| AvalohAlyn a întrebat:

Cum vedeți voi biserica ca și instituție? Eu zic că e inutilă plus că sunt prea multe Iisus ne-a spus chiar în Biblie sa ne rugăm in odăița noastră,singuri, in taina, nu în clădiri și temple. Exact așa zice Iisus in NT. Unde scrie in biblie sa construim atâtea biserici? A zis cumva Iisus așa ceva? De ce preoții nu Îl asculta pe Iisus? Și de ce există Tradiția? Atât de inutilă, la fel.
PS:deci eu cred în Dumnezeu și Iisus să știți dar unele lucruri spuse de Iisus nu se leagă cu ceea ce fac preoții Bisericii plus că în ziua de azi biserica s-a transformat aproape în SRL, da chitanțe, ia taxe, plătești servicii in loc că sfintele Taine sa fie gratuite, in dar pentru că Dumnezeu nu se oferă în Dar nu cu plata.Dar ce e companie de da chitanțe și are magazine bisericesti? Nu ar trebui sa fie așa.
Sunteți de acord cu mine?
Iisus a vrut cu totul altceva cred nu așa cum e biserica că instituție acum.Plus că Iisus a spus clar, rugati-va in odăița voastră nu în temple și sinagogi și biserici Ce poate fi mai clar cu referire la ceea ce a spus?

14 răspunsuri:
| milan9 a răspuns:

Unele_ or fi prea mari si denota o lipsa de ispiratie evidenta, dar NU prin acest aspect se cantareste Biserica lasata de Fiul lui Dumnezeu (te-as mai intreba cu si cu 'simt de raspundere' terfelim invataturi sacre pentru cei care se declara crestini - erai unul dintre ei ultima data... ).

Scriptura spune,, să păstraţi Biserica lui Dumnezeu, pe care a câştigat-o cu însuşi sângele Său." - Fapte 20, 28
Valoarea Jertfei pe Cruce valideaza valoarea Bisericii. thinking

E nedemn deci ca @AlinTiger, in mod provocator, sa persifleze invataturi crestine pe care inca nu le intelege deplin, mai ales daca le cantareste dupa aspecte nesemnificative legate de lucruri lumesti: chitante, taxe.
Chitantele si taxele nu reprezinta esentialul invataturii crestine. In fond, teoretic cel putin, aceste servicii se pot fi facute si fara plata. Daca poporul dupa modelul Vechiului TEstament i-a invatat pe parinti/preoti cu danii si ofrante tot poporul ii poate invata sa le oficieze si gratis (asa cum se intampla in cazul multora dintre cei care pastreaza o vie legatura cu Biserica si preotul lor duhovnic.

| milan9 a răspuns:

Oricum_ un ortodox (lamentat) plateste intr-o viata intreaga tot la fel cam cat un neoprotestant (asa-zis 'pocait') plateste intr-un singur an cu siguranta.

Ofrandele sunt intalnite in Vechiul Testament sub forma zeciuielii, ofrandelor catre templu, etc... Nu te mai pune nimeni astazi sa platesti a zecea parte din venituri...

Iar Biserica (ca institutie DIVINO- umana), a fost întemeiata de Dumnezeu Fiul, Cel CAre în tot Noul Testament a conferit şi a suprapus prestigiul, sfinţenia şi puterea Sa peste aceea a Bisericii (prezentată la singular în toată Scriptura). El s-a identificat cu ea şi s-a numit pe Sine în repetate rânduri,, Cap al Bisericii".

E incorect Aline, e pacat, si... e inevitabil ca apoi sa ne plangem iarasi ca ne-a parasit Dumnezeu... sad

| milan9 a răspuns:

"nu_ în temple și sinagogi și biserici"? Iti scapa aceste ineptii si exagerari fara simt de raspundere, Aline! sad
Nicaieri nu sunt scrise aceste cuvinte in cartea Celui care a cerut construirea Templului din Ierusalim- o constructie mai costisitoare decat toate bisericile la un loc... (Sf.Scriptura)

Fara sa deschizi Biblia te pronunti impotriva lucrurilor mentionate in Biblie (templu, sinagogi, biserici).

"preoții nu Îl asculta pe Iisus"? Ai fost tu la Oranki, acolo unde numai "dintr-un singur foc" comunismul bolsevic a executat 11000 de preoti "care il ascultau pe Iisus"? Stai tu de vorba cu fiecare duhovnic care duce povara monstruoasa a pacatelor spovedite, care se roaga pentru fiii lor spirituali? CAre isi pun parohia mai presus decat propria familie? CAre nu au familie pentru a pune mai presus de orice "ascularea fata de Iisus"?

Nu... Tu ai putea fi in schimb doar cel care nu a citit poate (scuze daca gresesc) nici macar un capitol din Noul Testament... sad

Construim prea multe? Stiai ca in cele mai multe cazuri nici macar a zecea parte din populatia unei parohii nu incape in spatiul propriei biserici din cartier? O singura biserica intr-un oras intreg e mai bine pentru tine? Asta se intampla in comunitatile de romani din diaspora. O singura biserica din chirpici la doua trei sate e multumitor? E cazul multor sate si catune din tara.

