Pentru un crestin adevarat important e si vechiul si noul testament pentru ca se completeaza reciproc. 2timotei3:16,17
Noul Testament a fost cel care a creat identitatea crestina, pentru ca viata fondatorului acestei religii e descrisa acolo. De aceea aleg ei sa ignore putin vechiul testament. Dar e cam tarziu acum s-o mai faca.
Probabil că nu cunoști prea mulți creștini practicanți, dacă spui asta. Dacă nu cunoaștem Legea, nu avem cum să apreciem cu adevărat Harul. Prin urmare Vechiul Testament are o valoare inestimabilă pentru noi.
"Noul testament nu este neaparat atat de moral pe cum cred crestini daca ar citi cu atentie." – Care este etalonul moralității? Și ce ți se pare "imoral" în Noul Testament, dacă spui că ai citit cu atenție?
"Plus ca cele 10 legi sunt in vechiul testament, deci nu inteleg, voi alegeti numai ce va place din vechiul testament?" – Vechiul Testament este esențial pentru orice om care dorește să aibă o imagine completă a lui Dumnezeu. Acesta este iubitor, dar în același timp sfânt și drept, fără ca acestea să fie incompatibile. Legea este parte din planul lui Dumnezeu pentru om, iar ea a fost dată națiunii Israel. Ce păstrăm? Totul este valoros pentru noi, totul se păstrează. Ce percepte aplicăm din ea? Pe acelea reluate în Noul Testament. Și nu este deloc mai puțin, dacă înțelegi la ce mă refer. Isus spune mereu "ați auzit că s-a zis... dar eu vă zic" cerând nu mai puțin ci mai mult de la urmașii Lui. Se elimină ritualul și tradiția (în parte) DOAR pentru a ne dărui în totalitate și a trece de la slujitori la fii...
Știi care este problema majoră în această dilemă? Omul are impresia că Biblia este despre el... În realitate ea este despre Dumnezeu. Poti fi fericit cu adevărat doar dacă El este în centru, dacă ai o percepție corectă asupra realității. Nu există "ucideri comandate" ci doar un emphasize clar pe realitatea că toate lucrurile și toți oamenii îi aparțin Lui și consecințe triste la păcat. Te indignează moartea? Habar nu ai că există ceva și mai cumplit decât ea, atunci. Simplul fapt că realizezi șansa nemeritată a mântuirii îți schimbă percepția asupra Creatorului.
Întrebare pentru reflectare: Dar dacă, totuși, Dumnezeu există? Ești tu gata să te pui contra Lui? Te rog sa nu răspunzi la mișto, e un răspuns de dat propriei conștiințe.
Probabil ca tu te referi la cuvintele apostolului Pavel, din Efeseni 6, nu la cuvintele lui Isus...
Intorcandu-ne la moralitate, nu ne-ai spus ce este imoral aici? Faptul ca robii sunt invatati la supunere fata de autoritate sau acela ca nu sunt indemnati la lupta si, implicit (daca ai idee de context) la o moarte sigura? Textul NU promoveaza sclavia, ci li se adreseaza unor oameni care deja se aflau in situatia aceea. De ce? Pentru ca Biblia este relevanta in orice situatie de viata, inclusiv sclavia. In orice stare se afla, omul poate fi liber spiritual, poate avea o relatie cu Dumnezeu, iar schimbarea vine din interior spre exterior si nu invers, cum ar face-o orice carte lumeasca.
Scopul principal al Bibliei nu este restructurarea societatii (desi principiile ei o pot face cu brio), ci reformarea fiintei umane, reconectarea acesteia la Dumnezeu. Ea arata calea catre mantuire si cheama la o atitudine care sa duca si la mantuirea altora (soti, sotii, copii, vecini, colegi, sefi, stapani, etc.).
Nu uita ca mesajul li se adreseaza robilor crestini si nu stapanilor crestini! Mesajul pentru stapanii crestini este cel dat (tot de Pavel) lui Filimon, care este indemnat sa il primeasca pe Onisim (robul lui fugit) ca pe un "frate preaiubit". Acesta este principiul si nu incurajeaza deloc la sclavie!
Repet, ai gasit si percepte imorale in Noul Testament, sau doar dragostea si bunatatea ti se par a fi imorale?
Bravo. Ai respectul meu. L-ai bulversat. Nu mai are ce spune. Nicely done, mate. Nicely done.
Nu mi-am propus sa bulversez pe nimeni. Nici nu intentionez sa castig un razboi inexistent. Adevarata batalie o avem cu noi insine. Dar imi doresc, atunci cand exista o preocupare sincera, sa ii ofer omului informatia care sa il ajute si care sa nu ii mai permita sa spuna "nu am stiut". Ce face cu ea... nu tine de mine sa controlez.
Eu stiu toate astea. Asta e datoria noastra pana la urma. Razboiul, fie ca vrei sa accepti sau nu, el exista. Nu-l vezi tu, pentru ca ti-e atat de clar. Dar razboiul religios exista si va exista in continuare. Tu, ai trecut peste aceasta faza. Dar sunt multi atei acolo afara, si multi hindusi si multi budist care influenteaza si nici macar nu asculta ce au ceilalti de spus. Ai crede ca un Hristos reprezinta un ideal pentru noi toti. Ce sa le fac. Mahomed e mai bun pentru ei. Poate ca asa e familia lor. Poate ca asa au crescut. Poate ca asa au fost invaatti. Sau poate ca noi toti credem in acelasi Dumnezeu, dar sub denumiri diferite. Poate toti avem acelasi ideal si acelasi comportament adoptat din idealul Dumnezeu, doar ca ceva ne diferentiaza.
Inca o data, problema si razboiul este in ei insine. Faptul ca amana acceptarea acestei stari de fapt nu ma face si pe mine parte din razboi. Eu nu am de luptat cu carnea si sangele, nici dumneavoastra nu ar trebui.
Razboiul religios ii priveste pe cei care se concentreaza pe religie. Noi nu suntem religiosi. Iar credinta noastra se exprima nu prin ritual ci prin relatie.
Nimic de adaugat. Ai atins subiectul bine. "Credinta noastra se exprima nu prin ritual ci prin relatie." De multe ori am incercat, sub diferite forme, sa le spun acelasi lucru. Dar ei tot ma intreaba de ale lor. Nu pot a nu le raspund. O sa speculeze, o sa interpreteze. Asa cum au facut totdeauna.
Put it this way. Dumnezeu este tot ce este bun. El vrea sa mergi pe calea Lui. Rezulta ca vrea sa mergi pe calea binelui, sa traiesti.
Daca El vrea sa te salveze, doar urmandu-L pe El o poate face, pentru ca El este tot ce este bun.
Tu crezi ca daca Dumnezeu vrea sa traiesti, te priveaza de libertate? Din potriva, libertate ai din plin. Pentru ca, iata, ai posibilitatea sa alegi.
AdrianAndrei012345678901234 întreabă: