| CinevaAnonimă a întrebat:

De ce este pacat sa pictam icoane fara a primi binecuvantare?

15 răspunsuri:
| danay72 a răspuns:

Dumnezeu vrea sa ne închinăm direct lui, fără icoane.Isaia40:18-20,25,Psalmi115:4-8.

| lpavel a răspuns:

Cine te-a pacalit asa? big grin Poti picta ce vrei, nu e pacat! Icoana devine atunci cand e sfintita, daca nu e sfintita e doar o pictura ca oricare alta!

| Superior a răspuns:

Nu ma intelege gresit, dar daca desenez o masina de exemplu, sau un oras de pacat?

| Nitroblast a răspuns (pentru Superior):

Nu bro, dar icoanele sunt reprezentari grafice ale sfintilor, ale Mantuitorului, ale Fecioarei Maria, etc. Nu poti sa le faci cum vrei tu, de capul tau, sunt ferestre catre cine e reprezentat in icoana, nu doar simple picturi. De aceea intreaba daca e ok sa picteze si fara binecuvantare.

| Superior a răspuns (pentru Nitroblast):

Adica ai putea avea talent prost la desen si ar iesi o bataie de joc, ca o insulta, de exemplu?

| AC4S4 a răspuns (pentru Superior):

Pacat sa cinstesti icoanele este din alt motiv, l-a explicat Cyrano. Pe Dumnezeu poti sa-L lauzi prin orice. Sa zicem ca un om nu stie sa cante dar vrea sa-L laude pe Dumnezeu prin cantare, daca ar face asta probabil ca nu i-ar iesi foarte bine, ar face un pacat? Domnul se uita la inima, nu la ce se uita ceilalti oameni. Chiar era un verset in Biblie asa, in VT, dar nu-l mai caut acum.

Răspuns utilizator avertizat
| Cyrano a răspuns:

Este pacat si fara si cu binecuvantare! Dumnezeu a zis sa nu idolatrizam oamenii! Uita-te bine la Israel, evrei. Dumnezeu nu le-a zis niciodata sa cinesteasca oameni ci numai pe EL, singurul Dumnezeu!

| CinevaAnonimă explică (pentru Cyrano):

Icoanele nu sunt idoli, ci intruchipari ale sfintilor. Noi nu ne rugam si inchinam la lemnul din care aceasta e facuta sau la vopsea, ci la sfantul din icoana.

| Cyrano a răspuns (pentru CinevaAnonimă):

Cand a zis Dumnezeu vreodata sa te rogi unui sfant, si nu direct Lui?

| CinevaAnonimă explică (pentru Cyrano):

Sfintii sunt intermediari dintre Dumnezeu si noi. Noi nu ne rugam sfintilor cacsa ne miluiasca sau mantuiasca, ci ca sa se roage lui Dumnezeu pentru noi.

| AC4S4 a răspuns (pentru CinevaAnonimă):

O sa raspund prin doua versete, le-am luat din Biblia Ortodoxa, nu din Cornilescu.
1 Timotei 2

5. Căci unul este Dumnezeu, unul este şi Mijlocitorul între Dumnezeu şi oameni: omul Hristos Iisus,
6. Care S-a dat pe Sine preţ de răscumpărare pentru toţi, mărturia adusă la timpul său.

| Florin9Florin9 a răspuns (pentru AC4S4):

Sunt versete clasice pentru acest subiect. https://ortodoxieprotestantism.wordpress.com/? s=Icoanele+&submit=Caut%C4%83 și https://ortodoxieprotestantism.wordpress.com/......intilor-2/ ar trebui să te lămurescă, dacă ai răbdare să le citești. (sau pot le-ai mai citit).

| AC4S4 a răspuns (pentru Florin9Florin9):

Nu, nu le-am mai citit, acum am citit, dar pe sarite ca nu prea am avut rabdare, sunt prea lungi. Eu prefer sa ma adresez direct lui Dumnezeu cand ma rog, nu unui sfant. Pana la urma, si noi suntem slujitori lui Dumnezeu, si sfintii, si ingerii.
De asta spun multi ca religia crestina este un pic politeista, pentru ca lumea se roaga la sfinti si cintesc sfintii.
Fiecare se inchina cum vrea. Am intrat pe intrebarea asta pentru ca eram nedumerit, de ce trebuie ca icoana sa fie binecuvantata de un preot ca sa fie "o fereastra" spre Dumnezeu. Crezi ca un om si-ar da seama daca icoana este sau nu binecuvantata?

| Florin9Florin9 a răspuns (pentru AC4S4):

Nu și-ar da seama, cred că decât să fi un criminal care are în casă o icoană sfințită /o cruciuliță sfințită la gât, e mai bine să fi un om credincios care poartă la gât o cruciuliță ne sfințită, ce se roagă la o icoană ne sfințită, ajutorul nostru vine de la Dumnezeu și are mai multe motive să ajute un om credincios decât un criminal care deține lucruri sfințite (Dumnezeu se uită la ce avem în suflete, nu la lucrurile materiale pe care le deținem).