Răspuns utilizator avertizat
| milan9 a răspuns (pentru AvalohAlyn):

Deigur...
Dar modestia rugaciunii facute "în odăiţa ta" nu exclude nici celelalte virtuti crestine, si nici asumarea RUGACIUNII IN COMUN :
-,, Denumirea zilei dintâi a săptămânii (duminică), numită astfel deoarece aceasta a fost ziua în care Isus a înviat; era ZIUA IN CARE CRESTINII SE ADUNAU" (vezi Fapte  20, 7);

| TamplaruAnisoara a răspuns (pentru milan9):

După Biblie ziua începe la asfințitul soarelui si se termina după 24 de ore, adică tot la următorul asfințit al soarelui. Din experienta va spun ca in perioada din an in care noaptea este mai lunga decât ziua, in ziua de Sabat (adică Sâmbătă) la serviciul divin de după amiază acesta începea la sfârșitul zilei de Sabat, adică la asfințitul soarelui când de fapt începea ziua întâi a săptămânii (adică duminica) si este si normal ca se intra in aceasta zi. Iar daca a ținut pana la miezul nopții nu este nici un păcat, in orice zi din săptămână se pot aduna creștinii. Acest unic exemplu nu justifica schimbarea Sabatului de la ziua a 7-a la ziua 1-a a săptămânii, când toate celelalte adunări din "faptele apostolilor" au avut loc in ziua de Sabat adică a 7-a. Mai erau odată strânși ucenicii in ziua întâi "de frica iudeilor" înainte de a afla ucenicii ca Isus a înviat. Preoții catolici sunt mai corecți, ei susțin ca Biserica Catolica a schimbat ziua de Sabat din Sâmbătă in Duminica datorita faptului ca Isus a înviat in aceasta zi. Nu se cunoaște o alta dovada a schimbării Sabatului.

| milan9 a răspuns (pentru TamplaruAnisoara):

Referitor la Shabatul evreiesc, iata ce spune Dumnezeu: "CE SE INVECHESTE SI IMBATRANESTE, APROAPE ESTE DE PIEIRE." thinking thinking thinking

Rânduielile Legii Vechiului Testament nu mai sunt valabile pentru creştini. Cele câteva sute de legi şi prescripţii iudaice au fost desfiinţate. Astăzi nici măcar evreii nu le mai respectă!
Hristos este – "Mijlocitorul unui testament mai bun"(Evrei 8, 6); "voi face testament nou"( Evrei 8, 8); "nu ca testamntul pe care l-am facut cu parinţii lor, in ziua cand i-am apucat de mana ca să-i scot din pământul Egiptului"(Evrei 8, 9);

Evrei 8, 6 "Acum însă, Arhiereul nostru a dobândit o slujire cu atât mai deosebită, cu cât este şi Mijlocitorul unui testament mai bun, ca unul care este întemeiat pe mai bune făgăduinţe.
Evrei 8, 7,, Căci dacă (testamentul) cel dintai ar fi fost fara de prihana, nu s-ar mai fi căutat loc pentru al doilea"!
Evrei 8, 8,, Ci Dumnezeu îi mustră şi le zice: "Iată vin zile, zice Domnul, când voi face, cu casa lui Israel şi cu casa lui Iuda, testament nou,
Evrei 8, 13: "Şi zicând: "Nou", Domnul a învechit pe cel dintâi. IAR CE SE INVECHESTE SI IMBATRANESTE, APROAPE ESTE DE PIEIRE."

| TamplaruAnisoara a răspuns (pentru milan9):

Sabatul nu este evreiesc. A fost instituționalizat la crearea lumii de către Dumnezeu, care s-a odihnit in ziua a 7-a de toată lucrarea Lui pe care o făcuse. Atunci nu era decât Adam si Eva. Ei nu erau evrei. Mai mult, Dumnezeu a binecuvantat ziua a 7-a si a sfintit-o.
Dumnezeu a scris cele 10 porunci pe doua table de piatra si nu Moise. Daca celelalte 9 porunci sunt inca valabile sper si pentru d-ta, de ce una (a 4-a) nu mai e valabila?
In exod 20 Dumnezeu a scris despre porunca a 4-a astfel: "Adu-ti aminte de ziua de odihna,ca sa o sfințești.
Sa lucrezi șase zile si să-ți faci lucrul tau.
Dar ziua a șaptea este ziua de odihna inchinata Domnului Dumnezeului tau: sa nu faci nici o lucrare in ea,nici tu,nici fiul tau,nici fiica ta,nici robul tau,nici roaba ta,nici vita ta,nici străinul care este in casa ta.
Caci in șase zile a făcut Dumnezeu cerurile, pământul, si marea, si tot ce este in ele, iar in ziua a șaptea S-a odihnit : de aceea a binecuvântat Dumnezeu ziua de odihna si a sfintit-o".
Va întreb ca la școală : de ce a binecuvântat Dumnezeu ziua de odihna?
A fost data ea explicit evreilor si nu si lui Adam si Eva?
De ce trebuie respectata chiar si de vita omului, si de străinul care nu era evreu, de robi si roabe care nu erau dintre evrei?
Dar despre aceste versete ce spuneți:
" Caci, cine păzește toată Legea, si greșește dintr-o singura porunca, se face vinovat de toate.
Caci, Cel ce a zis:"Sa nu preacurvești" a zis si :"Sa nu ucizi". Acum daca nu preacurvesti, dar ucizi te faci calcator al Legii".
Nu se refera aici Dumnezeu la cele 10 porunci?
Daca si respectarea zilei de odihna este inclusa intre cele zece porînci, cum de doar aceasta a fost data doar pentru evrei si nu si pentru restul omenirii de la Adam si pana la revenirea Domnului Isus?
Daca chiar nu înțelegeți, posibil sa nu aveți păcat, dar daca înțelegeți si nu respectați, păcatul rămâne.

