| Dragotta a întrebat:

De ce Dumnezeu promova sclavia in Biblie?
Si de ce crestini nu mai urmeaza cea ce zice Dumnezeu in privinta sclaviei?
Va e frica mai multe de inchisoare decat de Dumnezeu?

In timpul ala Dumnezeu nu gasea o cale care sa nu faca rau celorlalti oameni pentru a "cali" oameni pentru viitor?

Apropo in caz ca a-ti citit biblia, imi spuneti va rog cati oameni a omorat diavolul si cati a omorat Dumnezeu?

In caz de raspunsuri gen :

1.Noi urmam invataturile noului testament!
2.Sclavia pe vremea acea era diferita fata de sclavia din ziua de azi.
3.De fapt ei trebuiau sa fie eliberati dupa 7 ani.
4. Dumnezeu este misterios, el are un plan pentru toti.

Am raspunsiri:
1.De ce nu urmati cuvantul lui Dumnezeu din vechiul testament? Si imi ziceti va rog un verset din noul testament in care scrie ca sclavia este rea?

2. Diferita? Nu zau.Deci o sclavie total diferita in care sclavii sunt proprietatea ta si ai voie sa i bati fara sa fi pedepsit daca nu mor intr-o zi sau doua. Exodus 21:20-21. Ei pot sa moate dupa 1 luna de la o bataie si stapanul sa nu fie pedepsit.

3.Regula asta era numai pentru sclavi evrei. Uita-te.

4.Un plan...care omoara oameni.De ce sa i spunem ca era bun atunci? Nu este un Dumnezeu rau? Daca crezi ca sa ai un sclav nu este rau, atunci te rog frumos mergi langa Hitler crestinul si mori langa el.

Astept crestini sa-mi explice de zeul lor este asa de imoral si rau?

32 răspunsuri:
| taviyamato a răspuns:

Dumnezeu nu a promovat sclavia in biblie. Dumnezeu ne-a creat pentru a fi oameni liberi, pentru a ne atinge potentialul maxim, de aceea el a creat biblia pentru a ne ajuta in drumul nostru de dezvoltare spirituala.

| PreaDulcePreaFin a răspuns (pentru taviyamato):

Mai citeste vechiul testament... ce ai zis tu acolo, sunt doar fanteziile tale

| Dragotta explică (pentru taviyamato):

Tu ai citit biblia vreodata XD.

Dumnezeu explica in biblie pana si de unde sa vina sclavi. Dumnezeu din vechiul testament a fost un zeu tribal care i pasa numai de poporul lui israeliti.Dar si de ei era o problema, ca dupa 7 ani daca ei nu vroiau sa plece deveneau sclavi pe viata, dar ma rog. Dumnezeu nu zicea nici un vehicul nici un noul testament ca sclavia a fost rea.In vechiul testament, aceasta promovand sclavia is explicand de unde sa vina sclavii, si cum sa i bata.

Daca vrei versete iti arat big grin Cerele doar.

| Mămăligă59 a răspuns:

1. esti frustrat rau. daca tu nu crezi in Dumnezeu de ce te preocupa asa mult?
2. pune mana imediat pe o carte de gramatica
big grin

| Dragotta explică (pentru Mămăligă59):

1.Daca ar veni musulmani si te-ar discrimina la orice pentru ca nu crezi in religia lor.Te vor ura pentru simplu fapt ca nu crezi in aceeasi doctrina, ai tace si ai sta cuminte intr-un colt?
Si ma preocupa adevarul.De ce sa crezi ceva care nu s-a dovedit?

2.Cea ce am scris gresit, a fost deoarece ma grabeam cand scriam, toti facem greseli din cand in cand, nu-i asa ''procupa''?
Tu chiar nu ai un argument bun?

| Mămăligă59 a răspuns (pentru Dragotta):

Am vazut ca am gresit si am editat raspunsul :P
e ceea ce nu "cea ce"
stii frate, una e sa gresesti cand te grabesti(o scuza destul de buna), alta e sa nu stii sa scrii corect.
http://dexonline.ro/articol/Ghid_de_exprimare_corect%C4%83

| Dragotta explică (pentru Mămăligă59):

De ce nu stai la subiectul intrebari? Raspunde te rog.

| anonimg a răspuns:

Crestinii vrei sa-ti raspunda la intrebarea aceasta?
Daca atunci a fost scalvie, eu te intreb: astazi, in Romania si in alte tari, ce este? Nu este tot sclavie? Intreaba-i dar pe cei ce conduc tara. Pe patronul tau sau pe cel al parintilor tai...
Sclavie a fost intotdeauna si sclavie este si astazi, dar sub o alta forma. Mai intrebi acum de ce o ingaduie Dumnezeu? Gresit. Intreaba-i pe cei de la conducerea tarii lucrul acesta.
Iar daca vrei un raspuns de la Dumnezeu, atunci acesta este:
"Isus le-a raspuns: "Din pricina impietririi inimilor voastre a ingaduit Moise...; dar de la inceput n-a fost asa." (Matei.19:8)
In locul celor 3 puncte poti pune "sclavia". Si repet: dar de la inceput n-a fost asa.

| Mămăligă59 a răspuns (pentru Dragotta):

happy

| Mămăligă59 a răspuns (pentru Dragotta):

Daca m-ai cunoaste ai sti ca sunt o persoana care e mereu pe langa subiect laughing

| sempreinvolo30 a răspuns:

Când a început scrierea Bibliei, existau deja structuri sociale şi sisteme economice care intrau în conflict cu principiile divine. Deşi în Legea sa scrisă a condamnat unele practici existente la acea vreme în societate, Dumnezeu a ales să tolereze altele, cum este şi cazul sclaviei.
Dumnezeu are compasiune faţă de cei ce suferă. Când israeliţii se aflau în sclavie în Egipt şi erau maltrataţi de asupritorii lor, Dumnezeu i-a spus lui Moise: „Am văzut, într-adevăr, asuprirea poporului meu care este în Egipt şi am auzit strigătul lor pricinuit de cei ce îi obligă să muncească, deoarece cunosc bine durerile pe care le îndură" (Exodul 3:7). Ce dovedesc aceste cuvinte? Că Dumnezeu nu este indiferent la suferinţa omului. De fapt, iată ce a scris secole mai târziu profetul Isaia: „În toată suferinţa lor a suferit şi el"
● Dacă cineva răpea un om şi îl vindea, era pasibil de pedeapsa cu moartea (Exodul 21:16). Însă un israelit se putea vinde ca sclav dacă, în pofida tuturor măsurilor luate prin lege pentru prevenirea sărăciei, ajungea să aibă datorii mari, probabil din cauza deciziilor nechibzuite luate în chestiuni financiare. În unele cazuri, el îşi putea cumpăra libertatea cu banii pe care îi câştiga în plus (Leviticul 25:47–52).
● Sclavia menţionată în Biblie nu era opresivă, de felul celei existente în multe ţări de-a lungul veacurilor. În Leviticul 25:39, 40 se spune: „Dacă fratele tău sărăceşte lângă tine şi trebuie să ţi se vândă, să nu-l pui să facă o muncă de sclav. Să fie la tine ca un lucrător tocmit, ca un locuitor temporar". Aceasta era o măsură ce reflecta iubire faţă de cei săraci din Israel.
● Cel găsit vinovat de furt, care nu reuşea să-şi despăgubească victima aşa cum prevedea Legea, putea fi vândut ca sclav pentru a-şi plăti datoria (Exodul 22:3). După ce-şi achita datoriile muncind, putea fi eliberat.
● Sclavia caracterizată de cruzime şi abuzuri nu era permisă sub Legea lui Dumnezeu dată Israelului. Stăpânii aveau voie să-şi disciplineze sclavii, însă abuzurile erau interzise. Un sclav ucis de stăpânul său trebuia să fie răzbunat (Exodul 21:20). Dacă, din cauza stăpânului, un sclav era mutilat, îşi pierdea un dinte sau un ochi, trebuia eliberat (Exodul 21:26, 27).
● Perioada maximă în care un israelit putea fi sclav era de şase ani (Exodul 21:2). Sclavii evrei erau eliberaţi în al şaptelea an de sclavie. Potrivit Legii, la fiecare 50 de ani, toţi sclavii israeliţi, din întreaga ţară, trebuiau să fie lăsaţi să plece, indiferent de cât timp slujea fiecare ca sclav (Leviticul 25:40, 41).
● Când un sclav era eliberat, stăpânul trebuia să fie generos cu el. În Deuteronomul 15:13, 14 se spune: „Când îl vei lăsa să plece de la tine ca om liber, să nu-l laşi să plece cu mâna goală. Să-i dai cele necesare din turma ta, din aria ta de treierat şi din teascul tău de ulei şi de vin".
Mai târziu, în zilele lui Isus şi ale apostolilor săi, sclavia era o practică larg răspândită în Imperiul Roman. Pe măsură ce creştinismul se răspândea, era de aşteptat ca unii sclavi sau unii proprietari de sclavi să audă vestea bună şi să devină creştini. Însă nici Isus Cristos, nici apostolii nu au predicat o evanghelie a eliberării sociale. Ei nu au încercat să reformeze sistemul existent la acea vreme. În schimb, atât sclavii, cât şi proprietarii de sclavi erau îndemnaţi să se iubească unii pe alţii, considerându-se fraţi spirituali (Coloseni 4:1; 1 Timotei 6:2).
, Biblia arată că, la timpul stabilit, Dumnezeu ne va elibera de toate formele de sclavie. Atunci toţi oamenii se vor bucura de adevărata libertate (Isaia 65:21, 22

