| KhludCiprian a întrebat:

Daca Universul observabil este estimat ca este la peste 100 miliarde de ani lumina latime, credeti ca el este special facut pentru o specie din 10 milioane (majoritatea lor insecte(!) ) de pe planeta pamant? (distanta pamant-soare este "doar" de 8 minute lumina, si circumferinta pamantului e sub 0.15 secunde-lumina, iar suprafata care suporta viata pe Terra e de sub 1/10.000 secunde lumina.

http://youtu.be/PLQF-4uyD4Y

Are rost a discuta de creatie speciala a lui Dumnezeu pentru oameni cand avem aceste fapte?

Răspuns Câştigător
| sublime89 a răspuns:

Puteai sa duci intrebarea mai departe, si sa te referi la diferitele religii ale oamenilor. Adevarul e ca noi nu credem doar ca intregul Univers a fost creat doar pentru specia umana, ci doar pentru o mica parte a acesteia. Nu asta cred toate religiile? Ortodocsii cred ca a fost facut doar pentru ei, catolicii la fel, sunitii la fel, siitii la fel, evreii la fel, etc. Asta e realitatea grava a modului primitiv de gandire pe care-l au semenii nostri.

17 răspunsuri:
| danut a răspuns:

Pai daca nu mai are rost "discutia" de ce ai mai pus intrebarea, ca sa te "bagi" singur in seama sau sa arati "intelepciunea" care te bantuie?
DACA, acum m-am lamurit, daca ai fi citit Biblia ai fi descoperit ca oamenii de pe Terra sunt ULTIMA creatie a lui Dumnezeu si nu unica si au fost creati cu un scop special, dar ca sa-ti explic asta ar trebui sa citesti Biblia cu ADANCA umilinta de cateva zeci de ori sa mai pricepi cate ceva din ea. Si cei din secolul 2 pricepeau mai mult ca tine din Scriptura. Opreste-te ca te rad si elevi de primara care bantuie pe aici.

NOname
| NOname a răspuns:

Nu.

| Mădă0611 a răspuns:

Logic, totul a fost creat pentru om, mai ales ca nimeni n-ar fi inteles ce e in jur daca niste eretici nu ar fi avut curajul sa se uite in sus intrebatori, nu e clar? Ateii astia... no talking

| oprescudorin11 a răspuns:

Cu cat creste observabilitatea Universului, cu atat mai mult scade capacitatea de intelegere a lui.Tocami din acest motiv, Dumnezeu a hotarat sa ne vedem doar de 'lungul nasului nostru'.
Adica nici in mii de ani lumina de 'pus cap la cap' toate cunostintele nu-l putem cuprinde(pe Dumnezeu). A fost doar un gest de autoaparare.

| IzvorulDeIntelepciune a răspuns:

Nu se stie ce fel de latime are universul (sau inaltime), se presupune ca este in continua expansiune deci este imposibil sa aiba o latime fixa. O intrebare mai interesanta ar fi fost : ''ce se va intampla cand expansiunea universului va inceta''.
In al II-lea rand nu inteleg la ce naiba te referi cand zici ''specie din 10 milioane'' ca oamenii sunt vreo 7 miliarde. Sau nu te referi la oameni? Exprima-te corect romaneste ca sa pricepem si noi ce naiba spui.

| KhludCiprian explică (pentru IzvorulDeIntelepciune):

"In al II-lea rand nu inteleg la ce naiba te referi cand zici ''specie din 10 milioane''
Sunt 10 milioane de specii de animale. Una din ele e Homo Sapiens. Majoritatea acestor specii de animale sunt insecte. Deci universul asa cum e, e "nesimtit" de vast, si cand a creat viata, e foarte interesat sa creeze in special insecte!
Estimarea cea mai mica ofera doar 1 milion de specii de insecte:
http://www.factmonster.com/ipka/A0934288.html
(adica 1 milion de specii din 1.6 milioane de specii de fiinte vii ce le stim azi)

"O intrebare mai interesanta ar fi fost : ''ce se va intampla cand expansiunea universului va inceta''."
Modelele de azi implica ca nu vor inceta:
www.youtube.com/watch?v=-EilZ4VY5Vs

| Radu284 a răspuns:

Hai sa vorbim in termeni pe care ii intelegi. Cand faci un program in C (sau ceva unde poti aloca memorie), tu o sa aloci tot timpul EXACT cata memorie iti trebuie? O sa faci un malloc() pentru fiecare string? Sau o sa folosesti ceva de genul:
char str[256];//this should fit?