| milan9 a răspuns (pentru milan9):

Fie ca vor adventistii fie ca nu, shabatul este mai mult sau mai putin oricum asociat Legii Vechi, - Vechiului Testament: "Ci Dumnezeu îi mustră şi le zice: "Iată vin zile, zice Domnul, când voi face, cu casa lui Israel şi cu casa lui Iuda, testament nou,"- Evrei 8, 8

Iar MODUL DE VIATA al creştinilor apostolici e descris aici:
- Faptele Apostolilor 20, 7: "În ziua întâi a săptămânii (Duminică) adunându-ne noi să frângem pâinea, Pavel, care avea de gând să plece a doua zi, a început să le vorbească şi a prelungit cuvântul lui până la miezul nopţii."

- I Corinteni 16, 2: "În ziua întâi a săptămânii (Duminică), fiecare dintre voi să-şi pună deoparte, strângând cât poate, ca să nu se facă strângerea abia atunci când voi veni."


Cel puțin în cinstea ÎNVIERII lui HRISTOS dar și a COBORÂRII SFÂNTULUI DUH asupra SFINȚILOR APOSTOLI (evenimente ce au avut loc în prima zi a săptămânii, DUMINICA), primii creştini respectau duminica nu ca "Sabat creştin", ci ca o zi specială de închinare și cinstire față de Mântuitorul Iisus Hristos. Sabatul deja făcea parte din Legământul Vechi.

| Apokales a răspuns:

Biserica Ortodoxa nu ma tine pasul cu civilizatia in continua schimbare astea este cert. Religiile au rolul de a unii oameni sub aceeasi credinta (crestinism ortodox, catolic, luteran, comunism, liberalism, dataism, dadaism, eugenism etc.). Toate religiile au unit si au avut rolul lor la un moment dat in istoria oamenirii. Religia ortodoxa risca sa devina irelevanta pentru poporul roman daca nu isi schimba traiectoria si daca poporul roman se desteapta si vede faptul ca B.O.R. profita de pe urma lipsei lui de educatie datorata saraciei acute in care se afla.

| Algo098 a răspuns:

Oamenii fac biserica. Daca sunt multe inseamna ca oamenii au nevoie de ele chiar daca nu ii ajuta cu nimic.

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

In ziua de astazi, ceea ce oamenii considera ca fiind o biserica, nu este nimic altceva decat o simpla cladire. O cladire ca oricare alta. Fara nimic special in ea.

| pacatosulBogdan a răspuns:

Hristos propovăduia în sinagogi și în templul din Ierusalim; vindeca minunat: pe femeia gârbovă de 18 ani și pe omul cu mâna uscată, în ziua sâmbetei; deci cum zici tu că Iisus ne-a spus sa nu ne rugăm în clădiri și în temple? Una este rugăciunea particulară, pe care fariseii o făceau greșit în văzul lumii, ca să fie slăviți, și alta este rugăciunea de obște, despre care Hristos spune că acolo unde se roagă doi sau trei în numele Lui, este și El în mijlocul lor. Biserica este o instituție care va rezista pentru cuvântul lui Hristos, care a spus că nici porțile iadului nu o vor birui! - Matei16, 18
Biserica Dumnezeului celui viu, spune Sfântul Apostol Pavel, este stâlpul și temelia adevărului, în prima Epistola către Timotei, 3, 15.
Cine spune simbolul credinței, Crezul ortodox de la Niceea și Constantinopol, 325-381, mărturisește și credința întru una, sfântă, sobornicească și apostolească Biserică.
Fără îndoială, cine se leapădă de biserică, se leapădă și de Hristos, care este capul ei și în care El este prezent euharistic, alături de Maica Domnului, de sfinți și de îngeri.
În biserică este deplinătatea harului și adevărului: laboratorul mântuirii noastre, cum îi spunea părintele profesor Dumitru Stăniloaie.

| Advvrt a răspuns:

Ca si crestin doar biblia te poate ajuta sa il cunosti pe Dumnezeu cel mai bine. Nu preotii sau cum ai zis tu, traditiile care sunt inutile. Ca idee sunt religii care se bazeaza pe ideea de "Sola Scriptura" ceea ce inseamna "doar scriptura". Religiile protestante respecta ceea ce este scris in biblie. Parerea mea este ca un om ar trebui sa isi aleaga religia (obtional) doar dupa ce citeste biblia.