| Steregoi a întrebat:

De ce a facut Dumnezeu sa predomine formele sferice in Univers? Pamantul este sferoid, Soarele e rotund, Luna e rotunda, stelele sunt rotunde. Gravitația e un răspuns incomplet. De ce?

12 răspunsuri:
| mark2018 a răspuns:

Si ce vina avem noi ca tu ai lipsit de la scoala cand s-a predat asta?

| Steregoi explică (pentru mark2018):

Citeste si tu tot ce am scris aici.

| DomnulMacaroana a răspuns:

Forma sferica este consecinta gravitatiei in 3 dimensiuni laughing Din cauza ei materia care se atrage una de alta ia forma sferica pentru ca e cea mai stabila, are cea mai mica energie potentiala.
Dar uite si ceva care nu e sferic: majoritatea galaxiilor, agregarile de galaxii si sistemele solare

| Steregoi explică (pentru DomnulMacaroana):

Gravitația e un răspuns incomplet. Sfera din orice parte sau unghi ai privi-o e rotunda sau conturul e un cerc. Adevărul universal valabil din orice unghi l-ai privi are același înțeles sau e același si e unul singur referitor la orice aspect existențial. Dumnezeu a creat forme rotunde pentru ca la Dumnezeu nu exista minciuna ci numai adevăr. Știam ca voi ăștia o dați mereu cu gravitația ca sa va dați mari sau ca sa va lăudați ca știți si voi ceva. rolling on the floor

https://dexonline.ro/intrare/sferoid/134807

"SFEROÍD, sferoide, s. n. Corp format prin rotirea unei elipse, a unui oval etc. în jurul unei axe și avînd o formă apropiată de aceea a unei sfere. – Pl. și: (m.) sferoizi."

| Steregoi explică (pentru DomnulMacaroana):

Știi tu forma universului?

| DomnulMacaroana a răspuns (pentru Steregoi):

Vrei sa spui ca sub actiunea numai a gravitatiei materia nu se aduna intr-o sfera? Poti sa explici de ce?
Cat despre forma de sferoid, nu numai gravitatia e implicata, ci si forta centrifuga.

| DomnulMacaroana a răspuns (pentru Steregoi):

Nu am pretins ca stiu forma universului. Forma galaxiilor se poate observa cu un simplu telescop.

| Steregoi explică (pentru DomnulMacaroana):

Da, galaxiile sunt cum ai zis dar formele lor constituente sunt rotunde adica stele planete. Asteroizii si cometele sunt prea mici. Nebuloasele sunt prea rarefiate ca sa le luam in calcul in aceasta intrebare. Am completat raspunsul cu adevarul. L-ai citit? Merele sunt aproape rotunde. Celulele sunt aproape rotunde. Atomii sunt rotunzi. Boabele de strugure sunt aproape rotunde. Semintele sunt aproape rotunde. Globul ocular este aproape rotund. Capul omului este aproape rotund. Picaturile de roua sunt aproape rotunde. Ochii sunt rotunzi atat la insecte pasari cat si la pesti si la mamifere. Baloanele de sapun sunt sferice. Sunt multe forme rotunde atat pe Pamant cat si in univers.

Intrebarea asta am pus-o pentru a combate ideea gresita ca un adevar poate avea intelesuri diferite ( si nu un singur inteles corect ) vazut din unghiuri sau puncte de vedere diferite.

Aceasta intrebare am pus-o si pentru a combate coruptia sau nedreptatea prin care o lege interpretabila este interpretata in multe feluri pentru a fi incalcata in loc sa fie luat in considerare singurul raspuns corect si moral.

Asa cum exista un singur adevar ( restul fiind minciuni ) la fel exista un singur Dumnezeu adevarat.

| Steregoi explică (pentru DomnulMacaroana):

Forta de expansiune a universului este mai puternica decat gravitatia si asta ar trebui sa ne dea de gandit ca gravitatia nu e totul cand vine vorba de dinamica si de formele din univers.

| DomnulMacaroana a răspuns (pentru Steregoi):

Gresesti maxim. Expamsiunea e din ce in ce mai mare cu cat distanta dintre corpuri e mai mare. Daca vorbim de galaxia noastra si vecinatatea ei atunci expansiunea afecteaza foarte putin coprpurile spre deosebire de gravitatie. (Deocamdata, pentru ca expansiunea accelereaza) Noi nu vorbim aici de universul ca intreg si de galaxii indepartate, daca vorbim de formele stelelor expansiunea nu se ia deloc in calcul.

| Steregoi explică (pentru DomnulMacaroana):

Ba se ia in calcul. Eu vorbesc de univers ca intreg. De unde a inceput sa se extinda universul forta de expansiune a fost mai mare decat gravitatia si la fel e si acum. Daca forta de expansiune si forta centrifuga nu ar fi mai mare decat gravitatia Soarele s-ar micsora cat o minge de tenis. Ceva roteste planetele, stelele, galaxiile si universul intreg. Am putea spune ca probabil universul are o forma sferoida si care este rotit iar forta centrifuga contribuie la expansiunea universului. Forta centrifuga are sens opus fortei gravitationale. Si atomii se rotesc inclusiv particulele elementare care au miscare de spin. In general electronii nu se ciocnesc intre ei ca sa rezulte miscarea lor de spin adica ceva le imprima acea miscare de spin. Daca electronii s-ar fi ciocnit intre ei nu ar fi putut fi numarati cand s-a scris pe tabla in dreptul fiecarui atom numarul de electroni pe care ii are completandu-se tabelul periodic al elementelor. Evident ca electronii se si ciocnesc intre ei dar in acest caz vorbim de electronii cedati sau acceptati pe ultimul strat al atomului. La fel, miscarea de rotatie a planetelor si stelelor si galaxiilor este imprimata de ceva si aceasta miscare de rotatie nu a aparut in urma unor coliziuni sau explozii necontrolate. Am inteles ce vrei sa spui dar gandind la modul particular netinand cont de modul cel mai general putem gresi in rationamente si comparatii. Materia tinde sa se restranga tot mai mult sub efectul gravitatiei insa daca forta de expansiune si forta slaba nu ar fi mai mare decat forta gravitationala plus forta tare plus forta electromagnetica la un loc atunci tot universul s-ar comprima.

| Steregoi explică (pentru DomnulMacaroana):

M-am mai gandit la raspunsul tau. Conform formulei fortei F = m * a = m * (metru/(secunda^2)) = masa * ( distanta/(timp^2)) putem deduce ca cu cat distantele pe care se exercita forta sunt mai mari cu atat foarta devine mai mare adica expansiune accelerata. Distantele intre stele sau intre planete sunt mai mari decat diametrele planetelor sau stelelor. Conform legii atractiei universale F = G * (masa^2)/(distanta^2). Cu cat distanta este mai mare intre doua stele cu atat forta de atractie gravitationala intre ele este mai mica. Forta nucleara tare actioneaza pe distante foarte mici de ordinul marimii unui nucleu atomic. Forta de expansiune a universului devine mai importanta cu cat distanta intre doua stele sau galaxii devine mai mare si in acelasi timp forta de atractie gravitationala intre stele sau galaxii tinde spre zero newtoni.