| Scarbo a răspuns:

Dzeu a omorat cateva milioane banuiesc iar diavolul 8, acestia fiind fii lui Iov, parca...

| RAY a răspuns (pentru Mămăligă59):

Nu se promoveaza scrierea corecta nici macar la scoala din pacate o spun din propie experienta nu-mi amintesc ca vreodata sa se uita profa in caiete sau sa ne aminteasca

| casablanca40 a răspuns:

Dumnezeu se refera strict la perioada de acum 2000 de ani. Orice invatatura desprinsa din Biblie ar trebui sa fie valabila doar pentru epoca aceea.
Lumea se schimba. Sensurile anumitor cuvinte pot sa difere. Ceea ce intelege omul prin moralitate se poate modifica in timp.

NOname
| NOname a răspuns (pentru casablanca40):

casablanca40: "Dumnezeu se refera strict la perioada de acum 2000 de ani."

Să înţeleg că ţi se pare normal ca un, aşa pretins, zeu să poruncească oamenilor să transforme alţi oameni în sclavi, să-i bată, să-i violeze, să-i tortureze, să-i omoare...cât timp nu ţi se întâmplă ţie, ci unor nefericiţi acum vreo 2.000 de ani? Moralitatea şi corectitudinea dumnezeiască ţine de timp? Cu nişte ani în urmă deci era normal să fie imoral şi nedrept?
O învăţătură, dacă tot se vrea bună şi divină, nu ar trebui să îndemne la lucruri pozitive, la pace şi dreptate, indiferent de timp?

| danay72 a răspuns:

Romani10:4 arata ca Isus era sfarsitul legii mozaice, deci crestinii nu mai trebuie sa respecte legile lui Moise.
Potrivit Bibliei
Aprobă Dumnezeu sclavia?
IUBIREA de aproapele este una dintre învăţăturile fundamentale ale Bibliei. Întrucât iubirea este diametral opusă sclaviei, unii oameni sunt surprinşi să citească în Biblie despre această formă de asuprire.
În Antichitate, Dumnezeu le-a permis slujitorilor săi să aibă sclavi (Geneza 14:14, 15). Chiar şi în timpul apostolilor, unii creştini erau proprietari de sclavi, iar alţii erau sclavi (Filimon 15,  16). Înseamnă aceasta că Dumnezeu aprobă sclavia?
Structuri sociale în conflict cu principiile Bibliei
Când a început scrierea Bibliei, existau deja structuri sociale şi sisteme economice care intrau în conflict cu principiile divine. Deşi în Legea sa scrisă a condamnat unele practici existente la acea vreme în societate, Dumnezeu a ales să tolereze altele, cum este şi cazul sclaviei.
Privitor la sistemul social al Israelului antic, The International Standard Bible Encyclopedia afirmă: „Era menit să funcţioneze asemenea unei frăţii în care, în mod ideal, nu ar fi trebuit să existe săraci şi în care văduvele, cei fără adăpost şi orfanii nu ar fi trebuit să fie exploataţi". Prin urmare, mai mult decât să tolereze un sistem social şi economic deja existent, Legea lui Dumnezeu reglementa sclavia, astfel încât, dacă era practicată, sclavii trebuiau să fie trataţi în mod binevoitor şi iubitor.
Sclavia în timpurile biblice
Să analizăm următoarele prevederi ale Legii date prin intermediul lui Moise.
● Dacă cineva răpea un om şi îl vindea, era pasibil de pedeapsa cu moartea (Exodul 21:16). Însă un israelit se putea vinde ca sclav dacă, în pofida tuturor măsurilor luate prin lege pentru prevenirea sărăciei, ajungea să aibă datorii mari, probabil din cauza deciziilor nechibzuite luate în chestiuni financiare. În unele cazuri, el îşi putea cumpăra libertatea cu banii pe care îi câştiga în plus (Leviticul 25:47–52).
● Sclavia menţionată în Biblie nu era opresivă, de felul celei existente în multe ţări de-a lungul veacurilor. În Leviticul 25:39, 40 se spune: „Dacă fratele tău sărăceşte lângă tine şi trebuie să ţi se vândă, să nu-l pui să facă o muncă de sclav. Să fie la tine ca un lucrător tocmit, ca un locuitor temporar". Aceasta era o măsură ce reflecta iubire faţă de cei săraci din Israel.
● Cel găsit vinovat de furt, care nu reuşea să-şi despăgubească victima aşa cum prevedea Legea, putea fi vândut ca sclav pentru a-şi plăti datoria (Exodul 22:3). După ce-şi achita datoriile muncind, putea fi eliberat.
● Sclavia caracterizată de cruzime şi abuzuri nu era permisă sub Legea lui Dumnezeu dată Israelului. Stăpânii aveau voie să-şi disciplineze sclavii, însă abuzurile erau interzise. Un sclav ucis de stăpânul său trebuia să fie răzbunat (Exodul 21:20). Dacă, din cauza stăpânului, un sclav era mutilat, îşi pierdea un dinte sau un ochi, trebuia eliberat (Exodul 21:26, 27).
● Perioada maximă în care un israelit putea fi sclav era de şase ani (Exodul 21:2). Sclavii evrei erau eliberaţi în al şaptelea an de sclavie. Potrivit Legii, la fiecare 50 de ani, toţi sclavii israeliţi, din întreaga ţară, trebuiau să fie lăsaţi să plece, indiferent de cât timp slujea fiecare ca sclav (Leviticul 25:40, 41).
● Când un sclav era eliberat, stăpânul trebuia să fie generos cu el. În Deuteronomul 15:13, 14 se spune: „Când îl vei lăsa să plece de la tine ca om liber, să nu-l laşi să plece cu mâna goală. Să-i dai cele necesare din turma ta, din aria ta de treierat şi din teascul tău de ulei şi de vin".
Mai târziu, în zilele lui Isus şi ale apostolilor săi, sclavia era o practică larg răspândită în Imperiul Roman. Pe măsură ce creştinismul se răspândea, era de aşteptat ca unii sclavi sau unii proprietari de sclavi să audă vestea bună şi să devină creştini. Însă nici Isus Cristos, nici apostolii nu au predicat o evanghelie a eliberării sociale. Ei nu au încercat să reformeze sistemul existent la acea vreme. În schimb, atât sclavii, cât şi proprietarii de sclavi erau îndemnaţi să se iubească unii pe alţii, considerându-se fraţi spirituali (Coloseni 4:1; 1 Timotei 6:2).
Sfârşitul sclaviei
Ca în cazul oricărei întrebări biblice, problema sclaviei trebuie analizată în context. O cercetare atentă a Scripturilor dezvăluie că Dumnezeu condamnă tratamentul abuziv asupra oamenilor.
De asemenea, în urma unei astfel de analize aflăm că sclavia practicată de slujitorii lui Dumnezeu din timpurile biblice nu este sclavia marcată de cruzime şi violenţă la care se gândesc majoritatea oamenilor în prezent. În plus, Biblia arată că, la timpul stabilit, Dumnezeu ne va elibera de toate formele de sclavie. Atunci toţi oamenii se vor bucura de adevărata libertate (Isaia 65:21, 22).

| Maxim96 a răspuns:

Serios?
Dumnezeu ne-a creat liberi!

NOname
| NOname a răspuns (pentru danay72):

Îţi propun spre vizionare Dogville (2003), ca să înţelegi cam ce impunea oamenilor dumnezeul tău (şi încă este o formă destul de uşoară).