Daca ai resurse infinite, mai conteaza ca aloci foarte multe pentru un task?

A, si mai e un nene, Hugh Ross, look him up pe youtube, vorbeste despre chestia asta.

| KhludCiprian explică (pentru Radu284):

Daca aloci: str de 1000000000 de elemente ca sa tina doar un boolean, probabil ca nu poti spune ca e "just to be safe".

| Radu284 a răspuns (pentru KhludCiprian):

Daca ai memorie infinita, de ce nu? Mai conteaza ca e un bit intr-un char, sau un string de 100000000 elemente?

Daca e un array gigant ce pastreaza doar o valoare ce poarta doar 0 sau 1, intrebarea cred ca ramane (chiar presupunand ca exista un Dumnezeu(!)):
"Are rost a discuta de creatie speciala a lui Dumnezeu pentru oameni cand avem aceste fapte?"

A avea un program ce creaza giga si giga de date ca sa tina 5 numere, putem spune ca acel program e special facut de Dumnezeu?

Tu parca aia ceva gen 31 ani Esti cuc ativa ani mai tanar ca mine, nu stiu daca ai prins primele calculatoare disponibile in Romania, ale ZX Spectrum 48. Aveau 48kb RAM, parte din RAM fiind rezervat (memorie video, variabile sistem, etc.)

Acolo totul era extrem de bine optimizat, nu voiai sa pierzi nici un octet, mai ales ca majoritatea nu avea nici macar floppy disk. Pe vremea aia era un sacrilegiu sa folosesti o intreaga pagina de memorie (gen 4kb) pentru orice malloc(). Acum e ceva total normal, si no one even blinks an eye.

"Are rost a discuta de creatie speciala a lui Dumnezeu pentru oameni cand avem aceste fapte?"

Asta mi se pare un argument de copil rasfatat. Adica, mie mi-a adus tata de mos craciun o masinuta, dar a adus si fratilor mei, deci inseamna ca nu sunt special pentru el! Ce relevanta are faptul ca e posibil sa fie si alte planete populate cu alte fiinte? Daca dumnezeu nu facea universul, nu am fi fost pe aici si gata, deci l-a facut special si pentru noi.

Si chiar daca ar fi facut NUMAI pentru noi, mi se pare total nerezonabil sa-i ceri socoteala ca de ce la facut asa de mare si ineficient. Adica, pentru mine, un compiler care transforma C# in C cu go to-uri este useless, dar asta nu inseamna ca am impresia ca cineva care face asa ceva e ineficient, doar pentru ca nu-mi foloseste mie.

"(.)
Asta mi se pare un argument de copil rasfatat.
(.)
Si chiar daca ar fi facut NUMAI pentru noi, mi se pare total nerezonabil sa-i ceri socoteala ca de ce la facut asa de mare si ineficient. "
Bineinteles ca nu e argument de copil rasfatat.

E un contra-argument pentru lucruri special proiectate. De exemplu, inele special proiectate, se vede ca ele sunt special proiectate:
www.google.ro/search?q=specially+designed+wedding+rings&
O masina special proiectata:
www.google.ro/search?q=specially+designed+sport+cars

Daca insa te uiti la rugina de pe orice bila metalica:
www.google.ro/search?q=rust+metal+ball

Si spui ca "rugina e special creata pentru viata" imi suna cel putin simplist! (in realitate este mai multa rugina in multe poze)

NB Un compilator ca acela prezentat ar fi inutil daca in loc de compilator, ce are 400 KB (azi), ai spune ca e special proiectat ca sa adune 2+2 (ce o face ca si optimizare, chiar daca o face). Mai mult, proportiile tot nu s-ar potrivi (un interpreter ce sa aduce 2+2 probabil ca are cativa octeti in ASM, sa zicem 20, si raportul dintre 400K chiar si cu masina virtuala si OS, deci sa zicem 10 GB, ar fi tot o rata mai buna decat cat de mare e pamantul in universul masurabil(!).

