, care este dintre voi, rob al lui Iisus Hristos, pururea LUPTÂND PENTRU VOI ÎN RUGĂCIUNILE SALE, ca să staţi desăvârşiţi şi plini de tot ce este voinţa lui Dumnezeu." (Coloseni, IV, 12).

- „De aceea şi noi, din ziua în care am auzit aceasta, NU ÎNCETĂM SĂ NE RUGĂM PENTRU VOI şi să cerem să vă umpleţi de cunoaşterea voii Lui, întru toată înţelepciunea şi priceperea duhovnicească" (Coloseni, I, 9), etc.

Unde scrie in Biblie sa nu ceri o rugaciune la preot?

In Iacov 5:13-16 arata ca atunci cand suntem bolnavi spiritual, le putem cere celor in masura sa ne ajute sa se roage pentru noi, dar nu cu bani si cu pomelnice.Acest termen nu il gasesti in Biblie si nici Isus nu a fost de acord ca cineva sa faca acest lucru pentru bani. Apoi, verstetele mentionate de Milan se refera clar la rugaciunile pe care Pavel le facea cu privire la congregatie, dar nici unde nu vorbeste ca Pavel a primit bani de la oameni ca el sa se roage pentru ei sau sa faca pomelnice.

La Biserica nu e ca la piata servici contra servici. Dar iehovistii nu stiu, in schimb stiu doar sa arunce petarde...
In viata mea nu mi s- aintamplat la Liturghie, servicii, rugaciuni sau pomeniri sa fiu conditionat de preot cu ceva. La toate serviciile principale (gen cununie botez, inmormantare) omul oferea ceva daca dorea in mod discret, nu i se cerea nimic de catre preot.

Platitorii de zeciuiala ar trebui poate sa-si muste limba si sa-si numere averea pe care secta o aduna prin adunarea celei de-a zecea parti din banii pacalitilor.

Iar în privinţa Bisericii, în perioada de început, erau frecvent întâlnite DONAŢIILE ÎN BANI şi alte produse, chiar dacă unicul scop al apostolilor a fost răspândirea Evangheliei, pentru care au fost persecutaţi şi pentru care şi-au dat toţi viaţa!

- Luca 10, 7-,, Şi în această casă rămâneţi, mâncând şi bând cele ce vă vor da, căci vrednic este lucrătorul de plata sa."

- I Corinteni 9, 7 -,, Cine slujeşte vreodată, în oaste, cu solda lui? Cine sădeşte vie şi nu mănâncă din roada ei? Sau cine paşte o turmă şi nu mănâncă din laptele turmei?

I Corinteni 9, 14 - Tot aşa a poruncit şi Domnul celor ce propovăduiesc Evanghelia, ca să trăiască din Evanghelie.

I Corinteni 9, 9 - Căci în Legea lui Moise este scris: "Să nu legi gura boului care treieră". Oare de boi se îngrijeşte Dumnezeu?

I Corinteni 9, 13 - Au nu ştiţi că cei ce săvârşesc cele sfinte mănâncă de la templu şi cei ce slujesc altarului au parte de la altar?

Evreii spre exemplu, pentru cei care slujeau la templu, aveau zeciuiala, a zecea parte din venituri (!). Iar în privinţa Bisericii, în perioada de început, erau frecvent întâlnite DONAŢIILE ÎN BANI şi alte produse, chiar dacă unicul scop al apostolilor a fost răspândirea Evangheliei, pentru care au fost persecutaţi şi pentru care şi-au dat toţi viaţa!

I Corinteni 9, 15 - Dar eu nu m-am folosit de nimic din acestea şi nu am scris acestea, ca să se facă cu mine aşa(...)"  etc...

| Fatamuntilor a răspuns:

Cel mai bine este sa dai acel pomelnic preotului la incepul slujbei, insotit de de lumanare aprinsa si de suma dorita.Nu este o suma anume, poti lasa si doi lei, cat poti.Cand nu sunt slujbe, dar vrei sa fie pomenit cineva le pui in acele cutii, pomelnicul cu banut.Trebuie speficat VII sau MORTI pentru ca ma gandesc ca sunt rugaciuni speciale.
Ma gandesc ca preotul nu se va supara daca nu ai sau nu vrei sa dai bani.

| milan9 a răspuns:

Banul pus alaturi nu e o chestie obligatorie. Pur si simplu inainte de Liturghie vii si lasi pomelnicul.

| milan9 a răspuns:

Dumnezeu asculta toate rugaciunile, in ciuda indarjirii uricaror rauvoitori ce doresc sa nu fie ascultate... happy

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

Scrii vii si morti, dar sa ai grija ca toti sa fie sau sa fi fost ortodocsi.
Sectantii ar trebui sa stie ca Biserica Ortodoxa are har, fiind Una, Sfanta, Soborniceasca si Apostoleasca Biserica si se roaga si in adevar lui Dumnezeu fiindca pastreaza tot Cuvantul Lui: Sfanta Traditie, Sfanta Scriptura, scrierile Sfintilor Parinti si hotararile celor 7 Sinoade Ecumenice.

| Holiday a răspuns (pentru anonim_4396):

"Biserica Ortodoxa are har, fiind Una, Sfanta, Soborniceasca si Apostoleasca Biserica si se roaga si in adevar lui Dumnezeu..."

Wake up! Nu e decat un business care vinde iluzii, o afacere bazata pe inselaciune, o infectie in societate.
Nu ca sectele de care zici ar fi mai breze, dar e bine sa-ti vezi barna din ochi intai.

| anonim_4396 a răspuns (pentru Holiday):

Asa ziceam si eu cand eram ateu, si am fost multa vreme, din ignoranta si rautate, asa cum zici si tu acum. Dar nu e treaba mea sa-ti schimb opinia sau sa te conving pe tine de ceva. In caz ca vrei sa ai o atitudine corecta fata de Biserica si fata de crestinism, ar trebui sa fii tu cel care sa-ti faci o educatie religioasa si sa te ridici din ignoranta despre acest domeniu si sa nu mai cazi in extremisme prostesti.

| Holiday a răspuns (pentru anonim_4396):

Deci ai fost un ateu ignorant, iar acum esti un credincios ignorant, am inteles.
Iar referitor la atitudinea fata de biserica este una mai mult decat corecta, cel putin raportat la atitudinea bisericii in general, a mea e chiar blanda.

" ar trebui sa fii tu cel care sa-ti faci o educatie religioasa."
"Educatia religioasa" inseamna spalare de creier, faci confuzie intre ea si informare, cunostinte despre un domeniu, in cazul de fata religie.