"Stiinta are o problema majora atunci cand incearca sa il scoata pe Dumnezeu din ecuatie.'
Nu poti sa o scoti fara sa o bagi. Dumnezeu nu a facut partea niciodata din stiinta, existenta sa este inaccesibila cunoasterii stiintifice.
Pot sa accept ca ai dreptul sa il scoti pe Dumnezeu din ecuatie. Dar nu vei putea da raspuns la intrebarile majore decat, din nou iti spun, facand apel la credinta. Ce inseamna asta? Inseamna ca explicatia va necesita incalcarea legilor fizicii - si sa ne spui tu ce inseamna asta decat supranatural. Daca ma insel, te rog sa vii cu "demonstratia" aia care, pana acum, nu a venit decat sub forma definitiei din DEX.
"Argumentul ignoranței, cunoscut și ca argumentum ad ignorantiam ("apel la ignoranță" sau argument din lipsă de imaginație), este o eroare logică în care se afirmă că premisa este adevărată doar pentru că nu a fost demonstrată falsă sau că premisa este falsă doar pentru că nu a fost demonstrată adevărată."
Vezi:
https://ro.wikipedia.org/wiki/Argumentul_ignoran%C8%9Bei
Existenta lui Dumnezeu nu reprezinta cunoastere obiectiva. Deci parerea ca el nu exista e la fel de buna cu pararea ca exista, ambele sunt la fel de subiective. Asa ca fiecare poate crede ce vrea in privinta asta fara a putea spune din punct de vedere obiectiv ca greseste.
Data viitoare formulează și o întrebare pentru ceilalți. Monologurile ajung sa fie șterse de foarte multe ori.
"Daca existenta lui Dumnezeu nu poate fi demonstrata cu ajutorul stiintei inseamna ca nu exista?"
Asta ce e?
Aia e o întrebare retorica care ti-a introdus ție explicațiile. Eu vorbeam de o întrebare "pentru ceilalti".
Si voi aveti o credinta de individiat, ma lasi bre, eu nu traiesc in Romania ce naiba, romanii sunt superstitioti nu e vb de credinta
Ce legatura are raspunsul tau cu intrebarea?
Comparatia ta este zero sa nu zic altceva.Tu compari pe bunicata o persoana reala,o persoana pe care o vezi,o auzi,o pipai cu ce? Cu un personaj imaginar da? Pai si cum poti face comparatia asta? Chiar daca mergi mai departe compar tensiunea pe care o simti,o pipai,tu poti vedea venele bunicii cum tresar, poti simti pulsul si asa mai departe, deci tot ceva real este, ce se poate verifica, compari cu ce? cu un personaj din carti.Halal comparatie.O sa spui ca simti pe Dzeu.Asta o spui tu ca asa vrei tu sa o spui nu ca asta ar fi adevarul.Cind spui ca simti pulsul bunici, asta o poate face absolut orice persoana deci avem 100% verificabil ceva.Dar cins doar tu spui ca simti pe dzeu si restul spun ca nu simt ai ce? Ai un personaj dintr-o carte care probabil tea fascinat la momentul ala.Ai vazut cum sint copii si chiar adultii,multi sa nu zic majoritatea viseaza la eroi,toti ar vrea sa fie superman, Batman si asa mai departe pentru ca le place. Poate asa au stat lucrurile si cu aceste dzeu la vremea intiala, a fost un personaj dintr-o carte care a placut, cineva a profitat de ocazia si-a facut din asta o afacere, o activitate.Acum copii viseaza toti sa fie Batman etc dar cresc si cu timpul apar alte placeri.Dar daca cumva ai indctrina un copil sa stii ca l-ai putea face sa creada ca Superman exista.Ca urmare cind multi spun ca dzeu exista, ca facut ca dres, deci asta inseamna ca au existat dovezi in acest sens, dovezi ce trebuie aratate cumva.Ca urmare cei care se pricep la asta au cautat si surpriza nu au gasit nimic, nici o dovada in privinta asta, ceea ce inseamna ca nu exista.Dar asa este cum spui nu poti spune ca dzeu nu exista pentru ca asa si este el exista dar depinde cum exista.El exista ca personaj, ca urmare nu ar fi corect a spunem ca nu exista ci mai degaba am putea sa spunem ca e ste un personaj, deci ca nu este ceva real.Deci nu poti pune un personaj in eprubeta si nici na incercat nimeni sa faca asta.Cei care au spus ca dzeu ar fi doar un personaj au cautat dovezi, dovezi alor celor care au sustinut ca asa a fost, ca dzeu ca isus a facut a dres, deci dovezi materiale, uneori dovezi macar teoretice dar notate de cineva martor la fata locului.In concluzie dzeu exista dar este doar un personaj dntr-o carte, nimic mai mult. Daca tu vii si afirmi ca exista real, atunci si eu pot veni si sa afirm ca exista Batman ma crezi? Nu ca doar ar teb sa ma crzi ci ar trebuie sa crezi si tu personal fara sa pui la indoiala nimic.Si eu vin siti zic cautal pe batman s pune-l in eprubeta, fai o poza si arata ca exista, sau ca nu exista.Acesti oameni care cred si inghit tot ce aud, din aceasta categorie se pare ca faci si tu parte din pacate.Dzeu nu face parte din lumea materiala dar se pare ca lucreaza tocmai cu lumea material.Se pare ca l-a trimis pe fiul sau care era tot material aici printre noi, deci daca era pe vremea aia un doctor de fata l-ar fi putut baga intr-o eprubeta fara probleme corect? Doctori erau dar nu au avut ce vedea te asigur.Deci nu mai inghiti tot ce iti arunca biblia pe masa sau popa, incearca sa rationezi asa cum tu sfatui pe cei care nu cred.Eu cred ca tot ce ai spus aici se referea la tine, te-ai caracterizat cum nu o putea nimeni s-o faca mai bine.Numai bine si spor la batut ce bateti voi credinciosii.