Si da, am prins HC, ZXSpectrum, Sinclair si de genul.

Tu cred ca nu ai inteles ce am zis eu. Ca sa iti dai seama de cat de bun este un design, trebuie sa stii care este scopul lui. Tu te tragi cumva de sireturi cu dumnezeu, de stii tu asa de bine care este scopul universului?

Wedding ringul ala, daca nu as stii pentru ce este folosit, as crede ca e un design foarte prost de garnitura. Ceea ce e adevarat, este o garnitura foarte proasta. Dar asta nu inseamna ca scopul lui original este ce cred eu, sau ce vreau eu.

Cred ca am inteles ce ai zis.

"Wedding ringul ala, daca nu as stii pentru ce este folosit, as crede ca e un design foarte prost de garnitura." - bineinteles. Ti-am zis, nu am zis ca stiu care e "scopul universului", dar daca accepti ca un inel de logodna e frumos si pare pregatit pentru a cere in casatorie (ca ii stii scopul), si vine altcineva si zice ca nu, toate inelele sunt "doar pentru garnitura" si in special ca pozitia lor crestina (sau ce pozitie teologica au) arata ca acest inel e "special proiectat pentru a fi garnitura", amandoi putem vedea greseala de logica.

De aceea iti si ziceam: nu trag de sireturi pe nimeni, ci pot sa zic ca daca vad un inel de logodna, as putea sa zic: "da, e frumos" si mai ales, esentialul: "nu e bun ca inel de garnitura".

Pai faza e ca in crestinism, mai ales cel din biblie (nu religii separate, bazate pe el), nu se specifica nicaieri ca oamenii sunt singurele fiinte inteligente din univers, sau ca unviersul a fost creat doar pentru ei. Se specifica ca pamantul a fost creat pentru oameni, nu si restul.

| celmaibun1 a răspuns:

Din intrebarea ta se poate observa ori prostie ori rautate.Sau amandoua. Daca tot tii mortis sa vorbesti in cifre te informez ca : 1 conform teoriei bigbang universul a aparut acum 14 miliarde de ani. 2 viteza luminii este cea mai mare din univers. CONCLUZIE: universul nu poate avea 100 miliarde de "ani latime". pe langa acestea vin si te intreb domnule "inteligent": de cand are universul latime? o avea si lungime? Concluzie: esti praf si pulbere facut gramada in domeniul acesta. Ar trebui TPU sa faca o categorie destinata special prostilor.

| KhludCiprian explică (pentru celmaibun1):

"Daca tot tii mortis sa vorbesti in cifre te informez ca : 1 conform teoriei bigbang universul a aparut acum 14 miliarde de ani. 2 viteza luminii este cea mai mare din univers."
Teoria Big-Bang-ului e diferita de teoria relativitatii.

Probabil crezi ca daca se poate vedea de pe Terra doar sub 14 miliarde de ani-lumina inseamna ca nu se poate afla cat de mare e universul.

La final, ar fi bine ca folosind concluziile de bun simt ce le ai, sa te duci si fie sa mergi la o conferinta de fizica sa ii inveti pe oamenii de fizica, sau cel putin sa corectezi pagina de pe Wikipedia:
http://en.wikipedia.org/wiki/Observable_universe#Size

Ca si astia-s "praf si pulbere", deh fizicienii nu citesci Biblia prea des!

Totusi iti dau inca o veste buna: daca doua raze de lumina merg in directii opuse, care e viteza relativa dintre ele? Este ea cumva mai mare decat viteza luminii? Cum, e doua ori viteza luminii? Nu se poate conform relativitatii! Nu de alta ca lumina are si masa si energie!

Cum, universul s-a expandat mai repede decat viteza luminii? Nu se poate, trebuie sa fie o greseala de calcul de la fizicienii astia rai!