(Când nu te foloseşti de cuvintele tale, ci de un copy-paste, danay72, foloseşte, te rog, ghilimelele şi/sau precizează sursa.)

| danay72 a răspuns (pentru NOname):

Sursa e www.jw.org sectiunea publicatii- biblioteca online.Ma bucur ca mi-ai cerut sursa.

NOname
| NOname a răspuns:

Poate "Dumnezeu" nu a interzis sclavia în Biblie, pentru că Biblia este bazată pe ideea de a fi sclav (sclavul divinităţi, sclavul autorităţii, sclavul celui cu buzunarul sau pumnul mai mare, sclavul bărbatului (dacă eşti femeie), sclavul hoţilor/şarlatanilor preafericiţi...).

| Dragotta explică (pentru Maxim96):

Ne-a creat liberi si ai libertatea de a crede fara dovezi sau vei arde in iad...ce libertate.

| casablanca40 a răspuns (pentru NOname):

Daca mi se pare sau nu normal nu prea conteaza. Daca ti se pare tie normal sau nu tot nu conteaza. Pentru ei era o normalitate, nimic nou. Biblia are doar valoare istorica. Ai inteles gresit mesajul meu.

NOname
| NOname a răspuns (pentru casablanca40):

Nu tu ai afirmat că aşa a vrut Dumnezeu?

Răspunde-mi, te rog, la întrebare: moralitatea şi dreptatea lui Dumnezeu este relativă, se modifică în timp?

Nu putea din start să le spună: "Băi, oamenilor, nu vă faceţi sclavi unii din alţii şi nu vă chinuiţi şi omorâţi între voi! Eu mi-s susţinător de pace şi iubire (chiar dacă în potop v-am nimicit pe toţi) şi nu vă vreau sadici şi idioţi (ca mine...la beţie)"?

Dacă tot e o poveste, măcar să fie una educativă şi bună, nu producătoare de fanatici psihopaţi.

| casablanca40 a răspuns (pentru NOname):

Eu am afirmat ca Dumnezeu(domnii care au scris Biblia) nu pot gandii in termeni obiectivi, deci ei au gandit legile lor conform mentalitatii acelui timp, care nu pot fi universal adevarate.
Dumnezeu nu are moralitate si nici dreptate. Este doar un personaj dintr-o carte cu mai multe personalitati.
Dreptatea in sine este relativa.

NOname
| NOname a răspuns (pentru casablanca40):

Ei, aşa da!
Dacă afirmai aşa de la bun început, nu aş fi avut nimic de obiectat. : )

| casablanca40 a răspuns (pentru NOname):

Am vrut sa fiu oarecum ironic, se pare ca nu mi-a reusit.
Foarte bun filmul Dogville. ^^

NOname
| NOname a răspuns (pentru casablanca40):

Dogville are o profunzime ramificată şi nuanţată...foarte aparte. Un joc psihologic care te pune pe gânduri şi îţi prezintă toate soiurile de sclavie şi până unde poate coborî fiinţa umană, cât este de coruptibilă şi influenţabilă impinsă de împrejurări şi propriile slăbiciuni...

| Dragotta explică (pentru casablanca40):

Deci sclavia era buna pe vremea acea?

| casablanca40 a răspuns (pentru Dragotta):

Daca tu gasesti in tot ce am scris eu " sclavia era buna " inseamna ca asta am scris.

anonim_4396
| Anonim a răspuns:

Ma baiete? randuielile oamenilor nu au nici o legatura cu Dumnezeu care a lasat liberul arbitru.el a spus ce avea de spus si daca soarta l-a facut pe om rob ori sclav, el a dat legi si porunci si pentru acestia, ca sa traiasca ca oameni, nu ca animale.a dat legi si porunci si pentru cei care sant stapani de sclavi, sa fie buni.milosi,cu credinta si responsabilitate mare fata de cei pe care ii au in stapanire.gandeste-te ca daca ei au putere asupra altora, Dumnezeu e sus si are putere asupra tuturor.dar nu sclavia sub un stapan e periculoasa la om.ca si eu lucrez la un stapan acuma.se numeste patron si isi bate joc de 7000 de muncitori dandu-le salarii de mizerie.dar daca omul indiferent ce este este rob al bauturii curviei, dezmatului, mancarii si desfraului a drogurilor, asta e cea mai rea robie si sclavie a omului.