Stiinta nu poate demonstra nici existenta nici ne existenta Lui Dumnezeu. Este in fasa, oricum nu poate atinge perfectiunea.E ca si cum vrei sa vezi electronul cu microscopul electronic.In rest ai totala dreptate.Le explici pe intelesul lor.
Ba,nu spun ca nu exista Dumnezeu, dar nici ca exista.Nu a demonstrat nimeni cum ca n-ar exista, dar nici existenta lui n-a fost demonstrata.Asta e cea mai mare dilema a omenirii, dar parerea mea este ca n-ar trebui sa incercam sa o elucidam.este mai bine pentru noi. Daca s-ar demonstra ca Dumnezeu nu exista? ar fi haos in lume, distrugere, dezastru."Existenta lui Dumnezeu" este cea mai buna metoda de pace pe care o avem, ingradeste latura criminala a omului.Asta ar fi partea buna, partea rea este ca in ziua de azi "Existenta lui Dumnezeu" este o metoda de manipulare a maselor.
Esti agnostic? sau deist?
Sunt roman,ma jur! glumesc
din cate stiu,un deist crede in existenta unui Dumnezeu, dar neaga religiile as putea fi un deist, dar nu unul pur pentru ca nu neg religiile cu toata fiinta pentru ca, din nou, nu pot dovedi veridicitatea Sfintei Scripturi.Am indoieli, atat.
as putea fi si agnostic, dar cu toate astea cred ca existenta divinitatii este imposibil de aflat, momentan, dar poate in viitor ne putem afla originea.
Stiinta are o problema majora atunci cand incearca sa il scoata pe Dumnezeu din ecuatie. A explica aparitia Universului si a vietii fara argumentul divinitatii necesita o credinta mult mai mare decat apelul la aceasta.
Asa este, intr-adevar.
"fara argumentul divinitatii necesita o credinta mult mai mare decat apelul la aceasta"... facepalm. Bravo, iar o dai in penibil prin afirmatiile tale bazate pe favoritism si ignoranta.
Baga-ti si tu cv-ul ca sa ne arati cum avea Basescu dreptate!
Dar totusi, daca eu am dat in penibil, ce-ar fi sa ne oferi tu aici demonstratia ca ma insel? Cum poti face asta fara a ne cere sa te credem pe cuvant?
Daca tu nu poti demonstra ca Odin nu exista inseamna ca El exista cu adevarat si tu te rogi unui zeu fals.
NU se demonstreaza negativul, ci persoana care face afirmatia trebuie sa arate ca are dreptate. Nici tu nu imi poti arata ca nu exista un ceainic care indeplineste dorinte, asta inseamna ca exista asa ceva?
Bine si acum sa trecem la cealalta problema.
Ce fel de zeu idiot cere credinta si supunere oarba in loc de ratiune si supunere din iubire? Este absurd sa inzestrezi oamenii cu ratiune, curiozitate si apoi sa ii pedepsesti pentru ca au folosit acele calitati. Nu m-as ruga unu zeu care cere credinta oarba nici daca ar exista. (Nu cred ca dumnezeu exista, scenariul de mai sus a fost pentru a arata cat de aiurea e pusa problema de tine)
Oricum e greu sa vezi cat de usor va fraieresc popii. In nici o problema din viata voastra nu folositi logica asta tampita, doar cand vine vorba de religie. Ex: Daca iti spun ca iti dau 1mil de Euro pe casa dar dupa ce faci contractul pe 1Leu o sa refuzi sau o sa-mi ceri dovezi, dar cand vine vorba de religie nu va ganditi deloc (asta e si problema).
Stiinta se bazeaza cu studiul realitatii. Motivul pentru care nu poti demonstra stiintific faptul ca exista un zeu este pentru ca zeii nu se afla in realitate, ei salasluiesc doar in imaginatia oamenilor.
Dumnezeu poate fie sa existe in mod "necesar", fie sa nu existe in acelasi mod "necesar". Daca Dumnezeu este o fiinta atotputernica si el exista, atunci el exista in toate cuvintele. Daca nu exista, atunci nu exista in toate cuvintele in mod necesar. Indiferent cat de mica este sansa, Dumnezeu poate exista. Asta inseamna ca Dumnezeu nu poate in mod necesar sa nu existe. Din moment ce alegerea poate fi facuta intre: "Dumnezeu exista in mod necesar" si "Dumnezeu nu exista in mod necesar", si am eliminat posibiltatea ca el sa nu existe in mod necesar, atunci singura posibilitate este aceea ca el exista in mod necesar.
Existenta lui Dumnezeu trebuie demonstrata cumva (nu neaparat stiintific). Credinta nu este o metoda corespunzatoare pentru a verifica aceata realitate!
Dar care ar fi metoda?
Argumente logice pentru a demonstra existenta lui Dumnezeu.
Ce m-ar convinge fara urma de indoiala ca exista Dumnezeu:
daca Dumnezeu mi-ar vorbi - Crezi ca asta este imposibil?
Regula e cam asa: Sustii ca exista? Demonstreaza!
https://www.facebook.com/Bibliapentrusceptici/videos/830595183673474/
Copiaza acel link si uita-te la video.