| CryChristiAN a întrebat:

De ce-i vedeti cu ochi nu prea frumosi pe membrii Bisericii Ortodoxe( ma refer aici chiar la atei).
Nu datorita lor s-a dezvoltat invatamantul romanesc?
Spre exemplu, avem 2 mari personalitati ai secolelor 18-19, avand o contributie semnificativa la dezvoltarea invatamantul romanesc: pe Veniamin Costache si Andrei Saguna.

Veniamin Costache a, devenind episcop de Roman, infiinteaza Seminarul de la Socola, Academia vasiliana( dupa Vasile Lupu), Academia Mihaileana(dupa domnitorul Voda Mihalache Sturdza), si o scoala pentru fetele orasenilor.
In 1841, intemeiaza PRIMA SCOALA de arte si meserii din Moldova. Tot el a tradus si tiparit 150 de carti.

Despre Andrei Saguna stimj ca a infiintat scoli elementare confesionale, un gimnaziu superior la Brasov, si unul inferior la Brad, si infiinteaza un institut Teologic si pedagoggic la sibiu. Tot el editeaza ziarul "telegraful", care este cea mai veche publicati din Romania.( aprox. 1853 >- azi).
De-asemenea, la Seminarul de la Socola a invatat unul din cei 4 mari clasici: Ion Creanga. CUm se face ca si celebrii autori au avut credinta in Dumnezeu?
Deci, uite ce contributia semnificativa au avut cele doua mari personalitati, iar aceste SCOLI ERAU IN LIMBA ROMANA.

26 răspunsuri:
| CryChristiAN explică:

Inca un motiv in plus pentru care a contribuit Biserica Ortodoxa ( care face parte din sfera RELIGIEI) pentru un nou progres al unei tari.

| doctorandus a răspuns:

Ai citit ce a scris Ion Creanga despre preoti?

| CryChristiAN explică (pentru doctorandus):

Ironic doar...

| RAY a răspuns:

Nu-mi convine ca bor are o avere de 3 miliarde de euro si noi suntem saraci ue, o cantina nu fac si ei pentru saraci, o cladire unde sa locuiasca cei fara casa, nu fac nimic decat ca iau din putinul de la stat si din putinul de la omul de rand, nu-mi place ca popa nu te inmormanteaza fara banii, te boteaza la cateva saptamani si inca cate sa fim seriosi

| RAY a răspuns:

Nu ca am ceva cu crestini, dar intr-o tara unde doar 40% reusesc la bac noi inchidem scoli si facem biserici, facem manuale unde scrie ca daca esti prieten cu unu de alta religie vei arde in iad si inca cate asta sa-i spui unui copil de 6 ani, e corect?

| CryChristiAN explică (pentru RAY):

Este corect aici.

Nihil SINe Deo. Copii ar trebui invatati de mici sa creada-n Dumnezeu.

| Thunderstruck a răspuns (pentru CryChristiAN):

Culmea ca asa si e...Asta arata recensamantul unde peste 98% dintre romani sunt crestini.Nu cred ca ei sunt crestini pentru ca au cercetat si alte religii, au incercat alte credinte, ci pentru ca au aflat de la cineva cand erau mici.

| Mădă0611 a răspuns:

Pai stiinta a stagnat vreo 500 de ani, cel putin, "datorita" bisericii. Cool, nu?
Credinta este un subprodus al evolutiei (am mai zis asta), asa ca toti oamenii pornesc asa in viata, nu e de ridicat in slavi ce au facut niste oameni doar pentru ca erau preoti/crestini, sa nu mai spun ca unii fac bine doar pentru rasplata in cer.

| cristi202 a răspuns:

Andrei Saguna a fost doar unul. Insa au fost multi altii.

| unul1 a răspuns (pentru RAY):

Exagerezi mult. Scolile se inchid din lipsa copiilor, nu poti tine o scoala pentru 6 copii. Ca doar 40% au luat bacul asta nu tine de faptul ca se inchid scoli sau ca se construiec biserici.

| AnicaiAlin a răspuns:

Personal nu am avut o parere buna despre BOR nici cand credeam in dumnezeu. BOR mi se pare cea mai antisociala biserica. Daca ne uitam la catolici care au tot felul de programe si scoli realizam ca BOR nu face nimic altceva decat sa colecteze bani de la turma si de la stat. Primesc, cer, cersesc, fura dar nu ofera nimic. Nu ar da o lumanare gratis unuia care are nevoie. Chiar va rog sa mergeti la orice biserica in care se vand lumanari si sa cereti o lumanare spunand ca nu aveti bani sa o achitati. Atunci sa vedeti mila bisericii ortodoxe.

| Inferno a răspuns:

Acestea sunt date pe care le ai din caietul de istorie,recunosc modul de predare.
Este vorba de preotii din prezent, de sistemul cleric existent in prezent, nu de cel din trecut, pentru ca pe acela nimeni nu-l poate critica, cultura romana, aparitia culturii romane are la baza un trecut religios.

| Hombre a răspuns:

Mai dudă credinta e personala ca si ateismul iar prin scolul 18 toata lumea era cu Dumnezeu in gură ca stiinta pe la noi nexam deloc. In timp ce pe la noi in pe la jumatatea secolului 18 se mai facea cate o scoala in occident erau universitati, prima a fost la Parma 1065 si pana la sfarsitul secolului 15 era in jur de 50 universitati. In Romania prima universitate a luat fiinta la Iasi in 1860 la distanta de 800 ani de prima ca sa vezi diferentele. Acum revenim la cei doi, Veniamin Costache si Andrei Saguna, foarte bine ca contribuit la invatamantul romanesc si sunt de apreciat si a facut niste scolii normale pe care timpul le cerea, daca ar fi facut niste scoli de sfinti, arhangheli, magi, draci, laci, atunci aveam strabism si nu ii vedeam bine.

| Hombre a răspuns (pentru AnicaiAlin):

Si un-i mort ii mai scapa o basina la o zdruncinatura, insa biserici nimic, are mainile grebla.

| Dandanache a răspuns:

Tu pui o intrebare de actualitate si vii cu exemple de secol XIX. Eu de exemplu sunt liberal, sunt adeptul ideologiei liberale si simpatizant al PNL-ului istoric, dar nu suport PNL-ul de astazi si coruptii care formeaza partidul. Spune-mi tu de ce.

| Dandanache a răspuns (pentru Mădă0611):

"Pai stiinta a stagnat vreo 500 de ani, cel putin, "datorita" bisericii. "

Concluzie formulata prin calcule, preluata din mediul academic, sau apreciere pur personala si partinitoare?

| Woodenpints91 a răspuns:

O bună parte din învăţământ este îndoctrinare. De ce aş susţine aşa ceva?

| MasterOfDisaster a răspuns:

Din 1800 pana astazi, au trecut ceva ani.
Acum BOR e doar coruptie si interes. Nu mai e mai nimic legat de Dumnezeu. De asta nu prea mai e vazut cu ochi buni de restul lumii.
Si eu care sunt ortodoxa cred ca e o porcarie biserica. Si e o porcarie si mai mare sa sperii copii de 6-7 ani spunandu-le ca trebuie sa asculte de Dumnezeul invizibil care sta sus in cer si ne urmareste fiecare miscare si fiecare pas, ca altfel ajung in iad, sa arda si sa fie vesnic torturati. Nu este corect.
Datorita ortodocsilor s-a dezvoltat invatamantul, dar datorita ordodocsilor de acum 200 de ani. Ce mai fac preotii in ziua de azi? Cu ce mai ajuta lumea saraca? Daca popii au 10 milioane (sa zicem) in mana, bani cu care ar trebui sa ajute lumea, poate dau 1 milion, si restul ii cheltuie ei cum au chef.

| Mădă0611 a răspuns (pentru Dandanache):

Mda...am inventat eu ca descoperirile stiintifice erau considerate erezii. Totusi, cred ca e vorba de vreo 1500 de ani thinking, aprox. Lucruri care au fost descoperite de acum 2300 de ani au trebuit sa fie re si re descoperite, asta nu e stagnare? Cine stie cate lucrari importante s-au pierdut/au fost distruse de crestini.

| Dandanache a răspuns (pentru Mădă0611):

Stii unde gresesti tu? In raportul simplist pe care il faci intre stiinta si religie, ca si cum ar fi doua entitati indivizibile, interdependente, cu e evolutie liniara clara. Astfel ca, daca religia isi umfla muschii, stiinta are inevitabil de suferit. De fapt, daca ai rabdare sa cauti, descoperi ca religia a si prigonit stiinta, a si ajutat-o sa se dezvolte. Au avut de suferit unele discipline, au avut de castigat altele. Multe din descoperirile antichitatii au fost obliterate, e adevarat, dar nu de Biserica, ci prin insasi prabusirea civilizatiei occidentale. Barbarii nu au venit cu crucea in mana, ci cu sabia.

| CryChristiAN explică (pentru Dandanache):

Stiinta lucreaza mana-n mana cu religia.

| Mădă0611 a răspuns (pentru Dandanache):

Pai si legile fizicii au fost considerate erezii.
Da, inainte, daca biserica isi umfla muschii, stiinta avea de suferit, acum e invers, doar ca oamenii de stiinta isi vad de ale lor, nu cum era acum ceva timp, cand credinciosii vedeau tot de ale cercetatorilor, pentru ca, fiecare descoperire e o lovitura pentru crestinism, si nu numai.

| Mădă0611 a răspuns (pentru CryChristiAN):

Ti-am mai zis ca astea 2 nu se pupa laughing ca le pui tu sa se pupe, e altceva, insa iese o ciorba fara gust, care miroase a religie.

App., mi-a zis o tanti "Atunci când soluţia este simplă, Dumnezeu îţi răspunde." Albert Einstein, voia sa citeze un om inteligent si sa lege religia de stiinta. Daca ati si intelege ce a zis Einstein.

| Dandanache a răspuns (pentru Mădă0611):

Cred ca m-am expirimat clar cand am spus ca sttinta a avut si de suferit, dar si s-a dezvoltat datorita Bisericii.

| OmulĂla a răspuns (pentru CryChristiAN):

De ce? Ți-e frică (,) că fără basme repetate, atent implantate în creiere fragede pruncii ar deveni mari atei viteji, dovedind lumii că niciun copil nu se naște creștin?

| ManStrong a răspuns:

Pai numai preotimea avea carte ca ei erau la cirma tarii.Ce ai fi vrut sa faca cu toata averea poporului?
Macar atita au facut.